Προς ένα νέο δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου

smacap_Bright

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και την αναζωπύρωση της τουρκικής επιθετικότητας, υπενθυμίζουν την ανάγκη προστασίας της Κύπρου από τον τουρκικό επεκτατισμό. Ο ουσιαστικός ενταφιασμός του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού χώρου τις τελευταίες δύο δεκαετίες, απομείωσε τις δυνατότητες παρέμβασης της Ελλάδας στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και άφησε ουσιαστικά τους Κύπριους μόνους τους, αποκομμένους από το μητροπολιτικό κέντρο, ωθώντας τους στη σύναψη συμμαχιών με άλλους ισχυρούς δρώντες παίκτες της περιοχής.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τόλιας (στρατιωτικός συντάκτης- δημοσιογράφος)

Επειδή ωστόσο ο λόγος που επέβαλλε τη δεκαετία του ’90 την εξαγγελία του δόγματος του ΔΕΑΧ, που δεν είναι άλλος από τη συνεχιζόμενη απειλή που εκφράζεται από την Τουρκία, επανεμφανίζεται η ανάγκη για ισχυροποίηση της ελλαδικής στρατιωτική παρουσίας στη Μεγαλόνησο ως ασπίδα απέναντι στην τουρκική απειλή. Η ελλαδική στρατιωτική παρουσία οφείλει να αναβαθμιστεί, όχι μόνο σε χερσαίο αλλά κυρίως σε αεροναυτικό επίπεδο. Ο λόγος είναι διπλός:

α) Η Ελλάδα διατηρεί ήδη χερσαία παρουσία στην Κύπρο μέσω της ΕΛΔΥΚ, ενώ και η χερσαία κυπριακή δύναμη αποτροπής κρίνεται αρκετά ισχυρή.

β) Το πεδίο αντιπαράθεσης όσον αφορά το Κυπριακό θέατρο επιχειρήσεων μετατοπίζεται μερικώς προς τον θαλάσσιο χώρο πέριξ της Κύπρου όπου οι δυνατότητες της Ε.Φ κρίνονται ως υποτυπώδεις.

Η αναβάθμιση πρέπει να έχει τον χαρακτήρα αποστολής δυνάμεων καθώς οι σχετικές υποδομές ήδη υπάρχουν και μιλάμε φυσικά για την αεροπορική βάση της Πάφου και για τον ναύσταθμο στο Ζύγι. Εκείνο που λείπει είναι η πλήρωση των σχετικών υποδομών με δυνάμεις ώστε να λάβει ουσιαστικό χαρακτήρα η δημιουργία τους. Αναφορικά με τις τελευταίες είναι χρήσιμο να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις.

Όπως είναι γνωστό, οι δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αέρα και θάλασσα είναι εξαιρετικά αναιμικές και περιορίζονται σε μερικά σκάφη ακτοφυλακής για τη Διοίκηση Ναυτικού της Ε.Φ και έναν αριθμό ελικοπτέρων για την Διοίκηση Αεροπορίας. Είναι προφανές πως μια τέτοια δύναμη δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να εγγυηθεί τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, πολλώ δε μάλλον απέναντι σε έναν ισχυρό αντίπαλο όπως η Τουρκία.

Άσκηση Τακτικού Συγκροτήματος Μηχανοκινήτου Τάγματος Πεζικού ΕΛΔΥΚ. (ΓΕΕΦ)

Από την άλλη τα μικρά μεγέθη της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν της επιτρέπουν να επενδύσει σοβαρά στην απόκτηση των μέσων που απαιτούνται, τουλάχιστον άμεσα. Η λύση δεν μπορεί παρά να προέλθει από την Ελλάδα, στη μορφή της προσφοράς δυνάμεων ώστε να είναι δυνατόν να παρατεθεί μια μικρή μεν αλλά αξιόπιστη δύναμη αποτροπής. Η τελευταία θα πρέπει να περιλαμβάνει αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις για λόγους που αναλύθηκαν ανωτέρω και οι οποίες θα συμπληρώσουν το χερσαίο σκέλος της ΕΛΔΥΚ.

Για τον τομέα του ναυτικού, θα πρέπει να μετασταθμεύσουν στην Κύπρο αρχικά 2 κανονιοφόροι κλάσης “ΜΑΧΗΤΗΣ” που θα αναλάβουν το έργο της επιτήρησης της Κυπριακής ΑΟΖ σε συνδυασμό με τα άλλα μέσα που διαθέτει ή σχεδιάζει να αποκτήσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η μικρή αυτή αρχικά δύναμη δύναται να ενισχυθεί με 2 πυραυλακάτους τύπου Combattante III. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκτηθεί μια βασική δύναμη ναυτικής κρούσης, η οποία θα απειλεί τα σκάφη του Τουρκικού Ναυτικού στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου, αναβιώνοντας την μικρή δύναμη κρούσης που διέθετε το Κυπριακό ναυτικό πριν την εισβολή του ’74. Όταν τα οικονομικά το επιτρέψουν, ο οπλισμός των σκαφών θα έπρεπε να αναβαθμιστεί με την τοποθέτηση νέων βλημάτων MM-40 Exocet Block III ή RGM-84L Harpoon II που θα επιτρέψουν την προσβολή στόχων σε αποστάσεις της τάξης των 124-180 χιλιομέτρων.

©ΓΕΝ

Πρέπει βέβαια να τονισθεί πως με δεδομένη την πλήρη κυριαρχία που απολαμβάνει η THK στην περιοχή, υπάρχει ισχυρό το ενδεχόμενο να επαναληφθεί το προηγούμενο του ’74 με την βύθιση των λιγοστών τορπιλακάτων που διέθετε τότε το κυπριακό ναυτικό και τα οποία επιχείρησαν να επιτεθούν στην τουρκική αποβατική δύναμη.

Γι’ αυτό είναι απαραίτητο τα πλοία τα οποία θα επιλεγεί να ενισχύσουν την Κύπρο να είναι εφοδιασμένα με ισχυρή αντιαεροπορική/αντιπυραυλική άμυνα. Η λύση είναι η τοποθέτηση σε αυτά κάποιου συστήματος όπως το RAM ή το Millenium τα οποία θα τους προσδώσουν επαρκείς δυνατότητες αναχαίτισης επερχόμενου κατευθυνόμενου βλήματος. Σε κάθε περίπτωση, από τακτικής άποψης τα ελληνικά σκάφη πρέπει να είναι πλησίον των ακτών αγκιστρωμένα, έτοιμα σε θέση βολής ώστε να προστατεύονται και από την αντιαεροπορική ομπρέλα της Εθνικής Φρουράς.

Τρίτων Υ/Β (S-112)
©ΓΕΝ | Το Τρίτων Υ/Β (S-112) κατά την επίσκεψη στη Ν. Μεγίστη την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016.

Η κίνηση όμως που θα άλλαζε τα δεδομένα όσον αφορά το ισοζύγιο ναυτικής ισχύος στην Μεγαλόνησο αφορά την μεταστάθμευση κάποιου υποβρυχίου, ενδεικτικά του “ΓΛΑΥΚΟΣ”, το οποίο τέθηκε το 2011 εκτός υπηρεσίας, ενώ πληροφορίες το έφεραν σε κάποια φάση ως υποψήφιο για επανεργοποίηση. Προτείνουμε το συγκεκριμένο υποβρύχιο για μια σειρά από λόγους:

α) τυχόν μεταστάθμευση του δεν θα απομοιώσει σημαντικά τη δύναμη υποβρυχίων του Π.Ν

β) έχει περάσει από εκσυγχρονισμό αρχές δεκαετίας του ’90 και έτσι διαθέτει ικανότητες που μπορούν να εγγυηθούν την ασφαλή και επιτυχή δράση του

γ) φέρει βλήματα κατά πλοίων UGM-84 Sub-Harpoon που επαυξάνουν σημαντικά τις μαχητικές του ικανότητες.

Ειδικά για το τελευταίο χαρακτηριστικό πρέπει να κάνουμε την εξής παρατήρηση: σε κλειστά περιβάλλοντα όπως αυτό του Αιγαίου, η χρήση υποβρυχίως Κ/Β ενέχει σημαντικούς περιορισμούς, λόγω της εγγενούς μειωμένης εμβέλειας εμπλοκής, αλλά και κινδύνους, που έχουν να κάνουν με την αυξημένη πιθανότητα εντοπισμού του υποβρυχίου εκ μέρους των εχθρικών μέσων από το θερμικό ίχνος της εκτόξευσης του βλήματος. Σε περιβάλλοντα όπως της Ανατολικής Μεσογείου αντιθέτως τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Το ανοιχτό του χώρου επιτρέπει την αξιοποίηση της μεγάλης εμβέλειας του βλήματος ενώ και ο κίνδυνος εντοπισμού του παρουσιάζεται αμβλυμένος. Η ύπαρξη ενός υποβρυχίου δρα αρνητικά ως προς την ψυχολογία και την τακτική σχεδίαση των επιχειρήσεων από την Τουρκία ενώ αναπτερώνει το ηθικό των φίλιων δυνάμεων και τους προσφέρει δυνατότητες ώστε να εφαρμοστούν τακτικές θαλάσσιας άρνησης.

Από ‘κει και πέρα είναι προφανές πως ένα υποβρύχιο διαθέτει πολύ μεγαλύτερη επιβιωσιμότητα σε σχέση με ένα σκάφος επιφανείας λόγω των εγγενών του χαρακτηριστικών αφανούς δράσης που το προστατεύουν από την εχθρική δράση και ειδικά από την εναέρια απειλή. Η παρουσία ενός υποβρυχίου στην περιοχή της Κύπρου, αυξάνει την αβεβαιότητα των τουρκικού ναυτικού, το αναγκάζει να δεσμεύσει μέσα για την εξουδετέρωση ή έστω την αδρανοποίηση του και του αφαιρεί τη δυνατότητα να επιχειρεί ουσιαστικά “εν ου παικτοίς” στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η ανάπτυξη του ΠΝ στην Κύπρο πρέπει να γίνει κλιμακωτά, σε βάθος χρόνου, ώστε να αμβλυνθούν τυχόν αντιδράσεις και να μην δοθεί η εντύπωση πως η ελληνική πλευρά επιθυμεί όξυνση της κατάστασης.

Η μεταστάθμευση δυνάμεων στην Κύπρο πρέπει να συνδυαστεί με παράλληλη ανάπτυξη αεροπορικών δυνάμεων ώστε να συμπληρωθεί η ελλαδική παρουσία στον νησί. Προτείνουμε την μεταστάθμευση ενός ενισχυμένου σμήνους 12 μαχητικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση της Πάφου που θα αναλάβουν καθήκοντα αεράμυνας.

Το αεροσκάφος που προτείνουμε είναι το F-16 Block 30 που θεωρείται πως μπορεί να καλύψει σε ικανοποιητικό βαθμό τη σχετική απαίτηση χωρίς παράλληλη σημαντική απομείωση της δύναμης μαχητικών της Π.Α. Το αεροσκάφος είναι ο πλέον ευέλικτος τύπος F-16 στον ελληνικό οπλοστάσιο, ενώ εξοπλισμένο με βλήματα AIM-120 AMRAAM και AIM-9L/I αποτελεί έναν εξαιρετικά επικίνδυνο αντίπαλο σε αερομαχία. Αν δε προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του με κάποιο πρόγραμμα CCIP Lite τότε η ελληνική πλευρά θα έχει κάνει μια σημαντική κίνηση ενίσχυσης της κυπριακής άμυνας με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Τα αεροσκάφη θα αναλάβουν καθήκοντα αεράμυνας και δίωξης, αποτελώντας μια βασική ασπίδα προστασίας της Κύπρου που τόσο σήμερα όσο και στο ορατό μέλλον στερείται και θα στερείται ανάλογων μέσων.

Γενικά πρέπει να τονισθεί το εξής: τόσο οι αεροπορικές όσο και οι ναυτικές δυνάμεις που θα σταθμεύσουν στο νησί δεν θα έχουν σαν σκοπό να κατανικήσουν μια οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Τουρκίας. Είναι αφελές να λέγεται πως μια μικρή δύναμη ναυτικών μονάδων και μια δωδεκάδα μαχητικών είναι σε θέση να κάνουν κάτι τέτοιο. Στόχος θα είναι να εξαναγκάσουν τον αντίπαλο σε διασπορά δυνάμεων, ανακουφίζοντας τα μέτωπα του Αιγαίου και της Θράκης, προκαλώντας του απώλειες, συγκρατώντας τις δυνάμεις του για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και δίνοντας επαρκή χρόνο στην Ελλάδα να αντιδράσει με τρόπους που έχουν επεξεργαστεί τα φίλια επιτελεία.

Άσκηση «ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΓΡΥΠΑΣ 1/12». Στη φωτογραφία η ΤΠΚ Λάσκος (ΓΕΕΘΑ)

Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις για τον συσχετισμό δυνάμεων στο κυπριακό θέατρο επιχειρήσεων, ούτε θεωρούμε πως είναι δυνατόν αυτός να ανατραπεί ακόμα και διατεθούν από ελληνικής πλευράς μεγαλύτερες δυνάμεις. Κεντρική ιδέα της πρότασης μας είναι να νιώσει ο αντίπαλος την ελληνική παρουσία σ’ έναν χώρο που μέχρι σήμερα διέθετε απόλυτη κυριαρχία, κάτι που θα αυξήσει τον βαθμό ανασφάλειας του σε σχέση με την εκδήλωση εκ μέρους του πιθανής επιθετικής ενέργειας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι προφανές πως από καθαρά επιχειρησιακής πλευράς τα παραπάνω μπορούν να γίνουν δίχως κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Εκείνο που απομένει είναι η πολιτική βούληση για την υλοποίηση τους κάτι για το οποίο δυστυχώς διατηρούμε ισχυρές επιφυλάξεις. Κινήσεις σαν τις ανωτέρω προτεινόμενες εντάσσονται στα πλαίσια αναβίωσης του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου που θα έπρεπε να έχουν και συνέχεια. Για το ποια θα έπρεπε να είναι αυτή η συνέχεια υποσχόμαστε μια μελλοντική παρουσίαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

17 Απαντήσεις

 1. Έχοντας υπόψην μερικές αναφορές/πληροφορίες(τις οποίες με τα μέσα που υπάρχουν σήμερα, μπορεί να αντλήσει σχετικά εύκολα οποίος θέλει σε μια απλή έρευνα, με λίγη προσπάθεια), νομίζω ότι τα επικοινωνιακά των πολιτικών για αμυντικά δόγματα (είτε ενιαία είτε σκέτα εθνικά), είναι λόγια στο αέρα, για εσωτερική κατανάλωση όπως λένε για αυτές τις περιπτώσεις.

  Η πολιτική της Ελλάδος στην μεταπολεμική εποχή(μετά τον Β’ΠΠ), συμμορφώνεται και υποτάσσεται πλήρες στα γεοπολιτικά σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, νομίζω πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι ‘αυτό, αν θέλουμε να είμαστε ειληκρινείς.
  Επομένως πρέπει να απολαμβάνουμε τις λέξεις «στρατιωτική αποτροπή» με επιφύλαξη, όσον αφορά το πρακτικό αποτέλεσμα όπως το φανταζόμαστε παρατηρώντας τα οπλικά συστήματα σε παρουσιάσεις και ασκήσεις.

