Πρόταση εκσυγχρονισμού Μ113 HEL παρουσίασε στο ΓΕΣ η ελληνική EODH

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Σε μια περίοδο που η κοινή γνώμη έχει την εντύπωση ότι δεν υφίσταται Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία και οι περισσότεροι -μεταξύ αυτών πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες- την ταυτίζουν με τις κρατικές εταιρείες του χώρου, κάποιοι παρουσιάζουν προϊόντα και λύσεις που μπορούν να καλύψουν ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και να διεκδικήσουν συμβάσεις από την διεθνή αγορά.

Στις 11 Δεκεμβρίου, η εταιρεία EODH που ειδικεύεται στον χώρο των θωρακίσεων – προστασίας τεθωρακισμένων οχημάτων, παρουσίασε στην Διεύθυνση Πεζικού του ΓΕΣ πρόταση εκσυγχρονισμού του ΤΟΜΠ Μ113 – περί τα 2.000 οχήματα του τύπου βρίσκονται σε ελληνική υπηρεσία. Επειδή ο αριθμός του οχήματος είναι τόσο μεγάλος, είναι αυτονόητο ότι η πλήρης αντικατάστασή του είναι αδύνατη, συνεπώς ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού για τουλάχιστον μερικές εκατοντάδες Μ113, αποτελεί μονόδρομο για το ΓΕΣ.

Το Μ113 HEL, όπως χαρακτηρίζει το εκσυγχρονισμένο μοντέλο η εταιρεία, συνιστά ολοκληρωμένη λύση βελτιώσεως και στους τρεις κύριους τομείς ενός τεθωρακισμένου: προστασία – θωράκιση, ισχύς πυρός, ευκινησία. Με τον τομέα της προστασίας να αποτελεί το κατ’ εξοχήν αντικείμενο εξειδικεύσεως της EODH, οι άνθρωποί της σχεδίασαν από κοινού με ξένους συνεργάτες, ένα ολοκληρωμένο πακέτο που προσφέρει βέλτιστες λύσεις αναλόγως των επιλογών που θα κάνει ο χρήστης.

Για την βελτίωση της προστασίας, η EODH προτείνει την προσθήκη σύνθετης θωρακίσεως νέας γενιάς στο εμπρόσθιο μέρος και τα πλευρά του οχήματος και συγκεκριμένα Επιπέδου 4, σύμφωνα με την Συμφωνία Τυποποιήσεως (STANAG) 4569 του ΝΑΤΟ. Ως προς το ασπίδιο που έχει αρχίσει να εγκαθίσταται στην θέση του πολυβόλου 12,7 mm, αυτό προτείνεται να κατασκευαστεί από νέα ελαφρύτερα υλικά, αντί του χάλυβα Hardox που χρησιμοποιεί ο Ελληνικός Στρατός αλλά προορίζεται για πολιτικές χρήσεις σε σκαπτικά μηχανήματα. Επιπλέον, προτείνεται η προσθήκη διάφανης θωρακίσεως, ώστε να υπάρχει δυνατότητα υπό κάλυψη παρατηρήσεως. Εννοείται ότι η EODH μπορεί να προσφέρει ακόμη υψηλότερο επίπεδο προστασίας, εφόσον αυτό είναι απαίτηση του πελάτη.

Στον τομέα της ευκινησίας, προτείνεται βασικώς η εγκατάσταση νέου πετρελαιοκινητήρα CAT C7 ισχύος 330 ίππων, προς αντικατάσταση του σημερινού ισχύος 275 ίππων. Οι τροποποιήσεις στο σκάφος περιορίζονται σε ελάχιστες μόνο. Βελτιώνεται επίσης το συγκρότημα ισχύος ώστε να διευκολύνεται η διαδικασία συντηρήσεως ενώ η οδήγηση καθίσταται απλούστερη ως διαδικασία και αίσθηση.

Για την ισχύ πυρός του Μ113, η οποία στον Ελληνικό Στρατό περιορίζεται είτε σε βαρύ πολυβόλο Μ2ΗΒ των 12,7 mm ή σε πολυβόλο βομβίδων GMG των 40 mm, προτείνονται διάφορες επιλογές, που ενέχουν φυσικά το ανάλογο κόστος. Το κύριο συστατικό είναι ένας Τηλεχειριζόμενος Σταθμός Οπλισμού με ολοκληρωμένο σκοπευτικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει θερμική κάμερα, κάμερα ημέρας και τηλέμετρο λέιζερ. Ο σταθμός προσφέρει σταθεροποίηση σε δύο άξονες, εξασφαλίζει αυτόματη ιχνηλάτηση στόχου μέσω βίντεο και παρέχει πρόνοια για προγραμματιζόμενη ζώνη απαγορεύσεως πυρός (No Fire) προς αποφυγή φιλίων απωλειών.

