Οι εορτασμοί Navy Days του ρωσικού Ναυτικού που έλαβαν χώρα πρόσφατα στην Αγία Πετρούπολη έδωσαν την ευκαιρία να παρουσιαστεί το μεγάλο περιπολικό πλοίο 368 “Βασίλι Μπικόφ” κλάσης Project 22160. Το εργοστάσιο JSC Ζελενόντολσκ κατασκευάζει έξι από αυτά τα πλοία με την ονομασία του A.M. Gorky και προορίζονται να χρησιμοποιηθούν από τη διοίκηση του Στόλου Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Ναυτικού. Τα πλοία σχεδιάστηκαν από την ρωσική εταιρεία σχεδιασμού πλοίων γραφείο μελετών Σεβέρνογιε. Η καθέλκυση του πρώτου πλοίου ξεκίνησε το 2014 και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 πέντε πλοία ήταν υπό κατασκευή. Το πρώτο πλοίο εντάχθηκε στο ρωσικό Ναυτικό τον Δεκέμβριο 2018.

Αυτά τα πλοία προορίζονται κυρίως για υπηρεσίες όπως οι περιπολίες, η επιτήρησης και η προστασίας της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) και τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας στις ανοιχτές και κλειστές θάλασσες. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να προσφέρουν προστασία σε διερχόμενα πλοία, σε θαλάσσιες περιοχές όπως επίσης σε ναυτικές βάσεις από εχθρικές ναυτικές επιθέσεις. Άλλες αποστολές των περιπολικών πλοίων είναι η ερεύνα και διάσωση, η παροχή βοήθειας σε θύματα φυσικών καταστροφών, περιβαλλοντολογική επιτήρηση, καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και των πειρατικών δραστηριοτήτων.

Το περιπολικό πλοίο Project 22160 που διαθέτει δομοστοιχείωτη σχεδίαση είναι μήκους 94 μέτρων, πλάτους 19 μέτρων, έχει εκτόπισμα 1300 τόνων και μπορεί να στεγάσει μέχρι 80 άτομα. Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με τηλεσκοπικό υπόστεγο και ελικοδρόμιο με εγκαταστάσεις στην πρύμνη για τη διευκόλυνση της απο-προσνήωσης, και την συντήρηση του 12τόνου διασωστικού ελικοπτέρου όπως το Kamov Ka-27 PS. Μια φουσκωτή βάρκα μπορεί να μεταφερθεί για τις αποστολές περιπόλου και τις μεταφορές.

Η κλάση Project 22160 είναι οπλισμένη με ενα ναυτικό πυροβόλο A-220M των 57 χλστ στην πλώρη του κύριου καταστρώματος. Με ρυθμό βολής των 300 βλημάτων ανά λεπτό, το πλοίο έχει σχεδιαστεί για την καταστροφή εναέριων, παράκτιων και πλωτών στόχων. Δυο βαριά πολυβόλα των 14,5 χλστ είναι εγκατεστημένα στο κατάστρωμα της γέφυρας. Το πλοίο, επίσης, είναι εξοπλισμένο με δύο εκτοξευτές βομβίδων DP-65 και έναν σύστημα πύργου πυραύλων αεράμυνας Gibka, οπλισμένο με οχτώ φορητά αντιαεροπορικά σύστημα (MANPADS) Igla. Προαιρετικά προσφέρεται με ενα ενσωματωμένο σύστημα πυραύλου Club-N όπως επίσης και ένα σύστημα αεράμυνας Shtil-1 με δυο αρθρωτούς εκτοξευτές 3S90E.1. Ο οπλισμός της κλάσης περιλαμβάνει τον πύραυλο κρούζ Kalibr-NK. Η απαίτηση να οπλιστούν τα πλοία με πυραύλους κρουζ Kalibr εθίγη ιδιαιτέρως μετά την επιτυχημένη -από την Ρωσία- πολεμική χρήση των πυραύλων στην Συρία. Μπορεί να μεταφέρει διάφορα ντρόουνς, υποβρύχια ανεπάνδρωτα οχήματα, και ανεπάνδρωτα σκάφη.

Το ενσωματωμένο σύστημα αντιμέτρων εγγύς προστασίας PK-10 προσφέρει προστασία από τα ηλεκτρο-οπτικης καθοδήγησης όπλα και ραντάρ. Ένα σύστημα ηλεκτρονικών αντιμέτρων TK-25 χρησιμοποιείται για την παραπλάνηση των ηχοβολιστικών, ραντάρ και λέιζερ.

Εγκατεστημένο πάνω απο την γέφυρα, το ναυτικό ραντάρ πλοήγησης Pal-N χρησιμοποιείται για την επιτήρηση, εντοπισμό, αναγνώριση και παρακολούθηση αεροπορικών ή πλευστών στόχων για την ασφαλή πλεύση. Ένα ραντάρ ερευνάς επίπεδης διάταξης φάσης, που επίσης είναι τοποθετημένο στην κορυφή της γέφυρας, είναι σχεδιασμένο για τον εντοπισμό και παρακολούθηση εναέριων και πλευστών στόχων.

