Πρώτη δημόσια εμφάνιση των νεοπαραληφθέντων πυροβόλων Nora-B52 της Εθνικής Φρουράς

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Όπως είχαμε αναφέρει από τον περασμένο Αύγουστο, παρουσιάσθηκαν στην στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα νέα πυροβόλα Nora-B52 που παραγγέλθηκαν από την Σερβία.

Όχημα MILOSH

Στην παρέλαση εμφανίσθηκε Πυροβολαρχία με 4 πυροβόλα και όχημα MILOS του Κέντρου Διευθύνσεως Πυρός. Το σύστημα σε υπηρεσία με την Εθνική Φρουρά ονομάζεται ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (ALEXANDER THE GREAT SYSTEM) αλλά δεν πρέπει να συγχέεται με το πιο σύγχρονο σχέδιο αυτοκινούμενου πυροβόλου Alexandar που παρουσίασε το 2017 η σερβική κατασκευάστρια Yugoimport.

Το Nora-B52 διακρίνεται από υψηλό σύστημα αυτοματισμού και από πλευράς επιδόσεων η ταχυβολία κυμαίνεται σε 4 βολές/ λεπτό ενώ το μέγιστο βεληνεκές με κοινό βλήμα Μ107 ανέρχεται σε 32.000 μέτρα, που αυξάνεται σε 41.850 μέτρα με χρήση βλημάτων εκτεταμένου βεληνεκούς (ERFB-BB).

H προμήθεια των 24 πυροβόλων, εξασφαλίζει για το Όπλο του Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς δύο Μοίρες των 12 σωλήνων εκάστη. Η προμήθεια πυροβόλων από την Σερβία, πραγματοποιήθηκε κατόπιν αξιολογήσεως προτάσεων στην διεθνή αγορά από το ΓΕΕΦ. Συγκεκριμένα αξιολογήθηκαν επιπλέον προτάσεις για ανάλογα συστήματα από την Γαλλία και το Ισραήλ, προς κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών που είχαν καταγραφεί από πλευράς Εθνικής Φρουράς. Η επιλογή της προτάσεως της Yugoimport ως η πλέον οικονομική, κρίθηκε ικανοποιητική από όλες τις πλευρές.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

36 Απαντήσεις

 1. Η Ελλάδα θα ακολουθήσει αγοράζοντας το νεότερο μοντέλο ALEKSANDAR απο την Σερβία;
  Η θα επιμένει μήπως στα θερινά μοντέλα Μ110/Α2, που χρειάζονται ολόκληρο στρατό(έκαστο) για την λειτουργία του συστήματος;

  Παίζει μήπως ένα άλλο μοντέλο (ίσως ευρωπαϊκό) επί σκάφους 8X8, η περιμένουμε παραχωρήσεις Μ109 απο αμερικανικές μάντρες/αποθέματα(για να μη χαλάει και η εικόνα απο μια πολυτυπία); 😉

  1. Καλημέρα

   @Gunslinger32 – «το νεότερο μοντέλο ALEKSANDAR»

   Απορία: Όλα τα οχήματα σε σχέση με το σύστημα Β52 που παρέλασαν έγραφαν στο πλευρό Alexander μαζί με μια άλλη λέξη. Μάλιστα σε άσπρο φωσφοριζέ φόντο. Η θέση της ετικέτας φαίνεται και στη φοτωγραφία του MILOSH, ακριβώς κάτω από το τελευταίο πίσω παράθυρο.

   Έτσι ονομάζεται το μοντέλο στη Σερβία;

   1. Οχι. Το Alexander TGS (The Great System) ειναι λογω ονειρωξεων ιεραρχιας…
    Το AlexandAr μαλλον δεν ηταν διαθεσιμο (δεχ ειχε ολοκληρωσει την εξελιξη του) τον καιρο που γινονταν οι συζητησεις με τους Σερβους

   2. Ευχαριστώ Ευστάθιε

    Μου έκανε εντύπωση το όλο…παρουσιαστικό του πράγματος γιατί όντως δεν ταίριαζε με το υπόλοιπο σύνολο.

    Αν και μένα πήγε το μυαλό μου σε «υπέρμετρο ζήλο», ευκαιρία να κάνουμε εντύπωση με τα νέα συστήματα κτλ

   3. Ευστάθιος Παλαιολόγος 2 Οκτωβρίου 2019

    Προσωπικά πιστεύω ότι η επιλογή ήταν για λόγους κόστους, αποκλείεται να μην γνώριζαν για το Alexander έστω ότι βρίσκεται υπό ανάπτυξη,

    Από την άλλη το G6-52 ο ρυθμός βολής του ειναι διπλάσιος 8/min πολύ ανώτερο σε Shoot & Scoot

  2. Η Ελλάδα πήρε extra stealth μαχητικά f16. Ήταν τόσο αόρατα που δεν τα είδε κανείς στην χτεσινή παρέλαση της Κύπρου. Νικήσαμε τα παλιομοδίτικα υποθαλάσσια τρυπάνια που είναι τουρκικά και μπορούν να τα δούν όλοι. Που είναι τώρα όλοι αυτοί οι φανφάρες που γράφουν σε πολυτονικό τις μπαρούφες της δεξιάς ; Φαίνεται πιάσανε καρέγλες αυτοί και οι δικοί τους. Μην περιμένεις πολιτική από δαύτους άμα δεν στάξει μίζα. Το ίδιο ισχύει και για τους εξοπλισμούς θερινούς ή μη.

   1. Όταν ήταν όμως ορατά πέρσι, δεν προκάλεσαν και μεγάλα χαμόγελα στο νησί, αφού ακούστηκαν και παράξενα σχόλια απο μερικούς.

    Προσωπικά δεν περιμένω μεγάλα έργα είτε απο δεξιά είτε απο αριστερά μεριά, εφόσον οι μίζες και τα φακελάκια είναι προφανώς εθνικό άθλημα, και εφόσον η αντίληψη ότι τα χρήματα δεν βρομάνε είναι διαδεδομένη σε όλα τα μήκη και πλάτη στην χώρα. Έχω επίσης την εντύπωση ότι το πρόβλημα δεν προέρχεται αποκλειστικά απο την πλευρά των πολιτικών αλλά και απο τους στρατιωτικούς ο έχουν (όχι σπάνια) συγκεκριμένες προτιμήσεις στην επιλογή όπλων.

  3. Η αλήθεια είναι ότι ένα τέτοιο σύστημα όπως το Aleksandar, είτε το Zusana είτε το G6 θα ήταν χρήσιμο για την αντικατάσταση των παλαιότερων M109. Δεν αναφέρω το Ceasar, το Archer κλπ γιατί από σχετικές πηγές που έχω διαβάσει είναι αρκετά ακριβά. Ενδιαφέρον ίσως έχει για εμάς και το αναπτυσσόμενο Brutus από τις ΗΠΑ.

   Όπως και να έχει, η συνεργασία μας με τους Σέρβους θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη, ειδικά σε συστήματα πυροβολικού όπως τα MLRS Sumadija για παράδειγμα.

   1. Αν είναι σωστές οι πληροφορίες, οι Δανοί επέλεξαν το γαλλικό πυροβόλο επάνω στο τσέχικο όχημα (8X8) για αντικατάσταση των Μ-109, το σύστημα ίσως να είναι πιο οικονομικό στην αγορά επάνω στο τσέχικο σκάφος(αλλά με ευρωπαϊκό κινητήρα αντί για τον αμερικανικό, αφού οι ευρωπαϊκοί έχουν καλύτερη απόδοση και μικρότερη κατανάλωση, επειδή δεν μετράνε σε γαλόνια όπως οι αμερικάνοι αλλά σε λίτρα).

    Προσωπική μου προτίμηση για αυτού το είδους όπλου, θα ήταν ένα σύστημα που συνδιάζει το πυροβόλο του PzH2000 με σκάφος MAN 8X8, αλλά αυτό ίσως να ξεφεύγει στα έξοδα για την ελληνική περίπτωση(τα εξαρτήματα θα ήταν όμως τα ίδια για τα πυροβόλα, οπότε θα υπήρξε και μια συνέργεια στο θέμα συντήρησης ανταλλακτικών).

   1. Για ξεκίνημα θα πρότεινα εκσυγχρονισμό του ατομικού εξοπλισμού, με πρώτο μέρος τα άρβυλα και εν συνέχεια κράνη και εξαρτήσεις. 😉

 2. Αγαπητοί συνσχολιαστές, η αντικατάσταση των 420 εν υπηρεσία Μ-109 είναι ουτοπική μεσοπρόθεσμα, κυρίως για λόγους κόστους.
  Αντ’ αυτού, θα ήταν πολύ ρεαλιστικότερο να συζητούσαμε ένα στοχευμένο πρόγραμμα αναβάθμισής τους, την προμήθεια μερικών μεταχειρισμένων PzH-2000 αλλά και τυχόν πρόσθετων μεταχειρισμένων M-109 νεότερων εκδόσεων, καθώς και την προμήθεια σύγχρονων πυρομαχικών.
  Τα παραπάνω ενέχουν κλάσμα του κόστους πλήρους αντικατάστασης των Μ-109 και θα αναβάθμιζαν άμεσα τις δυνατότητες του συμβατικού ΠΒ.

  1. Δεν θα το ελεγα. Οταν 1 ΡΖΗ παραγει το ιδιο αποτελεσμα οσο 6 Μ109, με τα μτχ που κατεληξαν Κροατια-Λιθουανια (16+21) συν τα αποθηκευμενα Ολλανδικα (27) ή έστω τα Γερμανικα (περιπου 40 ακομα) μια χαρα αντικαθιστας τα Μ109, τα οποια μπορεις να »σπρωξεις» στην αγορα (κατοπιν αδειας) ή να τροποιησεις το σασι φτιαχνοντας καποιο βαρυ ΤΟΜΠ (ιδανικη περιπτωση: μηχανη μπροστα, πορτα αποβιβασης πισω, χωρις περιτα κοψε-ραψε στο σασι). Ετσι, μεσοπροθεσμα, εξοικονομεις αρκετα εκ. ευρω απο τη συντηρηση (αφου πλεον θα υπαρχει 1 τυπος π/β) το προσωπικο και τη ΔΜ.

   1. @ Ευστάθιος Παλαιολόγος 3 Οκτωβρίου 2019
    Για 6 δεν ξέρω αλλα μια 3αδα πρέπει να την εχει το PzH2000.
    Τεράστιος αριθμός 109 πάντως, δύσκολα μπορεί να υποστηριχθεί πλέον.
    Όταν έχει φτάσει πάντως το G6-52 να ρίχνει 8 βλήματα ανά λεπτό τι να πούμε για τα 109?

   2. Αυτή η -ευρέως διαδεδομένη, είναι η αλήθεια- λογική είναι υπεραπλουστευτική καθώς στηρίζεται στις θεωρητικά/τεχνικά υπέρτερες επιδόσεις του νεότερου συστήματος έναντι του παλαιότερου, αφήνει απ’ έξω όμως σχεδόν όλες τις πραγματικές επιχειρησιακές παραμέτρους.
    Π.χ. ένα PzH με τον υπέρτερο ρυθμό βολής του όντως θα μπορούσε να στείλει στον στόχο όσα βλήματα θα έστελναν 3 Μ-109 στο ίδιο χρονικό διάστημα. Εύλογα όμως τίθεται ο αντίλογος που λέει ότι 4 PzH δεν μπορούν πρακτικά να καλύψουν τις ανάγκες που θα κάλυπταν 12 Μ-109. Ούτε να βρίσκονται σε τόσα σημεία όπως εκείνα, ούτε να έχουν συνολικά τον ίδιο αριθμό βλημάτων διαθέσιμων προς εξαπόλυση.
    Τα Α/Κ πυροβόλα φέρουν πολύ ελαφρά θωράκιση για να μπορέσουν να μετατραπούν σε ΤΟΜΠ. Συνεπώς θα απαιτούνταν η προσθήκη αρκετού επιπλέον παθητικού θώρακα. Αυτομάτως όμως αυτό θα απαιτούσε και την αλλαγή του κινητήρα με κάποιον αρκετά ισχυρότερο για να αντισταθμιστεί το επιπλεόν βάρος. Και αυτός με τη σειρά του θα απαιτούσε γενικότερη αναδιάταξη στο εσωτερικό του οχήματος. Η δε νέα κατανομή του συνολικού βάρους (μη ξεχνάμε ότι τα συμβατικά Α/Κ φέρουν τον πύργο και το σύνολο των πυρομαχικών τους πίσω) πιθανότατα θα απαιτούσε και τροποποίηση/αλλαγής του συστήματος πέδησης. Όλα αυτά πολύ φοβάμαι ότι θα καθιστούσαν το εγχείρημα αντιοικονομικό μιλώντας για «μόλις» 400 οχήματα.