Στον Τηλεχειριζόμενο Σταθμό Οπλισμού μπορούν να εγκατασταθούν τυπικά όπλα, όπως αυτά που φέρουν τα Μ113 στον Ελληνικό Στρατό, αλλά η πρόταση της EODH περιλαμβάνει και μία λύση που μετατρέπει το Μ113 HEL σε “υβριδικό ΤΟΜΑ”. Αυτό επιτυγχάνεται στην περίπτωση επιλογής ως οπλισμού του πυροβόλου χαμηλής οπισθοδρομήσεως M230LF Bushmaster®Chain Gun® των 30mm στο πλαίσιο ενός δοκιμασμένου πύργου με περιορισμένες απαιτήσεις συντηρήσεως και μεγάλη αξιοπιστία (MTBF 22.000 βολές).

Το συγκεκριμένο πυροβόλο, είναι τροποποιημένη έκδοση του Μ230 που φέρουν τα επιθετικά ελικόπτερα Apache και διακρίνεται από ταχυβολία 200 β.α.λ., δραστικό βεληνεκές 2.000 μέτρων και μέγιστο 4.000 μέτρων. Το βλήμα του πυρομαχικού 30 mm x 113 αναπτύσσει ταχύτητα εξόδου 850 μέτρα/ δευτερόλεπτο και η επίδοση διατρήσεως ανέρχεται σε 25,4 mm ελατού ομογενούς χάλυβος (RHA) στα 500 μέτρα. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πυρομαχικό παράγεται στην Ελλάδα στο Συγκρότημα Εργοστασίου Αιγίου των ΕΑΣ.

Ο τηλεχειριζόμενος σταθμός μπορεί να συνδυάζει συζυγή δευτερεύον οπλισμό, στην μορφή πολυβόλου ενώ φέρει και 8 εκτοξευτές καπνογόνων. Με βάρος μικρότερο των 400 κιλών, ο σταθμός δεν επιβαρύνει ιδιαιτέρως το όχημα, ούτε επηρεάζει την μεταφορική ικανότητα στο εσωτερικό του διαμερίσματος φορτίου.

Άλλες παρεμβάσεις που δύνανται να πραγματοποιηθούν, περιλαμβάνουν:

• Νέο ηλεκτρικό σύστημα ψηφιακής αρχιτεκτονικής για το πλήρες όχημα (ακάφος και τηλεχειριζόμενος πυργίσκος).
• Νέο συγκρότημα ισχύος και σύστημα ψύξεως.
• Νέα θέση οδηγού.
• Ενισχυμένες ακραίες μεταδόσεις.
• Ενισχυμένη ανάρτηση, συμπεριλαμβανομένων και των ράβδων στρέψεως.
• Εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου.
• Ψύξη του διαμερίσματος προσωπικού.
• Σύστημα καταστολής πυρκαγιάς.
• Νέα αναρτώμενα καθίσματα αντιναρκικής προστασίας.
• Ελαστικές ερπύστριες.

Το Μ113 HEL αντιπροσωπεύει μια ολοκληρωμένη λύση που όχι μόνο στέκεται επαξίως μεταξύ των πλέον προωθημένων που έχουν εμφανισθεί στην διεθνή αγορά αλλά κατά τις διαθέσιμες πληροφορίες διακρίνεται και από άκρως ανταγωνιστικό κόστος που για τους γνώστες, εντυπωσιάζει. Αυτό είναι φυσιολογικό, δεδομένου ότι μια ιδιωτική εταιρεία που επιδιώκει να διατηρηθεί στην διεθνή αγορά, ενεργεί βάσει καθαρά επιχειρηματικών κριτηρίων και με απόλυτη προσήλωση στον στόχο του να είναι ανταγωνιστική, με αποτέλεσμα να επιλέγει τις βέλτιστες λύσεις με λογικά κόστη. Η προσέγγιση αυτή δυστυχώς, συχνά δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις μεγάλων κρατικών εταιρειών, όπου η διαφθορά και η κρατική “προστασία”, αφήνουν περιθώρια για υπερτιμήσεις και εμφάνιση μη ανταγωνιστικών προϊόντων, τα οποία δεν μπορούν να σταθούν στην αγορά.