  Όχι ότι στους γείτονες μας απέναντι δεν έχουν βάλει χέρι οι μεγάλοι σύμμαχοι, αλλά εκείνοι δεν παραιτήθηκαν ποτέ απο τα εθνικά τους συμφέροντα/σχέδια, ακόμα και μετά απο τα επιτυχημένα πραξικοπήματα(στην μεταπολεμική εποχή) που έγιναν στην γείτονα χώρα.
  Η γεωγραφική θέση της Τουρκίας, έχει (ακόμα και σήμερα) να προσφέρει προφανώς περισσότερα στην «αρχιτεκτονική» του ΝΑΤΟ(ειδικά στην συγκεκριμένη κρίσιμη περιοχή) και συνεπώς απολαμβάνουν μια ιδιαίτερη προσοχή(για να μη πούμε εκτίμηση) απο τα αφεντικά στο ΝΑΤΟ που είναι χωρίς αμφιβολία οι ΗΠΑ. Ο Ερντογάν το γνωρίζει άριστα αυτό, και παίζει τα χαρτιά του προσεκτικά, όπως θα παρατήρησαν αρκετοί στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην γείτονα χώρα, αλλιώς σήμερα θα ανήκε στο παρελθόν, αυτό όμως δεν θα άλλαζε την πορεία της Τουρκίας όσον αφορά τα εθνικά της σχέδια.

  Όταν συζητάμε για αποτροπή(ακόμα και θεωρητικά), νομίζω ότι αυτά θα πρέπει να τα έχουμε υπόψην.

  Υ.Γ.

  Φαίνεται λίγο παράξενο, να αγοράζουμε όπλα αξίας εκατοντάδων εκατομυρίων για αποτροπή και να «γκριζάρονται» θαλάσσιες περιοχές, η να χάνονται σε «διαπραγματεύσεις» Μακεδονίες απέναντι σε ένα μίγμα κατσαπλιάδων, που μέχρι εχθές δεν υπήρχε σαν «έθνος» αλλά εμφανίστηκε σαν φάντασμα απο το πουθενά, υπάρχουν όμως (σίγουρα) εξηγήσεις για αυτά τα «φαινόμενα» που παρουσιάζονται στις συνοριακές περιοχές της Ελλάδος.

  1. Τι ψαχνεις να βρεις αγαπητε, αυτα ειναι «ψιλα γραμματα». Ενιαιο αμυντικο δογμα χωρις ΚΟΙΝΑ ΚΥΣΕΑ, Εξωτερικη&Αμυντικη πολιτικη, επιτελεια και εξοπλισμους ειναι λογια του αερα.

   ΥΓ: Οπως ολα δειχνουν η εποχη Ερντο φτανει στο τελος της, τρεμω στην ιδεα τι ετοιμα αμυντικα προτζεκτ θα παραλαβουν οι «φιλοδυτικοι» ΝΑΤΟ’Ι’ΚΟΙ Κεμαλιστες και πως θα τα αξιοποιησουν….

   1. Σκέφτηκα ότι θα ήταν χρήσιμο να επεκταθεί λίγο το πεδίο συζήτησης/σκέψης, στο γεωπολιτικό μέρος, αφού απο εκεί ξεκινούν όλα(και εφόσον τα όπλα είναι απλά ένα εργαλείο που εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς της πολικής).
    Ασφαλώς αυτά είναι υψηλά γράμματα.

 2. «Η μικρή αυτή αρχικά δύναμη δύναται να ενισχυθεί με 2 πυραυλακάτους τύπου Combattante III. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκτηθεί μια βασική δύναμη ναυτικής κρούσης, η οποία θα απειλεί τα σκάφη του Τουρκικού Ναυτικού στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου, αναβιώνοντας την μικρή δύναμη κρούσης που διέθετε το Κυπριακό ναυτικό πριν την εισβολή του ’74. Όταν τα οικονομικά το επιτρέψουν, ο οπλισμός των σκαφών θα έπρεπε να αναβαθμιστεί με την τοποθέτηση νέων βλημάτων MM-40 Exocet Block III ή RGM-84L Harpoon II που θα επιτρέψουν την προσβολή στόχων σε αποστάσεις της τάξης των 124-180 χιλιομέτρων.»

