Η Πολωνία θα εκσυγχρονίσει τον στόλο αρμάτων T-72

©9bkpanc.wp.mil.pl

Την Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019, το υπουργείο άμυνας της Πολωνίας υπέγραψε σύμβαση με την πολωνική εταιρεία ŁABĘDY S.A. Mechanical Plants για τον εκσυγχρονισμό των κύριων αρμάτων μάχης T-72 του πολωνικού Στρατού. Η αξία της σύμβασης είναι €400 εκατομμύρια. Τα άρματα θα αναβαθμιστούν μεταξύ 2019-2025.

Επί του παρόντος ο πολωνικός Στρατός λειτουργεί διαφορετικούς τύπους κύριων αρμάτων μάχης (MBT) συμπεριλαμβανομένων 247 γερμανικής κατασκευής Leopard 2A4/A5, 218 PT-91 και 188 T-72M1/MD (πολωνική ονομασία του T-72M1K, διοικητική έκδοση T-72M1). Το MBT PT-91, το οποίο επίσης αναφέρεται ως Twardy (Σκληρός), είναι η περαιτέρω εξέλιξη του σοβιετικής κατασκευής T-71M1 απο την Zakłady Mechaniczne “BUMAR ŁABĘDY” S.A., το οποίο κατασκευάστηκε κατόπιν εξουσιοδότησης στην Πολωνία για αρκετά χρόνια.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, συνολικά 128 Leopard 2A4 θα αναβαθμιστούν στη διαμόρφωση Leopard 2PL μέχρι το 2020. Η αναβάθμιση Leopard 2PL είναι σε γενικές γραμμές παρόμοια με αυτή του MBT Revolution της Rheinmetall. Διαθέτει βελτιωμένη θωράκιση, βελτιωμένο πυροβόλο, βελτιωμένα σκοπευτικά και κάποια ακόμη συστήματα.

Το T-71M1 είναι η εξαγωγική έκδοση του σοβιετικής κατασκευής MBT T-72A. Το T-72 κατασκευάστηκε από το 1983 κατόπιν άδειας στην Πολωνία. Κατά την τελευταία έκθεση της MSPO, την αμυντική έκθεση της Πολωνίας, οι πολωνικές εταιρείες PGZ Group και ZM Bumar-Łabędy SA παρουσίασαν διαφορετικά σχέδια εκσυγχρονισμού για το T-72M1, που υπηρετεί στον πολωνικό Στρατό, τα PT-16 και PT-17.

To PT-16, που επίσης ονομάζεται PT-2016, είναι ο πολωνικός εκσυγχρονισμός του πολωνικής κατασκευής άρματος μάχης PT-91 Twardy που χρησιμοποιείται από τον πολωνικό Στρατό και είναι η περαιτέρω εξέλιξη του σοβιετικής κατασκευής T-71M1 από την Zakłady Mechaniczne “BUMAR ŁABĘDY” S.A.

Στην MSPO, την Διεθνή Έκθεση Αμυντικών Βιομηχανιών στην Πολωνία, τον Σεπτέμβριο 2017, ο όμιλος Polish Armaments Group (PGZ) παρουσίασε την νέα αναβάθμιση του πολωνικής κατασκευής MBT PT-91/T-72 με την ονομασία PT-17. Η νέα αναβάθμιση είναι μια εξέλιξη του έργου PT-16 το οποίο αποκαλύφθηκε στη διοργάνωση της MSPO 2016. Το άρμα εκσυγχρονίστηκε με σκοπό την παροχή κινητικότητας, ισχύος πυρός και προστασίας.

Απόδοση/Μετάφραση από το ArmyRecognition.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

19 Απαντήσεις

 1. Αυτοί, ως νεόκοποι σύμμαχοι, δεν μπαίνουν στα προγράμματα των Αμερικανών για αντικατάσταση του σοβιετικού/ρωσικού υλικού;;;

  1. Αφού στοχεύουν/σκοπεύουν να μπούν στο πρόγραμμα JSF(όπως ανακοίνωσαν επίσημα), για αντικατάσταση των σοβιετικών MiG-29 Fulcrum/SU-22 Fitters, που χρησημοποιούν ακόμα.

   Προφανώς το «λεφτόδενδρο» των πολωνών, δεν παράγει αρκετό χρήμα ώστε να αρκεί για μαζική αντικατάσταση όλων των σοβιετικών συστημάτων. Έτσι είναι και αυτοί αναγκασμένοι να θέσουν προτεραιότητες.

   Επιπλέον, γιατί να προσθέουν άλλο ένα δυτικό άρμα μάχης στο οπλοστάσιο, αφού επέλεξαν ήδη το άκρως ικανοποιητικό Λέοπαρντ 2 σε διάφορες εκδόσεις(όπως αναφέρεται στο άρθρο), τα οποία(αν και όχι στο σύνολο) σκέπτονται να αναβαθμίσουν στο επίπεδο MBT Revolution με το πακέτο της Rheinmetall;

   1. «γιατί να προσθέουν άλλο ένα δυτικό άρμα μάχης στο οπλοστάσιο;
    1) Για να απαλλαγούν από το παλαιότερο ανατολικό υλικό που έχει και εντελώς διαφορετική υποδομή υποστήριξης.
    2) Να περιορίσουν αυξημένες ανάγκες εφοδιασμού (π.χ. σε πυρομαχικά, όπου αυτή τη στιγμή συνυπάρχουν τα διαφορετικά διαμετρήματα πυροβόλων και πολυβόλων των αρμάτων, δυτικά και σοβιετικά)
    3) Να εκμεταλλευτούν τα οικονομικά «πακέτα» που χορηγούν οι ΗΠΑ ακριβώς για την αντικατάσταση ανατολικής προέλευσης υλικού σε διάφορες χώρες (αλλιώς σύντομα θα κληθούν να πληρώσουν οι ίδιες το σύνολο του κόστους, δεδομένης της ηλικίας του εν λόγω υλικού)
    4) Και φυσικά για να γίνουν ακόμα πιο αρεστοί στην Δύση.

    1. Όσον αφορά αυτό στο 4) που ανέφερες, νομίζω ότι μετά την μοιρασιά που έγινε στο τραπέζι των μεγάλων(ΗΠΑ ΕΣΣΔ) μετά την λήξη του Β´ΠΠ, θα έπρεπε να τους έχει διδάξει, ότι ακόμα και να χρυσοπληρώσουν οποιοδήποτε σύστημα δυτικής προέλευσης, δεν πρόκειται να τους υπολογίσουν οι μεγάλοι σε Δύση και Ανατολή όσο θα ήθελαν οι Πολωνοί Ινδό θα χρειάζονταν. Εκτός αν είναι εντελώς ανόητοι, που δεν νομίζω(εφόσον τους ξέρω για πονηρούς ανθρώπους).

     Στα σημεία 1) και 2) προφανώς έχουν μέχρι στιγμής διαφορετική άποψη, εφόσον αποφάσισαν να αναβαθμίσουν τα σοβιετικά άρματα παρά τα θέματα με την υποστήριξη που παρατήρησες, και ενώ θα έχουν μελετήσει το πρόβλημα πρίν αποφασίσουν οριστικά για τον εκσυγχρονισμό, θέλω να πιστεύω.
     Ίσως και επειδή υπήρξε φροντίδα για αρκετά αποθέματα ανταλλακτικών και πυρομαχικών, και ίσως επειδή δεν εμπιστεύονται απόλυτα την Δύση σε περίπτωση σοβαρού επεισοδίου με μια Ρωσία(μιλάω θεωρητικά, αλλά έχοντας υπόψην μου μερικές περιπτώσεις που έγιναν οι υποσχέσεις για υποστήριξη εταίρων λάστιχο).

     Όσο για τα πακέτα που προσφέρουν οι ΗΠΑ για αντικατάσταση υλικού, ίσως να μην έχουν τα μεγέθη που θα τους εντυπωσιάζουν, επειδή δεν θέλουν να γίνονται όλοι ζητιάνοι, και επειδή έχει και αυτό 2 όψεις, και συνοδεύεται συχνά από δεσμεύσεις και υποχρεώσεις, και επειδή ούτε οι ΗΠΑ δεν δίνουν χωρίς να πάρουν.

     Υ.Γ.

     Οι Ιρακινοί πάντως δεν φαίνονται ευτυχισμένοι με το αμερικανικό υλικό, αφού επιστρέφουν στα ρωσικά (πλέον νεότερης σχεδίασης η επανασχεδίασης) συστήματα, επειδή δεν μπορούν η δεν πυρ επιτρέπεται να τα χρησιμοποιήσουν όπως τους συμφέρει, με συνέπεια να τους είναι άχρηστα όσο προηγμένα και να είναι, όταν με το παραμικρό τους διακόπτουν την εφοδιαστική αλυσίδα.

   2. «γιατί να προσθέουν άλλο ένα δυτικό άρμα μάχης στο οπλοστάσιο;» – επειδή δεν υπάρχουν σήμερα δυτικά και ευρωπαϊκά άρματα μάχης εν παραγωγή. Δεν βρέθηκαν πια ούτε μεταχειρισμένα Λεοπαρντ 2Α4, όταν Πολωνοί τα έψαχναν. Και δεν τους θέλουν η Γερμανοί-Γάλλοι στο κοινό πρόγραμμά τους. Το πιο πιθανό φαίνεται να φτιάξουν στα πολωνικά εργοστάσια κάτι σε συνεργασία με τον παραγωγό των κορεάτικων Κ2. Βy the way. The Polish T-72M (the Russian export version) are not any match to the old Russian T-72. And therefore the deep modernizing of them would have no sense. There will be a completely new tank.

  2. Είναι ένα full πολωνικό Τ-72. Θα γίνει μια γενική επισκευή του, ενώ ο εκσυγχρονισμός του αφορά μόνο το ασύρματο και της thermovision κάμερες. Πολωνικά και αυτά. Παντός δεν θα φτάσει ούτε στο επίπεδο των πολωνικών Twardy (1990), και ειδικά της έκδοσης του Τwardy που την λένε «Μαλαϊ», αρκετά τότε μοντέρνη. Άρα βασικά μιλάμε για ένα εκπαιδευτικό τανκ, για μια ακόμα δεκαετία, όχι πολύ για πόλεμο.

 2. “1) Για να απαλλαγούν από το παλαιότερο ανατολικό υλικό που έχει και εντελώς διαφορετική υποδομή υποστήριξης”

  Την υποδομη την κατεχουν πολυ καλα, καθως το αρμα κατασκευαζονταν στην Πολωνια.Δεκαδες πολωνικες βιομηχανιες ειχαν εμπλακει στην κατασκευη του, οποτε το ξερουν απεξω και ανακατωτα.

  “2) Να περιορίσουν αυξημένες ανάγκες εφοδιασμού (π.χ. σε πυρομαχικά, όπου αυτή τη στιγμή συνυπάρχουν τα διαφορετικά διαμετρήματα πυροβόλων και πολυβόλων των αρμάτων, δυτικά και σοβιετικά)”

  Δυο διαμετρηματα εχουν ,120 και 125, δυο εχουμε και εμεις, και στην εποχη του συμφωνου υπηρχαν 100, 115, 125.Οσο αφορα τα πολυβολα προφανως το ανατολικο 7.62 εξοπλιζει μοναδες με ανατολικο υλικο και το δυτικο 7.62 με δυτικο,μακαρι σε εναν πολεμο να ηταν αυτο το προβλημα.

  “3) Να εκμεταλλευτούν τα οικονομικά «πακέτα» που χορηγούν οι ΗΠΑ ακριβώς για την αντικατάσταση ανατολικής προέλευσης υλικού σε διάφορες χώρες (αλλιώς σύντομα θα κληθούν να πληρώσουν οι ίδιες το σύνολο του κόστους, δεδομένης της ηλικίας του εν λόγω υλικού)”

  Προφανως αυτα τα πακετα δεν ειναι ακομη διαθεσιμα η εχουν κρυφους ορους τους οποιους εξετασαν οι πολωνοι και ειδαν οτι πιο οικονομικη λυση ειναι ο εκσυγρονισμος παρα η αγορα δυτικων αρματων.Κατι αλλο ειναι οτι ο εκσυγρονισμος μπορει να περιλαμβανει πχ οπτικα και ηλεκτρονικα που τοποθετουν τωρα και στα Leo.Αυτο μπορει να οδηγησει σε οικονομια στο τελος.

  “4) Και φυσικά για να γίνουν ακόμα πιο αρεστοί στην Δύση.”

  Ποσο πιο χαμηλα να πεσουν, δεν υπαρχει σημερα πιο δουλικος λαος απο τους πολωνους.

  1. 1) Οι όποιες υποδομές είναι απομεινάρια περασμένων δεκαετιών και -όσες υφίστανται ακόμη-απαιτούν μεγάλες δαπάνες για να παραμείνουν λειτουργικές. Πέραν αυτού όμως εδώ και κάποια χρόνια η χώρα έχει κάνει μια στρατηγική στροφή προς την Δύση. Το ίδιο και οι Ένοπλες Δυνάμεις της σε επίπεδο υλικού (και όχι μόνο). Συνέπεια τούτου να έχουν δαπανηθεί μεγάλα ποσά ώστε οι υφιστάμενες αλλά και οι όποιες νέες υποδομές να “προσαρμοστούν” στα νέα δεδομένα. Το να διατηρείς δύο γραμμές υποστήριξης εντελώς διαφορετικής “φιλοσοφίας” μεταξύ τους, είναι τουλάχιστον ανορθόδοξο και αντιοικονομικό….

   2) Πίστεψέ με, δεν είναι καθόλου αμελητέο… Οι αποθήκες του ενός και του άλλου σχηματισμού δεν μπορούν να ανταλλάξουν ούτε σφαίρα.

   3) Το πρόγραμμα ERIP είναι δομημένο σε πολλαπλές φάσεις και τελικά προβλέπεται να περιλάβει όλες τις χώρες πρώην μέλη του ΣτΒ (αλλά όχι μόνον αυτές). Σύμφωνα και με τα λεγόμενά σου στο “4”, οι Πολωνοί αποδεικνύονται ιδιαίτερα …αφοσιωμένοι νέοι σύμμαχοι για να αρνηθούν όταν βγει και η δική τους δόση!

   4) …..

  2. «δεν υπάρχει σήμερα πιο δουλικός λαός από τους πολωνούς.» – Και η Πολωνοί τα λένε τώρα για Έλληνες. Και βγάζουν στην χώρα τους «τα πάντα», ενώ η Ελλάδα το τίποτα, εκτός από την φέτα, ελιές, θάλασσα και ήλιο. – έτσι την βλέπουν. Παντός το 2000… ήταν στο μισώ του ελληνικού επιπέδου ζωής και τώρα το έχουν ξεπεράσει

   1. @tsimoucha Το επιπεδο ζωης δεν εχει να κανει με το επιπεδο δουλικοτητας.» Λοιπόν… στην αρχαία Αθήνα ένας δούλος, εκτός από την στέγη, ρούχα και φαγητό λάμβανε και 10% τον αποδοχών του ελεύθερου ανθρώπου. Τα οποία όλα μπόρεσε να οικονομήσει. Η ερώτηση μου είναι εάν οι περισσότεροι Έλληνες εργαζόμενοι είναι σε θέσει να οικονομήσουν τα έστω και μόνο 10% του μισθού τους ? Ενώ μόνο κάτω από 25% των Πολωνών δηλώνουν πως έχουν κάποιο οικονομικό πρόβλημα και περίπου 60% δηλώνουν ότι δεν έχουν κανένα.

   2. » Ενώ μόνο κάτω από 25% των Πολωνών δηλώνουν πως έχουν κάποιο οικονομικό πρόβλημα και περίπου 60% δηλώνουν ότι δεν έχουν κανένα.»

    Δεν κανω συγκριση του επιπεδου ζωης μεταξυ Ελλαδας και Πολωνιας, η Πολωνια ειναι μπροστα οχι μονο σε αυτο αλλα και σε αλλα καθημερινα πραγματα.Η Πολωνια ειχε βαρια πολεμικη βιομηχανια οταν η Ελλαδα δεν ειχε τιποτα.
    Αυτο ομως δεν αλλαζει το γεγονος οτι σαν λαος θελουν αφενταδες (και να ειναι μεσα σε μαντρι).
    Ακριβως επειδη περασαν οσα περασαν απο τους ρωσους θα επρεπε να γραφτει στο DNA τους το «οχι αλλη φορα δουλοι με αφεντικα», κατι που δεν το βλεπουμε.
    Επιζητουν να εχουν νταβατζη και κουνιουνται σε αυτον σαν την καλυτερη π@υτανα.
    Μαλιστα φοβουνται μην τυχον ο νταβατζης τους εγκαταλειψει και παρει στη δουλεψη του αλλη π@τανα, και οσο πιο πολυ φοβουνται τοσο πιο πολυ κουνιουται.

    1. Τέτοιο μπέρδεμα, που βλέπω στη Ελλάδα, δεν έχω δει πουθενά, τουλάχιστον στην Ευρώπη πουθενά. Καθένας κάνει ότι του καπνίζει και δεν το θεωρούμε καλό για το κοινό ούτε για σήμερα, ούτε για το παρελθόν, ούτε το μέλλων της χώρας. Εσύ μπορείς να τα λες «ελευθερία» και δικαίωμά σου είναι. De gustibus non est disputandum, μα μην προσβάλεις έτσι τους άλλους λαούς, ειδικά που τα λές για μένα γελοίες βλ[…]ς. Μα de gustibus non diputandum est.

 3. Για να μην παιδευόμαστε ψάχνοντας για απαντήσεις για την συγκεκριμένη απόφαση των πολωνών, ίσως οι παρακάτω περσινές αναφορές να είναι μια εξήγηση, για αυτή την απόφαση, η οποία δεν μπορεί να στηρίζεται σε ξεκάρφωτες σκέψεις των πολωνών αλλά σε μια μελέτη που πρέπει να ακολουθεί και μια λογική που να έχει νόημα.

  Poland shows interest in modernisation package for the T-72 from Ukraine

  Aug 14, 2018

  A delegation from Poland’s Ministry of Defense visited the Goncharívs’ke test range in the north-eastern Chernigiv region in Ukraine and watched a live-fire demonstration of a modernised variant of the T-72.

  According to Serhiy Zgurets, a military expert with Defense Express, Poland’s guests witnessed a thrilling display of the upgraded T-72AMT main battle tank.

  Deep modernization of the tank T-72А – T-72АМТ, carried out by UOP SE “Kyiv Armored Plant”, is at the stage of the tests and conducted a successful firing-test of the Kombat anti-tank laser-guided missile.

  The Kombat laser-beam riding precision-guided missile is designed to be fired from smooth bore 125 mm mounted on main battle tanks equipped with fire control systems compatible with it. The Kombat is fired from a 125mm gun, like a shell, but operate like a guided missile and can penetrate 750 mm armor.

  The possibility of firing the Kombat, one of the main features of the T-72AMT. Due to the use of new high-precision weapons, it is possible to destroy enemy armor at a range of up to 5 km. Thus, the range of the T-72AMT tank is twice as high as that of the T-72A.

  Round comprising antitank guided missile is intended for firing from tanks against stationary and moving modern armoured targets with combined, carried or monolithic armor, including ERA (explosive reactive armor), and also against pinpoint targets like weapon emplacements, a tank in a trench, light-armoured objects and helicopters.

  The precision-guided weapon was developed by the State Design Bureau LUCH in Kyiv and have series producing by the Artem State Joint Stock Holding Company, also based in Kyiv.

  Specialists of the “Kyiv Armored Plant” reinforced T-72AMT with new generation dynamic protection – “Knife”, which is already used in Bulat and Oplot tanks. This dynamic protection negates enemy’s HEAT and KEP – the main means for destroying tanks. It is also effective against EFP.

  For additional protection, T-72AMT is equipped with anti-cumulative gratings, “cutting” HEAT and protecting the most vulnerable zones of the tank. The effectiveness of such protection has been repeatedly proved during combat operations, not only in the conflict in Eastern Ukraine but also worldwide.

  In addition, T-72AMT modification received digital radio stations from the Turkish company Aselsan and Ukrainian “Lybid K2”, modern satellite navigation equipment. Improvement of the crew environment is another aspect of modernization. Even an ordinary rear view camera greatly facilitates driver’s work.

  It is worth mentioning that the Polish delegation was satisfied with the successful test of the upgraded T-72AMT tank. Now Poland’s Armament Inspectorate has begun a market analysis on the possible upgrade of the T-72M1/M1D tank and Ukrainian variant looks like one of the likely candidates.

  The plan is to upgrade existing second-line tanks to a new standard and use them as an interim solution before a new generation tank is introduced. The Ukrainian T-72AMT can become a base for a joint project in the future.

  Polish Upgrade Programme for the T-72 Main Battle Tank

  PGZ Group and ZM Bumar Łabędy S.A. facility (which belongs to the group), as well as other subordinated domestic and foreign entities, have developed a modernization package for the T-72M1 and PT-91 Twardy main battle tanks. The whole upgrade has been created with the requirements defined by the Polish Ministry of Defence in mind. PGZ Group also has a significant potential at its disposal, allowing the entity to modernize other main battle tanks belonging to the T-72 family all around the world.

  Within the framework of the Strategic Defence Review, the Polish Ministry of Defence decided to incorporate the upgrade of the T-72M1 tanks in the technical modernization programme pursued by the military. This is to make it possible to maintain the potential within the armoured units, until the expected new generation tank is developed. It is assumed that vehicle as such would be created on the basis of an industrial collaboration.

  Back in 2017, the Armament Inspectorate announced that analytical-conceptual phase began, with regards to potential upgrades of the T-72M1 main battle tanks. PGZ is one of the entities that expressed its will to be involved in the market analysis, along with three of its companies: ZM Bumar-Łabędy S.A., WZM S.A. [Military Automotive Works], and OBRUM Gliwice.

  However, as of now, the scope of upgrade has not been unanimously defined publicly. We know that the Polish Ministry of Defence would rather be inclined to carry out a shallow, yet cost-effective upgrade. Should such path be taken, the main armament or turret would remain unchanged. PT-91M2 main battle tank was a response to such requirements. The said platform was being showcased by Bumar-Łabędy and PGZ, during the last year’s edition of the MSPO Kielce defence salon. PT-17 tank, presented alongside, is a proposal of an in-depth upgrade of the platform, created with the export markets in mind.

  When it comes to enhancing the PT-91M2 tank’s firepower, it was proposed that the 125 mm 2A26M/2A46 cannon is replaced with the Slovak-made 2A45MS model. It is also possible to consider other cannons (e.g. the Ukrainian KBA3 model). In case of in-depth modernizations, it was assumed that the whole turret shall be replaced with a 120 mm KBM-2 smooth-bore cannon (barrel length of 50 calibres).

  125 mm 2A46MS cannon has a barrel length of 48 calibres, nonetheless its parameters seem to match the upgrade requirements. As a result of changes related to its design, it offers accuracy which is somewhat improved (4 times), in comparison with the guns used at the moment. The new manufacturing process adopted also extends the gun’s lifetime, in case when sabot rounds are utilized.

  KBA-3 cannon based on the 2A46M/M-1/M-4 solution has ballistic performance specification close to the Russian 2A46M-5 gun of the modernized T-72B3 tank, as the Ukrainian designers suggest. The tank gun in question may also be used to launch ATGMs, such as the Kombat missile. Thrust bearing element of the turret is also going to be replaced, with a backlash-free component.

  It is also possible to modernize the AZ carousel autoloader (upgrade up to the AZ-1 variant with a digital control system, informing the gunner on the types of ammunition available). The secondary ammunition storage may also be rearranged. The latter step would diminish the risk of the rounds exploding, should the vehicle be hit or exposed to a mine blast.

  2E28M electrohydraulic stabilizer may be replaced with an electromechanical digitally controlled EPS-72/91 Albatros solution. Alternatively, modification of the system is also possible through replacement of parts and components and introduction of a digital control block. Nonetheless, an entirely new solution would be advantageous here. ZSMU-1276 remote controlled .50-cal. armament module along with 902A/W smoke grenade launchers can be used as secondary armament. The grenade launchers could utilize GM-81 and GAK-81 grenades delivered by ZMD S.A. and Niewiadów S.A.

  In order to enhance the tank’s firepower and crew’s situational awareness, SAVAN-15 FCS or TKN-3Z commander NVG system are proposed to be used, along with a PNK-72 NVG solution for the driver. The tank may also be fitted with the PCO SOD thermal-tele-vision daytime-night-vision 360 Degrees Observation System.

  The representatives of the industry also considered other fire control systems dedicated for the T-72M1 platform, including Aselsan Compact Fire Control System (C-FCS), Elbit Systems Knight (with no turret modifications required) or TURMS-T/LOTHAR solution proposed by Leonardo.

  III Gen. KLW-1 ASTERIA thermal vision camera operated at wavelengths from 8 to 12 µm and based on a MCT (HgCdTe) sensor is yet another option here. The said camera offers resolution of 640×512 pixels. The design in question is currently replacing the PT-91 tank’s EI-Op TES camera, which is a component of the Drawa-T fire control system.

  The ZMKT thermal vision camera modification package does not require any modifications to be implemented, and without any problems it may be installed at the bases of the units operating the Twardy tanks. The Polish military has received at least several upgrade kits like that so far, for the PT-91 tanks.