Ευνόητο είναι ότι επειδή η πρόταση της EODH για το Μ113 HEL είναι συνολική και δεν περιορίζεται σε έναν μόνο τομέα -επί παραδείγματι στην προστασία- περιλαμβάνει υποσυστήματα τα οποία προσφέρουν άλλες ελληνικές εταιρείες, με αποτέλεσμα ευρύτερη εμπλοκή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Ως εκ τούτου, ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Μ113 του Ελληνικού Στρατού, μπορεί να αποτελέσει μια μικρογραφία προγράμματος “βάσεως”, όπως μεγάλα και πολυδάπανα που αναθέτουν οι κυβερνήσεις σε ξένους οίκους, σπεύδοντας να επισημάνουν την ζωτική σημασία τους για την διατήρηση στην ζωή μεγάλων κρατικών εταιρειών, που όμως δεν προσφέρουν δικά τους προϊόντα (βλέπε πρόγραμμα F-16 και ΕΑΒ).

Με πολύ μικρότερη δαπάνη στην περίπτωση του ΤΟΜΠ Μ113, το ΥΠΕΘΑ μπορεί να δώσει όχι μόνο “υγιή” δυναμική σε πλήθος εταιρειών της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας αλλά και να εξασφαλίσει σοβαρά έσοδα για τα κρατικά ταμεία, εφόσον εξασφαλισθούν συμβάσεις από το εξωτερικό. Ένα παράδειγμα φίλης χώρας η οποία μπορεί να επιδείξει ζωηρό ενδιαφέρον για ένα πακέτο εκσυγχρονισμού Μ113, είναι η Αίγυπτος της οποίας ο στρατός διαθέτει περισσότερα από 2.500 ΤΟΜΠ του τύπου. Για λόγους πολιτικούς, το Κάιρο δεν επιθυμεί να αναθέσει κάποιο πρόγραμμα σε εταιρείες με εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο, επειδή προέρχονται από το Ισραήλ και την Τουρκία. Εδώ, με την κατάλληλη πολιτική υποστήριξη από πλευράς ελληνικής κυβερνήσεως, η πρόταση της EODH μπορεί να είναι ιδιαιτέρως ελκυστική. Κάτι που εκτιμούμε ότι θα φανεί πολύ σύντομα από τους επισκέπτες στο περίπτερο της εταιρείας, κατά την διάρκεια της εκθέσεως αμυντικού υλικού DEFEA 2020 τον Ιούνιο του 2020.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

14 Απαντήσεις

 1. O CAT C7 αν συνδυαστει με τις αναβαθμισεις θωρακισης και τηλεχειριζομενου πυροβολου, δεν νομιζω οτι θα προσφέρει εν τελη αυξημενες επιδοσεις. Αυξημενη αξιοπιστια πολυ πιθανα ναι. Αλλα οι προσθηκες θα επιφέρουν και βάρος.

  Σε κάθε περιπτωση κλασσικα το οποιο σενάριο αναβάθμισης των M113 ειναι θεμιτό (αναβαθμισης ειπα, οχι αναβαθμισης τυπου ISIS που κάνουν οι δικοι μας με κατι χαζους πυργους και ασπιδια).

  Φοβαμαι ομως οτι τα Μ113 ειναι σε πολυ μεγαλες ποσοτητες (ασχετα του ποσα δουλευουν εν τελη) και το εμψυχο υλικο μαλλον εχει ανυπαρκτη αξία συμφωνα με τους διοικουντες (αν κρινουμε οτι δεν ειναι ποτε μεσα στην λιστα των εξοπλισμων μια αναβαθμιση Μ113 ή ενα κρανος)… οποτε τζαμπα ο κοπος της ΕΟΔΗ, τζαμπα τα αρθρα, τζαμπα και τα σχολια μας.

 2. Κάποιες ερωτήσεις-απορίες.
  1) Αντιναρκικη και αντιθραυσματικη προστασία προβλέπεται στο πακέτο;
  2) Δεν βλέπω ενίσχυση θωράκισης στο πάνω μέρος του οχηματος. Υπάρχει πρόβλεψη για κάτι τέτοιο;
  3) Υπάρχει πρόβλεψη για το επιπλέον βάρος σε μελλοντική τοποθέτηση ενεργητικού σύστηματος προστασίας π.χ. Iron fist;
  4) Το κόστος μιας τέτοιας αναβάθμισης στο περίπου πιο είναι;

 3. Δεν έχει νόημα να γινει κάτι τέτοιο εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα Μ113Α3.
  Αντίθετα πολύ λιγότερες παρεμβάσεις χρειάζονται τα Λεωνίδας, εκεί έπρεπε να επικεντρωθούν.
  Βεβαια πουθενά δεν αναφέρεται και το κόστος και μην ξεχνάμε και την περίπτωση της Αυσταλίας και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν:
  http://www.proelasi.org/%cf%84%ce%b1-%ce%b5%ce%ba%cf%83%cf%85%ce%b3%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%cf%85%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%ac-%ce%bc113as4-%ce%ba%ce%b1/

