Πως η Κίνα θα μετατρέψει τα άρματα Type 59 σε φονικά ρομπότ με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης

eng.chinamil.com.cn/Photo by Huang Tengfei, Wang Jian and Lu Chuanyang | Κινέζοι Στρατιώτες επιβιβάζονται σε άρματα μάχης Type-59

Σήμερα, το άρμα μάχης Type 59 που βρίσκεται σε υπηρεσία με τον Στρατό Ξηράς του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) Κίνας από το 1959 αποτελεί περίπου το ένα τέταρτο των εν υπηρεσία αρμάτων μάχης και πρόκειται να συνεχίσει να υπηρετεί τα επόμενα χρόνια. Το άρμα μάχης Type 59 εισήλθε σε υπηρεσία λίγο μετά τον Πόλεμο της Κορέας για να παρέχει την πολυπόθητη αναβάθμιση των κινεζικών ικανοτήτων στις τεθωρακισμένες επιχειρήσεις και μέσα σε 27 χρόνια κατασκευάστηκαν περισσότερα από 10000 άρματα μάχης των 36 τόνων.

Ενώ τα Type 59 ήταν ο πυρήνας των τεθωρακισμένων δυνατοτήτων στις πολεμικές επιχειρήσεις του PLA για πάνω από δύο δεκαετίες, από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 σταδιακά τίθενται εκτός υπηρεσία και σήμερα να παραμένουν σε υπηρεσία οι εκτενώς αναβαθμισμένες εκδόσεις όπως το Type 59G και Type 79. Ακόμη κι αν αυτά υπηρετούν κυρίως σε μονάδες εφεδρείας και για εκπαιδευτικούς σκοπούς όπου πιο εξελιγμένες πλατφόρμες όπως τα Type 96A που συγκροτούν τον πυρήνα των τεθωρακισμένων επιχειρησιακών ικανοτήτων του Πεκίνου. Περαιτέρω βελτιωμένα παράγωγα του Type 59 εξελίχθηκαν ειδικά για εξαγωγές, και κατασκευάστηκαν πιο πρόσφατα, όπως το άρμα μάχης Al Zarrar που εξελίχθηκε για το Πακιστάν το οποίο βρίσκεται σε υπηρεσία από το 2004 και το Al Kafil που εξελίχθηκε για το Ιράκ και η παραγωγή του ξεκίνησε το 2020.

Ιρακινό άρμα μάχης Al Kafil

Σήμερα, με τον PLA να έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις στον κόσμο, το σαφές προβάδισμα στην εφαρμογή αρκετών τεχνολογιών από τους ανταγωνιστές του που εξελίχθηκαν από αντίπαλες δυνάμεις, η θέση του τίμιου Type 59 μέσα στον κινεζικό Στρατό έχει αμφισβητηθεί επανειλημμένα. Η Κίνα έχοντας εξελίξει πρόσφατα το Type 99A, ένα από τα ηγετικά άρματα μάχης παγκοσμίως, το προπολεμικής εποχής Πολέμου του Βιετνάμ Type 59, πάρα τις διευρυμένες αναβαθμίσεις που υπέστη έκτοτε, φαίνεται να έχει ελάχιστες χρήσεις για τον PLA. Ωστοσο, ο PLA έχει βρει μια νέα χρήση για τα παλιά άρματα του, μια που αντικατοπτρίζει καλύτερα την χρήση τους είναι τα παροπλισμένα μαχητικά αεριωθούμενα J-6 και J-7. Η Αεροπορία του PLA μετέτρεπε τα εν λόγω παλιά μαχητικά σε ντρόουνς τα οποία μπορούν να καθοδηγηθούν από απόσταση, μέσω τηλεχειρισμού, και ο Στρατός του PLA με τον ίδιο τρόπο ετοιμάζεται να αναπτύξει τις τεράστιες Μεραρχίες ανεπάνδρωτων αρμάτων μάχης πάνω στο Type 59. Μολονότι τα παλιά μαχητικά αεριωθούμενα εξακολουθούν να είναι επικινδυνά και δυνητικά πολύ αποτελεσματικά κατά τις μάχες, παραμένουν όμως πολύ ευάλωτα στις σύγχρονες αεράμυνες για να διακινδυνεύσει η ζωή ενός πιλότου. Το ίδιο ισχύει για τα Type 59, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην ισχύ πυρός του κινεζικού Στρατού και ως ανεπάνδρωτα να χρησιμοποιηθούν σαν αναλώσιμες επιθετικές μονάδες.

Τα άρματα μάχης είναι εξοπλισμένα με πολυβόλα, ραβδωτό πυροβόλο 100 χλστ και αντιαεροπορικά όπλα περιορισμένης ισχύος. Εξετάζεται ο εξοπλισμός των Type 59 με τεχνητή νοημοσύνη (AI) αντί των συστημάτων τηλεχειρισμού για τις ανεπάνδρωτες επιχειρήσεις, καθιστώντας τα περισσότερο ανθετικά στα αντίμετρα που έχουν σχεδιαστεί για την εξουδετέρωση ή την ανάληψη ελέγχου χειρισμού των εχθρικών ντρόουν. Η κινεζική κρατική εφημερίδα Global Times, επικαλουμένη τον ειδικό Λιου Κουίνγκαν, έγραψε σχετικά μ’ αυτήν την εξέλιξη: «Μεγάλος αριθμός των αρμάτων μάχης Type 59 που προκειται να παροπλιστούν μπορεί να μετατραπεί σε ανεπάνδρωτα οχήματα αν εξοπλιστούν με τεχνητή νοημοσύνη».

eng.chinamil.com.cn/Photo by Huang Tengfei, Wang Jian and Lu Chuanyang | Κινέζοι Στρατιώτες επιβιβάζονται σε άρματα μάχης Type-59

Καθώς η θωράκιση του Type 59 είναι ανεπαρκής για την προστασία του τετραμελούς πληρώματος από τις σύγχρονες απειλές των αντιαρματικών πυραύλων και άλλων αρμάτων μάχης, ως ντρόουν ο PLA μπορεί να εξαπολύσει τις γρήγορες και βαριά θωρακισμένες πλατφόρμες κατά των εχθρικών θέσεων σε κύματα επιθέσεων – όπως οι τακτικές των ανθρωπίνων κυμάτων που χρησιμοποίησε κατά καιρούς στον Πόλεμο της Κορέας αλλά πολύ πιο καταστρεπτικές και με πολύ λιγότερο κίνδυνο για τις ζωές των Στρατιωτών του.

Το Type 59 παραμένει μια ανθεκτική και εξαιρετικά αξιόπιστη πλατφόρμα, ένα άρμα που προφανώς, εάν είναι δυνατόν, ο PLA θα προσπαθήσει να αποτρέψει την απόσυρση του. Μετεξελισσόμενο σε ένα ανεπάνδρωτο βαρύ άρμα μάχης θα μπορούσε κάλλιστα να παρέχει στις κινεζικές δυνάμεις ένα μοναδικό μέσο που δεν υπάρχει πουθενά αλλού σε όλον τον κόσμο, και ο τεράστιος αριθμός αρμάτων τα οποία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πρέπει να τελειοποιήσουν αυτές τις τεχνολογίες περισσότερο από όσο χρειάζεται ώστε να συγκλονίσουν σχεδόν κάθε αντίπαλο – ενώ παράλληλα μειώνεται η εξάρτηση στα νεότερα επανδρωμένα άρματα μάχης και αποφεύγεται έτσι όσο το δυνατόν την έκθεση του προσωπικού στον κίνδυνο.

Η εμπειρία που θα αποκτηθεί από την εξέλιξη AI για τα επιχειρησιακά άρματα μάχης μπορεί, επίσης, να επιτρέψει, στο μέλλον, την Κίνα να εξελίξει ειδικά διαμορφωμένα ανεπάνδρωτα άρματα μάχης και να μειώσει τις απαιτήσεις της σε πληρώματα αρμάτων για τα επομένης γενιάς επανδρωμένα άρματα μάχης.

eng.chinamil.com.cn/Photo by Yu Hualiang | Εκπαίδευση στην μηχανοδήγηση σε ορεινό έδαφος Type-59 του κινεζικού Στρατού

Πηγή: militarywatchmagazine.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Ακούγεται εφιαλτικό, μια μηχανή να αποφασίζει να σε σκοτώσει, αλλά εκεί πάει το πράγμα.

    Καλύτερα να μην χάσουμε κι αυτό το τρένο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.