  Development of new generation anti-tank ammunition for the T-72M1 and PT-91 platforms is yet another important issue that needs to be addressed, during the modernization programme. R&D efforts within that scope are already underway, involving MESKO and the Military Institute of Armament Technology in Stalowa Wola.

  At the moment, most of the 125 mm sabot rounds remaining in storage date back to the Warsaw Pact era, but the capabilities they offer are inferior even to those ascribable to the rounds used by the Soviet Union back in the 1980s. In fact, one cannot speak of any capability enhancement in case of the T-72M1/PT-91 main battle tanks, should no steps be made to introduce new ammo.

  The modernization is also to introduce extra communication and datalink systems. The whole communication suite is to include digital VHF and HF IP radios and new intercoms, with access authorized net-centric operation allowed. Other elements of the upgrade kit include navigation system or GPS receiver (such as the Honeywell TALIN 3000 solution).

  When it comes to protection, ERA, composite or combined armour may be applied, depending on the variant. In case of the PT-91M2 tank we are speaking of a new ERA (modified Erawa I/II solution), attached to the front and side surfaces of the turret and the hull, including, in total, 273 elements.

  The tank may also receive side and back slat-armour. In case of an in-depth upgrade, composite armour or Ukrainian Zaslon active protection systems could also be installed. However, this would heighten the cost of the whole programme significantly.

  Obra-3 laser warning receiver also constitutes an added value in case of the PT-91M platform. The driver may use a new seat, hanged from the top portion of the vehicle. Optionally, the front part of the hull bottom may also be reinforced.

  It is also possible to use Deugra fire suppression system utilizing the DeuGen-N agent, offering coverage within the engine, crew and APU compartments. Optionally, Berberys camouflage (radar/IR) delivered by Lubawa S.A. may also be added.

  In order to enhance the mobility of the tank, it has been proposed that S-12U engine is used. The unit is derived from the standard W-46-6 solution, and delivers power output of 574 kW. The modernization kit for this engine includes reinforced cylinder sleeves, new exhaust valves, bushings, modified injection and air filter and replaced starter heater (Webasto or Ebersparcher).

  The engine offers a power output of 625.5 kW/850 HP at 2000 RPM. As a result, the user gets 13.5 kW per tonne and torque of 3400 Nm at 1300-1400 RPM. Side gearboxes would also be modified, along with the engine upgrades (Cx version). The aforesaid scope of modifications would also require overhaul of the intermediary and planetary gearboxes.

  Suspension of the tank is also expected to be reinforced, with new torsion bars (compensation of the heightened weight and enhanced stability) and shock absorbers/elastomer bumper elements to be installed. The torsion bars mounting angle would also be changed.

  The Gliwice-based facility also proposed that S-1000R/Renk ESM 350M powerpack is used. Alternatively the Ukrainian 6TD-2 engine could also be applied.

  T-72 drivetrain modernization had also been proposed by the WZM-Poznań facility, belonging to the PGZ Group. Two engine modification options have been prepared: S625 (625 kW/850 HP) and S736 (736 kW/1000 HP).

  WZM S.A. is a place where Drivetrains Centre is located. The facility in question is to support maintenance, modernization and manufacturing efforts concerning the drivetrains for all of the Polish military vehicles. The maintenance works related to drivetrains, carried out in Poznan, are carried out, for instance, in case of all variants of the Leopard 2 main battle tanks.

  PT-91M2 may also receive rubberised tracks and properly modified drive wheels, new steering system and new control panel for the driver with extra portable control panel, KDN-1 reversing camera, or one of the APUs available, for instance the 4.2 kW variant coupled with the AC system featuring a 7 kW compressor.

  Furthermore, new electrical system is proposed for the platform and the turret, carried out with the use of Raychem technology. New sliding joint, digital control, power supply and starter blocks, equipment basket at the back of the turret, new external and internal lighting or A/C systems could also be applied.

  Rheinmetall, UkrOboronProm, ZTS-ŠPECIĂL, Czechoslovak Group, Renk, Safran Electronics, Aselsan, Elbit, Leonardo, Webasto, Ebersparcher or Kidde were the foreign partners involved in development of the modernization package.

  Throughout the recent period, several modernization options regarding the discussed platforms were showcased. To some extent the upgrade packages were using proven solutions. Development of the proposals is also based upon analysis of combat use of main battle tanks in conflicts around the world. The proposed variants include, along the PT-91M2 platform discussed above, PT-91Ex, PT-91IP, PT-72U, PT-91U, or PT-16/17 verion.

