Προς τα που πάει ο συσχετισμός ισχύος με την Τουρκία

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Η παρακολούθηση των εξοπλιστικών προσπαθειών στην Ελλάδα την εποχή των Μνημονίων, επιτρέπει μια εύκολη ανάλυση με βάση τις ελάχιστες συμβάσεις που ανατέθηκαν για μείζονα προγράμματα. Μια ανασκόπηση ίσως έχει κάποια αξία, προκειμένου να διαπιστώσουμε την τάση και να αντιληφθούμε τις εξελίξεις σε μεσοπρόθεσμη βάση.

Είναι σαφές ότι η ανάθεση στις αρχές του 2015 του προγράμματος αναβαθμίσεως των ΑΦΝΣ Ρ-3Β του Πολεμικού Ναυτικού, σηματοδότησε την έναρξη κάποιας δραστηριότητος. Η επιλογή ήταν εμφανώς ανορθολογική, δεδομένου ότι φλέγον ζήτημα ήταν ήδη η απαίτηση αναβαθμίσεως των μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ και στο Πολεμικό Ναυτικό η σπονδυλική στήλη του Στόλου, η δύναμη φρεγατών, απαξιωνόταν με ταχύ ρυθμό.

Το γιατί δόθηκε προτεραιότητα σε ένα πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού που δεν απαντούσε στις πιεστικές ανάγκες του Κλάδου αλλά δικαιολογήθηκε με εμφανώς υπερβολική επιχειρηματολογία περιστρεφόμενη γύρω από δήθεν “στρατηγικές επιλογές”, την Ανατολική Μεσόγειο και την ΑΟΖ Ελλάδος – Κύπρου, παραμένει ερώτημα. Το δεδομένο είναι ότι η εξέλιξη αυτή, καθυστέρησε την δρομολόγηση του προγράμματος αναβαθμίσεως των F-16, που δεν ανατέθηκε παρά μόνο το 2018.

Στον τρίτο Κλάδο, τον Ελληνικό Στρατός, έγιναν μερικές πετυχημένες κινήσεις αξιοποιήσεως αμερικανικών προσφορών για μεταχειρισμένο υλικό, όπως αυτό των 10 ελικοπτέρων Chinook και των 70 Kiowa Warrior, τεθωρακισμένων M113 κ.λπ.

Με τον τερματισμό της περιόδου των Μνημονίων και ενώ η χώρα θα πρέπει να αυξήσει πλέον τις αμυντικές δαπάνες για τις κάλυψη των μεγάλων αναγκών σε ένοπλη ισχύ, μπορούμε να πούμε ότι σε επίπεδο “πολιτικής εξοπλισμών” χαμένο είναι και το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία.

Το πρώτο, κατάφερε κάτι παγκοσμίως μοναδικό: να εκκινήσει διαδικασία συγκροτήσεως Ναυτικής Αεροπορίας χωρίς να διαθέτει ΑΦΝΣ, την στιγμή που ο στόλος επιφανείας “βούλιαζε”. Επιτυχία υπήρξε, με σημαντικό επιπλέον χρηματικό τίμημα (κάτι που έχει την σημασία του σε περίοδο συρρικνώσεως των αμυντικών δαπανών) στην απόδοση σε υπηρεσία των 4 επιπλέον υποβρυχίων 209 και 214 και την συνέχιση του προγράμματος ναυπηγήσεως 2 ΤΠΚ. Όμως με τα χρήματα που απορρόφησε το πρόγραμμα των Ρ-3, θα μπορούσαν ήδη αυτά τα υποβρύχια να διαθέτουν σύγχρονες τορπίλες και να έχει αρχίσει η απόδοση αναβαθμισμένων φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ. Συνοψίζοντας, σε μια περίοδο που άπαντες μιλούσαν για διατήρηση – συντήρηση του υφισταμένου υλικού, η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού επέλεξε να “αγοράσει” 5 αποσυρμένα αεροπλάνα για να τα αναστήσει κι επικέντρωσε σε αυτά παρατώντας στην τύχη τους τις φρεγάτες.

