Πολωνία: Η μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων GROM παρέλαβε ελικόπτερα Black Hawk

©Ministerstwo Obrony Narodowej

Σε μια επίσημη τελετή στην 1η αεροπορική βάση στην Βαρσοβία την 20η Δεκεμβρίου η πολωνική μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων GROM παρέλαβε τέσσερα ελικόπτερα S-70i Black Hawk.

Τα ελικόπτερα S-70i κατασκευάστηκαν στην Πολωνία από την θυγατρική της Lockheed Martin Sikorsky, Polskie Zakłady Lotnicze (PZL) Mielec. Κάθε Black Hawk κοστίζει $20 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού Ειδικών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με το πολωνικό υπουργείο εθνικής άμυνας.

“Γνωρίζω οτι η μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων GROM απαιτεί διπλάσια νέα ελικόπτερα, αλλά ελπίζω οτι θα καταφέρουμε να τα ολοκληρώσουμε σύντομα”, δήλωσε στην τελετή ο Πολωνός Πρόεδρος Άντρζεϊ Ντούντα.

Τα πρώτα πολωνικά Black Hawk παραδοθήκαν στην βασική διαμόρφωση και θα αναβαθμιστούν στα πρότυπα των Ειδικών Επιχειρήσεων.

Remigiusz Wilk

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

21 Απαντήσεις

 1. Τελικά κι αυτοί μισοδουλειές φαίνεται ότι κάνουν καθώς, αν διακρίνω καλά, από τα ελικόπτερα απουσιάζει οποιοσδήποτε εξοπλισμός αυτοπροστασίας, υποβοήθησης ναυτιλίας (π.χ. ραντάρ, FLIR κλπ.) ή δορυφορικών επικοινωνιών.
  Ίσως προστεθούν αργότερα….

 2. Όντως φτωχό σε εξοπλισμό για χρήση σε ειδικές αποστολές.

  Σε περίπτωση που οι φωτογραφίες στην παρουσίαση της PZL εμφανίζουν το ελικόπτερο με πλήρες εξοπλισμό, θα παραμείνει μάλλον με ένα Flir στο σημείο των αισθητήρων, ενώ έδωσαν προφανώς έμφαση σε μεγάλο φορτίο όπλων(που μου θυμίζει φιλοσοφία ”Luftsturmbrigaden“ με ελικόπτερα εφόδου Mi-24/35 του σοβιετικού/ρωσικού στρατού, χρησιμοποιώντας απλά ένα μοντέλο δυτικής προέλευσης.

  https://defpost.com/wp-content/uploads/2019/04/Sikorsky-S-70i-Blackhawk-SP-YVA.jpg

  http://naviganti.org/wp-content/uploads/2017/02/getasset.aspx.jpg

  https://i.wnp.pl/d/31/90/95/319095_r2_940.jpg

  https://www.wnp.pl/logistyka/policja-kupi-smiglowce-black-hawk,322905.html

   1. Για εφαρμογές του πελάτη δεν γνωρίζω, αυτό που παρατηρώ στις φωτογραφίες όμως, είναι ένα ελικόπτερο «Gunship» χωρίς ραντάρ(με λειτουργεία TFR) και εξοπλισμό για εναέριο ανεφοδιασμό όπως εμφανίζεται στα αντίστοιχα HH/MH-60(DAP/Pavehawk), που σημαίνει περιορισμούς σε παντός καιρού αποστολές και στην ευελιξία σχεδίασης αποστολών, με τον εξοπλισμό που παρουσιάζεται στις φωτογραφίες. Μια μεταγενέστερη εγκατάσταση των συγκεκριμένων συστημάτων δεν ξέρω πιο νόημα θα είχε, επειδή δεν πιστεύω ότι θα μείωνε τα έξοδα(αλλά θα είχε μάλλον ως συνέπεια το αντίθετο).

    Ίσως να μην είχαν κάν σκοπό για απόκτηση του πλήρες πακέτου λόγου εξόδων(όπως εμείς με τα Chinook), αφού έτσι όπως παρουσιάζεται στις φωτογραφίες, είναι (με 40+ εκατ. $ ανά μονάδα) ήδη ένα πανάκριβο ελικόπτερο.