   3. To θέμα με αυτή την προσέγγιση είναι το εξής, αυτά τα 50 (έστω) PzH που κάνουν για 300 Μ-109 και πάλι λειτουργούν σε Πυροβολαρχίες και έστ,ακόμα και αν δουλέψουν σε Ουλαμούς καλύπτουν ανά πάσα στιγμή 12 (ή 24) αποστολές (12Χ4=48 πυροβόλα). Ακόμα και με το δεδομένο του αυξημένου ρυθμού βολής και του μεγαλύτερου βεληνεκούς δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τους αριθμούς των Μ-109
    Δηλαδή, ναι μεν η ποιότητα κάνει την διαφορά αλλά χρειάζονται και οι αριθμοί. Τα 300 Μ-109 είναι περίπου 50 Πυροβολαρχίες των 6 σωλήνων οπόταν 50 ταυτόχρονες αποστολές πυρός.
    Και για το PzH δύσκολα μπορείς να πεις ότι 1 πυροβόλο αντικαθιστά 6. Αυτό που μπορείς να πείς θα ήταν, ενδεχωμένως, ότι η πυροβολαρχία PzH είναι 6 φορές πιο αποτελεσματική ή μπορεί να εκτελέσει 6 φορές πιο γρήγορα τις αποστολές πυρός της ή ότι μπορεί να καλύπτει μεγαλύτερο εμβαδό τομέα ευθύνης. Αλλά δεν μπορεί να είναι παντού ταυτόχρονα ή ανά πάσα στιγμή

   4. Σε όσα σωστά σου έχουν παραθέσει οἱ προλαλήσαντες,θα προσθέσω ότι υπήρχαν πρόσφατα διαθέσιμα αυστριακά Μ-109Α5ΟΕ,αναβαθμισμένα,και με το σύστημα αναχορηγίας των ελβετικών Μ-109 KAWEST,σε καλή κατάσταση,έναντι 140.000€ το ένα.(τα πήραν στην Βαλτική)
    Υπολόγισε,πόσα Μ-109Α5ΟΕ παίρνεις με 2.500.000€ που κοστίζει ένα μεταχειρισμένο PzH-2000.
    (μία ολόκληρη μοίρα Μ-109Α5ΟΕ παίρνεις)
    Ακόμη,μαζί με τα Α/Κ,οἱ Αυστριακοί πούλησαν και Μ-109 τροποιημένα σε ΚΔΠ.

    Για μετατροπή σε ΤΟΜΠ,ἡ αλουμινένια θωράκιση του Μ-109 δέν είναι τίποτε το ιδιαίτερο,άσε που ἂν αφαιρεθεί ὁ πύργος με τον οπλισμό,θα πρέπει είτε να αλλάξεις την ανάρτηση,γιατί αλλοιώς θα «τσιτώνει» και το όχημα θα γίνει σέηκερ του φραπέ,είτε να τοποθετηθεί πρόσθετη θωράκιση περιμετρικά,να αλλαχθούν οἱ θυρίδες προσβάσεως στο πίσω μέρος με αναβαθμό,γιατί αλλοιώς με πρόσθετη θωράκιση δέν θα ανοίγουν,κ.ο.κ.
    Άστο.

  2. Γ. Μ., σε περίπτωση απόσυρσης παλιότερων M109, θα μπορούσε να γίνει μετατροπή τους σε M992; γιατί νομίζω είναι κάτι που υπολειπομαστε, ένα από τα πολλά δηλαδή.

   Εναλλακτική θα ήταν η μετατροπή M113 σε M548.

   1. Φαντάζομαι ότι τεχνικά κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό (νομίζω ότι το είχαν κάνει παλαιότερα οι Βέλγοι με σκάφη Μ-108, εκτός και αν είχαν περιοριστεί στα ΚΔΠ) αλλά γιατί να κάνεις κάτι τέτοιο όταν υπάρχει πληθώρα οχημάτων αυτών των τύπων από τα αμερικανικά αποθέματα;

   2. Να πω την αλήθεια δεν γνώριζα ότι υπήρχαν στα αμερικανικά αποθέματα. Θα πρέπει να το κοιτάξει ο ΕΣ θα ήταν μεγάλη αύξηση των δυνατοτήτων του πυροβολικού.

    Άσχετο, μιας και πιάσαμε τις μετατροπές, τα M110 όταν αποσυρθούν, θεωρείς ότι θα ήταν καλή ιδέα να μετατραπούν σε M548;

    Γενικά πιστεύω ότι ο ΕΣ υπολείπεται στο μηχανικό και θα πρέπει να ενισχυθεί ίσως με μετατροπή αποσυρομενων leopard 1 σε Dachs M60 σε Alacran κλπ.

   3. @Ranger

    Στο προηγούμενο πακέτο μεταχειρισμένων M-113 που πήραμε από τις ΗΠΑ αρχικά είχε προβλεφθεί και αριθμός M-548 αλλά η προμήθειά τους (όπως και των M-981) δεν τελεσφόρησε δυστυχώς…. Ιδίου τύπου οχήματα μας είχαν προσφερθεί (και πάλι χωρία αποτέλεσμα) και κατά τη δεκαετία του ’90 μαζί με τα μεταχειρισμένα Μ-110Α2 που αποκτούσαμε τότε.

