Άρης: Το Perseverance διεξάγει επιστημονικά πειράματα για τον εντοπισμό ιχνών ζωής

Τον περασμένο Φεβρουάριο προσεδαφίστηκε στον Άρη ο πλέον προηγμένος ρομποτικός εξερευνητής που έχει στείλει η ανθρωπότητα στον πλανήτη. Το ρόβερ Perseverance της NASA έχει ως βασική αποστολή την αναζήτηση ιχνών ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη. Για αυτό και προσεδαφίστηκε σε έναν κρατήρα που κάποτε ήταν λίμνη άρα μπορεί να είχαν αναπτυχθεί σε αυτόν κάποιες μορφές ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο. Το ρόβερ Perseverance ανάμεσα στα άλλα θα χτυπά με λέιζερ πετρώματα για να αποκαλύπτονται εσωτερικά τους στρώματα στα οποία πιθανώς να βρίσκονται τα ίχνη της ζωής που υπήρχε κάποτε στον Κόκκινο Πλανήτη.

Όμως αφού το ρόβερ Perseverance πέρασε ένα αρχικό στάδιο δοκιμών των συστημάτων του και καταγραφής εικόνων στην συνέχεια οι επιτελείς της αποστολής του ανέθεσαν τον ρόλο του συντονιστή και παρατηρητή της λειτουργίας του drone που μετέφερε μαζί του. Το drone ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη φάση της αποστολής του και πήρε παράταση λειτουργίας για μερικές εβδομάδες. Ήρθε όμως η ώρα να ξεκινήσει και το ρόβερ Perseverance τις δικές του έρευνες.

NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS | Η NASA έδωσε στην δημοσιότητα εικόνες από τα πετρώματα που υπάρχουν στο σημείο που βρίσκεται το ρόβερ στον Άρη στα οποία μπορεί να κρύβονται τα ίχνη της ζωής που υπήρχε κάποτε στον Κόκκινο Πλανήτη.

Άρχισε την εξερεύνηση της περιοχής στην οποία βρίσκεται. Σε πρώτη φάση οι επιστήμονες της NASA θέλουν να διαπιστώσουν τι είδους είναι τα πετρώματα που βρίσκονται στην περιοχή που κινείται το ρόβερ Perseverance. Αν πρόκειται για ιζηματογενή πετρώματα ή ηφαιστειακά πετρώματα. Τα ηφαιστειακά πετρώματα αποτελούν ένα είδος γεωλογικού ρολογιού επιτρέποντας στους επιστήμονες να ανακαλύψουν στοιχεία για την ιστορία και την εξέλιξη της περιοχής που βρίσκονται.

Τα ιζηματογενή πετρώματα σχηματίζονται από την σκόνη και άλλα υλικά και στην προκειμένη περίπτωση αν υπήρχαν κάποτε κάποιες μορφές ζωής στον κρατήρα του Άρη τα ίχνη τους πιθανότατα θα βρίσκονται στα ιζηματογενή πετρώματα. Σε αυτή την πρώτη εξερεύνηση του το ρόβερ Perseverance εντόπισε και ορισμένα πετρώματα την ταυτότητα των οποίων δεν μπορούν να αναγνωρίσουν οι ειδικοί και προς το παρόν έχουν κατηγοριοποιηθεί ως «μυστηριώδη». Να σημειωθεί ότι το ρομπότ θα πραγματοποιήσει και άλλες γεωατμοσφαιρικές μελέτες στον Άρη.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.