Προσφορά εκατοντάδων MRAP δωρεάν από τις ΗΠΑ στο ΓΕΣ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Εκατοντάδες θωρακισμένα οχήματα Ανθεκτικά Ναρκών Προστατευομένων έναντι Ενεδρών (MRAP) είναι έτοιμες να προσφέρουν οι ΗΠΑ στον Ελληνικό Στρατό. Η ειδοποίηση που έγινε τον περασμένο μήνα, ενημέρωνε το ΓΕΣ για την διάθεση μερικών χιλιάδων οχημάτων MRAR που έχουν χαρακτηρισθεί ως Πλεονάζον Αμυντικό Υλικό (EDA) δεδομένης της αποφάσεως του Στρατού και των Πεζοναυτών των ΗΠΑ να περιορίσουν δραστικώς τον αριθμό των οχημάτων της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Το ΓΕΣ μελέτησε την ιδέα και κατέληξε ότι μπορούν να αποκτηθούν μερικές εκατοντάδες οχήματα με σκοπό την αντικατάσταση των ΤΟΜΠ τύπου Μ113 και των ελαχίστων ΒΜΡ-1 που παραμένουν στην Ζώνη Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ. Με τον τρόπο αυτόν, θα αποκτηθούν τροχοφόρα οχήματα 4×4 ή και 6×6, τα οποία είναι ταχύτερα και πλέον πολύ καλύτερα προστατευμένα από το επίπεδο προστασίας που παρέχει το Μ113. Σε γενικές γραμμές, τα MRAP φέρουν θωράκιση δαπέδου για αντοχή σε εκρήξεις ναρκών και ολόπλευρη προστασία έναντι βολίδων διαμετρήματος μέχρι και 12,7 mm.

H αντικατάσταση των Μ113 από τα MRAP στις φρουρές των νήσων, θα εξασφαλίσει σύγχρονο υλικό αυξημένης αξιοπιστίας, ανωτέρου επιπέδου προστασίας και πιο ευκίνητα, καθιστώντας τα ιδανικά για ταχεία μεταφορά τμημάτων πεζικού προς εξάλειψη απειλών. Η απόκτηση μεγάλου αριθμού οχημάτων, θα επιτρέψει την ανάπτυξή τους και σε μικρότερες νήσους που μέχρι σήμερα εστερούντο εντελώς οποιασδήποτε προστασίας θώρακος για τις πεζές δυνάμεις των φρουρών τους. Τα MRAP φέρουν οπλισμό βαρέων πολυβόλων 7,62 mm ή 12,7 mm και αναλόγως της εκδόσεως, μεταφέρουν ομάδα 8-10 ανδρών.

Το σημαντικό είναι ότι τα MRAP προσφέρονται εντελώς δωρεάν και ότι δεν βρίσκονται σε αποθήκευση, δηλαδή θα παραχωρηθούν πλήρως λειτουργικά αμέσως μετά την απόσυρσή τους από τις αμερικανικές μονάδες. Το μόνο ζήτημα που αναμένεται να απασχολήσει, είναι τα έξοδα μεταφοράς διά θαλάσσης, στο οποίο εξετάζεται κατά πόσο μπορεί να αναληφθεί στο πλαίσιο καλών υπηρεσιών προς την πατρίδα από τον εφοπλιστικό κόσμο.

Σημειώνεται ότι ο Στρατός και οι Πεζοναύτες των ΗΠΑ αποσύρουν αρκετές χιλιάδες MRAP διαφόρων τύπων και ήδη η Αίγυπτος ολοκλήρωσε την παραλαβή 930 οχημάτων τον περασμένο Ιούλιο. Τα οχήματα παραχωρήθηκαν και σε αυτήν εντελώς δωρεάν και ήδη το Κάιρο έχει κινήσει διαδικασία για απόκτηση 1.000 επιπλέον MRAP.

H κίνηση των ΗΠΑ να προσφέρουν και στην Ελλάδα το συγκεκριμένο υλικό δωρεάν, αποδίδεται στις θερμές διμερείς σχέσεις που υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα αλλά και στο γεγονός ότι τα τελευταία έτη οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν αποκτήσει καλύτερη θεώρηση των αμυντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Όπως είναι φυσικό, η απόκτηση MRAP μπορεί να καλύψει ανάγκες και του Δ΄ Σώματος Στρατού, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ένας μόνο τύπος διαθέσιμος αλλά αρκετοί και σε διαφορετικές εκδόσεις, με συνέπεια να καθίσταται δυνατή η κάλυψη του ρόλου μεταφοράς προσωπικού αλλά και αναγνωρίσεως.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

28 Απαντήσεις

 1. Να πω ονειρο ζω μη με ξυπνατε; πιστευω απο τα παπακια γαι τα GD240 καλύτερα ειναι το θεμα ειναι να μην καταλειξουν σαν τα αμπραμς

 2. Πότε ξεκινάει ο πόλεμος εναντίον των αντιστασιακών εντός της Ελλάδας;

  Η αντικατάσταση ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ με οχήματα MRAP(προφανώς επειδή έρχονται ως παραχώρηση), είναι πρωτόγνωρη σκέψη/πρακτική(;) που θα αφήσει όλους τους προγραμματιστές στα επιτελεία προηγμένων στρατών του ΝΑΤΟ και αλλού άφωνους.

  1. Μάλλον πρόκειται για μερική αντικατάσταση, για περιπτώσεις στις οποίες τα τροχοφόρα δεν θα έχουν πρόβλημα με το έδαφος και άλλους περιορισμούς. Είναι κάπως μεγάλα οχήματα και αν δεν κάνω λάθος δεν είναι αμφίβια. Μακάρι να είχαμε και BMP-2/3 που είναι πιο μικρά, αμφίβια και πολύ καλά οπλισμένα αλλά δεν μας αφήνουν οι σύμμαχοί μας να αγοράσουμε.

   1. @thelinuxgk

    Μέχρι ένα σημείο ίσως να είχε νόημα η προσθήκη των προτεινόμενων οχημάτων στο οπλοστάσιο του ΕΣ, για συγκεκριμένες εφαρμογές όπως π.χ σε «ειρηνευτικές αποστολές» η «αποστολές σταθεροποίησης» (όπως τις ονομάζουν συχνά) στις οποίες συμμετέχουμε, αλλά μέχρι εκεί.
    Για εφαρμογές υψηλής έντασης που είναι ακριβώς το αντίθετο αυτού που λέγεται LIC, αμφιβάλω όμως να είναι αυτό που χρειάζεται σε εκείνες τις περιπτώσεις.

    Στην ελληνική περίπτωση, έχω όμως και πάλι την εντύπωση, ότι «ενθουσιαζόμαστε» επειδή 1ον είναι τσάμπα και 2ον απο Αμερική, αγνοώντας το θέμα εξόδων λειτουργείας, το οποίο στην περίπτωση αντικατάστασης των MB 240GD απο ένα MRAP (π.χ. Maxxpro) θα είναι αρκετά υψηλότερο ώστε να θεωρείται χωρίς υπερβολές ασύμφορο και καθημερινή χρήση(χωρίς να υπάρχει πραγματικά αυτή η απειλή που αντιλαμβάνονται μερικοί στα μέρη που θα χρησιμοποιούνται αυτά τα οχήματα.

    Για αυτό θεωρώ την υπόθεση άστοχη σαν μαζική αντικατάσταση, μόνο για να βγαίνουν τα κόμπλεξ μερικών, που στην ουσία ονειρεύονται αντικατάσταση των Seat Leon η Renault Clio με «δωρεάν» Porsche Cayenneμ ενώ δεν έχουν τα φράγκα ούτε να την συντηρήσουν ούτε να την κυκλοφορήσουν για να παριστάνουν τους σπουδαίους απέναντι στο «πόπολο» που πηγαίνει στο πρατήριο να «φουλάρει» για 5 ευρώ μαζούτ για να πάει απο το σπίτι στην καφετέρια απόσταση 900 μέτρα.

    Όταν δεν μας αφήνουν οι «σύμμαχοι» να έχουμε αυτό που χρειαζόμαστε πραγματικά, δεν μπορεί να λέγονται και σύμμαχοι.
    Ο σύμμαχος δεν επιβάλει ούτε εκβιάζει, αυτές είναι συμπεριφορές κατοχικών δυνάμεων και χαρακτηριστικά νταβατζήδων που πουλάνε νταηλίκι στους υφιστάμενους μπράβους που απασχολούν στα μαγαζιά τους ως πορτιέρηδες.

    Η ψηλότερη σιλουέτα των MRAP φωνάζει πάντως «shoot Me» απο μακριά, αφού είναι και ένας παχυλό στόχος για ένα πυροβόλο η ένα αντιαρματικό φορητό όπλο(που έχει φέρει και άρματα μάχης σε δύσκολη θέση). 😉

  2. Δεν προκειται περι αντικαταστασης, δεν προκειται καν περι ΤΟΜΠ. Τα Μ113 δεν προσφέρουν τιποτα στο πεδιο της μάχης, πλην της ελξης φορτίων. Οι προδιαγραφες του ΤΟΜΠ απο το 70 ως το 2020, αλλάξανε… το 113 δεν ανταποκρινεται σε τιποτα. Τα MRAP αν και δεν ειναι γι αυτο τον ρολο, παραυτα υπερτερουν των χαρχαλων που έχουμε. Στην συγκεκριμενη περιπτωση ισχυει το μη χειρων βελτιστον.

   1. Συμφωνούμε για τα παπάκια που δεν προσφέρουν τις επιδόσεις που χρειάζονται σήμερα.
    Έχουν όμως και τα συγκεκριμένα MRAP τα χάλια τους σε μερικά όχι και ασήμαντα σημεία, παρά την βελτίωση στο σημείο προστασίας των επιβαινόντων, θα πρέπει να σκεφτούμε όμως αν μας χρειάζεται μια αύξηση ατυχημάτων απο τουμπαρίσματα που αναφέρονται στην αναφορά των Marines που παρέθεσε ο φίλος Σπυρίδωνας, εφόσον δεν έχουμε εμπειρίες με τα οχήματα, όσον αφορά την συμπεριφορά τους σε περιπτώσεις που δεν είναι σπάνιες στην στρατιωτική χρήση.

    Υποψιάζομαι όμως και άλλα πράγματα σε περίπτωση που μπούμε στο μπίζνες να αλλάξουμε τα παπάκια με MRAP, εφόσον δεν αποκλείεται να θεωρήσουν ότι «αφού πήραμε αυτά λύθηκε το πρόβλημα αντικατάστασης» με την παραχώρηση MRAP, με την «λογική» ότι και αυτά μεταφέρουν προσωπικό και με καλύτερη βαλλιστική προστασία όπως τα παπάκια. Με συνέπεια να αποχαιρετήσουν οποιαδήποτε σκέψη για μελλοντική απόκτηση σύγχρονου οχήματος μεταφοράς προσωπικού για συνεργασία με τα άρματα μάχης στο ιππικό.
    Προσωπικά δεν θα με ενθουσίαζε πάντως ο συνδιασμός, MRAP – Leopard 1/2/HEL στην πρώτη γραμμή.

 3. Λόγω μεγέθους και κόστους χρήσης δεν ειμαι και ιδιαίτερα ενθουσιασμένος για την ΑΣΔΕΝ, καλύτερα να κοιτάγαμε κανένα μεταχειρισμένο VBL που το γνωρίζουμε κιόλας…

 4. καλά θα τρελαθούμε εντελώς εδώ πέρα

  παρουσιάζουν τα τροχοφόρα τεθωρακισμένα ως «αντί-αντιστασιακά» οχήματα. Όταν σταματήσω να γελάω θα προσπαθήσω να απαντήσω στην φαντασία των ρωσοτρολ

  θεωρούν τα VBL (που μεταφέρουν 1 οπλίτη) ως ικανά να αντικαταστήσουν τα προσφερόμενα οχήματα που μεταφέρουν 10 οπλίτες

 5. Ας δούμε τι λένε οι US Marines για το MRAP: δυσκίνητο, με πολύ ψηλό κέντρο βάρους, επιρρεπές σε ανατροπές (από μόλις 25 μοίρες κλίση και άνω), θέλει πολύ προσεκτικούς χειρισμούς, δύσκολο και απαιτητικό στη συντήρηση ακατάλληλο για αστικό περιβάλλον και στενούς δρόμους λόγω όγκου και ύψους (βρίσκει στα καλώδια) κτλ.

