Πώς τα κατάφεραν έτσι με τα UAV το Υπουργείο Ναυτιλίας και το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ;

©hcg.gr | Φωτογραφία αρχείου

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Σε χθεσινό δημοσίευμα του Army Voice (https://www.armyvoice.gr/2019/11/apasfalise-o-stefanis-poion-archigo-proeidopoiise-me-apostrateia/) αναφέρθηκε “θερμό επεισόδιο” μεταξύ του ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή και του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Αντιναυάρχου Θεοδώρου Κλιάρη, στην διάρκεια συσκέψεως για το λαθρομεταναστευτικό που πλήττει την χώρα. Ανεξαρτήτως του τι ακριβώς ελέχθη, ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο εκείνο στην αναφορά, που περιγράφει την αφορμή για το “επεισόδιο”.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Army Voice, “…κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την εποπτεία του Αιγαίου αναφορικά με το προσφυγικό, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος παρουσίασε κάποια στοιχεία από τις δυνατότητες που έχει η ελληνική ακτοφυλακή, λέγοντας ότι η καθυστέρηση στην απόκτηση drones επηρεάζει σημαντικά τις δυνατότητες επιτήρησης των προσφυγικών ροών στα θαλάσσια σύνορά μας“.

Το Army Voice υποστηρίζει ότι αυτό στάθηκε αφορμή για άμεση αντίδραση του ΥΦΕΘΑ και έντονο διάλογο μεταξύ των δύο ανδρών.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς ήταν αυτό που δεν άρεσε στον ΥΦΕΘΑ και αν όντως το ανωτέρω σημείο της συζητήσεως ήταν η αφορμή για μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη. Αυτό όμως που μπορούμε να σχολιάσουμε είναι τα παρακάτω δεδομένα περί UAV ή Drone, που θα ήταν ενδιαφέρον να απαντηθούν από τους χειριστές.

Όπως είναι γνωστό, στις 22 Σεπτεμβρίου 2017, επί υπουργίας Θ. Δρίτσα, δημοσιεύθηκε η διακήρυξη υπ’ αριθμ. 09/2017 για την προμήθεια 2 Παρακτίων Περιπολιών μήκους άνω των 30 μέτρων και μέχρι 45 μέτρων, με δικαίωμα προαιρέσεως για άλλα 2.

Η σύμβαση ύψους 42 εκατ. € υπεγράφη στις 22 Ιανουαρίου 2019 από τον Φ. Κουβέλη, αναθέτοντας το πρόγραμμα στην ιταλική CANTIERE NAVALE VITTORIA. Τα 3 Παράκτια Περιπολικά πρόκειται να παραδοθούν εντός του 2020.

Τρία ερωτηματικά προκύπτουν, τα οποία ίσως θα ήταν ενδιαφέρον να απαντηθούν.

1. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, στις αρχικές προδιαγραφές που είχε θέσει το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, είχε προταθεί τα νέα σκάφη να διαθέτουν α) Σύστημα UAV (αναλόγων ικανοτήτων με το Skylark), β) Σύστημα C3 (Διοικήσεως, Ελέγχου, Επικοινωνιών) μεταξύ μητρικού πλοίου και οργανικών ταχυπλόων σκαφών RHIB, με δυνατότητα μεταφοράς εικόνας, ήχου, κειμένου απευθείας στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ. Ισχύει ότι η προδιαγραφή άλλαξε και τα δύο συγκεκριμένα ζητούμενα αφαιρέθηκαν χωρίς να συντρέχουν τεχνικοί ή οικονομικοί λόγοι, με πολιτική απόφαση και χωρίς αντίδραση από την ηγεσία του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ;

2. Στις 4 Φεβρουαρίου 2019, δημοσιεύθηκε η διακήρυξη υπ’ αριθμ. 01/2019  του διαγωνισμού για προμήθεια περιπολικών σκαφών, μεταξύ των οποίων και 13 μήκους 16-19 μέτρων, προϋπολογισθείσης αξίας 33,8 εκατ. € με δικαίωμα προαιρέσεως μέχρι 5 επιπλέον σκαφών. Ισχύουν οι πληροφορίες ότι ούτε στην προδιαγραφή αυτών περιλαμβάνεται πρόβλεψη για οργανικό UAV και Σύστημα C3;