    Δεν ξέρω κατά πόσον προσφέρονται τα Μ-110Α2 για μετατροπή σε οχήματα αναχορηγίας πυρομαχικών, δεδομένου του ότι ούτε πύργο ή άλλη υπερκατασκευή διαθέτουν, ούτε και αποθηκευτικό χώρο στο σκάφος.

    Όσον αφορά τη σημασία των οχημάτων μάχης μηχανικού, συμφωνώ απολύτως. Είχα γράψει πρόσφατα 2-3 απλούστατες προτάσεις στην ανάρτηση για τα άρματα του Ε.Σ. που πρόκειται να εκποιηθούν.

   4. Σημειωτέον ότι Λίβανος, Βραζιλία, Χιλή, Αίγυπτος και Μαρόκο τα τελευταία χρόνια απέκτησαν δεκάδες Μ-992Α1/Α2 FAASV δωρεάν ή με μικρό κόστος από τα αμερικανικά πλεονάσματα.
    Εμείς αδρανούμε μη έχοντας καταφέρει να φέρουμε στην Ελλάδα ούτε καν τα προσφερόμενα φορτηγά Μ-985 που επίσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ανεφοδιασμό Μονάδων ΠΒ.

  3. @Γ.Μ.

   Αν περισσεύουν PzH 2000 για την Ελλάδα, γιατί εγώ παρατηρώ ότι τα συγκεκριμένα έχουν ζήτηση σε αρκετές χώρες (π.χ. στην Βαλτική που ψάχνουν για αυτό το σύστημα, για να αντικαταστήσουν σοβιετικό υλικό, η και για να αποκτήσουν ένα σύγχρονο ποιοτικό όπλο για το πυροβολικό, εφόσον στους αριθμούς δεν μπορούν να ακολουθήσουν την Ρωσία). Χωρίς μια αξιόλογη παραγγελία νέων, η μια συμφωνία για αναβάθμιση υλικού, δεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να πάρουμε PzH 2ου χεριού.

    1. Αυτή η πρακτική ακριβώς εφαρμόστηκε και στην περίπτωση των Marder(αν είμαι σωστά πληροφορημένος, μας τα πρότειναν παραπάνω απο μια φορά), αλλά και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις/ευκαιρίες που προέκυψαν μετά την πτώση της ΕΣΣΔ. Σαν να μη αρκεί ότι δεν υπάρχουν χρήματα για μεγάλα προγράμματα, «έχουμε» και το θράσος να «ζητάμε» πολυτέλειες σε υλικό 2ου χεριού.

 3. «Στανη ο Φαιδων» (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES ( 78 ολοκληρες!-κουραγιο Φαιδων άλλες 22 εμειναν για το βραβειο)
  .
  .
  .
  .
  ..
  .
  .
  Το νεο κινεζικο πυροβολο PLC-181 (τροχοφορο) των 155mm σε ασκησεις στο Θιβετ

  https://dambiev.livejournal.com/1726892.html

  1. Όλοι όσοι παράγουν οπλικά συστήματα έχουν παρουσιάσει ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο/οβιδοβόλο επάνω σε σκάφος φορτηγού(μέχρι και οι Αλγερία που εγκατέστησε ένα ρωσικό πυροβόλο επάνω σε όχημα Zetros). Οι Γερμανοί όμως φαίνεται να έμειναν πίσω σε αυτό το σημείο(η να αφοσιώθηκαν σε ένα ερπυστριοφόρο Ντονάρ), ενώ έχουν μεγάλη παράδοση στην σχεδίαση/παραγωγή αυτό κινουμένων πυροβόλων. Είμαι πάντως περίεργος, πιο σκάφος θα επιλέξουν για εγκατάσταση έτοιμου του πυροβόλου/οβιδοβόλου που έχουν ήδη στο ράφι(όπως και τα σκάφη(που και τα δυο εξαιρετικά), η στην αγορά (σύμφωνα με ειδικούς) αυτό το είδος όπλου έχει πλέον αρκετή ζήτηση.

   1. Διόρθωση *

    όπως και τα σκάφη, και τα δυο εξαιρετικά), στην αγορά (σύμφωνα με ειδικούς) αυτό το είδος όπλου έχει πλέον αρκετή ζήτηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.