Το ηχοβολιστικό σύστημα Pallada πάνω στο περιπολικό πλοίο εντοπίζει και παρακολουθεί δύτες, καθώς το ενεργό/παθητικό ηχοβολιστικό σύστημα Vinyetka-EM εντοπίζει δυνάμεις επιφανείας, υποβρύχια και τορπίλες. Το πλοίο είναι επίσης εφοδιασμένο πάνω στο σκάφος με το ηχοβολιστικό σύστημα MGK-335EM-03.

H κλάση Project 22160 ωθείται από ενα συνδυασμένο προωστήριο σκεύος πετρελαίου, αεριοστρόβιλο (CODAG) με συνολική ισχύ 25000kW. Τα ηλεκτρικά συστήματα που έχουν εγκατασταθεί στο πλοίο περιλαμβάνουν τέσσερις ντηζελογεννήτριες και μια ντηζελογεννήτρια ελλιμενισμένου και ανάγκης 100kW.

Η ανωτάτη ταχύτητα και η ταχύτητα περιπολίας του πλοίου είναι 30 και 16 κόμβοι αντίστοιχα. Το πλοίο έχει επιχειρησιακή αυτονομία 6000 ναυτικών μιλίων με ταχύτητες περιπολίες και αυτονομία 60 ημερών.

Απόδοση/Μετάφραση απο το NavyRecognition.Com για την Προέλαση.

7 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Ότι πρέπει για το ακόμα νέο ναυτικό της ΕΦ, που μου αφήνει την εντύπωση ότι θέλει να έχει μικρό/χαμηλό αποτύπωμα στην αστυνόμευση των θαλάσσιων περιοχών γύρο απο τα μέρη που πραγματοποιούνται οι εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. 😉

  Russia’s New Little Missile Packing Patrol Ship Is A Pretty Genius Design

  ” rel=”nofollow”>” alt=”” width=”700″ height=”” />

  ” rel=”nofollow”>” alt=”” width=”700″ height=”” />

  ” alt=”” width=”700″ height=”” />

  Russia’s New Little Missile Packing Patrol Ship Is A Pretty Genius Design
  https://www.thedrive.com/the-war-zone/19796/russias-new-little-missile-packing-patrol-ship-is-a-pretty-genius-design

  Υ.Γ.

  Για όσους προβληματίζονται με αυτή την (παραπάνω) σκέψη, υπάρχουν και οι μονάδες Milgem Class, οι οποίες προσφέρονται επίσης σε πολύ ανταγωνιστικά πακέτα, με συνεχόμενη υποστήριξη σε όλη την διάρκεια υπηρεσίας των πλοίων. 😜

  Απάντηση
  • Ασβος

   ΥΓ 2: Οπως επισης και οι Saar5 εφοσον αποψιλωθουν απο κρισιμα οπλικα συστηματα

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    Στα οποία ίσως να συμπεριλαμβάνονται και τα ισχυρά αντίμετρα που είναι εγκατεστημένα σε εκείνα τα πλοία.

    Προσωπικά όμως δεν πιστεύω ότι θα έφταναν ποτέ στην Κύπρο οι Sa’ar, για τα πλοία του προγράμματος MILGEM δεν είμαι όμως σίγουρος(χωρίς να ειρωνεύομαι οποιονδήποτε συνομιλητή, αλλά όλη αυτή την σουρεαλιστική περίπτωση με τα εξοπλιστικά στην περιοχή. 😉

 2. kakaouskia

  Καλησπέρα

  «Ο οπλισμός της κλάσης περιλαμβάνει τον πύραυλο κρούζ Kalibr-NK»

  Με το ρυθμό που το πάνε οι Ρώσοι, σε λίγο κάθε βαρκάκι θα έχει δυνατότητα βολής Kalibr.

  Κάτσε μετά να τα πιάσεις όλα αυτά τα πλοία.

  Πάντος, θα συμφωνίσω με τον Gunslinger32, 3-4 τέτοια για το Ναυτικό στην Κύπρο…και με αποδεσμευμένο τον Καλίμπρ…

  Και κάπου εδώ κτυπάει το ξυπνητήρι.

  Απάντηση
 3. Gunslinger32

  Καλησπέρα

  Εφόσον άκουσες το ξυπνητήρι, έπιασες το πνεύμα του σχολίου, τα πλοία είναι όμως όντως εντυπωσιακά για το μέγεθος που έχουν.

  Απάντηση
 4. tsimuha

  “Και κάπου εδώ κτυπάει το ξυπνητήρι”

  Εσυ φταις που εβαλες μπαταριες, αν δεν εβαζες θα το εβλεπες ακομη.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: