Πολωνία: Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα παραλάβουν 18000 τυφέκια MSBS Grot

wikipedia.org

Σύμφωνα με δημοσίευση του πολωνού υπουργού άμυνας, Μάριουζ Μπλάζσζακ, την 25η Απριλίου 2020 στο Twitter, η Πολωνία επεξεργάζεται μια νέα σύμβαση για την παραλαβή 18000 τυφεκίων εφόδου MSBS GROT για τις πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις που κατασκευάζονται από την τοπική βιομηχανία όπλων FB “Łucznik” Radom.

To FB MSBS Grot είναι ένα τυφέκιο εφόδου 5,56 χλστ που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την πολωνική βιομηχανία όπλων FB “Łucznik” Radom. Το όνομα Grot προστέθηκε στο MSBS μετά την επίσημη υιοθέτηση του τυφεκίου από τις πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τον Σεπτέμβριο 2017, κατά την έκθεση αμυντικού υλικού MSPO στην Πολωνία, η FB “Łucznik” Radom υπέγραψε σύμβαση με το πολωνικό υπουργείο άμυνας για την παράδοση 53000 τυφεκίων εφόδου Grot στη βασική διαμόρφωση διαμετρήματος 5,56 χλστ για τις επίγειες δυνάμεις της Πολωνίας.

Υπάρχουν δυο βασικές εκδόσεις που αναπτύσσονται από την FB που βασίζονται σε έναν κοινό άνω υποδοχέα (upper receiver) και περιλαμβάνουν ένα συμβατικό τυφέκιο εφόδου και μια έκδοση bullpup. Με την μεγάλη ποικιλία εξαρτημάτων, και οι δυο εκδόσεις μπορούν εύκολα να μεταμορφωθούν σε τυφέκιο εφόδου, αραβίδα, τυφέκιο ειδικού σκοπευτή ή ελαφρύ όπλο υποστήριξης.

Το τυφέκιο εφόδου Grot είναι ένα ατομικό τυφέκιο πίεσης αερίων (gas-operated), επιλογής πυρός, διαθέσιμο στα διαμετρήματα 5,56 και 7,62 χλστ. Είναι εξ ολοκλήρου σχεδιασμένο και κατασκευασμένο στην Πολωνία.

Το MSBS Grot 5,56 είναι πλήρως αμφιδέξιο. Όλοι οι διακόπτες, μοχλοί και επιλογείς είναι διπλοί, ή τοποθετημένοι έτσι ώστε να καθιστούν εφικτό τον χειρισμό του και με τ’ άλλο χέρι (μοχλός όπλισης Radon-B). Και οι δυο διαμορφώσεις είναι σχεδιασμένες ώστε να είναι αρθρωτές και να μπορούν να διαμορφωθούν εύκολα σε τυφέκιο εφόδου, αραβίδα, τυφέκιο ειδικού σκοπευτή και αυτόματο όπλο ομάδος.

Απόδοση/Μετάφραση απο το armyrecognition.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

13 Απαντήσεις

 1. εδώ το προηγούμενο, το Beryl, ένα πιο πετυχημένο από τα τουφέκια βασιζόμενα σε ΑΚ (ενώ το ΑΚ-47 ήταν το τελευταίο δημιούργημα του ιδιοφυΐα Γερμανού Hugo Schmeisser)

  https://www.youtube.com/watch?v=_mtUK7qUobI

  Και εδώ τα Grot
  https://www.youtube.com/watch?v=2vdmfylg3qI

  “Το Grot σου δίνει πιο πολλές ευκαιρίες για επιβίωση” λένε οι Πολωνοί οπλίτες.

  Μα μια από της πρακτικές διαφορές είναι και το ότι το Grot απαιτεί μόνο μισό χρόνο εκπαίδευσης ενός νεοσύλλεκτου, για τα ίδια αποτελέσματα.

   1. Μπορεί και όχι Schmeisser. Επειδή ήταν οι 5 Γερμανοί μηχανικοί εκεί: Hugo Schmeisser, Kurt Horn, Werner Gruner, Oscar Schink και ο Κarl Barnitske.

    ούτως ή άλλως και άσχετα από το τι πιστεύεις, καλά θα κάνεις να διαβάζεις που πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Hugo Schmeisser. Μαζί και με άλλους μηχανικούς του γερμανικού εργοστάσιου, ακόμα και μαζί με τις γυναίκες τους.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Hugo_Schmeisser#After_World_War_II

    By the way 🙂
    εδώ η φωτογραφία από το μνημείο του Kalashnikov, προτού που διορθόθηκε το λάθος – ένα λάθος που πέρασε εδώ από παλιά φωτογραφία. Και τι βλέπουμε ? Δεν είνε το Sturmgewehr STG44 ?
    https://bi.im-g.pl/im/f5/63/15/z22425845V,Barelief-u-stop-spizowego-ojca-kalasza-ozdobiony–.jpg

    Και εδώ (προσοχή ! ) είναι η στιγμή όταν διορθόνουν αυτό το λάθος, το κόβουν από το μνημείο 🙂
    https://bi.im-g.pl/im/f5/63/15/z22425845V,Barelief-u-stop-spizowego-ojca-kalasza-ozdobiony–.jpg

    μα εσύ να πιστεύεις ότι θες. Δημοκρατία – ελευθερία θρησκευμάτων έχουμε.

