France_PVP_(Petit_véhicule_protégé)

Το γαλλικό όχημα PVP.

Ελαφρύ προστατευμένο όχημα ή ελαφρύ όχημα συνδέσμου ονομάζεται το όχημα της γαλλικής Panhard που αναπτύχθηκε για να αντικαταστήσει το Peugeot P4 σε γαλλική υπηρεσία.

Το PVP έπρεπε να συνδυάζει προστασία-κινητικότητα-χαμηλό κόστος χρήσης και απόκτησης. Η Panhard κατόρθωσε να κερδίσει το διαγωνισμό το 2004 με την γαλλική ΓΔΕ [Direction Generale de l’Armament (DGA)] να παραγγέλνει τα πρώτα 314 οχήματα έναντι 43 εκατομμυρίων Ευρώ. Ακολούθησαν κι άλλες παραγγελίες για αρκετές εκατοντάδες οχήματα έναντι εκπεφρασμένων αναγκών 2,100 οχημάτων.

Το όχημα PVP HD (Heavy Duty)

Το PVP είναι μια απλή τετραγωνισμένη κατασκευή κλειστής καμπίνας. Ζυγίζει 4,4 τόνους και οι διαστάσεις του είναι: Μ 4,6-Π 2,28-Υ 2,17 μέτρα. Κινείται από έναν κινητήρα IVECO 2,8lt με ισχύ 160 ίππους.

Αυτό του αποδίδει μια αναλογία 34 ίππους /τόνο επιτρέποντάς του ταχύτητες έως 120 χλμ/ώρα σε ομαλό έδαφος και αυτονομία ως 800 χλμ. Έχει φυσικά κίνηση στους 4 τροχούς. Η θωράκισή του είναι αρκετά προσεγμένη, επιδιώκοντας να διορθώσει την αδυναμία του αθωράκιστου Ρ 4 που εξέθεσε τους Γάλλους στρατιώτες ουκ ολίγες φορές, σε επίπεδα NATO STANAG 4569 (Lv 2). Αυτό επιτυγχάνεται με διπλό κέλυφος θωράκισης χάλυβα εξωτερικά και αλουμινίου εσωτερικά. Η θωράκιση καλύπτει εξίσου το θάλαμο του πληρώματος και του κινητήρα.

Όχημα PVP.

Συνολικά, παραδόθηκαν στον Γαλλικό στρατό 1,183 οχήματα. Οι ομοιότητες του PVP με το VBL ήταν αρκετές ώστε η παραγωγή να μοιραστεί. Σε αντίθεση με το VBL, που είναι καθαρόαιμο όχημα αναγνώρισης, το PVP στερείται αμφίβιας ικανότητας και οι επιδόσεις του είναι σχετικά μειωμένες. Παρέχει όμως αντίστοιχα επίπεδα κινητικότητας και προστασίας καλύπτοντας πολλούς ρόλους όπως μεταφορά προσωπικού, όχημα διοίκησης/επικοινωνιών, φορέας οπλισμού και ηλεκτρονικών και ακλύπτοντας τις ανάγκες του γαλλικού στρατού αντικαθιστώντας πλήρως τα Ρ4.

Όχημα PVP

Το συνολικό κόστος για το γαλλικό δημόσιο και για τα 1,183 οχήματα ανήλθε σε €242.7, δηλαδή 167,000 ανά όχημα ή €226,000 αν συνυπολογιστεί και το κόστος ανάπτυξης.

Το όχημα βγήκε και σε νέες εκδόσεις με μεγαλύτερο σασί και 5 θύρες [PVP XL (Extra Large)], ενισχυμένο κινητήρα και θωράκιση [PVP HD (Heavy Duty)] ενώ μια έκδοση έλαβε μέρος στο διαγωνισμό για αντίστοιχο όχημα του γερμανικού στρατού (η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα, αφού το Peugeot P4 αποτελούσε ανάπτυξη της Mercedes Benz που συναρμολογήθηκε από την γαλλική εταιρία). Τελικά, το Gavial, όπως ονομαζόταν, έχασε από το LAPV Enok της Mercedes, που βασίζεται στο G-Wagen με θωράκιση καμπίνας επιβατών.

Το εσωτερικό του οχήματος PVP.

Άλλοι χρήστες του οχήματος είναι η Ρουμανία (16 οχήματα), η Χιλή (15) και το Τόγκο (8) ενώ RfI έχει στείλει η Ινδία για ανάγκες 2,800 οχημάτων.

 

Πηγές:

  • http://www.panhard-defense.eu/Defense/PVP/PVP-MK3
  • http://www.defense.gouv.fr/actualites/articles/chiffres-cles-de-la-defense-2015
  • http://www.army-technology.com/projects/pvp-vehicle/
  • http://www.armyrecognition.com/french_army_france_wheeled_armoured_vehicle_uk/pvp_panhard_light_protected_armoured_liaison_all-terrain_vehicle_technical_data_sheet_specifications.html
  • http://defencetalk.net/

2 Σχόλια

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: