Πόσα εκατομμύρια στοίχισαν τα 82 άρματα Τ80 της Εθνικής Φρουράς

Του Χαράλαμπου Ζάκου

Η Εθνική Φρουρά εξοπλίστηκε με 82 άρματα μάχης Τ80 κατά την περίοδο 1996-2011 τα οποία από τότε παρελαύνουν επιβλητικά.

Με αφορμή την παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου και την επιβλητική παρουσία των ρωσικών αρμάτων μάχης T80 της Εθνικής Φρουράς, ανατρέξαμε πίσω στο χρόνο ώστε να δούμε πόσα στοίχισε στο κράτος η αγορά τους.

Μετά από μικρή έρευνα εντοπίσαμε το 41ο τεύχος της Εθνικής Φρουράς & Ιστορίας, στο οποίο αναγράφεται η τιμή που αγοράστηκαν το 1996-1997 τα 41 άρματα T80. 

Όπως λοιπόν – επίσημα αναφέρεται – η αγορά τους συμφωνήθηκε στα 175 εκατ. δολάρια. Με τη συναλλαγματική τότε αξία του δολαρίου, δηλαδή της περιόδου 1996-1997, το κόστος τους τότε μεταφράζεται σε 130.420,000 ευρώ.

Κατά την περίοδο 2010-2011 η Εθνική Φρουρά προχώρησε με την αγορά ακόμη 41 αρμάτων μάχης T80, με την «Καθημερινή» στο κυριακάτικο φύλλο της ημερομηνίας 26 Σεπτεμβρίου 2010, να αναφέρει πως το κόστος των νέων αρμάτων ανερχόταν στα 105 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο προκάλεσε μάλιστα και προβλήματα στον προϋπολογισμό όπως σχολιαζόταν τον τότε καιρό.

Έτσι, ένεκα και των πιο πάνω, το κόστος αγοράς τον 82 αρμάτων μάχης Τ80 ανέρχεται σε περισσότερα από 235 εκατομμύρια ευρώ, στα οποία δεν συγκαταλέγονται οι αναβαθμίσεις, επιδιορθώσεις και συντήρηση των αρμάτων.

Η συμφωνία που έληξε και ο εκσυγχρονισμός 

Όπως λοιπόν αναφέρεται στο 41 Τεύχος της ΕΦ, η Κυπριακή Δημοκρατία το 1994 συμφώνησε με τη Ρωσία ένα μεγάλο πακέτο στρατιωτικών υλικών, μεταξύ των οποίων και 123 T-80U23. Τελικά το 1996-1997 αφίχθηκαν στην Κύπρο 41 T-80U, από τα οποία τα 14 Τ-80UK (έκδοση άρματος Διοικήσεως και Ελέγχου, που με ειδική διαμόρφωση φέρει το σύστημα αυτοπροστασίας «Shtora» και έφερε θερμικό σκοπευτικό Agava-2) έναντι του ποσού των $175 εκατομμυρίων(130 εκατ. ευρώ).

Επίσης συμφωνήθηκε η προαιρετική προμήθεια άλλων 41 T-80U στην ίδια τιμή, καθώς και τέσσερα άρματα περισυλλογής και τέσσερα γεφυροφόρα άρματα, όμως το δικαίωμα προαιρετικής προμήθειας δεν ασκήθηκε και η προθεσμία της έληξε. Το εργοστάσιο του Ομσκ το 2006 κήρυξε πτώχευση και έκλεισε.

Το 2010 η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε σε νέα αγορά 41 T-80U και τεσσάρων αρμάτων περισυλλογής Brem-80U. Όλα τα άρματα Τ-80U, τα οποία εξήγαγε η Ρωσική Ομοσπονδία στην Κύπρο και τη Νότια Κορέα, προέρχονται από το απόθεμα του ρωσικού στρατού27, ενώ τα Brem-80U κατασκευάστηκαν στο Ομσκ αποκλειστικά για την Ε.Φ., αφού ο ρωσικός στρατός δεν τα διαθέτει.

Το εργοστάσιο στο Ομσκ επαναλειτούργησε για τον εκσυγχρονισμό και την ανακατασκευή της 2ης παρτίδας των T-80U, τοποθετώντας νέα θερμικά όργανα παρατήρησης, αφού αυτά της 1ης παρτίδας εκσυγχρονίστηκαν στην Κύπρο το 2006. Το σύνολο των 82 Τ-80U της Ε.Φ. διαθέτουν πλέον σύγχρονα θερμικά σκοπευτικά και παθητικά οδήγησης, γεγονός που τους επιτρέπει να επιχειρούν σε σκότος και τα καθιστά άρματα 4ης Γενεάς.

Πηγή: offsite.com.cy

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Απαντήσεις

 1. Καλημέρα

  Η αναβάθμιση του συνόλου των Τ80 με τις θερμικές ήταν από τις καλύτερες κινήσεις της ΕΦ τα τελευταία χρόνια.

  Πραγματικά «από τη γη στον ουρανό» η διαφορά στην απόδοση με τα προηγούμενα νυκτερινά σκοπευτικά.

 2. Έτσι όπως είναι το κείμενο, αφήνεται να εννοηθεί ότι η πρώτη παρτίδα δεν συνοδευόταν από κανένα άρμα περισυλλογής. Στην πραγματικότητα μαζί της ήρθαν 4 άρματα περισυλλογής BREM-1 (σε σκάφος T-72), αλλά και τουλάχιστον δύο αρματοφορείς.

 3. τα MΒΤ δεν έχουν μια πολυ-φασματική κάλυψη ? Εννοώ το ειδικό δίχτυ η ύφασμα κομμένο – ραμμένο στο σχήμα των τανκ ? Άρα τα τουρκικά drones δεν θα κάνουν και πολύ κόπο.

 4. To θέμα ειναι κατα πόσο αντιμετωπίζουν προβλήματα στις ροές ανταλλακτικών, γιατί κάτι τέτοιο ψιθυρίζεται… μιας και άρχισε να αναζητά Leo 2Α4 η Κύπρος!
  Από εκεί και πέρα τα δίχτυα παραλλαγής που αναφέρθηκε παραπάνω έχουν παραμεληθεί…
  Καλό θα ήταν να αντικατασταθούν και και τα γαλλικά AMX-20B2 με Τ-80U αλλα τα κολλητιλίκια του ξανθού γένους με τους Ρώσους ειναι πολύ πιθανό να αδειάσουν την Κύπρο κάποια στιγμή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.