Πρωτοφανής σύγχυση ως προς την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ

U.S. forces demonstrate entry tactics used by the Iraqi counter terrorism force comprised of coalition and Iraqi forces June 26, 2007 in Baghdad, Iraq. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 1st Class Michael B.W. Watkins) (Released)

Από το Kappa Newsdesk

Πρωτοφανής σύγχυση έχει προκληθεί ως προς την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ μετά τη δημοσιοποίηση επιστολής του γενικού διοικητή των αμερικανών στρατευμάτων στο Ιράκ ταξίαρχου Γουίλιαμ Σίλι προς το Γενικό Επιτελείο των Ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων, με την οποία ανακοίνωνε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν. Λίγο αργότερα όμως, και αφού η επιστολή είχε διαρρεύσει στα διεθνή μέσα ενημερωσης, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν αποχωρούν από το Ιράκ και πως δεν γνωρίζει το πως προέκυψε αυτή η επιστολή. Λίγο μετά ο στρατηγός Μίλερ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι η επιστολή είναι μεν “αυθεντική” αλλά είναι “σχέδιο επιστολής”, είναι ανυπόγραφη και δημοσιοποιήθηκε “κατά λάθος”.

Στην επιστολή του ο Αμερικανός στρατιωτικός ανέφερε πως η αποχώρηση θα γίνει “από σεβασμό στην εθνική κυριαρχία” του Ιράκ και κατόπιν του αιτήματος του ιρακινού Κοινοβουλίου και του Ιρακινού Πρωθυπουργού Άντελ Άμπελ-Μάχντι. “Σεβόμαστε την κυρίαρχη απόφασή σας να διατάξετε την αποχώρησή μας”, τόνιζε στην επίμαχη επιστολή ο ταξίαρχος Σίλι.

Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε αργά το βράδυ στο δίκτυο NPR ότι τα αμερικανικά στρατεύματα απλά θα μετακινηθούν σε “πιο ασφαλή σημεία”  και δεν έχουν ακόμη διαταγές να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της επίθεσης από τις ΗΠΑ κατά αυτοκινητοπομπής στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης τα ξημερώματα του Σαββάτου, κατά την οποία σκοτώθηκε ο Ιρανός αντιστράτηγος Κάσεμ Σολεϊμάνι και 6 Ιρακινοί, μέλη της σιιτικής οργάνωσης Χάσντ αλ-Σάαμπι. Την Κυριακή το ιρακινό Κοινοβούλιο αποφάσισε την αποβολή από τη χώρα των αμερικανικών και άλλων ξένων δυνάμεων που επιχειρούν κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.