Βίντεο: Η Πορτογαλία παρουσίασε τα όπλα που αγόρασε από την FN Herstal

Ο πορτογαλικός Στρατός παρουσίασε επισήμως τα μικρά όπλα που αγόρασε από την FN Herstal μέσω της νατοϊκής υπηρεσίας υποστήριξης και προμηθειών (NSPA) για €42,8 εκατομμύρια.

Ο Στράτος παρουσίασε επισήμως και επέδειξε τα πρώτα τυφέκια εφόδου SCAR-L STD και SCAR-H, το τυφέκιο ακρίβειας SCAR-H PR, τα ελαφριά πολυβόλα Minimi Mk3, τον εκτοξευτή βομβίδων FN40GL Mk2 και εξαρτήματα στην Σχολή Όπλων στην Μάφρα την 16η Σεπτεμβρίου.

Η πρώτη παράδοση σημαντικών ποσοτήτων μικρών όπλων έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα τον Δεκέμβριο, καθώς η τελική παράδοση θα διεξαχθεί το 2022, όπως δήλωσε το Τμήμα Σχεδιασμού Στρατού στο Jane’s.

Βίντεο: Τυφέκιο εφόδου FN SCAR

Βίντεο: Πολυβόλο Minimi Mk3

Βίντεο: Εκτοξευτής βομβίδων FN40GL Mk2

Βίντεο: Το τέλος μιας εποχής για τον πορτογαλικό Στρατό

Victor Barreira

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

24 Απαντήσεις

 1. Εμάς θα μας χαλούσαν αυτά, για αυτό εκσυγχρονίσουμε τα παλιά με ακριβά εξαρτήματα, περιμένοντας να αποσύρουν αραβίδες οι αμερικανοί που θα μας τις παραχωρήσουν(επειδή είμαστε «σπουδαίοι» σύμμαχοι, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του πρέσβη).
  Ποιός ξέρει, μαζί με τα όπλα μπορεί να μας χαρίσουν/παραχωρήσουν και μερικές χιλιάδες στολές μάχης πακέτο με πλήρες ατομικό εξοπλισμό(εννοείται) της μάρκας/εταιρίας CP(αφού είμαστε πολύ «Μπόσομ Φρέντς» όπως λένε οι φίλοι Εγγλέζοι). 😉

  Ωραίοι πάντως οι Πορτογάλοι, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

  1. Παντως οι Πορτογαλλοι κάνουν και τα δυο. Εκσυγχρονιζουν G3 και προμηθευονται FN (και Η&Κ για τις Ειδικες Δυναμεις παλαιοτερα)

   1. Στην επίσημη ιστοσελίδα το όπλο αναφέρεται ως assault rifle(τυφέκιο εφόδου) και έτσι θεωρώ ότι δεν προβλέπεται αποκλειστικά για ΕΔ(πλυν τις έκδοσης CQC), όποτε δεν νομίζω ότι θα υπήρξε πρόβλημα να το χρησιμοποιεί και ένας έφεδρος πεζικάριος.
    Όταν ο εκσυγχρονισμός περιορίζεται αυστηρά στις ΕΔ, δεν έχει πολύ νόημα να ασχολούμαστε με εφέδρους οπλίτες στο στράτευμα. Αν ψάχνουν για αγγαριομάχους να επιστρατεύσουν τους λαθρομετανάστες που στοιβάζουν στα νησιά.
    Έτσι θα λύσουν το πρόβλημα επάνδρωσης, ενώ τα νέα ελληνόπουλα θα μπορούν να αφοσιωθούν σε χρησιμότερα πράγματα που έχει ανάγκη η οικονομία στην Ελλάδα. Παράλληλα θα γίνει και οικονομία στα έξοδα εξοπλισμών, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνουμε συνέχεια δικαιολογίες για την ανεπάρκεια/αποτυχία στο συγκεκριμένο θέμα του εκσυγχρονισμού των ΕΕΔ.

   2. @ Gunslinger
    Τώρα αυτή η απάντηση πως κολλά με αυτό που έγραψα;! Μάλλον δεν ήμουν αρκετά σαφής.
    Λοιπόν, οι Πορτογάλλοι αυτή την περίοδο προμηθεύονται από την FN Herstal για το σύνολο (;) του Στρατού τους τον σχετικό οπλισμό που βλέπουμε στην ανάρτηση.
    Την ίδια αυτή περίοδο οι Πεζοναύτες τους είναι στην διαδικασία παραλαβής αναβαθμισμένων G3 από την Spuhr. Το γιατί οι Πεζοναύτες δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα του Στρατού δεν το γνωρίζω αλλά έχει να κάνει με το ότι αυτοί ανήκουν στο Ναυτικό το οποίο μάλλον έκρινε ότι επαρκούσε γι αυτούς ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων όπλων έναντι του κόστους αγοράς καινούριων.
    Παλαιότερα, για τις ανάγκες των Ειδικών Δυνάμεων αποκλειστικά η Πορτογαλλία είχε προβεί στην προμήθεια καινούριου οπλισμού από την Η&Κ. Ενδεικτικά τυφεκίων ΗΚ416Α5, τυφεκίων ΗΚ417Α2 (ίσως και G28), πιολυβόλων MG4 και MG5.
    Θεωρώ, παρά τις «συγκρούσεις» απόψεων των Γενικών Επιτελείων τους, ως πολύ ορθολογική της διαδικασία τους. Δηλαδή το ότι έδωσαν προτεραιότητα στον έγκαιρο εφοδιασμό των Ειδικών Δυνάμεων με καινούρια όπλα και σε δεύτερο χρόνο σε μια πιο χρονοβόρα διαδικασία για τον υπόλοιπο Στρατό.
    Δεν υπονόησα σε κανένα σημείο ότι οι εκσυγχρονισμοί αξίζουν μόνο για τις Ειδικές Δυνάμεις. Νομίζω στο σύνολο των όσων έχω γράψει κατά καιρούς τονίζω ακριβώς το αντίθετο.

   3. Επειδή δυο αρχικό μου σχόλιο έθιξα το ζήτημα αντικατάστασης ατομικού οπλισμού, νόμιζα ότι η απάντηση σου αφορούσε και τον ΕΣ.
    Επομένως υπήρξε παρεξήγηση/παρερμηνεία του προηγούμενου σχολίου σου από πλευράς μου, όπως παρατήρησες. Η οποία λύθηκε με την παραπάνω σου εξήγηση.

    Ασφαλώς δεν με ενδιαφέρει μια αντιπαράθεση(ούτε θα είχε νόημα) για το πορτογαλικό πρόγραμμα αντικατάστασης/εκσυγχρονισμού, που θεωρώ αξιοζήλευτο(ειδικά σε περίπτωση που αφορά το σύνολο του στρατού ξηράς).

   4. @Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Το πρόγραμμα αυτό δεν αφορά το σύνολο του Στρατού της Πορτογαλίας (τουλάχιστον σε αυτή τη φάση), αλλά ένα σημαντικό τμήμα του. Πιο συγκεκριμένα, το πακέτο περιλαμβάνει:
    -11.000 SCAR-L
    -300 SCAR-H
    -450 SCAR-H PR
    -1.700 FN-40GL
    -850 Minimi Mk.3 5,56mm
    -320 Minimi Mk.3 7,62mm
    -3.400 σκοπευτικά όργανα διαφόρων τύπων

    Σε κάθε περίπτωση έχουν ενδιαφέρον οι αναλογίες….

    Στο συνολικό πακέτο προβλέπονται και 340 λειόκαννα, για τα οποία όμως δεν γνωρίζω αν έχει υπογραφεί σύμβαση ακόμη.
    Όσον αφορά τα όπλα της Η&Κ σε πορτογαλική υπηρεσία, οι καταγεγραμμένες παραγγελίες αφορούν μόλις 64 HK-416A5 και 4 HK-417A2/G-28 για την RRB. Είχαν προηγηθεί και μερικές εκατοντάδες G-36 για διάφορες Μονάδες, μαζί με λίγα MG-4.

