Προσύμφωνο για την αγορά δύο φρεγατών [email protected] υπογράφει ο Παναγιωτόπουλος

©navyrecognition.com

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας βρίσκεται στο Παρίσι και συνυπογράφει με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί «επιστολή προθέσεως» για την προμήθεια δύο γαλλικών φρεγατών.

Τη λεγόμενη επιστολή προθέσεως (LOI – Letter of Intent) με την οποία η Ελλάδα εκφράζει την επιθυμία της να προχωρήσει στην αγορά δύο φρεγατών τύπου [email protected] από τη Γαλλία συνυπογράφουν αυτή την ώρα στο Παρίσι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, στην επιστολή προθέσεως που συνυπογράφεται από τον κ. Παναγιωτόπουλο και την κυρία Παρλί αναφέρεται η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προμηθευτεί δύο φρεγάτες τύπου [email protected] από την Group Naval, ναυπηγική βιομηχανία που ανήκει κατά πλειοψηφία στο γαλλικό κράτος. Στην επιστολή κατά πληροφορίες αναφέρεται ότι η Αθήνα θεωρεί την Γαλλία ως αποκλειστικό συνομιλητή για την προμήθεια φρεγατών και γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στις φρεγάτες που έχει ήδη παραγγείλει το γαλλικό πολεμικό ναυτικό. Στο ακροτελεύτιο άρθρο της LOI αναφέρεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ότι η LOI δεν αποτελεί οικονομική, ούτε νομική δέσμευση για την Ελλάδα και τη Γαλλία.

Μετά την υπογραφή της επιστολής προθέσεως για την αγορά των δύο γαλλικών φρεγατών, το Παρίσι θα αναζητήσει χρηματοδότηση εκ μέρους του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και -κατά συνέπεια- το γαλλικό δημόσιο θα μπει εγγυητής για να διασφαλιστούν οι υποψήφιοι πιστωτές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ζημιωθούν δανείζοντας την Ελλάδα για την αγορά των φρεγατών.

Η πρόθεση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για αγορά των δύο γαλλικών φρεγατών τύπου [email protected], συζητήθηκε και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας στο Παρίσι. Οι Γάλλοι ζητούν να έχει ολοκληρωθεί η σύμβαση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2020 και η σημερινή υπογραφή της LOI μεταξύ του Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Φλοράνς Παρλί εντάσσεται στην φιλόδοξη προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών ώστε η συμφωνία να έχει κλείσει μέσα στις επόμενες 100 ημέρες.

«Αγώνας δρόμου» 100 ημερών για να κλείσει η συμφωνία αγοράς των φρεγατών

Πριν την επίσκεψη του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Παρίσι, κλιμάκιο αποτελούμενο από τον υφυπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας ναύαρχο Αλέξανδρο Διακόπουλο και επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού μετέβησαν στο Παρίσι για συνομιλίες με στελέχη της γαλλικής διεύθυνσης εξοπλισμών DGA και της κατασκευάστριας εταιρείας Naval Group. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσφερόμενη τιμή για κάθε μία από τις δύο φρεγάτες –προσοχή, χωρίς όπλα- ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα πρέπει να δαπανηθούν σχεδόν €1,4 δισ. για δύο «γυμνά» πολεμικά πλοία. Η δαπάνη αυτή αφορά τα δύο πλοία επιφανείας χωρίς οπλικά συστήματα η προσθήκη των οποίων θα ανεβάσει το κόστος αγοράς των δύο [email protected] για την Ελλάδα στα 2-2,4 δισ. ευρώ. «Μόνο ο Μητσοτάκης μπορεί να το αποφασίσει αυτό» λέει πρόσωπο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο κ. Σκυλακάκης έχει αναλάβει το project της εξοικονόμησης 150-200 εκατ. ευρώ ετησίως για την χρηματοδότηση της προμήθειας. Ο υφυπουργός Οικονομικών θα πρέπει επίσης να λύσει τον γρίφο της μη αύξησης του χρέους με την παραλαβή της 1ης [email protected] στα τέλη του 2023 (ή στις αρχές του 2024), αφού το κόστος της προμήθειας μπορεί να επιμερίζεται σε βάθος χρόνου αναλόγως του δανεισμού αλλά εγγράφεται μονομιάς στα δημόσια οικονομικά με την ένταξη του πλοίου στον στόλο.

Συμφωνία για πακέτο ανταλλακτικών στα μαχητικά Mirage

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης του υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Γαλλία ανακοινώθηκε ότι επιλύθηκαν οι εκκρεμότητες που υπήρχαν στη σύμβαση υποστήριξης μαχητικών αεροσκαφών γαλλικής κατασκευής τύπου Mirage της Πολεμικής Αεροπορίας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου που θα προβλέπει το Follow On Support των Mirage. Η συμφωνία παροχής ανταλλακτικών υπολογίζεται περίπου στα 35 εκατ. ευρώ και αμέσως μετά την έγκριση από τη Βουλή θα αρχίσει η διαδικασία παραγγελίας υλικών και ανταλλακτικών ώστε να αυξηθεί η χαμηλή διαθεσιμότητα των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών το συντομότερο.

Ο στρατός θα παραλάβει τα ελικόπτερα NH-90 που δεν ήθελε ο Καμμένος

Επί υπουργίας Πάνου Καμμένου, και έπειτα από οδηγία του τότε υπουργού, ο ελληνικός στρατός αποφάσισε να μην παραλάβει το σύνολο των μεταφορικών ελικοπτέρων NH-90. Επειτα από διαπραγματεύσεις μηνών που οριστικοποιήθηκαν με την επίσκεψη του κ. Παναγιωτόπουλου στο Παρίσι, συμφωνήθηκε να παραδοθούν στην Αεροπορία Στρατού τα υπόλοιπα έξι μεταφορικά ελικόπτερα NH-90. «Διευθετήθηκαν θέματα που αφορούν στην παράδοση μεταφορικών ελικοπτέρων στον Ελληνικό Στρατό» αρκέστηκε να δηλώσει ο κ. Παναγιωτόπουλος. Όπως πληροφορείται το protothema, η ελληνική πλευρά κατάφερε να μειωθούν οι απαιτήσεις των Γάλλων για την πολυετή φύλαξη και το… parking των ελικοπτέρων που δεν παραλάμβανε η ελληνική πλευρά επί εποχής Πάνου Καμμένου. Ποσό περίπου 20 εκατ. ευρώ που επρόκειτο να διατεθεί για Αντισταθμιστικά Ωφελήματα θα διατεθεί για την αγορά ανταλλακτικών ώστε τα ελικόπτερα NH-90 να είναι επιχειρησιακά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε το ακριβές κείμενο της δήλωσης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου μετά τη συνάντησή του με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί στο Παρίσι:

«Κάναμε σήμερα τη συνάντηση με την Υπουργό Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας, την κ. Φλοράνς Παρλύ, στο Υπουργείο Άμυνας, για να συζητήσουμε μία σειρά από θέματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Μιλήσαμε για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Συρία και στην Ανατολική Μεσόγειο στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και την παρουσία κοντά στα τουρκικά πλοία επιφανείας που συνοδεύουν το σκάφος, το οποίο πραγματοποιεί έρευνες και γεωτρήσεις εκεί, γαλλικών και ιταλικών πλοίων, έτσι ώστε να καταγραφεί και η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της παραβατικής αυτής συμπεριφοράς για μία ακόμα φορά από την Τουρκία.

Συζητήσαμε ζητήματα εξοπλισμών, όσον αφορά στην προμήθεια δύο Φρεγατών από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Υπογράψαμε τη δήλωση πρόθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρις ότου να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού μας.

Είχαμε την ευκαιρία να λύσουμε εκκρεμότητες σχετικά με τη σύμβαση υποστήριξης των αεροσκαφών της Πολεμικής μας Αεροπορίας, των Mirage, έτσι ώστε σύντομα να βελτιωθούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς αυτό το αεροσκάφος γαλλικής παραγωγής που χρειαζόμαστε απολύτως.

