Προβληματίζουν τα τουρκικά UAV και drones την Αθήνα

Τα τελευταία χτυπήματα στη Σαουδική Αραβία έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην παγκόσμια οικονομία, παράλληλα, όμως, οδηγούν τους στρατιωτικούς παράγοντες ανά τον κόσμο σε σκέψεις για τη μορφή που τείνει να λάβει ο σύγχρονος πόλεμος. Η συγκεκριμένη συζήτηση και ιδιαίτερα η διάσταση που αφορά τη χρήση μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV) και drones διεξάγεται και στο εσωτερικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.), οι οποίες παρακολουθούν τις εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα.

Η επέκταση της δράσης των τουρκικών drones στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο εξετάζεται ως ιδιαίτερο στοιχείο από την Αθήνα, η οποία αναζητεί τρόπους απάντησης στη νέα κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί. Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί αμφισβητούν ότι τα πλήγματα στις σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις έγιναν από υεμενικό έδαφος, είναι απολύτως σαφές ότι οι Χούθι τα τελευταία χρόνια έχουν απειλήσει επανειλημμένως τους Σαουδάραβες μέσα στην επικράτειά τους. Παράλληλα, στην Αθήνα παρατηρούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την τουρκική δραστηριότητα στον τομέα των UAV, κυρίως τη δράση τουλάχιστον δώδεκα Bayraktar TB2 στο πεδίο της μάχης της Λιβύης. Τα τουρκικά drones έχουν διεξαγάγει επιχειρήσεις για λογαριασμό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας που εδρεύει στην Τρίπολη, εναντίον του στρατηγού Χαφτάρ, οι δυνάμεις του οποίου είναι εξοπλισμένες με κινεζικής κατασκευής UAV. Οι Τούρκοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν την αποστολή ενδεχομένως και μεγαλύτερων UAV στη Λιβύη, ένα έργο διόλου εύκολο καθώς οι συγκεκριμένες κινήσεις βρίσκονται στο στόχαστρο και της Αιγύπτου, η οποία στηρίζει τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ.

Στο εγγύς πεδίο, η Αθήνα παρατηρεί ότι η Αγκυρα χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερο τα UAV που διαθέτει για την επιτήρηση του χώρου στο Αιγαίο, με τις περισσότερες πτήσεις να πραγματοποιούνται εντός του τουρκικού FIR. Η βασική ανησυχία της Αθήνας δεν εντοπίζεται τόσο στη δυνατότητα των τουρκικών drones να πραγματοποιούν επιχειρήσεις συγκέντρωσης πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR), όσο στην εργώδη προσπάθεια των Τούρκων να προχωρήσουν στην ανάπτυξη μεγαλύτερων επιθετικών (Battle) UAV.

Η προσπάθεια στην οποία έχει επικεντρωθεί το ΓΕΕΘΑ τους τελευταίους μήνες αφορά την υπενοικίαση των UAV τύπου MQ-9 Reaper που εδρεύουν στη Λάρισα. Τα MQ-9 είναι δεδομένο ότι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ISR της Ελλάδας, ωστόσο το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην ανάπτυξη εγχώριας τεχνολογίας, ενώ την ίδια στιγμή τα ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία συμμετέχει και η Αθήνα παρουσιάζουν κάποιες καθυστερήσεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις και με το Ισραήλ με σκοπό την απόκτηση νέων UAV (πέρα από τα τύπου Heron που ήδη έχουν ενοικιασθεί), ωστόσο αυτές δεν έχουν ακόμη ευοδωθεί.

Βασίλης Νέδος

Πηγή: kathimerini.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

24 Απαντήσεις

 1. Χαίρω πολύ.

  Περίμεναν πάσα από την Σ.Α. για να μας πούνε ότι «πρέπει» να αποκτήσουμε η να ενοικιάσουμε αμερικανικά ΜΕΑ Predator/Reaper, η ήταν απλά μια ευπρόσδεκτη σύμπτωση το περιστατικό στην αραβική χερσόνησος;

  Επίσης να σημειωθεί, ότι δεν λέγεται «Battle UAV» αλλά UCAV, για να μη λέμε ότι θέλουμε προσπαθώντας να το παρουσιάσουμε πιο «μάχιμο» στους αναγνώστες που δεν ασχολούνται με τα αμυντικά θέματα για να γνωρίζουν τις σωστές ονομασίες αυτών των συστημάτων.

 2. Έχω επανειλημμένως επισημάνει τη σημασία της έγκαιρης προειδοποίησης και γενικότερα του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) στην αντιμετώπιση της απειλής. Εάν δεν δει το ΣΑΕ, ό,τι αεροπλάνα και να έχεις, και το Battlestar Galactica να έχεις, δεν κάνεις τίποτα. Επομένως, προτεραιότητα στο ΣΑΕ. Και τα UAV (που μπορούν να πετούν αργά και χαμηλά), όπως και οι πύραυλοι πλεύσης (cruise), είναι δύσκολοι στόχοι. Το έχω αναλύσει και στα αγγλικά: “Early Warning Against Stealth Aircraft, Missiles and Unmanned Aerial Vehicles” https://www.researchgate.net/publication/321082973_Early_Warning_Against_Stealth_Aircraft_Missiles_and_Unmanned_Aerial_Vehicles
  Μάλλον δεν το διάβασαν οι Σαουδάραβες… οι οποίοι διαπίστωσαν διά της βίας και το μεγάλο μειονέκτημα των Patriot: δεν βλέπουν πίσω (καλύπτουν έναν στατικό τομέα 120° εμπρός).
  Ελπίζω όλα αυτά να μας γίνουν μάθημα. Γιατί ενώ πολλοί συνσχολιαστές ωρύονται για την προμήθεια διαφόρων μαχητικών, γνωστών και μη εξαιρετέων ή λιγότερο γνωστών και περισσότερο εξαιρετέων, ελάχιστοι έχουν αντιληφθεί ότι ο κόσμος αλλάζει: πολύ συχνά τα τελευταία έτη ακούμε για επίθεση οπλισμένων μη επανδρωμένων. Γιατί να στείλεις μία πανάκριβη πλατφόρμα, με άνθρωπο, η εκπαίδευση του οποίου σου έχει κοστίσει εκατομμύρια, διακινδυνεύοντας τον άνθρωπο και το αεροπλάνο (και τη φήμη σου, εάν κάτι πάει στραβά); Ενώ εάν πέσει ένα UAV, δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Θα φτιάξουμε άλλο…
  Οι απέναντι τα έχουν κατανοήσει όλα αυτά και πράττουν αναλόγως. Και η Ελλάδα, κύριε; Α, ξέχασα: εμείς έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας….

  1. Καλημέρα

   Κατατοπιστικός όπως πάντα.

   Ας μου επιτραπούν μια-δυο ερωτήσεις:

   Έστω ότι υπάρχει ολοκληρωμένο ΣΑΕ και επίσης ολοκληρωμένο δίκτυο αντιμετώπισης απειλών (με ενεργητικά και παθητικά μέσα). Συνδετικός κρίκος αυτών θα πρέπει να είναι ένα συμπαγές και αξιόπιστο δίκτυο μετάδοσης πληροφοριών, ας το ονομάσουμε το «νευρικό σύστημα» της αεράμυνας. Πόσο ευάλωτο είναι σήμερα ένα τέτοιο δίκτυο; Είναι πιο εύκολο να δημιουργήσει ένας μια «τρύπα στο δύκτι» με το να βγάλει – έστω και προσωρινά – εκτός λειτουργίας την (ανα)μετάδοση των δεδομένων από τα μάτια / αυτιά στα χέρια / πόδια αντί να κυνηγάει π.χ. ραντάρ / μαχητικά / πυροβολαρχίες;

   Επίσης, πόσο εφικτό είναι να χρησιμοποιηθούν οι ενεργοί αισθητήρες και ώς μια γραμμή άμυνας; Για παράδειγμα, έτυχε να δώ την ιδέα αντιμετώπισης επίθεσης από ένα σμήνος UAV σε πλοίο Aegis (ή με κάτι ανάλογο) – καλή ώρα ένα ΑΒ – με το να γίνει χρήση των κεραιών του ραντάρ ώς κατευθυνόμενων ενεργειακών όπλων ώστε να «ψήσουν» τα κυκλώματα των επιτιθέμενων.