Η Πολεμική Αεροπορία από την πλευρά της, έπεισε την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό των F-16 αλλά η κυβέρνηση επέλεξε το φθηνότερο και πλέον συντηρητικό σενάριο που θα αποδώσει μόνο 84 αεροσκάφη. Με διαλυμένο το υπόλοιπο δυναμικό εκπαιδευτικών αεροσκαφών, αεροσκαφών τακτικών μεταφορών και ελικοπτέρων, η Πολεμική Αεροπορία βαίνει ταχέως σε μια πολύ μικρότερη δύναμη μαχητικών. Η ποιοτική βελτίωση που θα της προσφέρουν τα F-16V, θα υπονομευθεί από την συρρίκνωση της δυνάμεως λόγω της αποσύρσεως μεσοπροσθέσμως των F-4E, της απαξιώσεως των μη αναβαθμισμένων Mirage 2000 και των F-16 Block 30 που πρόθεση είναι να πωληθούν.

Συνοπτικώς, στους δύο αυτούς Κλάδους:

-Μέχρι το 2025-26 το Πολεμικό Ναυτικό θα έχει αρχίσει να παραλαμβάνει 2 σύγχρονες φρεγάτες με αυξημένη ικανότητα αντιαεροπορικής αμύνης, θα έχει εκσυγχρονίσει μερικώς 4 φρεγάτες ΜΕΚΟ 200 και θα έχει εντάξει τα υπερτιμημένα αναβαθμισμένα Ρ-3. Τότε, θα διαπιστώσουν κάποιοι ότι αυτά θα είναι μάλλον παρωχημένα, επειδή εν τω μεταξύ θα έχουν ενταχθεί σε υπηρεσία UAV κατηγορίας MALE, που θα κάνουν πάνω – κάτω τα ίδια, με κλάσμα μόνο του κόστους των Ρ-3 σε καύσιμα, συντήρηση και ανθρώπινους πόρους. Ουσιαστικότερη συμβολή σε μια αναμέτρηση αναμένεται να έχουν τα 4-7 ελικόπτερα MH-60R για τα οποία έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον.

-Μέχρι το 2028, η Πολεμική Αεροπορία θα έχει εντάξει το σύνολο των F-16V αλλά η συνολική δύναμη μαχητικών θα είναι μικρότερη των 150.

Στα ίδια περίπου χρονικά ορόσημα:

-Το Τουρκικό Ναυτικό θα έχει παραλάβει το πρώτο αντιτορπιλικό 7.000 τόννων αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής του προγράμματος TF-2000, 4 φρεγάτες κλάσεως ΙSTANBUL (που θα αντικαταστήσουν ισάριθμες παλαιές ΜΕΚΟ 200) 3 ή 4 από τα 6 υποβρύχια 214 που έχουν παραγγελθεί, 8 αναβαθμισμένα υποβρύχια 209 και το “μίνι αεροπλανοφόρο” ANADOLU. Ενδεχομένως τότε να έχουν αποκτηθεί και τα καθέτου απογειώσεως F-35B για επιχειρήσεις από το ANADOLU.

-Η Τουρκική Αεροπορία θα έχει ολοκληρώσει τις παραλαβές των 100 F-35 και σε συνδυασμό με πλέον των 230 F-16, θα απολαμβάνει ποιοτική και αριθμητική υπεροχή – η τελευταία σε αναλογία 1 προς 2,2 εις βάρος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Είναι σαφές ότι ο συσχετισμός τόσο στον αέρα όσο και στην θάλασσα από τα μέσα της επομένης δεκαετίας, θα αντικατοπτρίζει πλήρως την διακοπή των εξοπλισμών της Ελλάδας από το 2005 μέχρι και το 2015. Η ασθενική και εμφανώς προβληματική ως προς τις τελικές επιλογές, επανεκκίνηση της περιόδου 2015-2018, δεν αναμένεται να αποδώσει τίποτα στο Πολεμικό Ναυτικό ενώ στην Πολεμική Αεροπορία θα έχει εξασφαλίσει την τυπική παρουσία της, ένα βήμα πριν την μετάβασή της σε καθεστώς “συμβολικής” ισχύος έναντι του εχθρού.

