Βίντεο: ΠΦΑ ΚΑΡΑΒΟΓΙΑΝΝΟΣ, το πλοίο που μεταφέρει τα συνεργεία για τη συντήρηση των φάρων

Η Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού διαθέτει το προσωπικό και τα τεχνικά συνεργεία προκειμένου να εκτελείται σε τακτική βάση η επιθεώρηση και επισκευή όλων των φάρων που λειτουργούν σήμερα σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής νησιωτικής επικρατείας.
Από την Σαμοθράκη μέχρι την Γαύδο και από τα Εφτάνησα μέχρι το ανατολικότερο άκρο στο Καστελόριζο η αποστολή αυτή είναι εφικτή χάρις στο Πλοίο Φαρικών Αποστολών (ΠΦΑ) ΚΑΡΑΒΟΓΙΑΝΝΟΣ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

5 Απαντήσεις

 1. Αγκυλώσεων συνέχεια:
  Δεν ξέρω αν είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που εν έτει 2019 εξακολουθεί να υπάγει την υποστήριξη του φαρικού της δικτύου στο Πολεμικό της Ναυτικό, αλλά αυτό το πράγμα θα πρέπει να σταματήσει άμεσα και οι σχετικές αρμοδιότητες (μαζί με τα δύο πλοία φάρων, τα λοιπά υλικά, το εξειδικευμένο πολιτικό προσωπικό κλπ.) να δοθούν επιτέλους στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ή σε κάποια άλλη υπηρεσία του Υ.Ε.Ν. Εκτός των άλλων, η υπαγωγή των φάρων (πολλοί εκ των οποίων έχουν χαρακτηριστεί και μνημεία) σε πολιτική υπηρεσία θα έδινε πολύ περισσότερες δυνατότητες διεκδίκησης και εκμετάλλευσης κοινοτικών κονδυλίων για την υποστήριξη και αναβάθμιση του δικτύου. Είναι απαράδεκτο να δεσμεύονται πια τόσοι οικονομικοί, ανθρώπινοι και υλικοί πόροι του Π.Ν. σε τέτοια καθήκοντα, ενώ θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε άλλες πιο πιεστικές και αμιγώς επιχειρησιακές ανάγκες.

 2. Απαπα , αν ειναι δυνατον να δωσουμε τους φαρους στο Λιμενικο, ειναι θεμα γοητρου.
  Το Λιμενικο ειναι υπευθυνο για την ναυσιπλοια στις ελληνικες θαλασσες αλλα τους φαρους τους κρατα το ΠΝ.
  Φανταζεσαι δηλαδη ενω η ΥΠΑ ειναι υπευθυνη για την αεροπλοια να κρατουσε η ΠΑ στην ευθυνη της τα VOR

  1. Λ.Σ. και πάλι Λ.Σ.!
   Και να το δούμε και λιγάκι πιο προωθημένα;
   Επιλεγμένοι φάροι εντάσσονται εμμέσως στο δίκτυο του υπό συγκρότηση Εθνικού Συστήματος Θαλάσσιας Επιτήρησης: Τοποθέτηση ενός Ε/Ο συστήματος (ήδη υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που κατασκευάζουν και παραδίδουν στο Π.Ν. τέτοια) σε κατάλληλη θέση, μαζί με την ανάλογη ζεύξη/διασύνδεση για real-time αποστολή εικόνας στο κοντινότερο περιφερειακό σταθμό ελέγχου του ΕΣΘΕ. Η αγορά και η τοποθέτησή τους επίσης θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους εντάσσοντάς της σε κάποιο πρόγραμμα «ενίσχυσης της επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων και του ελέγχου των μεταναστευτικών ροών». Και πάλι όμως απαραίτητη προϋπόθεση για να εγκριθεί κάτι τέτοιο από την Ε.Ε. θα ήταν η ένταξη του φαρικού δικτύου στις αρμοδιότητες του Υ.Ε.Ν./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
   Και αντί για έναν μοναχικό άοπλο «ναυταίο» φαροφύλακα, ομάδα 2-3 λιμενοφυλάκων ανά φάρο, εφοδιασμένων με G-3/FAL για τυχόν ανεπιθύμητους επισκέπτες….

 3. Επίσης μια μικρή λεπτομέρεια για τον Καραβόγιαννο: Στο «εξώφυλλο» του βίντεο φαίνεται να φέρει 2 πυροβόλα Oerlikon πάνω από τη γέφυρα, με τα χαρακτηριστικά τους ασπίδια. Στο ίδιο το βίντεο όμως, αντί των Oerlikon, βάσεις Μ43 για βαρέα πολυβόλα Μ2.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.