Μιλήσαμε και για τα μεταφορικά ελικόπτερα και διευθετήσαμε τις τελικές λεπτομέρειες, ώστε να ολοκληρωθεί η υποστήριξη και η παράδοση αυτών των μονάδων που χρειάζεται ο Ελληνικός Στρατός.

Είμαι ικανοποιημένος διότι και στα τρία αυτά θέματα σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος. Έχει πολλή δουλειά ακόμα στο ζήτημα των Φρεγατών, αλλά τα άλλα δύο βρίσκονται στο τελικό στάδιο επίλυσης με μεγάλο όφελος για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Τέλος, συζητήσαμε μια σειρά παρεμβάσεων, συνεργειών και συνεργασιών όσον αφορά στις πρωτοβουλίες και τα επίπεδα συνεργασίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας. Η Ελλάδα θα είναι παρούσα δίπλα στη Γαλλία, στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, ιδίως όσον αφορά στα Προγράμματα Ενισχυμένης Ναυτικής Εποπτείας στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε άλλες εστίες έντασης.

Προσβλέπουμε στη στενή στρατηγική συνεργασία με τη Γαλλία, η οποία είναι μια φίλη και σύμμαχος χώρα, τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από σήμερα αυτή η σχέση εμβαθύνεται ακόμα περισσότερο προς όφελος και των δύο χωρών».

Μάκης Πολλάτος

Πηγή: protothema.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

26 Απαντήσεις

 1. Προς τι τόση βιασύνη δεν μπορώ να καταλαβω, ούτως ή άλλως πρίν το 2026 να ειναι επιχειρησιακό το πλοίο μάλλον απίθανο… μοιραίοι, ολιγοστοί και τραγικοί.

 2. Ωραία σκάφη ισως αλλά πανάκριβα και αδοκίμαστα, παλι θα ανακαλύψουμε τον τροχό εμείς οι Έλληνες…αντε να εξηγήσεις πως μια πτωχή χώρα αγόρασε ότι πιο ακριβό κυκλοφορεί απο Φ/ /Γ, μαλλον είμαστε θύματα της κοντόφθαλμης πολιτικής μας, πληρώνουμε για να μας τάζουν λαγούς με πετραχήλια, έχουμε χάσει το μέτρο της λογικής, θέλω να δω ποια ήταν η εισήγηση της ΔΕΞ/ΓΕΝ για νέα Φ/Γ , που βασίστηκε δηλ. η αγορά αυτή…που θα μας χρεώσει 2,4 δις ευρώ.
  Εκεί στο ΓΕΝ θα κάνουν πάρτι τώρα που υπογράφηκε το LOI…η αγορά του αιώνα για το ΠΝ είναι γεγονός, Να δω πως θα αντικαταστήσουν τις 9 τύπου S , με τι λεφτά….θα φτιάξουν τον στόλο του 2030 , γιατί με 2 Φ/Γ BELHARA ,και 4 ΜΕΚΟ παλιές αν και θα εκσυγχρονιστούν λέμε δεν φτιάχνεις στόλο…

  1. Και που τον εχουμε τον στολο τα ειδαμε τα χαλια μας, επεσε μια φρεγατα σε ξερα και τα σαινια σκεφτονταν αν θα ακυρωνανε η οχι την ασκηση.
   Το 2030 θα εχουμε στολισκο.

   1. Εκτιμώ ότι οι [email protected] είναι το ένα σκέλος… Έχουμε και άλλα γραμμάτια να «ξοφλήσουμε»….

    Από την άλλη μεριά 2,4 δισ. για δύο πλοία ε…
    Εκεί στο Π.Ν. έχουν βαλθεί να αφήσουν τον κ. Λασκαρίδη με ένα νεφρό!

 3. Μιας και το ξέχασα, ψάχνει από που θα κόψει ο Σκυλακής. λέει χρήματα, ας αρχίσει από το μισθό του ούτως ή άλλως περιττός ειναι…

 4. Σε 10 15 χρόνια θα μιλάμε πάλι για μια εντελώς λανθασμένη απόφαση. Το πλοίο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας, είναι πολύ ακριβό καθότι νέα σχεδίαση, και θα εισάγουμε πολυτυπία στα συστήματα του ναυτικού.

