Πως η 1η Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων της Ουκρανίας πολέμησε μια ρωσική δύναμη δέκα φορές μεγαλύτερη – και νίκησε

Η 1η Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες το 2021 (Φωτογραφία: Ουκρανικός Στρατός)

Η 1η Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων (1 ΤΑΞ ΤΘ), αναμφισβήτητα ο καλύτερος Σχηματισμός Τεθωρακισμένων της Ουκρανίας, δεν επέζησε απλώς από τον ισχυρό βομβαρδισμό που προηγήθηκε της γενικευμένης στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία που ξεκίνησε τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου 2022.

Η Ταξιαρχία αντεπιτέθηκε – σκληρά.

Η υπεράσπιση της πόλης Τσέρνιγκοφ, κοντά στα σύνορα με την Λευκορωσία, μόλις 120 χιλιόμετρα βορείως του Κιέβου, επι έξι εβδομάδες από την 1η Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων, είχε ήδη γίνει θρύλος όταν οι αναλυτές Μικχάιλο Ζαμπρότσκι, Τζακ Γουότλινγκ, Ολεκσάντρ Ντάνυλιουκ και Νικ Ρέινολντς αποκάλυψαν απίστευτες νέες λεπτομέρειες σε μια μελέτη για το Βασιλικό Ινστιτούτο Ηνωμένων Υπηρεσιών του Λονδίνου (RUSI).

Οι Ρώσοι διοικητές υπέθεσαν ότι η 1 ΤΑΞ ΤΘ θα ήταν εύκολος στόχος την πρώτη ημέρα του γενικευμένου πολέμου. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Φεβρουαρίου, ρωσικοί πύραυλοι και πυροβολικό έπληξαν τις μόνιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις των περισσότερων από τις, περίπου, 20 ενεργές Ταξιαρχίες του ουκρανικού Στρατού.

Όμως, αυτές οι Ταξιαρχίες, συμπεριλαμβανομένης της 1 ΤΑΞ ΤΘ, είχαν προωθηθεί στους χώρους διασποράς. Ο ρωσικός βομβαρδισμός κατέστρεψε κυρίως άδεια κτίρια.

Οι 2000 Στρατιώτες της 1 ΤΑΞ ΤΘ και περίπου 100 άρματα μάχης T-64B και T-64BM – κάποια από τα καλύτερα άρματα μάχης που υπήρχαν στην Ουκρανία – παραμόνευαν μέσα στα χωράφια και τα δάση γύρω από το Τσέρνιγκοφ.

Ουκρανικό T-64 σε δασική περιοχή του Τσέρνιγκοφ εκτελεί πυρά (Φωτογραφία: 1 окрема танкова Сіверська бригада/Facebook)

Η ρωσική 41η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων (Σ.Σ.Ο.) κατευθύνθηκε νότια από τις περιοχές συγκέντρωσης της γύρω από τα σύνορα Λευκορωσίας – Ρωσίας και έφτασε γρήγορα στο Τσέρνιγκοφ. Στα χαρτιά, η 41η Σ.Σ.Ο. με τους 20000 Στρατιώτες της και τα εκατοντάδες άρματα T-72 υπερτερούσε κατά πολύ της 1 ΤΑΞ ΤΘ.

Στην πραγματικότητα, η 1 ΤΑΞ ΤΘ είχε βασικά πλεονεκτήματα, εξήγησαν οι Ζαμπρόντσκι, Γουότλινγκ, Ντάνυλιουκ και Ρέινολντς.