  “The MRAP is a much safer vehicle than the HMMWV for driving up and down Main Supply Route (MSR) Tampa in Iraq. However, the minute it is off road on uneven terrain, it becomes cumbersome and susceptible to rollovers. According to the Marine Corps Center for Lessons Learned, more than 230 MRAP rollovers occurred between November 2007 and January 2010, resulting in 13 fatalities. During the surge in Iraq, MSR Tampa, a six-lane road running north to south through Iraq, experienced more IED attacks than any other road. However, not all MRAP operations occurred on MSR Tampa. Much of the surge’s success was due to the Soldiers getting out and partnering with the Iraqi security forces. This required them to take their MRAPs on narrow dirt roads.

  The MRAP requires only a 25-degree angle to begin to roll over. If the shoulder of the road has a significant dropoff, then the MRAP will tilt back and forth. The MRAP is so top heavy that the smallest bump sends it bouncing and swaying from side to side. It is a delicate vehicle to operate and requires a fine touch in handling. As Soldiers are engaging the enemy, the thought to keep that fine touch is lost in the adrenaline of the moment, especially in Afghanistan where the terrain is rougher.

  The MRAP is also extremely tall and wide and is therefore very difficult to take into an urban environment with low-hanging wires and narrow streets. To fix that problem, the Army distributed overhead wire mitigation kits (which include wooden boards and PVC pipes) that direct wires up and over the vehicle. The JLTV avoids all of these problems while maintaining enhanced survivability for the Soldiers.”

  https://alu.army.mil/alog/issues/sepoct11/MRAP_Combat_Team.html

  1. Μην τα παραθέτεις γιατί θα σε μαλώσουν ορισμένοι,
   Προσωπικά και εδώ θεωρω ότι μπορει να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα πιθανόν να λύσει ένα όχημα ιπποπόταμος.

 6. Εδώ δεν μπορούμε να ενεργοποιησουμε τα 6-8 κομμάτια που υπάρχουν στην ιχθυόσκαλα στο κερατσινι(δίπλα στο λιμεναρχείο) θέλουμε κ 1000

  1. Για εκείνη την περίπτωση συντρέχουν και γραφειοκρατικοί/νομικοί λόγοι που δεν έχει προχωρήσει καμία κίνηση για την αξιοποίησή τους.

 7. Θεωρω πως θα ειναι μια καλη ευκαιρια τα MRAP για να προχωρησουμε σε αποσυρση σε μεγαλο βαθμο (οχι ολοκληρωτικα) των Μ113 (απο τα οποια ειναι ασφαλέστερα στο πεδιο της μαχης) αλλα και στην πληρη μηχανοκινηση του πεζικου.

  Στα νησια και στον Εβρο θα ειναι κατι παραπανω απο χρησιμα.

  Να φροντισουμε να εισαχθουν σε μεγαλο αριθμο και για την υπερκαλυψη αναγκών και για χτίσιμο στοκ ανταλλακτικων (μιας και δεν φημιζομαστε για την συντηρηση του υλικου μας)

  1. Δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα ΤΟΜΠ τα MRAP, βεβαιως μπορει να μιλάμε για αλλαγή στρατιγικής αλλα για την ΑΣΔΕΝ που προορίζονται, χρειάζεται κάτι πιο ευέλικτο και λιγότερο ογκώδες.