  In fact, each and every case assumes that firepower and maneuverability of the tank shall be improved, with enhancements also made with regards to protection, comfort or maintenance of the vehicle. The scope of the implemented changes can be determined by the tactical and economic context in which such process takes place. The operational conditions also have a great impact on the shape of potential upgrades.

 4. T-72 tank overhaul deal a milestone for Polish arms industry: PM

  Poland’s Prime Minister Mateusz Morawiecki described a deal for the overhaul of T-72 tanks at a Polish plant in Gliwice, southern Poland, on Monday as “a milestone leading to the rebuilding of the Polish army potential.”

  The PM, together with Defence Minister Mariusz Błaszczak, visited the Bumar Łabędy plant to attend the signing of the contract.

  Addressing the plant’s workforce, the PM said he was very glad the deal was signed “since it was an opportunity to develop skills and keep over 1,000 job positions in Gliwice, as well as in companies cooperating with Bumar Łabędy.”

  “This huge contract, worth nearly PLN 2 billion [EUR 471 million], will provide jobs in the coming six years,” added the PM.

  Minister Błaszczak said he hoped that Polish plants would soon be able to produce a new generation tank.

  The defence minister added that the plan of technical modernisation of the Polish army, worth PLN 185 billion (EUR 43.55 billion), comprised of both purchases and modernisation.

  “We have been modernising and modifying the equipment owned by the Polish army. This also concerns T-72 tanks,” he said, adding that their overhaul will equip soldiers with state-of-the-art goggles, as well as navigation and observation instruments.

  The T-72 is a family of Soviet main battle tanks that first entered production in 1971.

  source: pap

 5. «Τέτοιο μπέρδεμα, που βλέπω στη Ελλάδα, δεν έχω δει πουθενά, τουλάχιστον στην Ευρώπη πουθενά. Καθένας κάνει ότι του καπνίζει και δεν το θεωρούμε καλό για το κοινό ούτε για σήμερα, ούτε για το παρελθόν, ούτε το μέλλων της χώρας. Εσύ μπορείς να τα λες «ελευθερία» και δικαίωμά σου είναι. De gustibus non est disputandum, μα μην προσβάλεις έτσι τους άλλους λαούς, ειδικά που τα λές για μένα γελοίες βλ[…]ς. Μα de gustibus non diputandum est.»

  Δεν εχω κανενα προβλημα με τα μπερδεματα που βλεπεις στην Ελλαδα, σαφως και δεν τα εχεις δει πουθενα αλλου στην Ευρωπη καθως ειναι γνωστο οτι σαν κρατος ειμαστε μεγαλο «μπουρδελο» και η Πολωνια σε αυτα τα ζητηματα ειναι πολυ μπροστα απο την Ελλαδα.
  Αν προσβαλλεσαι ειναι αλλη ιστορια. εγω αναγνωριζω αυτα που λες για την Ελλαδα και δεν προσβαλλομαι γιατι αυτη ειναι η αληθεια και η αληθεια ειναι πικρη πολλες φορες.
  Εχω ομως και εγω το δικαιωμα της αποψης μου να θεωρω οτι η Πολωνια ( παρολο που ειναι πολυ μπροστα απο την Ελλαδα ) θελει νταβατζηδες γιατι ετσι εμαθε να ζει.Η απολυτη δουλικοτητα που δειχνει στους αμερικανους με κανει να το πιστευω αυτο, καποτε ο μεγαλυτερος γλειφτης των αμερικανων ηταν η Ελλαδα, σημερα θεωρω πως ειναι η Πολωνια.
  Αυτα που εκανε η Ελλαδα το 1950 τα κανει η Πολωνια το 2020.

  «Στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας»

  Καταλαβαινω οτι εχεις δεσμους με την Πολωνια και σε πειραζουν αυτα που λεω, αλλα αυτη ειναι η δικη μου οπτικη.
  Απεναντι στη Ρωσια το παιζει δυναμικη, περηφανη και ανεξαρτητη, απεναντι στους αμερικανους «ανοιγει» τα ποδια και ζηταει βαζελινη.

  Επειδη σαφως διαφωνουμε καθετα και ο καθενας εχει την δικη του αποψη το σταματω εδω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.