   (Κατανοώ ότι στην εξίσωση μπαίνουν και παράγοντες όπως ταχύτητα, vectors, shielding αλλά ας το κρατήσουμε απλό)

   1. Αναφορικά με την πρώτη σας ερώτηση, μην ανησυχείτε για το δίκτυο. Κατά κανόνα, έχει αρκετούς κλάδους και κόμβους, ώστε εάν κάποιος κόψει έναν κλάδο, υπάρχουν πολλοί άλλοι δρόμοι για να μεταφερθεί η πληροφορία. Σύμφωνα με τον μύθο, αυτή ήταν και η λογική πίσω από το DARPAnet (Defense Advanced Research Projects Agency network), τον πρόγονο του ARPAnet (πλέον χωρίς το D), το οποίο με την σειρά του ήταν ο πρόγονος του internet: να συνδέονται πολλές αμερικανικές αεροπορικές βάσεις μεταξύ τους, ώστε εάν καταστραφεί κάποια βάση ή κάποιος κλάδος (δηλαδή να κοπεί κάποια επικοινωνία, προφανώς από σοβιετική ατομική βόμβα!), να υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί δρόμοι ώστε να μπορεί να διακινηθεί η πληροφορία (για το scramble, δηλαδή την διαταγή για ταχεία απογείωση των αεροσκαφών)…

    Όσον αφορά τη χρήση του ραντάρ ως όπλο, αυτό είναι λίγο τραβηγμένο, προς το παρόν τουλάχιστον. Αυτό που έχει επιτευχθεί σήμερα είναι ορισμένα ραντάρ AESA να χρησιμοποιούνται και ως παρεμβολείς, όπως π..χ στο F-18 και στο F-35. Άλλο όμως παρεμβολή (jamming) και άλλο καταστροφή του στόχου. Το ραντάρ δεν μπορεί να επιτύχει τέτοια συγκέντρωση ακτινοβολίας ώστε να “κάψει” κάποιον στόχο. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με laser, το οποίο λειτουργεί σε πολύ υψηλότερες συχνότητες, επιτυγχάνοντας καλύτερη συγκέντρωση, ενώ απαιτεί και ένα οπτικό σύστημα για τον εγκλωβισμό του στόχου, καθώς το ραντάρ δεν παρέχει την απαιτούμενη ακρίβεια. Και όλα αυτά προφανώς σε πολύ μικρότερες αποστάσεις.

  2. Χωρίς να είμαι αντίθετος στο θέμα της σημασίας του ΣΑΕ(θα πρότεινα μάλιστα επιπλέον εκσυγχρονισμό/αντικατάσταση του εναερίου μέρους του συστήματος), θέλω να παρατηρήσω ότι εξαρτάτε και απο το πως και αν χρησιμοποιείται όπως πρέπει ένα σύστημα προειδοποίησης.

   Για να φέρω ένα παράδειγμα, στην περίπτωση της επίθεσης στους πύργους στην Νέα Υόρκη, το υποτίθεται εξελιγμένο ΣΑΕ των αμερικανών «πιάστηκε στον ύπνο»( εάν ισχύει όντως ότι δεν το περίμεναν όπως επιμένουν, που σηκώνει ακόμα πολύ συζήτηση παρά την επίσημη έκθεση της επιτροπής) απο μερικούς ουσιαστικά άσχετους πρωτάρηδες ισλαμιστές με πολύ περιορισμένες ικανότητες και γνώσεις στον έλεγχο αεροσκαφών, που σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση απέκτησαν σε ιδιωτικές σχολές για μονοκινητήρια ελαφριά ελικοφόρα αεροπλάνα τύπου Cesna, που δεν συγκρίνονται εύκολα με εκείνα τα «θηρία» που έριξαν στους πύργους και στο πεντάγωνο με εντυπωσιακή ευστοχία. Ειδικά το προφίλ πτήσης πρίν την πρόσκρουση στο πεντάγωνο που είναι πολύ χαμηλότερο απο τους πύργους, μου φαίνεται ιδιαίτερα ύποπτο για αυτό το είδος αεροσκάφος και με έναν άσχετο στο πιλοτήριο.