«Τα εκσυγχρονισμένα T-64 είναι εξοπλισμένα με ψηφιακούς ασυρμάτους, νέα ενδοεπικοινωνία και συστήματα πλοήγησης, συστήματα σκόπευσης με κάμερες θερμικής παρατήρησης, τροποποιημένη προστασία και άλλες απαραίτητες επιλογές», έγραψαν οι αναλυτές. «Το οπλικό σύστημα T-64BM ‘Bulat’ περιλαμβάνει επίσης το ουκρανικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα άρματος TAKO-621, που επιτρέπει την προσβολή τεθωρακισμένων οχημάτων, οχυρώσεων, ελικοπτέρων και άλλων στόχων σε απόσταση περίπου ως 5000 μέτρων με τη χρήση των κατευθυνόμενων πυραύλων Kombat».

Ουκρανικό T-64 (Φωτογραφία: 1 окрема танкова Сіверська бригада/Facebook)

Αλλά ήταν η αυτόματη γέμιση στο τριμελές T-64 – και η ανώτερη εκπαίδευση του ουκρανικού Στρατού, φυσικά – που έκανε τη μεγαλύτερη διαφορά στις χαοτικές πρώτες μάχες γύρω από το Τσέρνιγκοφ. «Τις πρώτες ήμερες των μαχών σημειώθηκαν πολυάριθμές συμπλοκές μέσα σε δάση σε αποστάσεις περίπου 110 ως 220 μέτρων, όπου η περιορισμένη κίνηση δεν επέτρεπε στους Ρώσους να φέρουν τον όγκο των δυνάμεων του σε μια συγκεκριμένη τακτική κατάσταση», έγραψαν οι Ζαμπρόντσκι, Γουότλινγκ, Ντάνυλιουκ και Ρέινολντς.

«Η καλύτερη εκπαίδευση των πληρωμάτων σε συνδυασμό με τις εμπλοκές μικρής απόστασης όπου ο οπλισμός τους υπερτερούσε και η ταχύτερη αυτόματη γέμιση του Τ-64 επέτρεψαν στα ουκρανικά πληρώματα αρμάτων να επιτύχουν σημαντικές ζημιές έναντι των αιφνιδιασμένων ρωσικών Μονάδων».

Η 1 ΤΑΞ ΤΘ έφθειρε την 41 Σ.Σ.Ο. για αρκετές ημέρες, μέχρι που οι Ρώσοι Διοικητές αποφάσισαν απλώς να παρακάμψουν το Τσέρνιγκοφ. Το Κίεβο ήταν το έπαθλο, ο κύριος Αντικειμενικός Σκοπός (ΑΝΣΚ) των Ρώσων. Καθώς τα ρωσικά Τακτικά Συγκροτήματα εκτελούσαν παράκαμψη, η 1 ΤΑΞ ΤΘ «βρέθηκε περικυκλωμένη».

Η Ταξιαρχία διέθετε επιχειρησιακά ακόμη πολλά, αν όχι τα περισσότερα, από τα άρματα της. Και όπως θα μάθαιναν οι Ρώσοι – ή θα μάθαιναν ξανά – τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, τα άρματα μάχης χωρίς επαρκή υποστήριξη Πεζικού είναι ευάλωτα στο εχθρικό Πεζικού και τους αντιαρματικούς πυραύλους του.

Υπήρχε, ωστόσο, μια Ταξιαρχία Εθνοφυλακής στο Τσέρνιγκοφ. Οι Εθνοφύλακες – ελαφρά οπλισμένοι τοπικοί εθελοντές- προστάτευαν τα T-64 της 1ης Ταξιαρχίας Τεθωρακισμένων, καθώς η Ταξιαρχία έλαβε αμυντική διάταξη περιμετρικά της πόλης.

