Πόλεμος στο Αρτσάχ: Είναι τα άρματα μάχης άχρηστα;

Γράφει ο Rob Lee

Πολλοί αναρωτιούνται αν ο πόλεμος στο Καραμπάχ είναι η απόδειξη πως τα άρματα μάχης είναι άχρηστα. Μια καλύτερη ερώτηση που θα έπρεπε να τεθεί είναι πως μπόρεσαν οι Αζέροι να διεισδύσουν μέσα στις άμυνες του Αρτσάχ, να καταλάβουν τις οχυρωμένες θέσεις και πως εκμεταλλεύθηκαν αυτήν την επιτυχία στον Νότο.

Τα τουρκικά ανεπάνδρωτα αεροσκάφη (UAV) TB2 δεν κατέλαβαν οχυρωμένες θέσεις. Κατέστειλαν όμως τη δυνατότητα της Αρμενίας να υπερασπιστεί τις θέσεις της, αλλά στο τέλος οι αζερικές Ειδικές Δυνάμεις ή το Πεζικό έπρεπε να καταλάβουν αυτές τις θέσεις υπό αρμενικά πυρά. Τα άρματα μάχης T-72 και T-90, τα BMP-2 και 3, τα BTR-82A, τα SandCat και όλα τα MRAP διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη τους.

Υπάρχουν μερικά προφανή διδάγματα από αυτόν τον πόλεμο, αλλά μερικά συμπεράσματα είναι πολύ πρόωρα. Συνεχίζουμε να μην γνωρίζουμε τους συνολικούς θανάτους των Αζέρων. Αν οι Αζέροι υπέστησαν σχετικά συγκρίσιμες απώλειες σε σχέση με την Αρμενία, θα συνεχίσουν οι “ειδικοί” να γράφουν τα υπερβολικά άρθρα τους σχετικά με την κυριαρχία των UAV;

Αυτό δε σημαίνει πως τα UAV δεν ήταν σημαντικά, ήταν όμως ένα μέρος και οι Αζέροι στρατιώτες ήταν αυτοί που έπρεπε να καταλάβουν τις οχυρωμένες αμυντικές θέσεις, που πιθανόν υπέστησαν  βαριές απώλειες. Και οι δυο πλευρές δημοσίευσαν αμέτρητα βίντεο με τα πτώματα των στρατιωτών που σκοτώθηκαν από πυρά μικρών όπλων.

Για αυτόν τον λόγο τα συνδυασμένα όπλα είναι σημαντικά. Κάθε τμήμα έχει τις αδυναμίες του οι οποίες μετριάζονται από τα υπόλοιπα μέσα. Οι πεζικάριοι μόνοι, χωρίς άρματα μάχης, θα έχουν βαριές απώλειες όταν επιτίθενται σε οχυρωμένες θέσεις ή σε κατοικημένες περιοχές. Τα άρματα μάχης, μόνα τους, είναι επίσης ευάλωτα.

Από μια άλλη ματιά, από τη στιγμή που η δύναμη των Αρμενικών τεθωρακισμένων μειώθηκε σημαντικά, (δεν μπορούσαν να ενισχύσουν τις θέσεις τους ή να αντιεπιτεθούν με άρματα μάχης) το Αζερμπαϊτζάν μπόρεσε να καταγράψει σημαντικές επιτυχίες. Αυτό μας δείχνει πως τα άρματα μάχης είναι παρωχημένα ή πως είναι ζωτικής σημασίας κατά τις σύγχρονες πολεμικές επιχειρήσεις;

Είμαι της τελευταίας άποψης. Αυτή η ερμηνεία σημαίνει οτι η προστασία των τεθωρακισμένων σου είναι ζωτικής σημασίας στο σύγχρονο πεδίο των μαχών και πως είναι αναγκαίες οι επενδύσεις σε αντιαεροπορικά μικρού/μεσαίου βεληνεκούς, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κ.α. αλλά και η προσαρμογή των ΒΟΕ για την προστασία αυτών των πολύτιμων μέσων. Και τι θα κάνουν οι επίγειες δυνάμεις δίχως άρματα μάχης; Υπάρχει κάποια καλύτερη εναλλακτική;

Πολλά, αν όχι τα περισσότερα, άρματα που χτυπήθηκαν από τα βλήματα MAM-L των τουρκικών TB2 και πιθανόν από τα περιφερόμενα (loitering) πυρομαχικά ήταν χτυπήματα ακινητοποίησης και όχι χτυπήματα ολικής καταστροφής, ειδικά με αρκετές αστοχίες. Ποια πιστεύετε θα είναι η μοίρα των ανθρώπων που επεμβαίνουν σε ένα αθωράκιστο όχημα με ένα βλήμα MAM-L που έχει αστοχήσει κατά δύο μέτρα; Δεν νομίζω να είναι καλή…

Και καθώς τα ΤΒ2 διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο, τα πυρομαχικά τους δεν ήταν τόσο αποτελεσματικά κατά των αμυντικών θέσεων των Αρμενίων. Για αυτό είδαμε όλο και περισσότερες καθοδηγούμενες λέιζερ βόμβες από Su-25 ή πυρά EXTRA, LORA και MLRS να προσβάλουν αυτές τις θέσεις καθώς συνεχίζονταν η σύγκρουση.