   5. @Γ.Μ
    Λογικές οι αναλογίες.
    Γενικώς η Η&Κ έπαιζε δυνατά στην Πορτογαλλία αλλά η FN της έφαγε την μεγάλη πίττα 🙂

   6. @Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Ως προς τις αναλογίες, η διεθνής τάση θα πρότασσε μεγαλύτερο αριθμό σκοπευτικών οργάνων.
    Επίσης φαίνονται κάπως «ξεκάρφωτα» τα μόλις 300 SCAR-H.
    Τέλος, μου κάνει εντύπωση ο αριθμός των πολυβόλων των 5,56mm τα οποία προφανώς προορίζονται για τις Ομάδες Μάχης (καθ’ ότι εκείνα των 7,62mm έχει αναφερθεί ότι προορίζονται για μεγαλύτερα κλιμάκια). Είναι ακριβώς τα μισά σε σχέση με τα βομβιδοβόλα, πράγμα που σημαίνει ότι η κάθε Ομάδα πιθανότατα θα έχει δύο βομβιδοβόλα αλλά ένα ελαφρύ πολυβόλο.

   7. @Γ.Μ
    Εχεις δικαιο
    Αρθροιστικα ειναι πολυ κοντα στο συνολο των οπλων πλην των SCAR-L
    Ισως να αφορουν αυτα και τα SCAR-L να παρουν απο υφισταμενα ή να περιλαμβανεται στον στανταρ εξοπλισμο παρελκομενων

    Εδω, οι Ισραηλιτες πουλησαν τα Χ-95 με το Μ-5 ως βασικο παρελκομενο. Ενω για αλλα παρελκομενα σκοπευτικα επρεπε να ζητησουμε συγκεκριμενα (π.χ Χ4 και ΜΧ3)

   1. Θα πας στην στοα πισω απο την πλατεια (ξερεις εσυ ) και θα ζητησεις τον «Μπαμπη τον σουγια», αυτος θα σου πει που βρισκει τα 7,92mm.

   2. Στις ίδιες αποθήκες που …κείτονταν τα (πολλά) αχρησιμοποίητα MG-34, υπήρχε και μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών τους. Οπότε ο εφοδιασμός τους προς το παρόν φαίνεται να είναι εξασφαλισμένος.

   3. @ΑΧΕΡΩΝ
    Ναι, με ότι αυτό συνεπάγεται. Πάντως τα όπλα υποτίθεται ότι ελέγχθηκαν και δοκιμάστηκαν σχολαστικώς πριν τεθούν σε χρήση…

  2. @Ευστάθιος Παλαιολόγος

   Στην επίδειξη πάντως τα περισσότερα SCAR-L δεν φέρουν κάποιο σκοπευτικό βοήθημα, ενώ θα περίμενε κανείς το αντίθετο και ας μην έχουν αποκτηθεί τελικά για όλα τους.
   Συνεπώς εικάζω ότι μάλλον τα περισσότερα εκ των σκοπευτικών προορίζονται για τα όπλα ακροβολιστού και τα πολυβόλα.
   Για την αναλογία βομβιδοβόλων/τυφεκίων ακροβολιστή/ελαφρών πολυβόλων (1700/450/850), τι λες;

 2. Μια απορία. στην δεύτερη φώτο ο πρώτος στη σειρά σκοπευτής απ’ αυτούς που φοράνε κόκκινο μπερέ.Φαινετε σαν να ακουμπάει στο έδαφος ο γεμιστήρας του όπλου, αναγκάζοντας τον να σηκώσει τον κορμό και το κεφάλι του ψηλότερα για καλύτερη σκόπευση.1)είναι εργονομικό σφάλμα ή αναγκαίο κακό για να έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα ο γεμιστήρας.2)δεν εκτεθείτε περισσότερο έτσι γιατί δεν μπορεί να βρίσκετε πάντα πίσω από φυσική κάλυψη παράδειγμα σε μια πεδιάδα.

