Πολωνία: Ο Στρατός θα αποκτήσει κράνη από την Maskpol

Την 23η Απριλίου 2020, επικαλούμενος την κρίση με τον COVID-19, ο Πολωνός υπουργός άμυνας, Μάριουζ Μπλάζσζακ, δημοσίευσε μήνυμα στο twitter που έγραφε: “Θα αγοράσουμε εξοπλισμό κυρίως από πολωνικά εργοστάσια. Επί του παρόντος οριστικοποιούμε σύμβαση για 50000 συνθετικά βαλλιστικά κράνη Maskpol. Σύντομα θα υπάρξουν πληροφορίες για τις επόμενες συμβάσεις. Ενισχύουμε τον Στρατό μας υποστηρίζοντας την πολωνική βιομηχανία”.

Ο πολωνός υπουργός άμυνας δεν ανέφερε συγκεκριμένο μοντέλο του νέου κράνους, αλλά η φωτογραφία που αποδέσμευσε στον λογαριασμό του στο twitter δείχνει το βαλλιστικό κράνος HP-05 της πολωνικής εταιρεία Maskpol το οποίο βασίζεται σε μια “high-cut” σχεδίαση για την προστασία του κεφαλιού του χειριστή από την άμεση προσβολή θραυσμάτων και κάποιων πυρομαχικών μικρών όπλων. Το κράνος μοντέλο HP-05 είναι ο τελευταίος τύπος κρανών που σχεδιάστηκαν για μονάδες ειδικών δυνάμεων του Στρατού και της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που δημοσιευθήκαν στον επίσημο ιστότοπο της πολωνικής εταιρείας Maskpol, το κράνος HP-05, σύμφωνα με το πρότυπο PN-V-87001:2011, έχει βαλλιστική αντοχή σε θραύσματα -V50, υπερβαίνει τα 600 m/s (F5) για προσομοιωμένο θραύσμα πυρομαχικού (Fragment Simulating Projectiles – FSP) 1,1g, είναι αλεξίσφαιρο σε 357 Magnum JSP 10,2g (425±15) m/s και 9×19 mm FMJ 8,0g (360±15) m/s.

Το βαλλιστικό κράνος Maskpol HP-05 είναι διαθέσιμο σε τρία μεγέθη με πλήρως ρυθμιζόμενο κεφαλόδεμα τεσσάρων ιμάντων. Ζυγίζει 1,25 ως 1,45 kg ανάλογα με το μέγεθος του.

Το κράνος HP-05 διαθέτει επίσης ράγες εξαρτημάτων και υποστηρίγματα για την τοποθέτηση διόπτρας νυχτερινής παρατήρησης και είναι πλήρως συμβατό με τον στρατιωτικό εξοπλισμό που περιλαμβάνει αλεξίσφαιρες επενδύσεις, προστατευτικές θήκες φίλτρων γυαλιών, προσωπίδα αερίων, ατομικά μέσα φωνητικής επικοινωνίας και συσκευές προστασίας οφθαλμών.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

  1. Δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες πια μοντέλα κρανών και σε ποιες ποσότητες θα αγοραστούν. Το συγκεκριμένο ΗΡ-05 δεν φαίνεται να είναι σχεδιασμένο για βασικό κράνο στρατού.

    1. Aaaa…. ! και έρχονται προεδρικές εκλογές τον Μάιο. “50 χιλιάδες κράνους, νέα τουφέκια, νέα και άνετα μοντέλα γιλεκών και όλα αποκλειστικά στην εγχώρια βιομηχανία” – ακούγεται ωραία.

  2. Και οι Ελληνικές Ε.Δ. επιμένουν στην κατσαρόλα που λέγεται Μ1… κάποιο πρόγραμμα που υπήρχε για κατασκευή 70.000 κρανών κέβλαρ γαλλικού τύπου από Α.Ω. παλαιότερου εξοπλιστικού ακόμη περιμένει την υλοποίηση του… Τελικά η προστασία του προσωπικού σε περίοδο επιχειρήσεων δεν πρέπει να αποτελεί από τις υψηλότερες προτεραιότητες των Ελληνικών Κυβερνήσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.