Διαπιστώνεται ότι η ελληνική προσπάθεια πρέπει να ενταθεί από το 2020, εάν η χώρα προσβλέπει σε ουσιαστική βελτίωση του συσχετισμού ισχύος και την διατήρηση της Αποτροπής, στόχοι που μπορούν να επιτευχθούν μόνο με αύξηση των αμυντικών επενδύσεων.

Ενδεικτικώς, στο Πολεμικό Ναυτικό απαιτείται προμήθεια 4 αντί 2 σύγχρονων φρεγατών και η ένταση των προσπαθειών για ενδιάμεση λύση μεταχειρισμένων. Στα υποβρύχια απαιτείται η ενεργοποίηση της συμφωνίας για 2 επιπλέον νέου τύπου. Εν τω μεταξύ, πρέπει επιτέλους η χώρα να αρχίσει την σχεδίαση δικών της πλοίων επιφανείας.

Στην Πολεμική Αεροπορία πρέπει να επιδιωχθεί η προμήθεια τουλάχιστον δύο Μοιρών νέων μαχητικών αεροσκαφών και η αναβάθμιση περισσοτέρων F-16. Η πρόθεση πωλήσεως των F-16 Block 30 έχει επικρατήσει επειδή η ηγεσία βλέπει ότι με δραστικώς μειωμένους αμυντικούς προϋπολογισμούς, ποτέ δεν θα εξευρεθούν κονδύλια για αναβάθμιση και αυτών. Αντιλαμβάνεται ότι ακόμη και η αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 καθίσταται ζήτημα. Τουλάχιστον αυτά λοιπόν, πρέπει να βρεθούν χρήματα ώστε να αναβαθμιστούν. Πρέπει να τεθεί στόχος η επίτευξη οροφής 200 τουλάχιστον μαχητικών αεροσκαφών.

Ο Ελληνικός Στρατός που έχει μείνει εκτός της μέχρι τώρα εξετάσεως, μπορεί να συνεχίσει τις πετυχημένες κινήσεις εξασφαλίσεως μεταχειρισμένου υλικού από τις ΗΠΑ, να συγκροτήσει μια ικανότερη Αεροπορία Στρατού και να διατηρήσει αξιόμαχα τα τεθωρακισμένα του και το πυροβολικό με λογικές επενδύσεις. Ο Στρατός, πρέπει να αναδειχθεί στον Κλάδο εκείνο που θα ωφεληθεί περισσότερο από μια συνεπή κυβερνητική πολιτική η οποία θα προωθήσει προγράμματα αναπτύξεως συστημάτων στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία αλλά και από προγράμματα αναβαθμίσεως υλικού, που επίσης μπορούν να αναλάβουν ελληνικές εταιρείες. Τέλος, πρέπει να αυξηθεί η στρατιωτική θητεία.

Όλα αυτά, είναι απολύτως εντός των δυνατοτήτων της οικονομίας. Απαιτείται να γίνουν αντιληπτά από την κυβέρνηση η απειλή και το διακύβευμα.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

11 Απαντήσεις

 1. Οι γείτονες μειώνουν στρατιωτική θητεία, εμείς «συζητάμε» πάλι για αύξηση, αντίθετα στο ρεύμα για να έχουν οι λαθρομετανάστες υπηρέτριες, και για να μην μειωθούν οι θέσεις διοικητών στον στρατό(το 2ο είναι μάλλον το πραγματικό ζήτημα στην όλη υπόθεση). Εκσυγχρονισμός και αύξηση επαγγελματισμού και αυτοματισμού στα οπλικά συστήματα του ΣΞ, όπως και η επιτήρηση συνόρων με σύγχρονα μέσα είναι το αύριο, δεν είναι η παραμονή σε ξεπερασμένα συστήματα που χρειάζονται μισή διμοιρία έκαστο για την σωστή λειτουργεία. Αυτό να σκεφτούν οι υπεύθυνοι πρίν πάνε για τον επόμενο γύρο ζητιάνεμα στους αμερικανούς για παραχώρηση στρατιωτικού υλικού. Όχι όμως ο ένας να ζητάει περισσότερα παπάκια, και ο άλλος να «σχεδιάζει» πατέντες με οχήματα απο την ΛΔΓ με πυροβόλα επάνω σε χαρτοπετσέτες ως «λύση» για αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών.

  Να συνηθίσουν επίσης να εκμεταλλεύονται ευκαιρίες όταν αυτές προκύπτουν, όχι να μ.λ@κιζονται 10 χρόνια με εθνικά πλοία σνομπάροντας ικανά πλοία που αποσύρονται απο συμμαχικές χώρες και άρματα μάχης που υπάρχουν ήδη στο οπλοστάσιο του ΕΣ, και μετά να παρακαλάνε τα αμερικανά για εξωτικά (για εμάς) οχήματα για να φαντάζουν στις παρελάσεις. Η να πανηγυρίζουν για προτάσεις «υπερσύγχρονων» αμερικανικών ψαροκάικων που θα υπερνικήσουν τον αντίπαλο στην Ανατολική Μεσόγειο, και άλλοι να οραματίζονται εναέριες υπεροχές επάνω απο το Αιγαίο με μερικά επίσης εξωτικά αεροσκάφη, που έχουν περισσότερες απαιτήσεις απο μια «γυναίκα συνοδείας» για μπαγλαμάδες με χοντρό πορτοφόλι.

  Που είναι η συζήτηση για αξιόλογη αύξηση των μέσων του ΛΣ για αναχαίτηση των ροών λαθρομεταναστών που εισέρχονται συνέχεια στην χώρα;

  Μήπως δεν είναι γνωστά τα σημεία και οι διάδρομοι που χρησημοποιούν οι διακινητές να περάσουν στην απέναντι(ελληνική) πλευρά;

  Χρειάζονται πλοία LCS για την αντιμετώπιση παραφορτωμένων λέμβων μπροστά στα γειτονικά παράλια;

  Όταν αποτυγχάνουν οι αρμόδιοι να αντιμετωπίσουν άοπλους παράνομους στη θάλασσα(επειδή ακόμα παίζουν με λέμβους και δόγματα ανακατάληψης νησίδων), νομίζουν ότι θα μας πείσουν ότι με περισσότερους φαντάρους θα μειώσουν σημαντικά την μεγαλύτερη σημερινή απειλή για την χώρα που προέρχεται απο την θάλασσα;

  Όταν σκέπτονται να μειώσουν οροφές στην εναέρια υποστήριξη, με πώληση ενεργών μαχητικών, η την μείωση μονάδων επιφάνειας(αφού δεν θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν όλα τα πλοία που θα αποσυρθούν σε λίγο) είναι αστείο να μιλάνε για αύξηση προσωπικού στο έδαφος για «αποτελεσματικότερη» άμυνα.

  Υ.Γ.

  Στην ΛΔΓ φύλαγαν 5 μεραρχίες 1378 χιλιόμετρα συνοριακή γραμμή(μαζί με θάλασσα), και απο ότι είναι γνωστό ήταν σχεδόν αδύνατο να περάσει οποίος ήθελε χωρίς να γίνει αντιληπτός(αυτοί που πέρασαν στην ζούλα ήταν λίγοι και μετρημένοι, σε μια εποχή που τα μέσα επιτήρησης δεν είχαν πολύ σχέση με τα σημερινά.

  Ίσως θα έπρεπε να ζητήσουν την συμβουλή πρώην στελεχών της NVA, να τους εκπαιδεύσουν σωστά στην φύλαξη συνόρων, αντί να γκρινιάζουν συνέχεια για επανδρώση, για υποτίθεται αποτελεσματικότερη «αποτροπή» για οτιδήποτε και οποιαδήποτε απειλή.

  Οι γείτονες δεν στέλνουν στρατό, αλλά άοπλους μουσουλμάνους, που δεν εντυπωσιάζονται απο τα μέσα φύλαξης συνόρων που χρησιμοποιούμε για αυτή την πολυδιαφημισμένη αποτροπή. Ούτε απο την έκθεση πολεμικού υλικού στις παρελάσεις.