  1. Αν και εδώ δεν ακουμπά κάτω ο γεμιστήρας (η στάση του έχει να κάνει περισσότερο με την κλίση του εδάφους και τον αναβαθμό εμπρός) έχεις δίκαιο στο γενικό σκεπτικό σου.
   Όμως, συνήθως, στα περισσότερα όπλα, το ύψος τους είναι μικρό και στις πλείστες των περιπτώσεων το σημείο στο οποίο ακουμπά ο γεμιστήρας κάτω είναι ούτως ή άλλως και το ελάχιστο ύψος που μπορεί να λάμει ο σκοπευτής (ύψος εξάρτυσης, μικροανωμαλίες εδάφους και πως επηρεάζουν την σκοπευτική ευθεία κλπ). Εάν παρόλα αυτά υπάρχει επιθυμία (και δυνατότητα) χαμηλότερης θέσης μια μικρή κλίση του όπλου προς τα αριστερά (ή δεξιά ανάλογα) επιτρέπει ακόμα πιο χαμηλή θέση.
   Συνήθως πρόβλημα ύψους έχουν όπλα «χοντρών» διαμετρημάτων με υψηλής χωρητικότητας γεμιστήρες. Π.χ. ΑΚ/ΑΚΜ αλλά κυρίως RPK

   Εγώ θα έθετα ένα σχετικό προβληματισμό, για τον οποίο εδώ και καιρό σκέφτομουν να γράψω ένα μικρό κείμενο.
   Δίποδας! Για κάποιους χρήσιμος ή απαραίτητος (Ακροβολιστές, Πολυβολητές), για κάποιους επικίνδυνος (Τυφεκιοφόρους)

   Κι αυτό έχει να κάνει όχι μόνο με το ύψος στην θέση πρηνιδόν αλλά (κυρίως) με την φιλοσοφία εκπαιδεύσεως στις βολές. Όπου συχνά βλέπουμε οι βολές να καταλήγουν σκοποβολή αντί επιχειρησιακά προσανατολισμένες

   1. Χωρίς πρόθεση να υπερασπιστώ την πρακτική στην εκπαίδευση που περιγράφεις, θέλω να παρατηρήσω ότι με τους αστείους αριθμούς πυρομαχικών που χορηγούνται για εκπαίδευση των οπλιτών, είναι επόμενο να καταλήγουν σε σκοποβολή.

    Όταν δεν έχεις περιθώρια για πολλές επαναλήψεις(αφού είναι λίγα τα πυρομαχικά), τι εκπαίδευση μάχης να γίνει που να έχει την παραμικρή σχέση με έστω εικονική μάχη;

    Όταν οι εκπαιδευτές στήνουν τους εκπαιδευόμενους ώρες ολόκληρες στην άγρια φύση, για να τους φλομώνουν στην θεωρία(που χρησιμεύει περισσότερο έναν προχωρημένο επαγγελματία) για να ρίξει Χ ολόκληρα φυσίγγια σε πρακτική εξάσκηση, δεν μπορούν να περιμένουν και θαύματα σαν αποτέλεσμα στην εκπαίδευση(για εκπαίδευση εκ του όρθιου ούτε συζήτηση, επειδή είναι σκέτο ανέκδοτο αν παρέμεινε όπως ήταν).

   2. Δεν μπορω να διαφωνησω με αυτα που λες
    Δυστυχως η νοοτροπια των στελεχων ειναι το πρώτο που πρέπει να αλλάξει

 3. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΗ ΑΥΤΟ;
  ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΙΑ ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ 500 DRONES ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΒΟΒΑΡΔΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΝΥΚΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ Κ.Τ.Λ

 4. «Στανη ο Φαιδων» (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES ( 82 ολοκληρες!-κουραγιο Φαιδων άλλες 18 εμειναν για το βραβειο)
  .
  .
  .
  .
  .

  Οι πορτογαλοι εις τας μπανανιας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.