Project 1233-8 SABA: “Φονικός κι αστραπιαίος”

Γράφει ο Στάθης Βασιλείου

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ αντιμετώπιζαν με όλο και μεγαλύτερη δυσφορία τις ικανότητες των Σοβιετικών στην κάθετη υπερκέραση. Το δόγμα του Σοβιετικού Στρατού στηριζόταν στον αιφνιδιασμό και στην ταχύτητα αποδόμηση των αντιστάσεων του αντιπάλου τους με τεράστιες δυνάμεις αλεξιπτωτιστών να μεταφέρονται από αεροσκάφη κι ελικόπτερα βαθιά πίσω από τις εχθρικές γραμμές, όπου θα καταλάμβαναν καίρια σημεία του αντιπάλου δικτύου συγκοινωνιών, θα κατέστρεφαν αποθήκες εφοδιασμού των πρόσω και θα ξήλωναν το δίκτυο επικοινωνιών επιτιθέμενοι σε σταθμούς διοίκησης προκαλώντας το χάος. Στη διάθεσή τους θα είχαν ελικόπτερα ανεφοδιασμού, ελαφρά τεθωρακισμένα με ισχυρότατο οπλισμό, εκρηκτικά και την αμέριστη υποστήριξη της σοβιετικής αεροπορίας με τη μορφή αεροσκαφών κρούσης κι επιθετικών ελικοπτέρων. Οι δυνατότητές τους έτυχαν μεγάλης προβολής κατά την εισβολή στο Αφγανιστάν και τυγχάνουν εξίσου μεγάλης προσοχής ακόμα και τώρα αν κρίνουμε από τα γεγονότα στην Κριμαία όπου ισχυρές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων πέταξαν με ελικόπτερα πολύ κοντά στο έδαφος ή πάνω από τον πορθμό του Κέρτς και κατέλαβαν στρατηγικά σημεία ελέγχοντας αστραπιαία την περιοχή.

Το ζήτημα της αεράμυνας απασχολούσε πλέον σοβαρά τους ΝΑΤΟϊκούς διοικητές που απαίτησαν ένα ελαφρύ αεροσκάφος με μεγάλη εμβέλεια, υψηλή ταχύτητα και ευελιξία για να “κρατήσουν τους ουρανούς καθαρούς”. Το πρόγραμμα ονομάστηκε S.A.B.A. (Small Agile Battlefield Aircraft)-Μικρό Αεροσκάφος Ευελιξίας Πεδίου Μάχης και αρκετές εταιρίες κλήθηκαν να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Το νέο αεροσκάφος θα έπρεπε να είναι ικανό να εκτελεί στροφή 180ο σε 5 δευτερόλεπτα, να απογειώνεται από 300 μέτρα μη προετοιμασμένου διαδρόμου, ακόμα και χωμάτινου, να παραμένει πάνω από το πεδίο της μάχης για 4 ώρες και να μεταφέρει ισχυρό οπλισμό 6 πυραύλων αέρος-αέρος και πυροβόλο των 25 mm πετώντας με ταχύτητες 0,6 Mach. H υψηλή ταχύτητα και ευελιξία θεωρείτο απαραίτητη ώστε το SABA να μπορεί να αντιμετωπίζει τόσο τα αργοκίνητα Mil Mi-28 Havoc και τα μεταγωγικά ελικόπτερα Mil Mi-30 και Mil Mi-32 (δεν εισήλθαν ποτέ σε υπηρεσία) όσο και τα επιθετικά Su-25 και MiG-29.

Το 1987 η ΒΑe Kingston (τέως Hawker Aircraft) παρουσίασε την πρότασή της μαζί με άλλες εταιρίες για ένα ελαφρύ σχέδιο αεροσκάφους υψηλών επιδόσεων. Το αεροσκάφος Project-1233 ήταν χαμηλοπτέρυγο με ισχυρό κινητήρα propfan στο πίσω μέρος του, μεγάλα πτερύγια canard εκατέρωθεν του πιλοτηρίου και 6 σημεία ανάρτησης οπλισμού. Νέα σχέδια παρουσιάστηκαν με διπλό κάθετο σταθερό και ικανότητα στρέψης του πυροβόλου των 25 mm κατά 180ο (P.1238), πτέρυγα ανεστραμένου δέλτα και κινητήρα jet (P.1234-1), συμβατικό σχεδιασμό και ισχυρή-συμπαγή άτρακτο (P.1234-2) και κανονικό δελταπτέρυγο (P.1234-3).