  Η Ελλάδα θα έπρεπε να μπεί στο FFG(X) μαζί με τις ΗΠΑ. 20 φρεγάτες οι ΗΠΑ 10 εμείς. Ξέρω πως η χρηματοδότηση είναι θέμα, αλλά αν ψάχναμε θα βρίσκαμε λύσεις.

 5. Πρώη ΑΓΕΝ σε πρόσφατη συνέντευξη αποκάλεσε το προσωπικό του Ναυτικού 7 – 8 φορές με τον όρο κατώτατο..σε ανάπτυξη ενός θέματος . Εσάς θα σας άρεσε να σας αποκαλόύσαν με αυτον τον όρο? Τρελά λεφτά για φρεγάτες!
  Τα άλλα προγράμματα των άλλων κλάδων τι θα γίνουν? Που θα βρούν λεφτά για αυτά?

 6. Σε λίγο θα ξεμείνουν απο μονάδες γενικής χρήσης, αλλά τα πανάκριβα γαλλικά πλοία για «αέραμυνα περιοχής» τους μαράνανε εκεί στο ΓΕΝ.

  Ευτυχώς που υπάρχουν και θετικά σημεία στην συμφωνία, που αφορούν την επίλυση των θεμάτων για ανταλλακτικά για τα Mirage και NH90 και την ολοκλήρωση της παραλαβής των υπολοίπων ελικοπτέρων απο την ελληνική πλευρά, με μείωση του ποσού για την αποθήκευση τους στην Γαλλία(με ευθύνη του στρατάρχη), όπως ίσως και την αποφυγή των LCS που θα μας έβγαιναν επίσης πανάκριβα, ενώ είναι σαν συνολικό πακέτο χειρότερα απο τα γαλλικά(απο οποιαδήποτε άποψη) και περισσότερη εξάρτηση απο τα αμερικανά, που θέλουν να σκοτώσουν και ένα αποτυχημένο σχέδιο πλοίων στην αγορά, για να μην γίνει ολική απογραφή για την εταιρία(στην λογιστική γλώσσα).

  1. Χαίρομαι που δεν πήραμε τα Freedom αλλά παραπάνω χαίρομαι που επανεκκινεί το πρόγραμμα το ΝΗ-90. Όσο για τις [email protected] μη λησμονούμε ότι είναι σκάφη που θα μας πάνε άνετα έως περίπου 2060 με 2070. Όσο για την νέα φρεγάτα των Η.Π.Α. ας δούμε πρώτα σε ποιό πλοίο θα βασιστεί όπου προσωπικά προκρίνω το Independence ενώ δε θέλω τα Alvaro και την FREMM-IT και μετά αποφασίζουμε άμα και πόσα θα παραγγείλουμε που 4 με 6 θεωρώ τον βέλτιστο οικονομοτεχνικά αριθμό για το Ελληνικό Π.Ν. Όσων αφορά την απογραφή έχετε απόλυτο δίκιο.

   1. Προσωπικά θα με ενδιέφερε και μια Α200 που παίρνουν και οι Αιγύπτιοι για γενική χρήση, εφοδιασμένη με το σύστημα sea spider(ως ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας από υποβρύχιες απειλές που θα εισέλθει στο ορατό μέλλον σε υπηρεσία).

    Για τα γαλλικά πλοία ελπίζω να μην έρθουν με μόλις 16 κάθετους εκτοξευτές και χωρίς ένα αξιόλογο σύστημα CIWS, εφόσον τα θέλουν για αεράμυνα ομάδας μάχης/περιοχής.