Χώρια, που δεν μπορούσαν να καταστείλουν ικανοποιητικά τις αμυντικές θέσεις. Γι’ αυτό και τα πυροβόλα πυροβολικού, οι όλμοι, οι βομβίδες και τα πολυβόλα κατέφθαναν σε σχηματισμούς. Πολλά από αυτά δεν ήταν και τόσο διαφορετικά από τις εμπειρίες των επίγειων δυνάμεων κατά τις επιθέσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Αζερμπαϊτζάν κατάφερε να καταγράψει επιτυχίες στο νότο που το έδαφος είναι σχετικά επίπεδο, όμως όχι και αρκετές στον βορρά όπου το έδαφος είναι ορεινό. Αυτό εξηγείται εν μέρει επειδή το Αζερμπαϊτζάν μπόρεσε να αναπτύξει αποτελεσματικά τα ανώτερα τεθωρακισμένα του στον νότο αλλά όχι στον βορρά.

Ο Αρμενικός Στρατός είχε επίσης κάποιες αδυναμίες που δεν ισχύουν στους περισσότερους Δυτικούς Στρατού. Δεν διέθετε ισχυρή Αεροπορία και ισχυρά πυρά ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς. Οι περισσότερες νατοϊκές χώρες διαθέτουν Αεροπορίες που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα TB2 στον αέρα ή στο έδαφος.

Πρέπει να ρωτήσουμε τους Αρμένιους και τους Αζέρους πότε πήραν το μάθημα τους σχετικά με την παλαιότητα των αρμάτων μάχης. Καθ’ ολη τη διάρκεια οι Αζέροι χρησιμοποιούσαν άρματα και αντιστάθμιζαν την τρωτότητα τους από τις νάρκες τοποθετώντας μπροστά τα MRAP και χρησιμοποιώντας BMP με αποβιβασμένους στρατιώτες.

Παρακάτω, στιγμιότυπο από τις μάχες στον νότο με τα αζερικά τεθωρακισμένα να προελαύνουν καθώς οι στρατιώτες των αρμενικών δυνάμεων υποχωρούν. Αυτό ήταν περίπου την στιγμή που οι αζερικές δυνάμεις άρχισαν να καταγράφουν σημαντικά εδαφικά κέρδη και σαφώς τα τεθωρακισμένα διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο.

Παρομοίως, όταν ο καιρός ήταν αρκετά συννεφιασμένος για να παρεμποδιστεί η λειτουργία των TB2, η Αρμενία έριξε μερικά από τα εναπομείναντα άρματα και BMP της στην καθοριστική μάχη για την Σουσί. Προφανώς, πίστευαν όταν τα άρματα ήταν ακόμη χρήσιμα.

Είναι επίσης σημαντικό να επισημανθεί ότι το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ δεν αποσύρει τα άρματα επειδή είναι παλιά, αλλά, επειδή, ουσιαστικά είναι εκστρατευτικό ελαφρύ πεζικό με δυνατότητες συνδυασμένων όπλων που αναδιοργανώνεται με στόχο την Κίνα και την Ασία-Ειρηνικό.

Η κινητικότητα και τα πυρά ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς θα είναι περισσότερο σημαντικά σ΄ αυτά τα περιβάλλοντα και ο Στρατός των ΗΠΑ θα συνεχίσει να διατηρεί τις δυνατότητες των τεθωρακισμένων (και θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο σε οποιοδήποτε σενάριο αποβατικών επιχειρήσεων, με το Σώμα Πεζοναυτών να εκτελεί επιχειρήσεις υποστήριξης και σταθεροποίησης-αναδιοργάνωσης.

Οπότε, τα άρματα μάχης είναι λιγότερο σημαντικά για τους Αμερικανούς Πεζοναύτες και οι κάθετες περικοπές είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθούν οι σημαντικές εξοικονομήσεις δαπανών που χρειάζονται για τη λειτουργία των νέων, ακριβότερων ικανοτήτων που απαιτούνται για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

  1. Τα άρματα γενικώς δεν είναι άχρηστα και ούτε πρόκειται να γίνουν. Τα άρματα όμως χωρίς ERA/Composite package και APS, ΕΙΝΑΙ! Δεν γίνεται έτος 2020 να στέλνεις άρματα στην μάχη χωρίς armor package + APS. Και τα δικά μας τα άχρηστα είναι για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Νομίζουν οι δικοί μας ότι μόνο από μπροστά θα τα βαράνε οι Τούρκοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.