   Όσο αμφισβητούν πάντως γενικά μια προσυμφωνημένη περίπτωση(με αλλά λόγια Συνομωσία), θα πρέπει να εξηγήσουν το «φαινόμενο» της απόλυτης αστοχίας του αμερικανικού εξελιγμένου ΣΑΕ, στην ισώς μοναδική περίπτωση που χρειάστηκε πραγματικά να λειτουργήσει ώστε να αποφευχθούν αυτά που έγιναν.

   1. Προφανώς το αμερικανικό ΣΑΕ και ιδίως το αντιαεροπορικό (δηλαδή εξαιρώντας το αντιβαλλιστικό σκέλος, το οποίο υποθέτω ότι είναι πάντα σε εγρήγορση) δεν θα ήταν αναμενόμενο να είναι σε υψηλή ετοιμότητα. Ποιος θα περίμενε πριν την 11η Σεπτεμβρίου ότι πολιτικά αεροπλάνα θα κάνανε επίθεση αυτοκτονίας;;; Δεν είναι το ίδιο με την δική μας περίπτωση, όπου καθημερινά έχουμε απρόσκλητους επισκέπτες… Οι δικοί μας ελεγκτές αεράμυνας είναι αετοί μπροστά στους (ενδεχομένως ευτραφείς) αμερικανούς ομόλογούς τους… (sorry για το discrimination αλλά ήθελα να το κάνω λίγο πιο εύστοχο).

    Όμως, επειδή θέσατε μία ενδιαφέρουσα παράμετρο, δηλαδή το κατά πόσο ισχύει το προφανές (δηλαδή ότι οι Χούτι ή/και το Ιράν επιτέθηκαν στην Σ.Α.) ή παίζεται κάτι άλλο (σε στυλ 9/11, όπου η προφανής εξήγηση πλέον “μπάζει”), θα σας παραπέμψω σε μία ιδιαίτερα σημαντική (imho) συνέντευξη που άκουσα σήμερα από τον (εξαιρετικό) δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη. Σας την συνιστώ ανεπιφύλακτα, όπως και στους υπόλοιπους φίλους: https://www.youtube.com/watch?v=P91CGnAi25c&feature=share

    1. Ευχαριστώ για το σύνδεσμο, τα συμπεράσματα που αναφέρθηκαν στη συνέντευξη «δένουν» με αυτά που περιέγραψε ο Robert F. Kennedy, Jr. για τον πόλεμο στην Συρία, σε ένα αναλυτικό άρθρο όπου χαρακτηρίζει την περίπτωση στην Συρία άλλον έναν «Pipeline war*», ενώ τα περισσότερα πρακτορεία ειδήσεων έχουν αφοσιωθεί απόλυτα στο φανατικό ισλαμιστικό θρησκευτικό/ιδεολογικό μέρος, αφήνοντας απέξω(ίσως σκόπιμα) το οικονομικό μέρος(όπως περιγράφεται και στην ελληνική συνέντευξη για τα πρόσφατα γεγονότα στην αραβική χερσόνησος).

     Ένας είχε προβλέψει αυτό το σενάριο με τα αεροπλάνα, αλλά ήταν εντελώς θεωρητικό και στην σφαίρα μυθιστορήματος(μέχρι να γίνει πραγματικότητα).
     Είναι ο γνωστός αμερικανός συγγραφέας μυθιστορημάτων (και non Fiction εργασιών) που θα έχουν ακουστά οι περισσότεροι που ενδιαφέρονται για τα αμυντικά/γεωπολιτικά θέματα.

     Η περίπτωση με τους πύργους ασφαλώς δεν είναι η ίδια με την ελληνική, ούτε με στενοχωρούν οι Έλληνες που παρακολουθούν την αεροκίνηση στον ΕΕΧ, περισσότερο με απασχολούν άλλοι παράγοντες που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο θέμα(και δεν εννοώ τους ιπτάμενους ούτε το προσωπικό στο έδαφος που συντηρεί/οπλίζει τα ελληνικά αεροσκάφη).

     Σημείωση

     https://www.ecowatch.com/syria-another-pipeline-war-1882180532.html

 3. «και το μεγάλο μειονέκτημα των Patriot: δεν βλέπουν πίσω (καλύπτουν έναν στατικό τομέα 120° εμπρός)»

  Καλα τι τα εχουν τοσα δις και τοσα τρις, ας παρουν τρια ρανταρ και ας καλυψουν 360 μοιρες.

  1. To Patriot δεν είναι τόσο αποτελεσματικό έναντι απειλών που έρχονται από χαμηλό ύψος σε συνδυασμό μάλιστα με με μια επίθεση κορεσμού.
   Ακόμα και το ραντάρ να ειναι το θέμα αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς να σπαταλάς 3-4 εκατομμύρια πύραυλο για ένα drone πιθανό που κοστίζει και λιγότερο παρανοϊκό. Η κατάσταση με την είσοδο του skyceptor θα βελτιωθεί δραματικά.
   Τα υπόλοιπα σε α/α που αναφέρθηκαν ειναι παρωχημένης τεχνολογίας, ιδίως ενάντια σε επιθέσεις κορεσμού και χαμηλού ύψους απειλές..
   Υπάρχουν αρκετές λύσεις στην αγορά που θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις με την καλύτερη ίσως αυτή του iron dome.

 4. Εμεις κυριολεκτικα ειμαστε εδω και πολυ καιρο ΜΠΑΤΕ ΣΚΥΛΟΙ ΑΛΕΣΤΕ. Οταν οι συστηματικες παραβιασεις δεν τιμωρουνται καταλληλα, φτανουμε στο σήμερα οπου κανουν οτι θέλουν, με εμας να συσκεπτομαστε, να προβληματιζόμαστε, να το σκεπτομαστε… κλπ κλπ… αλλα επι της ουσίας το απολυτο ΤΙΠΟΤΑ.

  Το προβλημα ειναι κατεξοχην πολιτικο και επειτα στρατιωτικο.

 5. Γνωμη μου η Ελλαδα ειναι σε καλυτερη θεση απο τη Σαουδικη Αραβια, εχουμε ικανους επαγγελματιες στρατιωτικους σε δυτικα και ρωσσικα συστηματα που μπορουν να αντιμετωπισουν βαλλιστικους, cruise πυραυλους, drone και μαχητικα(Και εχουμε και εμεις τα παραπανω, πλην οπλισμενων drone δυστυχως που ξεμειναμε με sperwer και πηγασο,οι διπλα ονειρευονται και ισως το πετυχουν να ριχνουν τον σομ απο drone).Αυτο που λειπει ειναι η πολιτικη εντολη. Δε μας φταιει κανεις αν επιτραπεις τον εχθρο να πεταει πανω απο στρατοπεσα σου σε νησι ή πολυ χειροτερα στον εβρο.Πραξε τα προβλεπομενα ενος κυριαρχου κρατους ελληνα πολιτικε προισταμενε αντι να τηλεφωνεις σε πρεσβειες.

 6. «Τα υπόλοιπα σε α/α που αναφέρθηκαν ειναι παρωχημένης τεχνολογίας, ιδίως ενάντια σε επιθέσεις κορεσμού και χαμηλού ύψους απειλές..»

  Μπορει να ειναι «παλια» αλλα ειναι εκσυγχρονισμενα (και τα Shahine και τα Skyguard), οι σαουδαραβες παντα τα προσεχαν κατι τετοια και δεν τα αφηναν στην τυχη τους οπως εμεις.
  Και μαλιστα αυτα τα συστηματα ειναι για στοχους που πετανε σε χαμηλο υψος, ακριβως για να κλεισουν τις οποιες αδυναμιες των Patriot.
  Aν τελικα δεν αφησαν επιτηδες τους πυραυλους να χτυπησουν το διυλιστηριο τοτε θα πρεπει να μας προβληματισει και η αποδοση των δικων μας Crotale, Skyguard ,Sparrow,TOR σε αναλογες συνθηκες (τα SA-8 τα αφηνω ηδη εξω).

  1. Όπως το λέω παρωχημένης τεχνολογίας και ανίκανα και σε επιθέσεις κορεσμού!
   Τα δικά μας απλά είναι ακόμα χειρότερα σε ότι αφορά τα shorads, λίγο τα TOR κρατάνε από τεχνολογικής πλευράς.

   Επίσης σημαντικό θέμα και ανθρώπινος παράγοντας, μάλλον χωρίς να πέσει τουφεκιά τους έπιασαν στο ύπνο. Ποιος να δώσει εντολή στο παρα-ένα να καταρριφθούν οι στόχοι. Αυτο που πρέπει να προβληματίσει περισσότερο είναι η ετοιμότητα και στην περίπτωσή μας πάλι τουφεκιά δεν θα έπεφτε μέχρι να πάρουμε χαμπάρι τι γίνεται!

   1. E;ite ήθελαν είτε όχι, αναμενόμενη η αντίδραση και το αποτέλεσμα, μόνο στο Ισραήλ θα έδινα πιθανότητες να αποκρούσει τέτοια επίθεση και αυτό με ένα ερωτηματικό για επιθέσεις κορεσμού από χαμηλό ύψος.

 7. Εγω παλι δεν καταλαβαινω την καψα των ΗΠΑ. Το θεμα αφορα καθαρα το Βασιλειο και το Ιραν. Δλδ σε αντιστοιχη περιπτωση αν το Μπαγκλαντες κτυπησει την Μιανμαρ, η Κινα θα ετοιμαζεται για κτυπημα κατα του Μπαγκλαντες;

  1. Ένας λόγος θα μπορούσε να είναι η aramco, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση νομίζω ότι η πρωτοβουλία προέρχεται από την Σ.Α. και τα ΗΑΕ, όπως λέγεται και για την περίπτωση στην Υεμένης η στο Κατάρ(παραλίγο). Οι Άραβες προσπαθούν όμως να μπλέξουν και τις ΗΠΑ, επειδή έτσι ελπίζουν ότι θα έχουν και την πολιτική υποστήριξη των ευρωπαίων μέσο του ΝΑΤΟ, ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να μη τους χάσουν από πελάτες για τα όπλα που αγοράζουν σε μεγάλες ποσότητες από τους Αμερικανούς.

   1. Αρα ας μην φωνασκουν καποιοι για εμπλοκη της ρωσιας στη συρια και στη σερβια(αν και εφοσον χρειαστει). Νομιζω υπαρχει και αντιστοιχη με το ιραν ή κανω λαθος;

 8. Το ζητημα των πληροφοριων…

  Γενικα τρια νοητικα εργαλεια χρησιμοποιουνται. Η πληροφορια, η πολυπλοκοτητα και το συστημα. Δεν θα αναλυσω το καθε ενα ξεχωριστα γιατι ειναι μεγαλα. Θα πω μονο οτι η πολυπλοκοτητα περιεχει την πληροφορια και το συστημα την πολυπλοκοτητα. Και τα τρια ειναι συνδεμενα αν και καποια απο ειναι αυτα οχι πολυ γνωστα και καλα καλυμενα.