 8. @Σπυρίδωνας

  Ξέρουν οι USM‘s απο αυτά τα πράγματα, η γκρινιάζουν απλά σε υψηλό επίπεδο; 😜

  Πέρα απο την πλάκα, η ιστορία* αυτών των οχημάτων στηρίζεται στην ανάγκη για μια σύντομη λύση στον περιορισμό απωλειών προσωπικού, με οχήματα εργοστασιακής συριακής παραγωγής ως αντικατάσταση των αυτοσχεδίων οχημάτων που έφτιαχναν στα συνεργεία μονάδων στην πολύ επικίνδυνη φάση του πολέμου στο Ιράκ στην εισβολή του 2003, όπου εμφανίστηκαν με τα απλά Hummer και φορτηγά με ελάχιστη η εντελώς χωρίς προστασία απο πυρά φορητών όπλων.
  Στην συνέχεια εξελίχθηκε σε σε ένα είδος όργιο (η οποίος θέλει έτσι Hype) των εταιριών που έβλεπαν μια μεγάλη ευκαιρία να χοντρή οικονόμα αφού η ζήτηση για προστασία ήταν μεγάλη για ένα όχημα νέας φιλοσοφίας που δεν υπήρχε στα οπλοστάσια των νατοϊκών στρατών που πολεμούσαν σε ένα νέο είδος πολέμου, όπου δεν ήταν πάντα σαφές ποιος είναι ο εχθρός και ποιός ο φιλικός προς τους ξένους στρατιώτες «απελευθερωμένος» Ιρακινός η Αφγανός(όπως θυμάμαι να έλεγε ένας γνωστός που έκανε έναν γύρο στον Ινδοκούχο).

  Όπως αναφέρεται στο παρακάτω απόσπασμα απο μια εκτενής ανάλυση, το σημαντικό στο πρόγραμμα των MRAP δεν ήταν η παραγωγή ενός ώριμου συστήματος, αλλά μια σύντομη λύση με αρκετά περιθώρια για μελλοντικές επιδιορθώσεις/αναβαθμίσεις η νέες σχεδιάσεις/κατασκευές, οπότε ήταν επόμενο να υπάρξουν προβληματικά σημεία σαν αυτά που αναφέρονται στην αναφορά που παρέθεσες.

  Αυτά τα αρχικά οχήματα με τα προβλήματα φαίνεται να ξεφορτώνονται σήμερα στους συμμάχους, αφού τα αποσείρουν επειδή τα αντικαταστούν με νέα που εμφανίζουν λιγότερα προβλήματα στα σημεία που περιγράφονται επάνω.

  Σημαντικό είναι όμως ότι αυτοί έφτιαξαν αυτά τα οχήματα που λένε ότι μας παραχωρούν αύριο βάση των απαιτήσεων που είχαν αυτοί, εφόσον οι ευρωπαίοι που συμμετέχουν στους ίδιους πολέμους στην ευρύτερη περιοχή της Μ.Α. και στην πρώην Γιουγκοσλαβία η στην Αφρική, επέλεξαν ευρωπαϊκές σχεδιάσεις(που είναι και πιο οικονομικές στην λειτουργεία, αφού δεν έχουν αυτές τις θηριώδεις μηχανές των 6,7 η 8 λίτρων με παράλογα υψηλή κατανάλωση, ειδικά για χρήση στην πατρίδα όπου δεν γίνεται ανταρτοπόλεμος. Για εκεί αρκετοί πλέον έχουν προσφύγει σε λύσεις του εμπορίου με πολύ χαμηλότερα έξοδα λειτουργίας, όπως π.χ. ένα VW Touareg με μηχανή ντίζελ των 3ων λίτρων, για την διακίνηση προσώπων(διοικητών μονάδων η γενικά στρατιωτικού προσωπικού).

  Αυτό στην Ελλάδα όπου αρκετοί προσανατολίζονται η θαυμάζουν τις αμερικανικές XL λύσεις επειδή φαίνονται εντυπωσιακές, πέρασε προφανώς στα ψηλά, όχι σε όλους αλλά σε ορισμένους.
  Ενώ δεν υπάρχει το χρήμα που έχουν οι αμερικάνοι για την λειτουργία του στρατού στο είδος που την συνηθίζουν οι ΗΠΑ.
  Ακόμα και εκείνοι όμως με τον θηριώδη προϋπολογισμό που έχουν, σκέφτονται τα έξοδα στην πρώτη θέση, όπως αναφέρει και στο απόσπασμα. Επίσης δεν πόνταραν όλα τα χρήματα τους σε ένα σχέδιο, αγόρασαν μέχρι και αφρικανικά(οι Νοτιοαφρικανοί έχουν μακρόχρονες εμπειρίες με MRAP), σε αντίθεση με «εμάς» που συχνά θεωρούμε οτιδήποτε αμερικανικό αποτελεσματικό και ευπρόσδεκτο, ειδικά όταν μας το προσφέρουν χωρίς να πληρώσουμε.

  Σημείωση: Υπάρχει ένα σχετικό άρθρο με την ιστορία των MRAP εδώ στην «Π».

