«Πράσινο φως» από τη Βουλή για τα C-130 – Αναβαθμίζεται η ΠΑ

ΓΕΣ | Ρίψη ελαφρών, μέσων και βαρέων φορτίων του 865 TENEΦ απο C-130 της ΠΑ.

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης, πηγή: Εφημερίδα «Political», 29 Ιουνίου 22

Αγώνας δρόμου προκειμένου να αυξηθούν οι διαθεσιμότητες των πολύτιμών μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας ξεκινά, μετά το «πράσινο φως» της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρία αεροσκάφη θα μεταφερθούν στο Ισραήλ, ώστε να γίνει εκεί η εργοστασιακή τους συντήρηση και να «καταστούν πτήσιμα», δίνοντας «ανάσα» στις Ένοπλες Δυνάμεις που αναγκάζονται εδώ και καιρό να μεταφέρουν στρατεύματα και υλικά με άλλα μέσα ή ακόμη και με πλοία της γραμμής. Η μεταφορά των C-130 στο Ισραήλ, πάντως, ενδέχεται να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις, καθώς θα γίνει με πλωτά μέσα και προκειμένου τα αεροσκάφη να χωρέσουν, θα πρέπει να αφαιρεθούν οι πτέρυγες τους. Η κίνηση αυτή μπορεί να εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους, όπως, για παράδειγμα, την αδυναμία επανατοποθέτησης των πτερύγων λόγω των δοκιμών παραμορφώσεων που έχουν υποστεί από τις αμέτρητες ώρες που έχουν «γράψει» στον αέρα.

Αν οι φόβοι αυτοί επιβεβαιωθούν, τότε το κόστος αποκατάστασης θα είναι πολύ υψηλό, αφού το αεροπλάνο θα γίνει «καινούργιο» προτού αποδοθεί και πάλι στην Πολεμική Αεροπορία. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πήρε αυτήν τη δύσκολή απόφαση που αποτελεί μονόδρομο, ειδικά από τη στιγμή που η ΕΑΒ αδυνατεί να συντηρήσει τα μεταγωγικά που βρίσκονται καθηλωμένα για χρόνια στην πίστα της Τανάγρας. Η εικόνα εκεί θυμίζει «νεκροταφείο» αεροσκαφών με πολλά C-130, C-27, Super Puma και P-3 έκθετα στις καιρικές συνθήκες, ακόμα και στην πανίδα της περιοχής. Μάλιστα, το ΓΕΕΘΑ είχε έτοιμο σχέδιο για την αποκατάσταση τους από το 2020 και αν είχε υιοθετηθεί αμέσως, σήμερα η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη.

«Γκάζι» για τις διαθεσιμότητες
Εκτός από τα τρία αεροσκάφη που θα μεταφερθούν στο Ισραήλ, ένα ακόμη θα επισκευαστεί στην Πορτογαλία και αν ισχύουν όσα ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες η ΕΑΒ, δύο ακόμη θα αποδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία στο τέλος του χρόνου. Το πόσο σημαντικά είναι αυτά τα αεροσκάφη το γνωρίζουν καλά στην κυβέρνηση και αυτός είναι ο λόγος που οδήγησε τον Κυριακό Μητσοτάκη να συγκαλέσει σύσκεψη στα μέσα Μαΐου με αντικείμενο τη ζοφερή εικόνα του στόλου των μεταγωγικών.

Αντίδοτο στους S-400
Στην Πολεμικη Αεροπορία, πάντως, πληροφορήθηκαν με ανακούφιση την έγκριση της Βουλής για το πρόγραμμα των C-130, ωστόσο, αβέβαιο παραμένει το μέλλον των C-27, όπου αναζητούνται λύσεις για την υπογραφή σύμβασης εν συνεχεία υποστήριξης, ενώ πολύ πίσω από τα χρονοδιαγράμματα βρίσκεται το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3 του Πολεμικού Ναυτικού.
Μία ακόμη σημαντική προμήθεια περιείχε το «πακέτο» των εξοπλιστικών που έλαβε την έγκριση της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής.

Η Ελλάδα θα προσθέσει στο οπλοστάσιο της τους πανίσχυρους πυραύλους εναντίον πηγής ακτινοβολίας AGM-88E AARGM, που αποτελούν «απάντηση» για τα ρωσικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας S-400 της Άγκυρας. Αν και η πραγματική εμβέλεια τους αποτελεί απόρρητη πληροφορία, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για βεληνεκές μεγαλύτερο από τους S-400. Αυτό σημαίνει ότι ένα αεροσκάφος μπορεί να εξαπολύσει το βλήμα χωρίς να κινδυνεύσει από τον αντιαεροπορικό πύραυλο, και στη συνέχεια ο AGM-88E θα ακολουθήσει την πηγή εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, δηλαδή το ραντάρ των S-400, και θα το εξουδετερώσει.

Η Πολεμική Αεροπορία είχε την παλαιότερη έκδοση στο οπλοστάσιο της, ωστόσο ο αναβαθμισμένος AGM-88E έχει πολύ μεγαλύτερο βεληνεκές και η αποδέσμευση του από τους Αμερικανούς αποτελούσε διακαή πόθο του Αεροπορικού Επιτελείου.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.