 2. Καλημέρα. Η αντικειμενική κατανόηση ενός προβλήματος είναι απολύτως καθοριστική στην επιτυχή λύση του. Η αναφορά του άρθρου «Με τον τερματισμό της περιόδου των Μνημονίων» από που προκύπτει; Εξαιτίας του χρέους που ήταν (υποτίθεται) περίπου στο 120% του ΑΕΠ μπήκαμε αρχικά στα μνημόνια, μετά από 10 χρόνια περικοπών και λιτότητας που μας επιβλήθηκαν από τους «σωτήρες» μας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) τώρα είναι στο 180% του ΑΕΠ. Δηλαδή, με 120% μπήκαμε αλλά τώρα με 180%… βγήκαμε; Είναι ποτέ δυνατόν; Αναρωτιέμαι πως θα δούμε ποτέ πραγματικό «φως» για την χώρα και τις ΕΔ όσο ξεγελάμε τους εαυτούς μας.

  https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Government_finance_statistics/el

  1. Μπήκαμε και με έλλειμμα 15%, αλλα ξέρω ειναι πλαστό και το Έλλημα.
   Πέρα από τα ποσοστά η πραγματικότητα λεει ότι διαγράφηκαν πάνω από 100 δισ. χρέους και όλα αυτά κάτω από μία σχετικά ελεγχόμενη κατάσταση,
   Τα άλλα πια δεν εχουν σημασία, ο καθένας ότι κατάλαβε κατάλαβε. Υπάρχει και ο Αρτέμης με 600 δισ.

   1. ο Σπύρος ήθελε να μας διαγράψουν περισσότερα από 100 δις επειδή είμαστε όμορφοι και παραπονιέται που το χρέος παραμένει σε υψηλό ποσοστό

    άρε τι διαβάζουμε

   2. Η πραγματικότητα λέει ότι το δημόσιο χρέος ήταν 356 δις € το ’11 και 305 δις € στο τέλος του ’12 αφού είχε γίνει ΚΑΙ η επαναγορά του χρέους το Δεκέμβριο του ’12. Διαφορά 50 δις €.

    Η πραγματικότητα επίσης λέει ότι το δημόσιο χρέος έχει σταθεροποιηθεί επειδή το επιτόκιο είναι μικρότερο από 2% σε σχέση με κοντά στο 5% το 2011. Οποιαδήποτε αύξηση του θα το οδηγήσει ταχύτατα πολύ υψηλότερα.