Για έξι εβδομάδες η Ταξιαρχία και οι Δυνάμεις Εθνοφυλακής που την υποστήριζαν κράτησαν τις θέσεις τους. Ήταν καθοριστικό ότι τα ρωσικά Τακτικά Συγκροτήματα που περνούσαν από το Τσέρνιγκοφ δεν απέκοψαν ποτέ πλήρως την πόλη από τις υπόλοιπες ουκρανικές δυνάμεις. «Η επικοινωνία με την 1 ΤΑΞ ΤΘ διατηρήθηκε κατά μήκος ενός μικρού δρόμου ανεφοδιασμού που εκτείνεται προς τα βόρεια στην αριστερή όχθη του ποταμού Ντνίπρο, τον οποίο οι Ρώσοι δεν κατάφεραν να αποκόψουν, πάρα τη συντριπτική παρουσία δυνάμεων», έγραψαν οι αναλυτές του RUSI. «Αυτό δείχνει την κακή επίγνωση της κατάστασης και την έλλειψη εντατικών περιπολιών από τις ρωσικές Μονάδες».

Φάλαγγα αρμάτων T-64 του ουκρανικού Στρατού κινείται επι δρόμου σε αγροτική περιοχή του Τσέρνιγκοφ (Φωτογραφία: 1 окрема танкова Сіверська бригада/Facebook)

Έχοντας παρακάμψει το Τσέρνιγκοφ, ο ρωσικός Στρατός προσπάθησε – και απέτυχε- να καταλάβει το Κίεβο και να δώσει γρήγορο τέλος στον πόλεμο. Δύο Ταξιαρχίες πυροβολικού του ουκρανικού Στρατού, αναπτυγμένες μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα, σφυροκοπούσαν τις επιτιθέμενες ρωσικές δυνάμεις, ενώ οι ουκρανικές Ειδικές Δυνάμεις έκαναν επιδρομές στις γραμμές ανεφοδιασμού των Ρώσων.

Στα τέλη Μαρτίου, το Κρεμλίνο διέταξε τις ταλαιπωρημένες δυνάμεις του γύρω από το Κίεβο να υποχωρήσουν. Τότε ήταν που η 1 ΤΑΞ ΤΘ, η οποία εξακολουθούσε να αντιστέκεται στο Τσέρνιγκοφ, εκτόξευσε αντεπίθεση. Στις 31 Μαρτίου, η Ταξιαρχία απελευθέρωσε τον αυτοκινητόδρομο M01 που συνέδεε το Τσέρνιγκοφ με το Κίεβο.

Η πολιορκία είχε τελειώσει. Οι Ουκρανοί είχαν νικήσει.

Κατεστραμμένο ρωσικό T-72 στο Τσέρνιγκοφ. (Φωτογραφία: 1 окрема танкова Сіверська бригада/Facebook)

Η 1 ΤΑΞ ΤΘ υπέστη σοβαρές ζημιές κατά την υπεράσπιση του Τσέρνιγκοφ επι έξι εβδομάδες. Αν και ο ουκρανικός Στρατός δεν έχει ποτέ δημοσιεύσει τα ακριβή στοιχεία απωλειών, είναι χαρακτηριστικό ότι η Ταξιαρχία μετά τις μάχες της Άνοιξης πέρασε αρκετούς μήνες ξεκούρασης, αναδιοργάνωσης και αναπλήρωσης με νέους Στρατιώτες.

Σήμερα η Ταξιαρχία είναι και πάλι σε δράση – στα ανατολικά. Πριν από δέκα μήνες πολέμησε σε μια θρυλική αμυντική εκστρατεία. Σήμερα … είναι στην επίθεση.

Πηγή: forbes.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Σύνολο των ‘Βulat’ στο ουκρανικό στρατό δεν ξεπερνούσε 90 άρματα. Την νυχτερινή όραση είχαν σχεδόν όλα τα ρωσικά άρματα μάχης, της γραμμής.
    Το ανθρώπινο στοιχείο και πολύ πιο καλά εκπαιδευμένη αξιωματικοί είναι αυτά που έκαναν την διαφορά. Και μια τεράστια υποστήριξη και θάρρος από εθελοντές – προστάτες Πατρίδας. Συν μια κακή οργάνωση ρωσικού στρατού, ακόμα και να τους αφήνει χωρίς τρόφιμα κα καύσιμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.