  1. @Gun… ” Για εφαρμογές του πελάτη δεν γνωρίζω, αυτό που παρατηρώ στις φωτογραφίες όμως, είναι ένα ελικόπτερο «Gunship» χωρίς ραντάρ(με λειτουργεία TFR) και…

   Και εάν ξέρατε πολωνικά, θα είχατε καταλάβει και πως εδώ επρόκειτο για πολωνική αστυνομία και παρόμοιες δυνάμεις (συνδεσμός: policja kupi… – η αστυνομία αγοράζει). Ενώ ο στρατός δεν έχει πει καμία λέξη ακόμα για το θέμα. Ότι και να γράψουμε.

   1. Πολωνικά δεν γνωρίζω(ούτε το θεωρώ χρήσιμο να μάθω, προς το παρόν πάντως), η παραπομπή στο συγκεκριμένο άρθρο ήταν απλά μια αναφορά πηγής για την φωτογραφία που παρέθεσα.

    Στις φωτογραφίες εμφανίζεται στην ουσία και πρακτικά το ίδιο ελικόπτερο(άσχετα πιο πακέτο όπλων φέρει) ο οποίος μπορεί να προστεθεί η να αφαιρεθεί όταν δεν χρειάζεται.
    Η πολωνική αστυνομία δεν ξέρω πια απειλή σκέφτηκε για να ζητήσει(;) ελικόπτερο Gunship, αλλά αυτό δεν συνηθίζεται πουθενά στο δυτικό ημισφαίριο για συγκεκριμένους λόγους(η αντιτρομοκρατικές αποστολές σε αστικές περιοχές είναι θέμα συνεργασίας αστυνομίας-στρατού, οπότε δεν υπάρχει λόγος για οπλισμένα ελικόπτερα της αστυνομίας). Εδώ στην προκειμένη περίπτωση ίσως να σχετίζεται με μια σκέψη για αρπαχτή (χρηματοδότηση) από Ευρώπη που δεν μπορεί να αποκλειστεί αν παίζει όντως η σκέψη για ελικόπτερα Gunship της αστυνομίας με τον οπλισμό που εμφανίζονται στις φωτογραφίες.

    Στο άρθρο πάντως ο Πολωνός πρωθυπουργός λέει ότι προορίζονται για την Γκρόμ που είναι στρατιωτική μονάδα.

   2. @Gun… – re: αστυνομία…. – είναι για αντιτερροριστικό τμήμα. Ήδη υπήρχαν πραγματικές μάχες με αστυνομικούς θύματα και με κακοποιούς με προϋπηρεσία (παλιά) στο ρωσικό Specnaz.

   3. @Gun… – τώρα διαβάζω ακόμα, πως μέσω των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών αστυνομίας περνά ο δρόμος για ειδικές δυνάμεις στρατού. Όπου ο μισθός θα είναι τριπλάσιος. Άρα εδώ τα Black Hawk, εκεί επίσης τα ΒΗ… βγάζει νόημα.

   4. Να ολοκληρώσουμε… 3 τέτοια έλαβε αστυνομία, και 4 ο στρατός. 275 million PLN είναι η βασική τιμή του ενός τέτοιου, συνυπολογίζοντας και τα «7.62 mm Miniguns and .50-cal. machine guns και τα fast-rope systems».

    Μετά, μέσα στο 2020 τα helicopters των ειδικών δυνάμεων θα λάβουν και εξτρά εξοπλισμό. Για το οποίο δεν λένε τίποτα, εκτός από την συνολική, τελική τιμή 683.4 million PLN, για τα 4 BH και έξτρα εξοπλισμό τους.

    1 Ευρώ = 4,25 PLN.

 3. Ωραίες οι φωτογραφίες, μα το άρθρο δεν λέει το βασικό. Πως η αρχική σύμβαση προβλέπει επανεξοπλισμό (further equipping) των ελικόπτερων, μέσα στο δεύτερο 6-μηνο του 2020. Και η σύσταση αυτού θα παραμείνει απόρρητη. Και γιατί αυτό το μοντέλο του ΒΗ ? Επειδή αυτό το μοντέλο, και όχι το άλλο είναι made in Poland.

  1. Μα και τα ελικόπτερα του πολωνικού ναυτικού κατασκευάζονται στα πολωνικά εργοστάσια. Το PZL Świdnik είναι αυτό, το οποίο κατασκεύασε παλιά πάνω από 5.000 Mi-2. Επί της ρωσικής κατοχής της χώρας.

   https://www.helis.com/database/news/pzl-swidnik-aw101-parts/
   https://defpost.com/poland-leonardo-mw-sign-offset-agreement-preceding-contract-to-supply-aw101-military-helicopters/

  2. Αν πρόσεξες, στην φωτογραφία γράφει ότι η PZL ανήκει πλέον στην Sikorsky(A Sikorsky Company) η οποία την εξαγόρασε προφανώς, ενώ η ίδια ανήκει πλέον στον όμιλο της ΛΜ εφόσον πουλήθηκε/εξαγοράστηκε.

   Συναρμολογούν και στην Τουρκία το συγκεκριμένο μοντέλο/ελικόπτερο, αυτό δεν το κάνει τουρκικό προϊόν, όπως δεν έγιναν τουρκικά τα γεράκια που συναρμολογούν στην TAI (αυτό ισχύει ακόμα και για τα εξαρτήματα που φτιάχνουν με άδεια από την Αμερική για το αεροσκάφος). Συνεπώς δεν αντιλαμβάνομαι τους λόγους για υπερηφάνειες στο θέμα.

   1. Μεταξύ άλλων εργασιών , παράγονται εκεί, σε εκατοντάδες, καμπίνες για πολλές χώρες. Και κάποια version ειδικά (πχ. πυροσβεστικά). Και κάποια βοηθητικά αεροπλάνα, πολωνικού σχεδίου.

 4. By the way… ο ιδρυτής της εταιρίας “Sikorsky” ήταν ο Πολωνός και Ουκρανός (και τα δύο μαζί), από το Κίεβο. Το ιστορικό της οικογένειας του λέει πως ήταν ιππότες της Πολωνο-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας, χριστιανοί ορθόδοξοι, πολωνικής καταγωγής. Μα τον 19ο αιώνα δεν υπήρχε κράτος, να λέγετε Πολωνία ή Ουκρανία.

 5. @Αll. – o Π.Σ. δεν μπορεί, επαναλαμβάνω ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να αγοράσει μόνος του μοντέρνα ελικόπτερα.

  Μπορεί να το κάνει η αστυνομία, η πυροσβεστική… δεν μπορεί ο στρατός. Επειδή στην Πολωνία τέτοιες αποφάσεις παίρνουν αποκλειστικά οι πολιτικοί. Και δεν γνωρίζω εάν επρόκειτο για Πολωνούς ? η μάλλον ξένους πολιτικούς…
  Είναι θέμα διεθνών σχέσεων.

  Και έτσι δεν υπάρχουν και τα πολωνικά Apache… παρά που τα θέλει ο στρατός. Στα πολωνικά αεροδρόμια συχνά (μόνιμα ?) σταθμεύονται αρκετά αμερικάνικα Apache. Για την περιπτώσει που θα χρειαστούν. Δεν το θεωρούμε κακό, ότι σταθμεύονται και μάλλον το πολύ χειρότερο θα ήταν η Αμερικανοί να μην τα κάνουν.

  Ενώ οι ειδικές δυνάμεις είναι μια εξαίρεση, επειδή διαθέτουν αυτονομία αγορών.

  1. Πρεπει να σας τρεχουν τα σαλια με ολα αυτα τα εξωτικα καλουδια ετσι; Φανταζομαι αν και 60ρης θα θελατε να ξαναπατε για μια δευτερη θητεια στις Πολωνικες Ε.Δ. σωστα;
   d/pl ο ρωσοφαγος….

   1. Δεν είμαι ο ρωσοφάγος και με τους μεμονωμένους Ρώσους τα πάω φιλικά. Με την αυτοκρατορία όχι.

    Το ξέρεις πως ο πρόεδρος ρωσικής Ντούμας (Βουλής) μόλις ζήτησε (στης 24/12/2019) από Πολωνούς να πουν «συγνώμη» για το πώς «συνεργαζόταν με τους ναζί» στο Β’Παγκοσμίο ?

    Τα αυτοκρατορικά ψέματα τους και θράσος δεν έχουν όρια !

 6. PZL Mielec, ο γενικός διευθυντής, κύριος Janusz Zakręcki:

  «..Τα ΒΗ των ειδικών δυνάμεων, μέσα στο 2020, θα εξοπλιστούν με κάθε είδος και ιδανική σύσταση εξοπλισμού, χρήσιμου για ειδικές δυνάμεις. Δεν μπορώ να πω μια λέξη παραπάνω σε αυτό το θέμα, επειδή είναι 100% απόρρητες πληροφορίες.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.