 3. Θα προσπαθησω να εμφανισω μια ελαφρα διαφορετκη τοποθετηση σε σχσεη με το κειμενο και τα οσα υποστηριζει ο αρθρογραφος του:
  «Ρ-3Β». Το ΠΝ εχασε το 2008 τις δυνατοτητες θαλασσιας επιτηρησης με την αποσυρση χωρις πρωτα να βρει εναν οποιονδηποτε αντικατασταση, εστω και δικηνητηριο με τις μιοσες δυνατοτητες σε αυτονομια και οπλα και αφησε ακαλυπτο ολον το γεγοραφικο χωρο που ξεκιναει απο το σουεζ, την Μαλτα μεχρι την Κυρπο και τα δαρδανελια. Οποοδηποτε ελληνικο ή ελληνοκτητο πλοιο-πετραλιοφορο θα βρισκονταν μεσα σε αυτο τον γεγογραφικο χωρο σε περιπτωση κρισης ή θερμου επισοδειου θα ηταν σκετη «λιχουδια» για το ΤΝ. Το ΠΝ, εξαιτιας της Δομης Δυναμεων που σχεδιαστηκε την περιοδο 1999-2005, βρεθηκε με μολις 14 ναυτικες μοναδες για τον στολο οι οποιες σχεδον ταυτοχρονα θα πρεπει να καλυψουν επιχειρησιακα αυτο τον χωρο απο οποιαδηποτε ναυτικη απειλη, στην επιφανεια ή κατω απο αυτη, χωρις να εχουν «ματια» που να «βλεπουν» μακρυα! Εχετε δει ποτε «τυφλο» να ξερει που πρεπει να παει και που πηγαινει;! Τα 4 συστηματα ΑΣΕΠΕ, δεν ειναι σε θεση να καλυψουν τις απαιτησεις του ΠΝ για πολλου λογους. 1ο γιατι ειναι λίγα, πραγμα που επιτρεπει να υπαρχει στον «αερα» μολις 1 σε 24ωρη βαση, 2ο γιατι δεν εχουν τους αισθητηρες και τα οπλα που ειναι απαραιτητα για να κυνηγανε πλοια και υποβρυχια σε πολυ μεγαλες αποστασεις μεσα σε ενα βραχυπροθεσμο διαστημα απο τον εντοπισμο της απειλης. Για να διανυσει μια φρεγατα μια αποσταση 500νμ χρειαζεται περιπου 17 ωρες πλευση στην μεγιστη ταχυτητα των 30 κομβων. Ενα Ρ-3Β σου καλυτπει την αποσταση και ειναι επιχειρησιακο και περιπολει ψαχνοτνας για αγνωστα ιχνη μεσα σε ενα 2-ωρο απο την στιγμη που απογειωνεται απο την ελευσινα. Εκει περα ειναι και η διαφορα!
  «F16V». Τα χρηματα που δοθηκαν σε σχεση με το αποτελεσμα ειναι υπερβολικα. Η ΠΑ απο την προηγουμενη δεκαετια μπρουσε να εχει τα F16C/D Block 50 σε ενα επιπεδο συγκρησιμο σε δυνατοτητες με τα «Β52+/Adv+» με παρα πολυ λιγοτερα χρηματα, κλασμα αυτων που ξοδεψε για τα «B52V». Οποτε εαν βαλουμε στο ιδιο καλαθι και τον μη κεσυχρονισμο των Μ2000 στο επιπεδο «-5Mk2″ υπηρχε η δυνατοτητα να συγροτηθει μια οροφη με περιπου 170 μαχητικα με μολις 400-500 εκ € απο το 2010!!! Το αποτελεσμα θα ηταν η ισοροπια με την ΤΗΚ 8:10 εξασφαλισμενη απο τοτε Εδω ειμαστε στο 2019 και απεναντι στα 197 F16C/DB50+/CCIP τα μονα που συγκρηνονται με αυτα ειναι τα 84 F16C/DB52+/Adv+. Τα Μ2000-5/Μ2000EGM θα ερθουν στο ιδιο επιπεδο εαν και οταν εκσυγχρονηστουν σε ενα νεο προτυπο με τα εκσυγχρονισμενα Μ2000-9. ζησε μαϊ μου!!! Δηλαδη για να ισοφαριστουν οι δυναοτητες που απεκτησε απο το 2015 η ΤΗΚ πρεπει να περιμενουμε μεχρι ποτε; το 2028 στην καλυτερη των περιπτωσεων. Τοτε αυτοι θα εχουν κατι πολυ ποιο «καινουργιο».
  «F35». Μονο επειδη λειτουργησε η παραδοσιακη «κ@λ@φαρδια» δεν κλαιμε σημερα, οχι γιατι προβλεψαν και πηγαν να καλυψουν το «προβλημα».
  Με τα σημερινα δεδομενα εαν το 2020-2022 αγοραστουν απο την ΠΑ τα F35A, το 2026-2027 θα εχει την εναερια υπεροχη υπο την βασικη προϋποθεση οτι η ΤΗΚ θα εξακολουθει να μενει εκτος «νυμφωνος». Με τα ελληνικα F35 στο «χερι» και τον αλλον να μενει να «παιζει» με το ομοιομα – πρωτοτυπο του TFX μεχρι το 2030, τοτε δεν θα υπαρχει προβλημα. Εαν αποκτησουν F35 και το TFX καταφερει και ξεπερασει τον «σκοπελο» και μπει σε παραφωγη αλλαζουν ολα.
  «Φρεγατες». Ονειρο θερινης νυχτος! Μεχρι σημερα το σηριαλ που ξεκινησε το 1997 με τα Kidd καλα κρατει. Αυτες οπως επισης και τα προγραμματα του ΕΣ, θα πρεπει να περασουν απο τον Προκουστη (διαβαζε Βρυξελες) πριν λαβουν το τελικο οκ! Ευτυχως που το ΓΕΣ προνοησε και επελεξε μια πολιτικη αγορων με βαση τα μεταχειρισμενα των Αμερικανων. «Πετωντας χαμηλα» καταφερνει να κλεισει πολλες «τρυπες». Ουτε λογος να γινεται για εθνικη αμυντικη βιομηχανια, με παραπλησιες προοπτικες και χωρις «ζεστο» χρημα.
  Αυτα!
  .+-