  Θα δει δηλαδη το ρανταρ της Combattante III στοχο στα 120+ χλμ.

  1. Και να ήταν μόνον αυτό….
   Τι περισσότερο θα προσέφεραν δύο πυραυλάκατοι «αγκιστρωμένες πλησίον των ακτών σε θέση βολής», από μερικούς πρόσθετους επάκτιους εκτοξευτές με νεότερα βλήματα εκτεταμένου βεληνεκούς;
   Επίσης, η μόνιμη ενίσχυση της ΕΛΔΥΚ ή όποιων άλλων δυνάμεων βρίσκονται στην Κύπρο (…) με ναυτικά και αεροπορικά μέσα, δεν είναι τόσο απλή υπόθεση. Πέραν των όποιων οικονομικών και επιχειρησιακών παραμέτρων, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΕΛΔΥΚ βρίσκεται εκεί βάσει συγκεκριμένων Συνθηκών οι οποίες προβλέπουν και συγκεκριμένους αριθμούς δυνάμεων. Αν όλο το πρόβλημα είναι να υπάρχουν δύο επιπλέον πλοία επιτηρήσεως στο νησί, ας φροντίσει η Διοίκηση Ναυτικού του ΓΕΕΦ να τα αποκτήσει!
   Επιτέλους, ας μη συγχέουμε δόγματα και σχέδια κοινών επιχειρήσεων σε περίπτωση κρίσεως ή πολέμου, με σχέδια μόνιμης ανάπτυξης δυνάμεων για συνήθεις αποστολές επιτήρησης εν καιρώ ειρήνης.

   1. Και η ΤΟΥΡΔΙΚ βρίσκεται εκεί βάσει της ίδιας συνθήκης αγαπητέ και έπρεπε να είχε μόνο 650 άντρες.
    Βρίσκονται όμως 35,000 τούρκοι στρατιώτες.

   2. Τα κατοχικά στρατεύματα είναι κατοχικά. Βρίσκονται εκεί παράνομα και η υπόστασή τους δεν αναγνωρίζεται από κανέναν. Ειδικά τα τμήματα εκείνα που αναφέρονται ως δυνάμεις της λεγόμενης «ΤΔΒΚ». Ας μην τα συγχέουμε με την ΤΟΥΡΔΥΚ.
    Αν προσπαθήσουμε να τα αντισταθμίσουμε στέλνοντας επίσημα και μόνιμα (τα τονίζω αυτά, και ο νοών νοείτω…) επιπλέον ελλαδικά στρατεύματα πέραν της ΕΛΔΥΚ, τους δίνουμε πολλαπλά νομικά πατήματα. Η μόνη πραγματικά αποτρεπτική, πρακτικά εφικτή και νομικά κατοχυρωμένη λύση, είναι μια ισχυρή και κατά το δυνατόν αυτόνομη Ε.Φ., με σαφώς δεδομένη και «κατατεθειμένη» την πρόθεση και τη δυνατότητα σοβαρής ενίσχυσής της από ελλαδικές δυνάμεις (κυρίως αεροναυτικές), ΕΑΝ και ΕΦΟΣΟΝ χρειαστεί.

   3. Αγαπητέ Δημήτρη άλλα η ΤΟΥΡΔΥΚ που βρίσκεται εκεί βάση συμφωνίας άλλο οι 34000 στρατός κατοχής. Οι 34000 κατέχουν έδαφος, απλά επειδή μπορούν και κανένας δεν μπορεί να τους κουνήσει .

 3. Η Κύπρος είχε και έχει μια στρατηγική θέση στην ανατολική Μεσόγειο- ελέγχει τη διώρυγα του Σουέζ, ελέγχει τις ακτές των αραβικών χωρών της περιοχής, ελέγχει τις θαλάσσιες οδούς ανεφοδιασμού της Τουρκίας κτλ). «Αβύθιστο αεροπλανοφόρο» την είχαν αποκαλέσει οι Άγγλοι, φοβόντουσαν μην περάσει στη σφαίρα επιρροής των Ρώσσων οι Αμερικανοί.

  Μια στρατηγική αξία που όλοι οι παίχτες έχουν αναγνωρίσει και προσπαθούν να εκμεταλλευθούν, πλην της Ελλάδος.

  Για την Ελλάδα η Κύπρος είναι ένας μπελάς, μια υποχρέωση που θέλει να ξεφορτωθεί -αν μη τι άλλο ο προηγούμενος Πρωθυπουργός τόλμησε να το δηλώσει, ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν θέλει να συνεχίσει να είναι εγγυήτρια δύναμη.

  «Η Κύπρος είναι μακριά» είχε πει και ο Εθνάρχης.

  Τεσπά. Τουλάχιστον η διαχρονική προσήλωση όλων των Ελληνικών κυβερνήσεων προς τα Βαλκάνια, έφερε εκεί τα επιθυμητά αποτελέσματα.

 4. Δυστυχώς το Δόγμα ΕΑΧ ήταν καταδικασμένο από την αρχή αφου ήταν περισσότερο μια εξαγγελία προς ανασχεση της θρασύτητας των Τούρκων παρά μια ρεαλιστική αντιμετώπιση των Τουρκικών απειλών.Ηταν δηλαδή μια παράμετρος που να τους κάνει να το ξανασκεφτούν πριν αποτολμήσουν κάτι και τίποτα παραπάνω ομως.
  Έγιναν βέβαια κάποιες ασκήσεις όπως οι ετήσιες ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ – ΤΟΞΟΤΗΣ που το μόνο που απέφεραν ήταν να δημιουργηθούν και να δοκιμασθουν κάποιες υλικοτεχνικές υποδομές που θα υποστηρίξουν το δόγμα.
  Ομως ένα δόγμα για να το υποστήριξεις πρέπει να έχεις τα μέσα να το υλοποιήσεις αν χρειαστεί . Κάτι τέτοιο αποδείχτηκε πρακτικά δύσκολο σε βάθος και διάρκεια, ενω σήμερα με την κατάσταση που βρισκόμαστε είναι πρακτικά αδύνατο.
  Πρέπει να βάλεις βαθειά το χέρι στη τσέπη για να μπορείς να το εφαρμοσεις και πολύ περισσότερο χρειάζεται η πολιτική βούληση να θες να το εφαρμόσεις , άρα το θέλω και το μπορώ είναι τα δυο συστατικά που ομως λείπουν από την συνταγή σήμερα για λόγους γνωστούς και δυστυχώς αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει άμεσα.

 5. 1) να βαλουμε harpoon στους Μαχητες
  2) να βαλουμε αντιπυραυλικα
  3) να κάνουμε ενα με τον ντοκο τα πλοια και να πετανε απο εκει πυραυλακια
  4) να σταθμευουμε μαχητικα και μαλιστα 12!!!
  5) να στειλουμε και το 209
  and the list goes on…

  και ολα αυτά να τα δώσουμε εμεις! Και εκσυγχρονισμενα. Κρατιεμαι μην πεσω απ την καρεκλα… με εχει πονεσει η κοιλια μου και δεν ειναι απ την πεινα…

  Απο που να το πιασει κανεις και που να το αφήσει. Ουτε επιχειρησιακα στέκουν (δε θελει πολυ μυαλο για να καταλαβει κανεις οτι πχ 12 αεροσκαφη θα χαθουν στο εδαφος ή οτι αμα φορτωσεις στον Μαχητη Harpoon και αντιπυραυλικο θα ειναι περιπου ακινητος), ουτε περισσεψαν τα οπλα αυτα απο εμας για να τα δωσουμε σε αλλον, και φυσικα… οταν εμεις δεν εχουμε να φορεσουμε βρακι θα δώσουμε στην Κυπρο?

  Η Κυπρος εχει πλουσια οικονομία, εχει ειδικο φορο για την αμυνα του οποιου τα έσοδα δεν αποδιδονται για τους σκοπους αυτους. Αν η Κυπρος δεν θελει να βαλει το χέρι στην τσεπη της να βοηθησει τον εαυτο της, γιατι να το κανει οποιοσδηποτε αλλος?

  1. Μα αγόρασαν 24 πυροβόλα από τη Σερβία, καταξοδεύτηκαν! Τόσο φθηνό που είναι το Nora B-52 δεν μπορώ να πιστέψω πως δεν πήραν λίγα παραπάνω. Στη wikipedia διάβασα πως η Κύπρος αγόρασε και 8 ΠΕΠ από τη Σερβία, λίγα είναι πάλι τα 8 φυσικά…
   Πρέπει να αγοράσουν και νέα αντιαεροπορικά ίσως το CAMM ER σε χερσαία έκδοση ή κάποιο αντιαεροπορικό από Ισραήλ.
   Η Ελλάδα μόνο με υποβρύχια μπορεί να φτάσει απότελεσματικά στην Κύπρο και ίσως εξουδετερώσει και μερικούς στόχους η αεροπορία με Scalp.
   F-16 στην Κύπρο και κανονιοφόρους δεν είναι σοφό να στείλουμε.

 6. Δεν νομίζω ότι ειναι ρεαλιστικό σενάριο, ούτε F-16 θα αφήσουν να πάνε εκεί οι Αμερικανοί, ούτε μερικές τορπιλάκακοι δόγματος και εξοπλισμού του 80′ θα προσθέσουν κάτι.
  Αντίθετα μια μοίρα μεταχειρισμένων Mirage-2000F θα άλλαζε την κατάσταση και οι ΗΠΑ μάλλον δεν θα μπορούσαν να την μπλοκάρουν. Απάντηση θα υπήρχε άμεσα από την Τουρκία μην έχουμε όμως αυταπάτες.

  Προτεραιότητες για μένα έχει η αναβάθμιση πυροβολικού και αντιαεροπορικών στην Κύπρο.
  Αγορά νέων επάκτιων αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet ή RBS Mk.4 ή NSM
  Νέα αντιαρματικά, τεθωρακισμένα και άρματα.

 7. Και να υπάρχει μοίρα αεροσκαφών στην Κύπρο θα προλάβουν να σηκωθούν? Ενας από τους πρωτους στόχους επιθετικής ενέργειας των Τούρκων θα ειναι ακριβώς αυτά τα αεροσκάφη. Eμείς πρέπει να τους πιάσουμε στον ύπνο και να προκαλεσουμε σύγχυση και πανικό και όχι οι Τούρκοι εμάς

  1. To iron dome κάνει θαύματα… αν το στήσεις όπως πρέπει!

   Ακόμα και μερικά Kfir bl.60 με μεταστάθμευση στο Ισραήλ να ήταν μια λύση, πέρα από τα Mirage 2000.
   https://defense-update.com/20131006_at-40-years-of-age-kfir-turns-into-a-networked-fighter.html

   Μια μοίρα δεν θα κάνει θαύματα, άπλα θα προσθέσει ένα ακόμα πονοκέφαλο αν είναι εξοπλισμένη όπως πρέπει.

   Η Κύπρος θέλει ισχυρό πυροβολικό και MLRS και νέα αντιεροπορικά πρωτίστως.

 8. Yπάρχει και μία αλλη τακτική που θα κάνει την Τουρκία να σαστίσει να στείλει αεροπορική υποστήριξη στην Κύπρο προς υποστήριξη των δυναμεων τις. Σηκώνεις όιτι μπορεί να πετάξει ακόμα και T2 πάνω από το Αιγαίο έτσι ώστε τα ραντάρ τους να γεμίσουν με τόσες κουκίδες που δεν θα έχουν ξαναδεί ποτέ ξανά και να μην ξέρουν που να κατευθύνουν τα αεροπλάνα τους. Θα πατήσουν αυτοί πρώτoi το κουμπί εκτόξευσης SAM η Air to Air Missile η εμείς:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.