    Germany Approves Export Of Six Vessels To Egypt In 2.3 Billion € Deal

    Germany’s Federal Government gave its green light for the delivery of six frigates to the Egyptian navy as part of a dea worth about 2.3 billion euros.

    https://www.navalnews.com/naval-news/2019/04/germany-approves-export-of-six-vessels-to-egypt-in-2-3-billion-e-deal/

   1. Μονο 3; 1δις η μια μπουχαρα(συντηρητικα) 350 εκ πηγαν τα 3100 των ΗΑΕ, αρα 6 οχι 3. Κι αν καναμε ανακυκλωση συστηματων απο αποσυρομενες S ισως να εφταναν για 8. Βαλε στο ολο πακετο προς τους γαλλους και τον εκσυγχρονισμο των ΜΕΚΟ ωστε να πετυχουμε οικ. κλιμακας στη συντηρη συστηματων (ισως και τις τορπιλες F21) και voila.
    Το καλυτερο σεναριο αγορας για μενα θα ηταν: Τα 2 Φορμπιν με τις 2 Λαφαγιετ + βαρβατος εκσυγχρονισμος ΜΕΚΟ + 7 FS65 + Μιραζ2000-5f(με εξτρα εξοσετ και σκαλπ) + vab/vbl (απο 1000 τμχ) -σημειωση: και τα 2 αμφιβια-

  1. Με παράδειγμα την περίπτωση της Αιγύπτου, μέχρι και φρεγάτες θα παίρναμε, όχι 2 όμως αλλά 6 για τα ίδια χρήματα, σε περίπτωση που ισχύουν τα ποσά που αναφέρονται για τα γαλλικά και τα γερμανικά πλοία.

   Αλλά προφανώς δεν ικανοποιεί τους αρμόδιους στην Ελλάδα ο οπλισμός (που αναφέρεται παρακάτω) των Α200 επειδή ενθουσιάστηκαν με την ιδέα AAW πλοίων.

   Weapons

   127 or 76 mm Main Gun 1
   30 – 40 mm Secondary Guns 2
   12.7 – 20 mm Cannons 2
   Surface to Surface Missiles 8
   Surface to Air Missile VL Cells 32
   ASW Torpedo Tubes 2
   Sea Mines

   Aircraft

   5 t helicopters 2
   UAVs 2

   Sensors

   S-Band Navigation 1
   X-Band Navigation 1
   Helicopter Control Radar 1
   3D Surveillance/Targeting Radar 1
   Fire Control Radars 2
   Electro-Optical Tracker 1
   Hull Mounted Sonar 1
   Towed Array Sonar 1
   Anti-Diver Sonar 1
   ESM System 1

   Countermeasures

   Torpedo Decoy Launchers 2
   EM/IR Decoy Launchers 2

   https://www.thyssenkrupp-marinesystems.com/en/meko-a-200-frigate.html

 7. Πιστεύω ότι στην τελική συμφωνία με ελληνική δαιμόρφωση (24 Aster30, 16 Mica, 8 MdCN, RAM και ισχυρότερο συγκρότημα ισχύος) θα έχει κόστος κάθε πλοίο περί τα 750 εκ. Τα δύο θα πάνε 1,5 δις και λογικά τα 4 που θα πάρουμε περίπου 3 δις με τα δύο τελευταία να ναυπηγούνται στην Ελλάδα.

  Θα ήταν εντελώς παράλογο να συμφωνήσουμε σε τιμή 1,1 δις ανά πλοίο όταν με αυτά τα χρήματα παίρνουμε όποιο πλοίο θέλουμε εξειδικευμένο σε AAW.

  Αν ισχύει η τιμή που δίνει το ΠΘ, ίσως να γίνεται το LOI, ώστε από τις διαπραγματεύσεις να γίνει ξεκάθαρο ότι είναι πολύ ακριβή η επιλογή των FDI, άρα αναγκαστικά να κατευθυνθούμε προς τις Gowind.

  Ας ελπίσουμε για το καλύτερο!

 8. Πάντως το μενού (LCS frigates & La Fayette class) που σκεπτόταν ο πρώην ΥΠΑΜ, δεν νομίζω να ήταν η αποτελεσματικότερη λύση για τις μελλοντικές απαιτήσεις/προκλήσεις.

