Πρόταση της ΕΕΛΕΑΑ για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα του FCAS

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα του Νέου Ευρωπαϊκού Μαχητικού Αεροσκάφους, προτείνει η Ένωση Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας & Άμυνας (ΕΕΛΕΑΑ) με επιστολή της προς τον ΥΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στις 22 Μαρτίου.

Στην επιστολή, σημειώνεται η συμφωνία Γερμανίας και Γαλλίας για την ανάπτυξη του Μελλοντικού Αεροπορικού Συστήματος Μάχης (FCAS) που θα ανταποκρίνεται στην λεγομένη 6η γενεά μαχητικών αεροσκαφών, με προοπτική εντάξεως σε υπηρεσία περί το 2040. Παρίσι και Βερολίνο έχουν εκφράσει την επιθυμία εντάξεως και άλλων χωρών στο πρόγραμμα, με την Ισπανία να εμφανίζεται η πρώτη εξ αυτών που εκδήλωσε ενδιαφέρον.

Στην δισέλιδη  επιστολή της η ΕΕΛΕΑΑ υποστηρίζει: “Η απόφαση συμμετοχής στο υπόψη πρόγραμμα από την αρχική του φάση θα έχει αρκετά σημαντικά πλεονεκτήματα για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας αφού θα:

-Συμμετάσχει από την αρχική φάση στο πρόγραμμα και θα μπορέσει να συμβάλει στη διαμόρφωση των επιχειρησιακών απαιτήσεων του αεροσκάφους.

-Είναι από τις πρώτες αεροπορικές δυνάμεις στην Ευρώπη που θα αποκτήσει ένα σύγχρονο μαχητικό νέας γενιάς σε ανταγωνιστική τιμή.

-Εξασφαλίζει την ασφάλεια της προμήθειάς του (security of supply).

-Εξασφαλίζει την υποστήριξη του αεροσκάφους σε όλη την διάρκεια του κύκλου ζωής.

-Δώσει την δυνατότητα σταδιακής και προγραμματισμένης διάθεσης πόρων σε μακροχρόνιο ορίζοντα, με αναλογική κατανομή στις συμμετέχουσες χώρες.

-Επιστραφεί στην χώρα ποσοστό πάνω από 80% του κόστους συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Επίσης, η απόφαση συμμετοχής στο συνεργατικό αυτό πρόγραμμα από την αρχική φάση ανάπτυξης του αεροσκάφους, θα δώσει τη δυνατότητα ενεργού εμπλοκής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, η συμμετοχή της οποίας θα αποφέρει στην χώρα τα παρακάτω σημαντικά οφέλη: 

-Διατήρηση κρίσιμων βιομηχανικών και τεχνολογικών υποδομών.

Στήριξη των εξαγωγών και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας αμυντικής
βιομηχανίας.

Παραγωγική εξειδίκευση σε προϊόντα υψηλού τεχνολογικού επιπέδου.

Προώθηση και δημιουργία κοινοπραξιών – συνεργασιών.

-Ενίσχυση της απασχόλησης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

-Μόνιμη εμπλοκή/ συμμετοχή στην υποστήριξη του αεροσκάφους όλων των χρηστών καθ’ όλη την διάρκεια του κύκλου ζωής.

Αύξηση των θέσεων εργασίας και ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας“.

Η ΕΕΛΕΑΑ τονίζει ότι ο ίδιος ο Αρχηγός της Ισπανικής Αεροπορίας δήλωσε ότι η επιθυμία συμμετοχής ως εταίρος και όχι ως απλός πελάτης, εξαρτήθηκε καθοριστικώς από το προσφερόμενο επίπεδο βιομηχανικής συμμετοχής. Τέλος, επισημαίνεται η σημασία της λήψεως αποφάσεως για συμμετοχή από το αρχικό στάδιο του προγράμματος, δεδομένου ότι έτσι μεγιστοποιούνται τα οφέλη και πλεονεκτήματα.

Με δεδομένη την οικονομική αντίληψη της παρούσης κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το “όραμά” της για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία και την ανάπτυξη της χώρας γενικότερα, η πρόταση της ΕΕΛΕΑΑ πέφτει στο κενό. Θα χρειαστεί η πρόταση να επαναληφθεί σε μια άλλη κυβέρνηση, με σοβαρά πρόσωπα και προσωπικότητες, τα οποία θα μπορούν να συσχετίσουν ευθέως την Εθνική Άμυνα με την Οικονομία και την Ασφάλεια. Μια κυβέρνηση η οποία θα έχει την βούληση να διαχειριστεί όλη αυτή την πρόκληση, ιδρύοντας ένα Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας που θα “μιλάει την ίδια γλώσσα”, τόσο με το ΥΠΕΘΑ όσο και με το Υπουργείο Οικονομίας.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

 1. Μια μεγάλη και σπάνια ευκαιρία για συμμετοχή στο μεγαλύτερο αμυντικό πρόγραμμα της Ευρώπης για τα επόμενα 40+ χρόνια. Σημαντική είναι η συμμετοχή της Γαλλίας ως ισότιμος εταίρος(εξαρχής), και η αποχή των Άγγλων και των γειτόνων που έχουν δεσμεύσει οικονομικούς πόρους στο αμερικανικό πρόγραμμα.