Αν και τα σχέδια παρουσίαζαν ενδιαφέρον και οι κατασκευαστές κατόρθωσαν να καλύψουν τις προδιαγραφές, τα ελαφρά αεροσκάφη δεν εντυπωσίασαν τόσο τα επιτελεία στις ίδιες ΗΠΑ όσο τους Ευρωπαίους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, που θα δέχονταν πιο εύκολα ένα ελαφρύ μαχητικό. Το S.A.B.A., αν είχε υλοποιηθεί, θα είχε προσφέρει ένα all-time, all weather μαχητικό εναέριας υποστήριξης στους τοπικούς διοικητές στο έδαφος που θα καλούσαν αεροπορική υποστήριξη για να καθαρίσουν τους ουρανούς από εχθρικά αεροσκάφη και να αφοσιωθούν απερίσπαστοι στο έργο τους στο έδαφος. Δεν είναι βέβαια αν θα αποτελούσε και αεροσκάφος C.A.S., αφού οι προδιαγραφές κατέτειναν σε ένα μαχητικό δίωξης παρά ελαφρού βομβαρδισμού, μπορούμε όμως να υποθέσουμε πως ένα επιτυχημένο μαχητικό θα μετουσιωνόταν εύκολα και σε ελαφράς κρούσεως. Αυτό όμως δεν έμελλε να γίνει… Το πρόγραμμα καθυστέρησε αρκετά για να αρχειοθετηθεί μαζί με πολλά άλλα σχέδια νέων όπλων μετά την κατάρρευση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και της ίδιας της ΕΣΣΔ.

 

Πηγές:

–          http://www.abovetopsecret.com/forum/thread186160/pg1

–          https://blog.c3l-security.com/2018/10/personal-interest-cancelledunbuilt.html

–          https://www.flightglobal.com/FlightPDFArchive/1987/1987%20-%202646.PDF

–          http://www.allworldwars.com/The-Bear-vs-Mujahideen-in-Afghanistan-by-Edward-Westermann.html

–          https://theaviationist.com/2014/03/04/choppers-cross-strait-of-kerch/

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

3 Απαντήσεις

 1. Τα σχέδια της STAVATTI Aerospace φαίνεται να αναβιώνουν την ιδέα ενός ελαφρού αεροσκάφους,ικανό για αποστολές δίωξης ελικοπτέρων,εγγύς αεροπορικής υποστήριξης,αντιμετώπισης ανάλογων αεροσκαφών,προσβολής ευκαιριακών στόχων στο πεδίο της μάχης,αντιανταρτικού/αντιεξεγερτικού αγώνα κ.α.

  Αναρωτιέμαι αν θα είχε εφαρμογή η ιδέα στο ελληνικό περιβάλλον,ειδικά στα στο αρχιπελαγικό περιβάλλον

  http://www.airframer.com/aircraft_detail.html?model=SM-27/28/47_Machete

   1. Αεροσκάφη όπως το SABA και τα σχέδια της STAVATTI είναι μακραν καταλληλότερα από τα T-6 NTA και αλλά εξοπλισμένα η και επιθετικά αεροσκαφη(A-29 για παράδειγμα) τόσο λόγω σχεδίασης όσο και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και οπτικού φορτίου. Ενδεικτικά τα SM-27 είναι εφοδιασμένα με ραντάρ της κατηγορίας του AN/APG-67 ενώ μπορούν με φέρουν εκτός των άλλων βλήματα AIM-120 AMRAAM και AGM-65 Maverick.Πιθανολογειται πως εκτός των άλλων μπορούν να αμυνθούν αποτελεσματικά και απέναντι σε αεροσκάφη υψηλών επιδόσεων όπως τα F-16.

    Αεροσκάφη σαν μια αυτά θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε σμήνη των 4-6 σε κάποιο μεγάλο νησί του Αιγαίου σε περίπτωση κρίσης η επιχειρήσεων και να τεθουν υπό την διάθεση του τοπικού διοικητή εκτελώντας πληθώρα αποστολών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.