Πολεμικές Σημαίες στον Ελληνικό Στρατό

ΓΕΣ | Απονομή Πολεμικής Σημαίας στη ΔΑΝ Μεγίστης απο τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χρήστο Μανωλά. Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014.

Ο Στρατηγός ε.α. Μιχαήλ Κωσταράκος γραφεί για τις Πολεμικές Σημαίες στον Ελληνικό Στρατό και εξηγεί γιατί το ΠΒ δεν έχει Σημαίες.

Απάντηση μου σε ερώτηση φίλου για τις πολεμικές σημαίες στον Ελληνικό Στρατό.

Τα Συντάγματα είχαν πάντα Σημαίες και από το 1945 άρχισαν να έχουν και τα Τάγματα Πεζικού. Κάπου στη δεκαετία του 1980 δόθηκε εντολή από την τότε πολιτική ηγεσία και η πλειονότητα των σημαιών (ίσως όλες) αφαιρέθηκε από τις Μονάδες και παραδόθηκε στο Πολεμικό Μουσείο και στο Μουσείο της Σχολής ΠΖ. Οποίος ήθελε σημαία για παρελάσεις, ορκωμοσίες κλπ πήγαινε στη Χαλκίδα και δανειζόταν μια κλπ.

Το 2000 επί Α/ΓΕΣ Παναγιωτάκη αποφασίστηκε να δοθούν πίσω οι σημαίες που υπήρχαν (πολύ λίγες) και να χορηγηθούν σημαίες σε όλες τις Μονάδες Ελιγμού. Υπήρξε σφοδρή αντίδραση από τους τότε Στρατηγούς αλλά ο τότε Α/ΓΕΣ επέμενε και το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με δεκάδες τελετές χορήγησης σημαιών που έγιναν τότε σ’όλη την Ελλάδα.

Το ΠΝ και η ΠΑ ζήλεψαν και άρχισαν να χορηγούν Σημαίες, πολεμικές ή μη σε όλες τις Μονάδες τους.

Το θέμα συνεχίστηκε και επόμενοι ΑΓΕΣ αποφάσισαν να χορηγήσουν πολεμικές σημαίες και στους Σχηματισμούς και τελικά και στις Σχολές. Από το 2009 αρχίσαμε να ψάχνουμε να βρούμε τα παράσημα που είχαν χορηγηθεί σε κάθε σημαία για τον ηρωισμό της Μονάδας στη μάχη. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο και πολυδάπανο αλλά με τη βοήθεια του αείμνηστου Αλεξάνδρου Χαΐτογλου και τη γνώση του κ. Βασίλη Νικόλτσιου το καταφέραμε. Έτσι όλες οι ελληνικές Μονάδες έχουν τις πολεμικές σημαίες τους σωστά παρασημοφορημένες όπως τους αξίζει.

Μια ερώτηση που μου κάνουν φίλοι συχνά από το 2000 γιατί το ΠΒ δεν έχει σημαίες, όπως και τα λοιπά Όπλα και Σώματα Υποστηρίξεως Μάχης και Διοικητικής Μέριμνας.

Ο Νόμος για τις πολεμικές σημαίες αναφέρει ότι σημαίες φέρουν οι Μονάδες που έρχονται σε επαφή με τον εχθρό. Πέρα απ’ αυτό, το ελληνικό ΠΒ δεν έχει σημαίες γιατί ακολούθησε την αγγλική παράδοση.

Οι Άγγλοι θεωρούν την σημαία το σημείο συγκεντρώσεως των μαχητών στη μάχη για να ξέρουν που πάνε και που είναι η Μονάδα τους.

Αυτά βέβαια υπαγορεύτηκαν από τον μαζικό τρόπο πολέμου του 17ου και 18ου αιώνα. Το ΠΒ δεν έχει ανάγκη για σημείο συγκεντρώσεως.

Έχουν τα πυροβόλα τους για να συγκεντρώνονται και το Οδηγό Πυροβόλο θεωρείται το βασικό σημείο συγκεντρώσεως. Γι’ αυτό και το τιμούν ανάλογα. Όσοι έχουν παρακολουθήσει ή τιμηθεί σε παρελάσεις του Βρετανικού Στρατού θα παρατήρησαν ότι ο χαιρετισμός από και προς τις σημαίες αποδίδεται επίσης (ακόμα και από τη Βασίλισσα) και στο Οδηγό πυροβόλο που είναι πάντα το πρώτο δεξιά της φάλαγγας των πυροβόλων.

Αυτά.

Για να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.