  «Acquire, then Require
  The DOD procurement system normally pays great attention to cost, which is natural, as defense policy begins with finding out what is affordable within the available funds. Indeed, the great surprise to anyone interested in strategy and enters the defense profession is that resources—money—come first, many times even before strategies and doctrine have been hammered out.
  Unfortunately, the system also does not explicitly take time into account. It is well understood in the procurement profession that there is generally a choice between
  cost and schedule, and that it is far easier and more acceptable to let a schedule slip than to demand a great deal more in the way of immediate and always constrained resources. There is another consequence of drawing out defense programs. Technology and circumstances can and do change dramatically over time, so that what seems to be cutting-edge when it is ordered might be obsolete when it is delivered. That problem in turn leads to continuous changes in requirements as a weapon or system goes through its lengthy adolescence, and none of those changes come cheap.
  That is the opposite of a spiral program like the JMVP, in which the emphasis was on getting a vehicle that met the minimum essential requirements into service as soon as possible in sufficient numbers to make a tactical—if not strategic—difference. There was never any question that a better vehicle could have been produced had the program been willing to take time to do so. The better vehicle would have been less vulnerable, less expensive to procure and operate, and easier to maintain. But the delay would
  have been costly in a vastly more important currency, Warfighters’ blood.2 What is interesting, looking back, is that accepting an 80-percent solution, and then improving it as production continued, allowed the Joint Program Office (JPO) to deliver a good enough solution quickly, and then develop the better vehicle through modifications, upgrades and additional vehicle designs.»

  https://www.dau.edu/cop/pm/dau%20sponsored%20documents/mrap%20history%20final%2030june2014.pdf

  1. Συμπληρωματικά στο παραπάνω, το ποιο σημαντικό είναι ότι οι αμερικάνοι έχουν έναν συγκεκριμένο πεδίο εφαρμογής για αυτά τα οχήματα, ενώ δεν παραιτήθηκαν απο τα ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ ούτε τα αντικαταστούν με MRAP, όπως προτείνεται για την ελληνική περίπτωση. Ούτε οι Ισραηλινοί, που επιμένουν στα παραδοσιακά θωρακισμένα οχήματα με ερπύστρια η στο νέο Eitan, οι Γερμανοί το ίδιο όπως και οι Ρώσοι και μερικοί άλλοι που έχουν και μια ιδέα απο σύγχρονους πολέμους.

 9. Άχρηστα δεν είναι, αλλά ούτε πανάκεια, ακόμα και για αυτό που σχεδιάστηκαν/φτιάχτηκαν.

  Επίσης δεν έχουμε αντίπαλο ξυπόλυτους αντιστασιακούς, αλλά έναν εξοπλισμένο μεγάλο στρατό με όλα τα μέσα σε ξηρά, θάλασσα, αέρα και πιο ψηλά, με εκπαίδευση σε νατοϊκά στάνταρ, και μερική εμπειρία πολέμου.

  Για μια σύντομη επιδρομή στα σκόπια, μπορεί να είναι αρκετά, αλλά και αυτό δεν πλέον σίγουρο. 😉

  The MRAP Story: Learning from History
  This is an article published in our April/May 2018 Issue.

  By Stephen W. Miller – October 30, 2018

  The sudden and widespread use by insurgents of IEDs in Iraq caught regular forces off-guard, and triggered the urgent need to look back at past solutions with led to the creation of the MRAP.

  The employment of Improvised Explosive Devices (IED) came as a surprise to the coalition ground forces occupying Iraq in 2003. It also developed into the most serious and deadly threat to coalition operations around the country which, for a number of years, proved difficult to counter adequately.

  https://asianmilitaryreview.com/2018/10/the-mrap-story-learning-from-history/

  https://asianmilitaryreview.com/wp-content/uploads/2-Cougar-IED-attack-USMC-696×465.jpg

  https://archive.sltrib.com/images/2014/0102/paralympicvet_120413~6.jpg

  http://263i3m2dw9nnf6zqv39ktpr1-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2017/12/IEDs_MRAP_Montage.jpg

 10. Πολύ καλά νέα!
  Οι 8η/9η/10η/29η ταξιαρχίες,σίγουρα τα χρειαζονται.
  Στον Έβρο αλλά και στο Αιγαίο θα χρειαστούν επίσης, πιο μικροί αριθμοί,στις μονάδες αυτές που θα έχουν αποστολή τον αστικό πόλεμο(Εθνοφυλακή,Στρατονομία) η σε νέες συγκροτουμενες μονάδες(π.χ. Λόχοι Κατοικημένων Περιοχών).
  Οι αριθμοί συνολικά είναι περίπου 400-500 οχήματα.
  Αν συνδυαστεί με τα 400 M 2 Bradley,αλλά και με μια παραχώρηση εκείνων των 750 humvee είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.

