Της Αλεξάνδρας Γκίτση, πηγή: capital.gr

Η Ισραηλινή κοινοπραξία SK Group – Plasan κατέθεσε, σήμερα Δευτέρα, δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση της ΕΛΒΟ, αναφέρουν στο Capital.gr κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, “με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η ΕΛΒΟ αλλάζει σελίδα μετά από αρκετά χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων βρισκόταν επί ξυρού ακμής”. Οι ίδιες πηγές, ανέφεραν στο Capital.gr πως εκτός από το τίμημα για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΛΒΟ, το πιο σημαντικό είναι το business plan και οι επενδύσεις που σκοπεύει να υλοποιήσει το επενδυτικό σχήμα στην Ελλάδα με όχημα την ΕΛΒΟ.

Ποιοι είναι όμως οι Ισραηλινοί όμιλοι που θέλουν την ΕΛΒΟ; Το SK Group, που ανήκει στον Samy Katsav, δραστηριοποιείται στην αμυντική βιομηχανία και διεκδικεί την ΕΛΒΟ μέσω θυγατρικής του από κοινού με τον επίσης ισραηλινό όμιλο Plasan που ιδρύθηκε το 1985, παράγει θωρακισμένα οχήματα και έχει θυγατρικές στις ΗΠΑ και στην Γαλλία. Το Ελληνικό Δημόσιο, διατηρεί το δικαίωμα, να αποκτήσει έναντι τιμήματος το 21% της ΕΛΒΟ μετά από μια τριετία.

Τα περιουσιακά στοιχεία που διεκδικεί η κοινοπραξία είναι τρία οικόπεδα έκτασης άνω των 270.000 τ.μ. στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, κτιριακές εγκαταστάσεις στη ΒΙΠΕ Σίνδου, εξοπλισμός και δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας: όπως το σήμα και ο διακριτικός τίτλος “ΕΛΒΟ”, και κάθε άλλο δικαίωμα βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως τεχνογνωσία, σχέδια, άδειες ΙΤ και πατέντες που έχει τυχόν κατοχυρώσει η εταιρεία.

Η ΕΛΒΟ τέθηκε υπό το καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης στις 16 Φεβρουαρίου του 2014 με απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης μετά από αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο την επιχορήγησε το 2014 με το ποσό των 13 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση της εκτέλεσης συμβάσεων έργου με το ΓΕΣ και για την επίτευξη της ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία.

Η ΕΛΒΟ ιδρύθηκε το 1972 με την επωνυμία ΣΤΑΓΙΕΡ ΕΛΛΑΣ, το 1986, μετά από μεταβίβαση της Αυστριακής συμμετοχής στο Ελληνικό Δημόσιο, μετονομάσθηκε σε ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ Α.Β.Ε. (ΕΛΒΟ Α.Β.Ε.), τον Αύγουστο του 2000, μετά από διεθνή διαγωνισμό, το 43% των μετοχών της και το μάνατζμεντ πέρασαν στην Μυτιληναίος η οποία αποχώρησε από τη διοίκηση της το 2010 οπότε την τύχη της ανέλαβε το Ελληνικό Δημόσιο το οποίο ελέγχει το 85,5% των μετοχών της.

Στον ισολογισμό έναρξης εκκαθάρισης της 17ης Φεβρουαρίου του 2014, -αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ στις 3 Οκτωβρίου του 2019-, η ΕΛΒΟ εμφάνιζε υπόλοιπο ζημιών εις νέο 157,275 εκατ. ευρώ, αρνητικά ίδια κεφάλαια 27,234 εκατ. ευρώ, και υποχρεώσεις 68,667 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 36,07 εκατ. ευρώ προς τις Τράπεζες. Στη χρήση 17/2/2014-16/2/2015 η ΕΛΒΟ εμφάνισε τζίρο 4,239 εκατ. ευρώ, ο οποίος προήλθε σχεδόν εξ ολοκλήρου από την εκκαθάριση των δύο συμβάσεων έργου με το ΓΕΣ.

Άτυπο ενδιαφέρον για την ΕΛΒΟ, είχαν εκδηλώσει τους τελευταίους μήνες και οι εταιρείες Kouimtzis Group και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και οι όμιλοι Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co. KG (KMW) και Paramount Group.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: