Πολεμικό Ναυτικό: 9 Αλήθειες για τις (υποψήφιες) φρεγάτες

Πολεμικό Ναυτικό: Εννέα Αλήθειες για τις (υποψήφιες) φρεγάτες – Θετικά και αρνητικά σημεία – Τι περιμένει η Ελλάδα στην LOA των ΗΠΑ.

Λίγο πριν την  λήξη της προθεσμίας που έχει ζητήσει η Ελλάδα για να λάβει απάντηση από τις ΗΠΑ αναφορικά με τις φρεγάτες για το Πολεμικό Ναυτικό, ας επιχειρήσουμε μια ανακεφαλαίωση για τα όσα είναι γνωστά για το πρόγραμμα των φρεγατών (απόκτηση και εκσυγχρονισμό).

MMSC

ΑΛΗΘΕΙΑ 1η: Όλοι περιμένουν την LOA των ΗΠΑ, χωρίς αυτή δεν θα ληφθεί απόφαση για λόγους τεχνοκρατικούς, οικονομοτεχνικούς και φυσικά πολιτικούς! Πρόταση για MMSC/HF2 δεν έχει υποβληθεί από το ναυτικό μας που έχει ζητήσει μόνον Arleigh Burke.

Το συγκεκριμένο σχέδιο, όπως έχει προταθεί, έχει «πατώσει» σε κάθε αξιολόγηση από το Πολεμικό Ναυτικό ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι και η φθηνότερη! Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού θα έχει λιγότερη ικανότητα από μια, καλά, εκσυγχρονισμένη ΜΕΚΟ;

Μεταξύ άλλων δεν έχει sonar τρόπιδας, ούτε τορπιλοσωλήνες αλλά μέχρι στιγμής έχει πρόβλημα και στον μειωτήρα. Οι ΗΠΑ το γνωρίζουν αυτό, αφού άλλωστε τις δυνατότητες ελικοπτεροφόρων USS Arleigh Burke ή και USS Constellation «φωτογραφίζει» η ελληνική LOR…

Όλα τα άλλα που συνήθως λέγονται ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας των συντακτών του.  Η δε πρόταση των G&C αφορά μια μονάδα με όλα τα καλά των Arleigh Burke χωρίς τα κοστοβόρα και ενεργοβόρα μείον τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ κυρώσεις στην Τουρκία, με κορυφαία (κατά τη γνώμη μας) αυτή για το πρόγραμμα των F 35.

Belharra (FDI)

ΑΛΗΘΕΙΑ 2η: Η γαλλική πρόταση, για τις φρεγάτες Belharra που είναι η πλέον ανταγωνιστική των ΗΠΑ πολιτικά παρουσιάζει μεγάλο πρόβλημα τεχνοκρατικά.

Συγκεκριμένα, η προωστήρια εγκατάσταση είναι σχεδιασμένη και βελτιστοποιημένη κυρίως για περιπολίες,

-έχει σημαντικό πρόβλημα στις αναχωρηγίες πυρομαχικών (είναι μικρές πχ μόνον 4 τορπίλες),
-έχει κορυφαίους αισθητήρες αλλά μικρή αυτοπροστασία (ενδεχομένως RAM), υπό …διαπραγμάτευση ECM,

Για να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου, παρακαλώ, επισκεφτείτε τον ιστότοπο: ArmyVoice

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Αγοράζοντας Ιαπωνίας φρεγάτες έχουμε και πλοία ενδιάμεσης συμφωνίας. Τα πάντα εφάμιλλα των Αμερικανικών. Όλοι ικανοποιημένοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.