  1. Τα humvee πολύ πιο απαραίτητα αλλα σίγουρα θα ειναι σε χειρότερη κατάσταση και πιο ταλαιπωρημένα. Η ΕΛΒΟ εχει ΕΠΑ ανω του 30%

 11. Μπορει οπως λετε να μην ειναι ακριβως αυτο που χρειαζομαστε 100%, ξεχνατε ομως οτι θα δειχνουν πολυ ωραια στις φωτο των παρελασεις και αυτο ειναι που μετραει.
  ΥΓ: Αντι για 1000 MRAP θα προτιμουσα 300 Μ2Α3
  Και κατι για το πολυ πολυ πισω μερος του μυαλου που αφορα το 1ο σχολιο: https://diodotos-k-t.blogspot.com/2019/11/blog-post_12.html?m=1

 12. Γενικά όταν είσαι ξυπόλητος ή με τρύπιο παπούτσι, ότι και να σου δώσουν να βάλεις στο πόδι ακούγεται καλό και ας είναι και τρία νούμερα μεγαλύτερο. Απλά να αποδεχθούμε το γεγονός ότι είμαστε επαίτες που σκουπίζουμε τις αποθήκες του Θείου Σαμ. Ας μην κορδωνόμαστε και από πάνω ότι κάτι κάναμε ή ότι είχαμε και σχέδιο να αποκτήσουμε τα MRAP γιατί ταιριάζουν στις επιχειρησιακές απαιτήσεις του ΕΣ και ιδιαιτερότητες του Ελλαδικού χώρου. Κάθε άλλο απ’ότι φαίνεται.

  Είναι η προστασία από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς ή ενέδρες το πρόβλημα του ΕΣ για να αποκτήσει εκατοντάδες εξειδικευμένα σε αυτό το ρόλο υπέρβαρα τροχοφόρα (14-20 τόνους) ακατάλληλα για ορεινό περιβάλλον και εκτός δρόμου διαδρομές; Τα M-113 ως ερπυστριοφόρα χαμηλότερου κέντρου βάρους θα έχουν σίγουρα καλύτερη κινητικότητα. Στον αντίποδα, εκεί ψηλά στο ασπίδιο του MRAP φαίνεται να έχει φοβερή θέα και θα κρατάει και ο αφρός στον καφέ από το κούνημα.

 13. Ότι έρθει καλό είναι, θα τα χρειαστούμε, μόνο ελπίζω να προβλέψουν και παραχώρηση ανταλλακτικων, γιατί ακινητοποιημενα όταν έρθει η ώρα, εκτός από στόχους, δεν θα μας είναι και τόσο χρήσιμα.

 14. ΠΙστευω οτι ειναι μια χαρα για να αντικαταστήσουν τα φορτηγα steyr στην μεταφορα προσωπικου στα ταγματα μηχανοπιημενου πεζικου ωσ εκει τιποτα παραπανω.

 15. Σύμφωνα με νεότερη ανάρτηση του ίδιου ιστοτόπου, τα προσφερόμενα οχήματα είναι τύπου M-1117 Guardian ASV.
  Συνεπώς, εάν και εφόσον αποκτηθούν, προφανώς δεν προορίζονται για την αντικατάσταση των M-113/Λεωνίδας/BMP-1, αλλά για μια σειρά άλλων καθηκόντων με κύριο αυτό της αναγνώρισης.

 16. Xaxaxa… Ας ξεκινήσουμε πρώτα με τα 60χρονα Steyer… Αλλά βαστάτε μικρό καλάθι. Να δείτε που άλλα οχήματα θα μας παραχωρήσουν οι «Σύμμαχοι»…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.