  Ετσι οπως εχει τεθει το ζητημα απο τον κ Ζηκιδη αυτο της εγκαιρης προειδοποιησης των εναεριων απειλων ειναι πολυ ορθο. Τα συστηματα αντιμετωπισης των απειλων δεν εχουν αξια αν δεν υπαρχει εγκαιρη προειδοποιηση τους. Απαιτειται ενα γενικο συστημα εγκαιρης προειδοποιησης φυσικα αποτελεσματικο που θα πληροφορει τα αλλα μεσα αντιμετωπισης των απειλων και πραγματοποιησης επιθεσης για τους στοχους. Ο ορος “αποτελεσματικο” ανατρεπεται απο τις εξελιξεις σε τεχνολογια και τακτικες στα χρησιμοποιουμενα μεσα, που ο ανθρωπος πρεπει να φροντιζει να ειναι ανατρεπτικα του αποτελεσματικου των μεσων του αντιπαλου.

  Το εναεριο ειναι το σημαντικοτερο με καποιες ιδιαιτεροτητες. Ειναι κατα πολυ ταχυτερο του επιγειου και του θαλασσιου. Δεν υπαρχει εναερια οχυρωση προερχομενη απο το περιβαλλον. Ο αερας ειναι θεωρητικα ανοιχτο πεδιο 3d, δεν υπαρχει οχυρωση του σκαψηματος στο χαρακωμα! Τα περισσοτερα πυρομαχικα χρησιμοποιουν τον αερα για να πληξουν τους στοχους. Εξαιρεση ειναι τα υποθαλασσια οπλα (πχ τορπιλες) και μερικα επιγεια πχ ναρκες . Οι χρονοι των φορεων οπλων που βρισκονται στον αερα ειναι απο πολυ μικροι εως μικροι σε σχεση με τους χρονους των επιγειων και των θαλασσιων φορεων. Τα εναερια συστηματα και οπλα ειναι γενικα τα ακριβοτερα. Επιδη δεν εχουν καλυψη απο το περιβαλλον ειναι επιθετικα συστηματα ακομη και αν χρησιμοποιουνται σε ενα ευρυτερο αμυντικο πλαισιο.

  Τα οπλα και τα μεσα γινοντοι ολο και πιο “εξυπνα”. Εξυπνος σημαινει αποτελεσματικη εκμεταλλευση της πληροφοριας για ενα θετικο αποτελεσμα. Καθε συγχρονη χωρα οφειλει να συλλεγει πληροφοριες για την κατασταση στο περιβαλλον ενδιαφεροντος. Εδω το περιβαλλον ειναι ολη η επικρατεια για την αμυνα και ο χωρος εκτος επικρατειας για την επιθεση. Για να ειναι εξυπνο ενα μεσο απαιτειται συλλογη η μεταδοση πληροφοριων αναλογα. Η αυτονομη συλλογη πληροφοριων απο το οπλο ή τον φορεα του ειναι ακριβη και σε αρκετες περιπτωσεις βαρεια και ογκωδης για τα εναεριοα μεσα-οπλα. Ειναι φτηνοτερο σημερα να εχεις ανεξαρτητα μεσα συλλογης πληροφοριων που διοχετευονται στα μεσα εξαπολυσης οπλων και τα οπλα τους απο το να εχεις ενα συστημα που τα κανει ολα. Το πυρομαχικο που απο την φυση του θα κατασταφει καταστρεφοντας και τον στοχο (αυτο εχει επικρατησει για λογους λογικους και πρακτικους) πρεπει επισης να ειναι κατα το δυνατο το φτηνοτερο. Για το μεσο εξαπολυσης πυρομαχικων (κατα κανονα επανδωμενο) εχει επικρατησει για λογους οικονομικους και πρακτικους να μην συλλεγει πληροφοριες για τεραστιο χωρο. Γενικα στο μεσο εξαπολυσης η πληροφορια που ειναι απαραιτητη για το πεδιο του πρεπει να μενει στο οικονομικο και εφικτο. Αυξανοντας την εμβελεια της πληροφορια ς στον χωρο πρεπει να αυξηθει και η εμβελεια των πυρομαχικων. Για αυτη την λογικη του οπλου συστηματος πολλα θα μπορουσαν να ειπωθουν αλλα η πραξη ειναι αυτη που παντα εχει το καλο ή κακο αποτελεσμα.