  1. όλα αυτά που γράφεις για το παπά τρία θα μπορούσαν να γίνουν ΚΑΛΥΤΕΡΑ με μη επανδρωμένα

   η κλαδική νοοτροπία του ναυτικού που ήθελε σώνει και καλά ναυτική αεροπορία επικράτησε

   οι ναυταιοι θυσίασαν φρεγάτες υποβρύχια για να νομίζουν ότι μπορούν να γίνουν Τομ Κρουζ, τρομάρα τους

   1. Τα μη επανδρωμενα εχουν βασικα μειονεκτηματα. Ειναι ακριβως στο link που επηρεαζεται σχετικα ευκολα απο παρεμβολες αλλα και το γεγονος οτι τα μεταφερομενα οπλα και αισθητηρες οπψς πχ στα Globalhawk δεν ειναι πληρη οπως εκεινα των Ρ-3Β. Κατι το παραπλησιο με το Ρ-3Β και τις δυνατοτητες που εχει σε οπλα, αισθητηρες ISR και συστηματα C3 σε μη επανδρωμενο πρεπει ακομη να εφευρεθει! Υστερα μαλλον θα κοστιζει ακομη περισσοτερα. Δυστυχως τα Ρ-3Β, αποδεδειγμενα ειναι μονοδρομος.

 4. Διαβαζει κανεις για εξοπλισμους δις και την ιδια στιγμη σε πολλες μονάδες, οι καναδεζες μενουν απο μπαταρια και αντι να αλλαξουν μια μπαταρια τα βαζουν μπροστα και τα αφηνουν αναμένα…. (ενα μικρο, αθωο και αληθινο παραδειγμα)

  Προτου πουμε οτι πρεπει να αποκτησουμε νεα οπλα, πρεπει πρωτα να αποκτησουμε ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ στην χρήση αυτων που έχουμε.

 5. Εξαιρετικό άρθρο απο τον Σάββα Βλάσση.

  Να τονίσω την πρόταση για ενεργοποίηση της συμφωνίας για 2 επιπλέον υποβρύχια Τ214. Απολύτως απαραίτητη κίνηση και μακάρι να εισακουσθούν όσοι το λένε.

  Όσον αφορά τα 4-7 ελικόπτερα MH-60R και τις 2 ή 4 φρεγάτες, προσωπικά θα ήθελαν να δώ ένα πρόγραμμα με χρονικό βάθος, γιατί μετά τις 2 φρεγάτες σίγουρα θα χρειαστούμε κι άλλες 2 και μετά άλλες δύο και φυσικά μαζί με τις φρεγάτες θα χρειαστούμε και άλλα δύο MH-60R και μετά κι άλλα δύο… Αφού οι εννιά (9) φρεγάτες τύπου S γρήγορα ή αργά (όχι και πολύ αργά) θα παροπλιστούν και τα ελικόπτερα AB-212 θα πάν για διάλυση ή ελπίζω θα μετατραπούν σε medevac.

  Καταλαβαίνω οτι η δυσκολία βρίσκεται στην εξασφάλιση κονδυλίων αλλά κάπως πρέπει να γίνει, αλλιώς η σαλαμοποίηση των αγορών θα διπλασιάσει το τελικό κόστος και των φρεγατών και των οργανικών ελικοπτέρων.

  Να πω και κάτι άλλο που μ εκνευρίζει… Πότε θα φτιαχτεί μια διοίκηση ελικοπτέρων ωστε να μαζέψει γύρω της όλα τα ελικόπτερα και τις νέες αγορές και τις συμβάσεις υποστήριξης ωστε να μην έχει το λιμενικό τα δικά του, το ΕΚΑΒ τα δικά του, το ναυτικό τα δικά του, η αεροπορία τα δικά της η αστυνομία τα δικά της λες κι είμαστε τίποτα ζάμπλουτοι…

  Υ.Γ. για κατασκευή δικών μας πλοίων και γενικά οτιδήποτε «δικών μας» να πω οτι συμφωνώ άλλα θέλει προσοχή και μικρά αλλά σταθερά και προγραμματισμένα βήματα αλλιώς θα κλαίμε πάλι τα λεφτά μας και «δικά μας» δεν θα έχουμε….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.