   2. Ευστάθιε, τα AK74 που βρίσκονται σε υπηρεσία στην ΕΦ, θα αντικατασταθούν μελλοντικά από τα Χ95 ή όχι;

    Το ίδιο και τα VZ58 για τα οποία τρέφω μεγάλη συμπάθεια. Αν δεν κάνω λάθος είχαν αναβαθμιστεί πρόσφατα με συλλογές της Fab Defence;

   3. Αντιλαμβάνομαι τα αντισοβιετικά αισθήματα των Πολωνών και τα βρίσκω απόλυτα δικαιολογημένα.
    Αλλά ο ισχυρισμός για τον Σμάισερ και την σχέση του με το Καλάσνικοφ είναι παντελώς αστήρικτος και σαν θεώρηση έχει μόνο την εξωτερική ομοιότητα των δύο όπλων.
    Κατά τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε κάποιος να πεί ότι το vz.58 είναι αντίγραφο του Καλάσνικοφ, αλλά καμία σχέση δεν έχει.
    Ο ίδιος ο Καλάσνικοφ ήταν ικανός μηχανικός με αρκετή πείρα μέχρι το τελειωτικό προϊον
    Θα ήταν ίσως πιστευτός ο ισχυρισμός περί Σμάισερ εάν τα δύο όπλα είχαν οποιαδήποτε λειτουργική σχέση που δεν έχουν.
    Επίσης θα ήταν πιστευτός ίσως εάν η “βοηθεια” του Σμάισερ επεκτεινίταν και στο κομμάτι του πρεσαρίσματος των μετάλλων που απέτειχαν αρχικώς οι Σοβιετικοί στο Καλάσνικοφ

   4. @Ranger
    Το Χ-95 αντικαθιστά τα vz.58 στην ΔΚΔ. Για την ώρα δεν υπάρχει σε εφαρμογή οποιαδήποτε αλλαγή οπλισμού στην λοιπή Ε.Φ. αν και υπάρχει σχεδιασμός

   5. και το μνημείο του Καλάσνικοβ μετά την “διόρθωση λάθους” με STG 44.

    MOSCOW, RUSSIA – SEPTEMBER 23, 2017: A fragment of a newly unveiled monument to Mikhail Kalashnikov, the inventor of the AK-47 assault rifle, by Salavat Shcherbakov in central Moscow. The high relief featuring a blueprint of the Sturmgewehr StG 44 rifle has been removed from the base of the monument. Mikhail Pochuyev/TASS (Photo by Mikhail Pochuyev\TASS via Getty Images)

    https://www.gettyimages.com.br/detail/foto-jornal%C3%ADstica/fragment-of-a-newly-unveiled-monument-to-mikhail-foto-jornal%C3%ADstica/852257790

   6. foto:
    Anatomy of the STG44 compared to the Ak46. Link:

    https://scontent-ort2-1.cdninstagram.com/v/t51.2885-15/e35/c0.18.512.512a/83889207_498865584377603_3037933801453250839_n.jpg?_nc_ht=scontent-ort2-1.cdninstagram.com&_nc_cat=111&_nc_ohc=qdyQLcINzbUAX8xe0qd&oh=d751286898822c5f1245319ceed704e5&oe=5EBBC5D3

    δεν είναι το ΑΚ απλά το επόμενο βήμα ? μια προφανής εξέλιξη ? του STG 44 ?

   7. Το ΑΚ δεν μοιραζεται κανενα χαρακτηριστικο κοινο περαν την οπτικης ομοιοτητας

   8. Επειδή ήταν όλο και πιο άρρωστος, ενώ οι Ρώσοι πλήρωναν μόνο για την εργασία.. Ενώ λίγους μήνες πριν το θάνατό τους των άφησαν σπίτι. Είναι ιστορικά δεδομένα, χωρίς καμία, μα καμία σχέση με το εάν κάποιοι Πολωνοί ή κάποιοι Έλληνες συμπαθούν την ΕΣΣΔ ή όχι.

    Ενώ ο Καλάσνικοβ ως “αρχιμηχανικός” δεν είναι μια “θεωρία συνομωσίας” – ήταν ένα πολύ απλό παιδί από το χωριό, χωρίς τεχνική εκπαίδευση, εκτός από πρόχειρα, σύντομα φροντιστήρια. Ένας νέος του κομμουνιστικού κόμματος. Και ακριβώς για αυτό τον λόγο έβαλαν προϊστάμενο μηχανικών, Πρόσεξε ! Ήταν το τυπικό, το στάνταρ, που οι Ρώσοι υλοποίησαν και στην Πολωνία, τότε. Πάνω σε μια ομάδα καλών μηχανικών να βάλουν ένα δικό τους απλό παιδί, για υπογραφές και κάμερες. Έναν “νεαρό ιδιοφυΐα από το λαό”. Ήταν τόσο τυπικό τότε, όσο τυπικό ήταν στην Ελλάδα πχ το να πίνουν ελληνικό καφέ.