3. Ο σημερινός Αρχηγός του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ ήταν τότε Α΄ Υπαρχηγός, αρμόδιος για τις Επιχειρήσεις του Σώματος;

Είναι περιττό ίσως να αναλυθεί εδώ το επιχειρησιακό όφελος κατά την εκτέλεση επιχειρήσεων από την εκμετάλλευση οργανικών UAV που εξασφαλίζει έλεγχο τεραστίων περιοχών χωρίς περιττές μετακινήσεις του πλωτού μέσου, όσο και της υποδομής C3, μέσω της οποίας μπορούσε επί παραδείγματι, ένα άγημα νηοψίας που εξορμά με RHIB, να στείλει εικόνα ή τα δακτυλικά αποτυπώματα συλληφθέντων στο μητρικό σκάφος κι από αυτό απευθείας στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ για άμεσο έλεγχο – ταυτοποίηση.

Πώς εξηγείται λοιπόν αυτή η τραγική υστέρηση του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ στην αφομοίωση νέων τεχνολογιών και “πολλαπλασιαστών ισχύος” τα οποία έχουν προδιαγράψει στελέχη, προφανώς έμπειρα; Κατά την ομιλία του Φ. Κουβέλη στην τελετή υπογραφής της συμβάσεως των νέων Παρακτίων Περιπολικών, ανέφερε ότι αυτή, “αποτελεί την μεγαλύτερη προμήθεια στην ιστορία του Λιμενικού Σώματος που υπογράφεται από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής“.

Διευκρινίζεται ότι η όλη διαδικασία προμήθειας μέχρι την υπογραφή συμβάσεως απαίτησε διάστημα 4 ετών ενώ το κόστος κατά 90% καλύπτεται από την Ειδική Δράση “Εξοπλισμός Οργανισμού FRONTEX” του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πώς τα “κατάφερε” έτσι το Υπουργείο και το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ στην “μεγαλύτερη προμήθεια στην ιστορία του Λιμενικού Σώματος“, να προμηθευτούν πλωτά μέσα υστερούντα από πλευράς προδιαγραφών και επιχειρησιακών ικανοτήτων;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

11 Απαντήσεις

 1. Ορθά το άρθρο αναρωτιέται «πώς τα κατάφερε έτσι» το Λ.Σ. στο θέμα των ΜΕΑ, παίρνοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς το μέρος του ΥΦΕΘΑ στο φημολογούμενο επεισόδιο με τον Αρχηγό του Λιμενικού.
  Αν ήθελε όμως να είναι στοιχειωδώς αντικειμενικός και αμερόληπτος ο αρθρογράφος, θα έπρεπε προηγουμένως να αναρωτηθεί ακόμη πιο έντονα «πώς τα κατάφερε έτσι» ο Ε.Σ. απαντώντας στο ερώτημα πόσα ΜΕΑ (έστω και μικρής κατηγορίας για την κάλυψη των αναγκών σε επίπεδο Διμοιρίας/Λόχου, που είναι πάμφθηνα) απέκτησε εκείνος όταν ήταν Α/ΓΕΣ ο νυν ΥΦΕΘΑ….

  1. Επιτέλους, μια απάντηση που αξίζει σ’ όλους όσους έχουν περάσει από θέσεις ευθύνης και τώρα έγιναν «δημοσιοσχεσήτες» υπερασπιστές της ηθικής και της νομιμότητας
   Κουράζει η αριστεία όταν αυτή συνοδεύεται από αλαζονεία.
   Τι έκανε ο κος Υφεθα όσο ήταν α/ΓΕΣ, εκτός από το να ψάχνει τους δύο στρατιωτικούς στις τουρκικές φυλακές, για την απόκτηση έστω μικρών UAV σε επίπεδο διμοιρίας;
   Δεν δικαιολογώ το λιμενικό αλλά όχι να το παίζει και άγιος ο κος Υφεθα.

   1. Τι ρωτάτε βρε παιδιά; Ο πρωην Α/ΓΕΣ που να βρει χρόνο να ασχοληθει με τα μη επανδρωμένα τον άφηναν οι βόλτες, επισκέψεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας; Τίναξε στον αέρα τον προυπολογισμό του γραφείου Α/ΓΕΣ από τα έξοδα μετακινήσεως. Για να μην τον αδικώ ενδιαφέρθηκε για drone όταν απαίτησε απο την τηλεοπτική υπηρεσία πανοραμικά πλάνα και αγόρασαν ένα εμπορικού τύπου για τις τηλεοπτικές εκπομπές. Οι άνθρωποι είναι εκτος τόπου….