  Συνεπώς κάνουν ΕΜΖ στα Λεωνίδας αν είναι σε λογική οικονομικά πλαίσια…

 4. Η προταση επι της αρχης ειναι ενδιαφερουσα.
  Θα πρεπει να παρατηρησω οτι παρουσιαζει και καποια μειονεκτηματα.
  – Το 1ο) εχει σχεση με τα επιπεδα προστασιας στο προσθιο τοξο. Απο οτι αντιλαμβανομαι η συνθετη θωρακιση της εταιριας καλυπτει μονο τα πυρομαχικα τυπου ΗΕΑΤ, αλλα οχι και τα βληματα ΚΕ.
  – Ο τηλεκατυνευθυνομενος πυργος με την μορφη που φαινεται δειχνει να ειναι «γυμνος», δηλαδη λειπει ο θωρακας. Για αυτο και ειναι εξαιρετικα «εθραυστος» ακομη και σε βολες ελαφρων οπλων του πεζικου.
  – Η αντικατασταση του συστηματος ισχυος ειναι μια εξαιρετικα δαπανηρη διαδικασια, ιδιαιτερα εαν πραγματοποιειται σε Μ113 που εχουν 40 ή 50 χρονια στην πλατη τους. Γιατι με τα μεχρι σημερα δεδομενα τα νεοτερα Μ113Α2 του ΕΣ εχουν τουλαχιστον 40 χρονια στην πλατη τους απο την στιγμη που βγηκαν απο την γραμμη παραγωγης.
  – Εκεινο ομως που εχει σημασια ειναι ποιο θα ειναι τελικα το συνολικο κοστος αυτης της μετασκευης. Εδω ειναι ισως το μεγαλυτερο μειονεκτημα και αυτο γιατι το βελτιωμενο οχημα εχει 2 απο τα τρια χαρακτηριστικα του να ειναι του «κουτιου» (κινητηρας, πυργος-ΣΕΠ-οπλο των 30χλς).

  Μηπως λοιπον ειναι καλυτερα να υπαρξει μιας απευθειας συγκρηση αυτων οπως επισης και αναλογων προσπαθειων με κατι εξ ολοκληρου καινουργιου; Μονο ετσι ειναι δυνατο να αντιληφτουμε εαν η βελτιωση με την μορφη της συλλογης αναβθμησης, μπορει να θεωρηται σαν η ενδεδειγμενη λυση.

  Το οχημα με την συλλογη αναβθμησης μαλλον εχει μελετηθει για να μπορει να αντιμετωπισει κυριως τις ασυμμετρες απειλες εντος και εκτος κατοικημενων περιοχων και οχι ΜΚ μοναδες.Ισως τελικα να προσπαθει να καλυφτει με αυτον τον τροπο η ελλειψη ΤΘ οχηματων οπως τα MRAP για τις μηχανοποιημενες ΤΞ.

  Για αρχη ομως δεν ειναι ασχημα.
  😉

  .+-

 5. Δεν ξέρω, αυτό που ξέρω είναι οτι αυτή την στιγμή οι πόροι πρέπει να πάνε κυρίως σε (1) αεροπορία, (2) ναυτικό, (3) ειδικές δυνάμεις, (4) συλλογή πληροφοριών (5) ασύμμετρες επιχειρήσεις.

  Μια καλή ενίσχυση για τον στρατό ξηράς θα ήταν ίσως μια κάποια αναβάθμιση του πυροβολικού κι η προμήθεια ενός αριθμού ATGM εκτός οπτικής επαφής και βεληνεκούς > 4 χιλιομέτρων και όπως ο spike NOLS ή ο MMP. Και μέσα παρατήρησης βεβαίως. Τέτοια όπλα τον Εβρο τον ασφαλίζουν αρκεί το προσωπικό να έχει κάποιο φρόνημα και μην το βάλει στα πόδια..

  Πρέπει να φύγουμε απ την λογική μοιράσματος της φτωχής πίτας και να μπούμε στην λογική πως τα χρήματα πάνε εκεί που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες μας με την μεγαλύτερη απόδοση.