    Τα περάσαμε όλα ! Τα γνωρίζουμε και από τις δικές μας οικογένειες ! Και ο μπαμπάς μου ήταν ένα τέτοιο “παιδί από το χωριό” που των έσπρωχνε το (πολωνικό) κόμμα στο πολυτεχνείο, παρά που στην Ελλάδα τελείωσε μόνο ένα δημοτικό, ακόμα και με μόνο αίθουσα και με μια δασκάλα, για όλα τα παιδιά, όλων των ηλικιών ταυτοχρόνως. Επειδή στον πόλεμο ήταν επίδοξος αντάρτης. Μα δεν γίνεσαι έτσι πραγματικός μηχανικός. Θέλει και χρόνια μετά, ακόμα, και να μαθαίνεις ακόμα πολλά από τους πραγματικούς μηχανικούς. Και τα ίδια ήταν και με τον Καλάσνικοβ. Μπορεί πως έγινε μετά ένας καλώς, δεν το γνωρίζουμε. Μα τότε ήταν απλά ένα νέο, απλό παιδί του κόμματος.

   9. Τελικά είναι ή δεν είναι το ΑΚ δουλειά του Σμαισερ;
    Τα υπόλοιπα οπλα που συμμετειχαν στις δοκιμες για το νέο τυφεκιο; Ηταν Ρωσων αυτά ή Γερμανων;
    Και τελικά το ΑΚ επιλεχθηκε ως το καλύτερο ή διότι έγραφε στις καμερες το χωριατοπαιδο;

  1. Το ΑΚ φαίνεται (από τα στοιχεία οργάνων ασφαλείας) να είναι ένα όπλο ρωσικού εργοστάσιου, και των 5 Γερμανών μηχανικών και μερικών δεκάδων Γερμανών τεχνικών, οι οποίοι εργαζόταν τότε, σε αυτό το εργοστάσιο. Η μερικών από αυτούς.

   Εγώ είμαι της παλιάς γενειάς και θυμάμαι πολλά πολωνικά πλοία, από τα χρόνια 50… Με αρκετές γερμανικές συσκευές μέσα, τις οποίες Πολωνοί έβγαλαν από τα γερμανικά πλοία του Β’παγκοσμίου. Ήταν καλές, γερές συσκευές, ακριβές και χωρίς προβλήματα. Και μετά, το 1989, μου έτυχε μια εργασία με τα παλιά ρωσικά πλοία, τα οποία οι Έλληνες αγόραζαν από την ΕΣΣΔ, ως “παλιοσίδερα”. Και μετά από μικρές διορθώσεις οι Έλληνες τα πούλαγαν στον τρίτο κόσμο. Λιπών, εκεί ήταν η ίδιες, μα ίδιες γερμανικές συσκευές, μόνο που με χειρότερης ποιότητας κατασκευή και απαίσια (σε σχέδιο και σε ποιότητα) ρωσικά περιφερειακά.

   Ακόμα και η μοτοσυκλέτες Ουράλ… και τα αυτοκίνητα Μοσκβίτσ… – κα αυτά βασιζόταν σε γερμανικές ιδέες, με γερμανικό εξοπολισμό εργοστασίων και με την “περίφημη” ρωσική καταστροφική ποιότητα εργασίας και ιλυκών.

   Ακόμα και η ηλεκτρονικές τους συσκευές του πλοίου ήταν κατά 15-20 χρόνια καθυστερημένες, συγκρίνοντας με πολωνικές, μα πρώτα-πρώτα απαίσιας ποιότητας. Ακόμα και τα αρκετά καλά ρωσικά σχέδια πχ. ο ship’s main SW transmitter “Οκεάν” (?) γρήγορα γινόταν προβληματικά, λόγο ζέστης και κραδασμών του πλοίου και των κακών υλικών…

   Τα χρόνια 70 ήρθαν σε εμάς και ρωσικές έγχρωμες τηλεοράσεις. Με κατανάλωση 400W, που λέει τα πάντα για την τεχνολογία τους. Τα λέγαμε «καλοριφέρ». Η πολωνικές ήταν ΟΚ ποιότητας (90W), μα δυσεύρετες στα καταστήματα, ακόμα και παρά το 300% «φόρο πολυτελείας». Με αποτέλεσμα τιμής 70 χιλιάδες να κοστίζει μια πολωνική έγχρωμη TV ενώ 24 χιλ. κόστιζε μια ρωσική. Και έτσι κάποιοι αγόραζαν και τις ρωσικές, ειδικά για τους κοινόχρηστους χώρους. Ή Ελλάδα – από ότι θυμάμαι, το καλοκαίρι του 1976, δεν είχε ακόμα έγχρωμη TV καθόλου.

   Τέλος πάντων, τα ΑΚ-47 ήταν τουφέκια ρωσικού εργοστασίου, μα με τα πρωτότυπα από Γερμανούς μηχανικούς και τεχνικούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.