  2. Αν τα ΜΕΑ είναι μια φορά χρήσιμα στον στρατό είναι 20 φορές χρήσιμα για την αστυνομία και 50 για το Λιμενικό. Το Λιμενικό δλδ οι αρχηγοί του, οι αξιωματικοί σχεδιασμού κι οι πολιτικοί προϊστάμενοι) είναι απλά απαράδεκτοι..

   Και κάτι ακόμα, άσχετο… είναι γελοίο μια χώρα με τις οικονομικές στενότητες της Ελλάδας να έχει πεντακόσιες διευθύνσεις και συστήματα ΜΕΑ.

   1. «Και κάτι ακόμα, άσχετο… είναι γελοίο μια χώρα με τις οικονομικές στενότητες της Ελλάδας να έχει πεντακόσιες διευθύνσεις και συστήματα ΜΕΑ.»

    Αγαπητε npo, η στρατιωτικη ηγεσια μας και ο προγραμματισμός αυτης ποτε δεν έδωσε αφορμη/λαβη για να την θεωρησει κανεις σοβαρη. Φυσικα και ειμαστε γελιοι.

    Καταληξαμε με 200 τυπους ελικοπτερων, γιατι οχι και 200 τυπους drone? και στο τελος να μην πεταει τιποτα…

 2. Σαν να μη μας έφτανε το χαλί που έχουμε σε αρκετά σημεία, θα ασχολούμαστε και με (πολιτικές) αντιπαραθέσεις πολιτικών υπαλλήλων των ΕΔ/ΣΑ σε υψηλά πόστα.

 3. Τους πήρε 4 χρόνια για να υπογραφεί η σύμβαση; Και αφού το 90% καλυπτοταν από την Ε.Ε. αντί να τα κάνουμε τούμπανο και να πάρουμε και το 4ο εμείς περί άλλων τυρβαζαμε. Συγχαρητήρια.

  1. Που τις διαβάσατε αυτές τις ανακρίβειες;
   1) Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε Σεπτέμβριο του 2017 και η σύμβαση υπογράφηκε Ιανουάριο του 2019. Δηλαδή 15 μήνες περίπου. Που τα είδατε τα 4 χρόνια;;;
   2) Το δικαίωμα προαίρεσης για το τέταρτο σκάφος ασκήθηκε τον περασμένο Ιούλιο! Κάντε μια απλή αναζήτηση πριν γκρινιάξετε….
   3) Για τα περί «τούμπανου» δείτε τα χαρακτηριστικά του σκάφους στο άρθρο του αξιότιμου D-Mitch εδώ: https://www.ptisidiastima.com/nea-peripolika-ls-elakt/
   Δηλαδή τι άλλο θα θέλατε να προστεθεί σε ένα σκάφος των 150-160 τόνων;;;

 4. https://i.imgur.com/klkxrKG.jpg

  “Στανη ο Φαιδων” (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES (100 plus!)

  Tωρα ο GIDOpavlidis και στο διαστημα ( Pavlidis…. the last frontier GIDI)
  .
  .
  .
  .
  .
  .

  Ξεκινησαν οι δοκιμες του τουρκικου UAV Akıncı με ουκρανικους κινητηρες АИ-450

  https://topwar.ru/164931-v-turcii-nachalis-ispytanija-udarnogo-bpla-aknc-s-ukrainskimi-dvigateljami.html

  1. Ο κινητήρας АИ-450 της ουκρανικής motorsich είναι ένα μουσειακό κομμάτι ηλικίας 25 ετών. (πρωτοκατασκευάστηκε το 1986) τον κινητήρα από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης ταλανίζουν τα γνωστά προβλήματα αξιοπιστίας που έχουν όλοι οι κινητήρες του ανατολικού μπλόκ καθώς απαιτεί γενική συντήρηση κάθε 300 ώρες και ανακατασκευή κάθε 1000. Καλή τύχη στους Τούρκους………………

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.