 6. Πολύ νωρίς το πρότειναν, έτσι θα γίνει επιτέλους υπερόπλο το αγαπημένο όχημα του ΓΕΣ.
  Μεθαύριο να παρουσιάσουν και μια συλλογή αναβάθμισης για τις «καναδέσες»μ με πρόσθετη θωράκιση στην καμπίνα του οδηγού/συνοδηγού, αυτά είμαι σίγουρος ότι θα εντυπωσιάσουν τους γείτονες(λογικά θα έχουν ήδη ανησυχήσει με την συγκεκριμένη ανακοίνωση). 😜

    1. Υπήρξαν και στο ευρωπαϊκό μέτωπο στην 82η αερομεταφερόμενη καο στην 9η ΜΠ του αμερικανικού στρατού, και στην συνέχεια στον πόλεμο στην Κορέα όπου εμφανίστηκαν οχήματα με μετατροπές για προστασία του προσωπικού.

     Τροχοφόρα φρούρια: Μια μικρή ιστορία των Gun Trucks απο τον Β’ ΠΠ μέχρι σήμερα

   1. Οι πατέντες του IS φαίνεται(και με παράδειγμα τα «αναβαθμισμένα» BMP) να έχουν φανατικούς οπαδούς στον ΕΣ.

    Ποιός ξέρει τι θα εμφανίσουν ακόμα με την παλιατζούρα που συνεχίζουν να συλλέγουν(αντί να προγραμματίσουν μια αντικατάσταση υλικού με νέα συστήματα, σε ρυθμό που να αντέχει η οικονομία της χώρας, σπαταλούν τα λίγα χρήματα σε παλιοσίδερα που απαιτούν και επιπλέον έξοδα για «εκσυγχρονισμό» αφού παραλαμβάνονται όπως αποθηκεύτηκαν πρίν από χρόνια).

    Άφησαν να περάσουν ευκαιρίες ανεκμετάλλευτες, και σήμερα ψάχνονται να σωθούν με τα FMS από ΗΠΑ που περιέχουν και έξοδα στο είδος φόρου βλακείας, ενώ είναι ξεπερασμένα, αλλιώς δεν θα τα παραχωρούσαν οι αμερικανοί(που ζητάνε και προίκα χρήματα για υποχρεωτικές ανακατασκευές).

  1. Αξιόλογη προσπάθεια από ελληνικά χέρια. Πάντως προσωπικά και εγώ όπως και άλλοι πιστεύουν ότι τα χρήματα πρέπει να πάνε πρώτα στην αεροπορία, μετά στην συλλογή πληροφοριών, στο ναυτικό και στους καταδρομείς. Ο ΕΣ το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να βελτιώσει τις διαθεσιμότητες και μόνο συγκεκριμένες προσθήκες. Στα σημερινά οικονομικά μας δεδομένα και εγώ θα προέκρινα τα Μ-113Α3 έναντι των Bradley( δυστυχώς ελλειψει χρημάτων) αλλά τουλάχιστον τα -Α3 να αντικαταστήσουν κάθε παλιό όχημα. Από εκεί και πέρα απλά νέους ασυρμάτους, καπνογόνα, αντι-Ir βαφή, ασπίδιο για το «πενηντάρι» ή το GMG και κινητό δίκτυ παραλλαγής. Και τα -Α2 που θα μείνουν να συμπληρώσουν τους ΠΟΥ κανονικά(ασθενοφόρα, διοικητικά, ΠΑΠ-λάθος η μη προμήθεια των FIST, μεταφοράς πυρομαχικών για πυροβολικό, μετατροπή οχημάτων για μηχανικό σε συνδυασμό με leopard μηχανικού κ.α.) Ο ΕΣ πρέπει να αναβαθμίσει το πυροβολικό(δεκάδες αποσυρόμενα ραντάρ TPQ-36/-37/MPQ-64), AVENGER, τα M1117 για τα μικρά νησιά( για τους ΕΜΛ), στρατονομία, επιτήρηση φυλακίων, φύλαξη κάθε βάσης, στις ΕΑΝ/ΙΛΑΝ στην θέση της μιας ίλης/ουλαμού των VBL. Επίσης να πάμε να «μαζέψουμε» τα MLRS για την ΑΣΔΕΝ(μαζί με ATACMS), τα FMTV/OSHKOSH να φύγουν οι «βάτραχοι»/»ρεο» και τα γαλλικά Sperwer για να μοιραστούν σε ΑΣΔΕΝ και Έβρο. Το πακέτο αυτό αναβάθμισης θα πρέπει να τοποθετηθεί στα ΛΕΩΝΙΔΑΣ τα οποία θα πρέπει να μετακινηθούν στις τεθωρακισμένες ταξιαρχίες.

   1. Γιατί όλοι αφήνετε τα Λεωνίδας εκτός; 350 Λεωνίδας ΙΙ, αν συμμαζευτούν και εξοπλιστούν κάνουν μεγάλο σαματά στην ΑΣΔΕΝ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.