  Εδώ νομίζω επιβάλλεται και η στήριξη της πρωτοβουλίας της ΕΕΛΕΑΑ, απο την ευρωπαϊκή πολιτική στις Βρυξέλλες, η οποία θα μπορούσε να «σπρώξει» τους πολιτικούς παράγοντες στην Ελλάδα να σκεφτούν και μια φορά το συμφέρον της Ελλάδας, αντί να παριστάνουν τις υπηρέτριες των ΗΠΑ(και ειδικά στην ΛΜ), οι οποίες σκέπτονται μόνο τα δικά τους συμφέροντα.

  Πιστεύω ότι πρέπει να αποφευχθεί οπωσδήποτε ένα σενάριο πλήρες εξάρτησης απο μια συγκεκριμένη χώρα και εταιρία(ΛΜ) η οποία θέλει να αποφασίζει πιο μαχητικό θα «έπρεπε» να αγοράσει ο Έλληνας φορολογούμενος.

  Η συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, προσφέρει προφανώς πολλά περισσότερα απο μια ευκαιρία/προοπτική για μια σταδιακή απεξάρτηση απο μια εταιρία που θέλει να εμπλέκεται στα πολιτικά της Ελλάδος και να επιβάλει τα συμφέροντα της στην περιοχή μέσο της αμερικανικής (εξωτερικής) πολιτικής.

  1. «και η αποχή των Άγγλων»

   Το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ για μενα.
   Αρκει να μην εχει τον ιδιο αργο ρυθμο ενσωματωσης νεων συστηματων ( και αναβαθμισεων ) οπως με τα Rafale και ΕF2000.
   Η Ευρωπη πρεπει να καταλαβει οτι αν θελει να ανταγωνιστει το μονοπωλιο των αμερκανων στην κατηγορια πρεπει να βαλει βαθια το χερι στην τσεπη.Δεν γινεται να ειναι σε υπηρεσια τοσα χρονια τα Rafale και ΕF2000 και να υπαρχουν ακομη μοντελα των αρχικων εκδοσεων με μειωμενες δυνατοτητες και να περιμενουν να βρεθει κανενας πελατης του εξωτερικου να βαλει λεφτα ωστε να πιστοποιηθει το ταδε οπλο, το ταδε ατρακτιδιο και το ταδε ρανταρ.
   Απο την αρχη πρεπει το οπλοσυστημα να ειναι ολοκληρωμενο και πιστοποιημενο για ολα τα εξωτερικα φορτια της ευρωπαικης αμυντικης βιομηχανιας.

 2. @tsimuha

  Αυτό με τον ρυθμό ανάπτυξης και ενσωμάτωσης νέων συστημάτων η την πιστοποίηση όπλων στο αεροσκάφος είναι όντως ένα σημαντικό σημείο.
  Μια συμμετοχή μας σαν εταίροι στο πρόγραμμα θα μας έδινε όμως την δυνατότητα να εκφράσουμε εξαρχής μερικές απαιτήσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες μας, όπως περιγράφεται στο παρακάτω απόσπασμα του άρθρου.

  «Στην δισέλιδη επιστολή της η ΕΕΛΕΑΑ υποστηρίζει: “Η απόφαση συμμετοχής στο υπόψη πρόγραμμα από την αρχική του φάση θα έχει αρκετά σημαντικά πλεονεκτήματα για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας αφού θα:

  -Συμμετάσχει από την αρχική φάση στο πρόγραμμα και θα μπορέσει να συμβάλει στη διαμόρφωση των επιχειρησιακών απαιτήσεων του αεροσκάφους.»

  Στο οικονομικό θέμα θέλω να παρατηρήσω ότι (με παράδειγμα το αμερικανικό πρόγραμμα) περισσότερο χρήμα δεν σημαίνει αναγκαστικά εγγύηση για σύντομη πρόοδο και επιτυχία, εφόσον οι γιάνκηδες έχουν ρίξει απίστευτα ποσά στο JSF ενώ αυτό ακόμα παλεύει να γίνει (ετοιμοπαράδοτο) προϊόν/μαχητικό στους πελάτες που συμμετέχουν και στο πρόγραμμα, παρά την εμπλοκή εταιριών με μεγάλη εμπειρία σε προγράμματα μαχητικών.

  Νομίζω επιπλέον, ότι τα διδάγματα και οι εμπειρίες που αντλήθηκαν/αποκτήθηκαν από τα προηγούμενα προγράμματα EF&Rafale η και Neuron, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εναρμόνιση της διαδικασίας σχεδιασμού και ανάπτυξης στο νέο πρόγραμμα για το FCAS. Όχι μόνο για την επανδρωμένη έκδοση, αλλά και για το UCAV wingman που συζητείται παράλληλα.

 3. Συναρπαστική προοπτική αλλά αν το σκεφτεί κάποιος ψύχραιμα, πολύ μεγάλο ρίσκο με αμφίβολα οφέλη.

  Αν το πρόγραμμα στραβώσει με υπερβάσεις κόστους και καθυστερήσεις είτε επειδή οι Γερμανοί θα τσακώνονται με τους Γάλλους για την πίτα είτε για άλλο λόγο θα μείνουμε χωρίς ΝΜΑ. Αν το τελικό σχέδιο δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες μας, το αυτό. Οπότε.. μεγάλο ρίσκο..

  Όσον αφορά τα οφέλη είναι αμφίβολο τι είδους κατασκευαστικό μέρος μπορούμε πραγματικά να αναλάβουμε. Ίσως η ΕΕΛΕΑΑ θα μπορούσε να μας κάνει μια απαρίθμηση των δυνατοτήτων των μελών της.

  Απο την άλλη θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία αν σχεδιαζόταν σωστά. Προσωπικά πάντως θα άρχιζα απο αλλού. Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν κι επιδέξιους κώλους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.