  Το συστημα εγκαιρης προειδοποισης και μεγαλης εμβελειας αποδεικυεται οικονομικο και πρακτικο. Ειναι προυποθεση για την εκμεταλευση των οπλων και χωρις αυτο τα οπλα μειωνουν ή μηδενιζουν την αποδοση τους. Μηδεν χρηματα δεν κοστιζει κανενα συστημα αλλα πρωτα απ ολα απαιτειται καλη γνωση της αξιας της πληροφοριας, των μεσων και δυνατοτητων της εποχης, δυνατοτητες οσο το εφικτο πιο εγκαιρης διαθεσης της πληροφοριας στους ενδιαφερομενους (ανθρωπους και συστηματα) . Οι μεταναστευτικες ροες μας δειχνουν οτι η πληροφορια της αφιξης των μεταναστων με τα διαφορα μεσα γινεται κατα κανονα γρηγορα γνωστη μονο αν οι μεταναστες παρουσιαστουν και το δηλωσουν. Το επιγειο και θαλασσιο συστημα εγκαιρης προειδοποιησης δεν ειναι αποτελεσματικο στο να εντοπιζει τις μετακιμησεις. Η δημιουργια και επανδρωση ενος τετοιου συστηματος κοστιζει. Η χρηση του ειναι γενκη για την επιτηρηση του χωρου και την εγκαιρη ειδοποιηση “εισβολης” ανεπιθυμητου στοχου. Δεν πληροφορειται μονο ο ενδιαφερομενος (κρατικος μηχανισμος και δυναμεις ασφαλειας) για την μετακινηση προσωπων και μεσων προς την επικρατεια αλλα μπορει και να τα αντιμετωπιζει καταλληλα εφοσον υπαρχουν τα μεσα αντιμετωπισης. Ολα αυτα προυποθετουν συστηματα αυξημενης πολυπλοκοτητας σε σχεση με το συστημα αδιαφοριας και εκτος απο κοστος απαιτουν και ενασχοληση.

  Κατα την γνωμη μου δεν εχει εκτιμηθει καλα η σημασια της πληροφοριας και δεν γινεται επαρκης προσπαθεια συλλογης της. Δεν υπαρχει συστημα καλης συλλογης της και εκμεταλλευσης της αυτη την στιγμη τστην Ελλαδα. Μιλαμε για πληροφορια ασφαλειας απο εξωτερικους εισβολεις (μεσα και ανθρωπους). Πολλα σε αυτο θα μπορουσαν να ειχαν γινει με την υφισταμενη οικονομια αλλα δεν βλεπουμε την απαιτουμενη αντιληψη στους διαχειριστες-υπεθυνους. Φυσικα οι υψηλης ταξης θα αποφασισουν. Αυτοι απαιτειται να ειναι τουλαχιστον καλοι – επαρκεις. Οι υπολοιποι δεν εχουμε ευθυνες και απλα λεμε… Γενικα υπαρχει υπερεκιμηση των οπλικων μεσων και πυρομαχικων και υποεκτιμηση των μεσων συλλογης και αξιοποιησης της πληροφοριας χωρου. Αυτα πρεπει να βρισκονται σε ισσοροπια σε σχεση με τα υφισταμενα και τους τροπους που ξερουμε. Πρεπει να θεωρουνται μερος ενος ευρυτερου συστηματος που μονο ως ολο ειναι αποτελεσματικο. Στην συλλογη πληροφοριας πασχουμε πολυ!

 9. «Αρα ας μην φωνασκουν καποιοι για εμπλοκη της ρωσιας στη συρια και στη σερβια(αν και εφοσον χρειαστει).»

  Δεν μπορει να κανει συμφωνιες η Ρωσια με αλλα κρατη, μονο το USA μπορει να συναπτει συμφωνιες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.