  Σχετικό άρθρο με παραπομπή στην συνέντευξη του ΥΠΑΜ σε ένα ελληνόγλωσσο περιοδικό.

  ΑGreece shows interest in buying RAN FFGs
  By Ewen Levick | Sydney | 24 January 2019

  Athens has sent an expression of interest to Defence to buy the RAN’s two remaining Adelaide-class FFG frigates, HMA Ships Melbourne and Newcastle, ADM can confirm.

  Greek Minister for Defence Evangelos Apostolakis referenced the move during a press conference attended by local media in late December.

  Minister Apostolakis said the Adelaide-class, a modified version of the US Oliver Hazard Perry class, is one of three options under consideration as an interim capability for the Hellenic Navy. Other possibilities include American LCS frigates or the French La Fayette class.

  Defence has received expressions of interest from the Hellenic Navy
  “Defence has received expressions of interest from the Hellenic Navy, as well as other countries in relation to the Adelaide class frigates,” a Defence spokesperson said to ADM.

  Greece is currently looking to expand its naval presence in the eastern Mediterranean as tensions with Turkey grow over regional natural gas exploration. Cyprus has granted drilling rights to a number of foreign companies, with ExxonMobil expected to shortly begin drilling in Cyprus’ Exclusive Economic Zone – a move Turkey has warned against.

  Ankara has previously used warships to prevent Italian company ENI from drilling at a site not far from Exxon’s license.

  A report by Ptsisi Magazine indicates that Greece also intends to use the ships to leverage its position as a ‘bridge of cooperation’ between the US and Egypt.

  The attractiveness of the Adelaide-class largely rests on upgrades received under the Sea 1390 program, which added medium range surface-to-air Evolved Sea Sparrow Missiles (ESSMs), SM-2 Block IIIA long-range air defence missiles and associated sensor and combat system enhancements. The ships are the first Australian vessels powered by gas turbines and can move from cold in less than 30 minutes.

  Sources indicate that Greece may seek an end-to-end user certificate from the US
  Sources indicate that Greece may seek an end-to-end user certificate from the US to acquire the SM2s and ESSM missiles with the Australian ships. ADM understands, however, that RAN is unlikely to include weapons with a potential sale.

  The most recent FFGs to be decommissioned are ex-HMA Ships Sydney and Darwin, with the former taken apart and the latter awaiting a decision on its future. Ex-HMAS Darwin was the first Australian ship to deploy to the Persian Gulf.

  Three new Hobart-class guided missile destroyers are replacing the Adelaide-class. Two have been commissioned into RAN service with the third due this year.

  ADM understands that the Minister’s remarks have preceded a possible visit to Australia by Greek representatives.

  “Defence treats all expressions of interest on disposals as ‘in-confidence’ unless otherwise agreed with the relevant country, and does not comment on the details of subsequent discussions or negotiations,” the Defence spokesperson said.

  “Any decision regarding the purchase of Adelaide class frigates from Australia is a matter for the relevant foreign government.

  “Once withdrawn from service, Defence has no plans to retain the Adelaide class frigates.”

  Poland officially expressed interest in buying the last Adelaide-class vessels in 2017 but negotiations have reportedly since fallen through.

  Read more at https://www.australiandefence.com.au/defence/sea/greece-shows-interest-in-buying-ran-ffgs#lmuVYPr4Mske9Xl7.99

 9. France Begins Installation of FDI Frigate Platform

  https://seawaves.com/2019/06/06/france-begins-installation-of-fdi-frigate-platform/

  http://seawaves.com/wp-content/uploads/2019/06/2019060609.jpg

  http://seawaves.com/wp-content/uploads/2019/06/2019060607.jpg

  Στην συνέχεια των συνομιλιών ισώς να συζητήσουν και για ελικόπτερα NFH για τα γαλλικά πλοία, για να μην χαλάει η εικόνα με ένα Seahawk στο ελικοδρόμιο γαλλικού πλοίου. 😉
  Αφού ακούστηκε να ακυρώθηκαν τα (πλέον) πανάκριβα ΜΗ-60R που είχε συμφωνήσει ο ναύαρχος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.