Απο Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Το άνοιγμα στον καιρό που ανέμενε τις τελευταίες ημέρες ο Αμερικανός δοκιμαστής πιλότος του “005”, αρχικού F-16 που αναβαθμίζεται στην έκδοση V, βρέθηκε σήμερα το πρωί στην Τανάγρα και το αεροσκάφος πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη του πτήση. To προηγούμενο διάστημα επικρατούσε πυκνή νέφωση στην περιοχή και ο δοκιμαστής πιλότος δεν ενέκρινε την πτήση για την οποία όλοι αδημονούσαν.

Μέχρι αυτή την στιγμή, μετά την έξοδό του από το υπόστεγο της ΕΑΒ, το αεροσκάφος πραγματοποιούσε στατικές δοκιμές και ελέγχους αλλά και τροχοδρομήσεις για δοκιμές συστημάτων και εκτέλεση των δεουσών ενεργειών. Στο πιλοτήριο βρισκόταν ο βοηθός δοκιμαστής χειριστής της εταιρείας, που είναι γυναίκα ενώ πλέον το πτητικό μέρος των δοκιμών όσο και το ταξίδι στις ΗΠΑ, θα αναλάβει ο επικεφαλής δοκιμαστής.

Την εξέλιξη παρουσίασε και ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος με σχετική ανάρτηση στο Twitter.

Τις επόμενες ημέρες, οι πτήσεις προοδευτικώς θα έχουν όλο και μεγαλύτερη διάρκεια.

Η ΕΑΒ, με την ευκαιρία, εξέδωσε το παρακάτω δελτίο Τύπου:

“Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του προγράμματος αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, σε έκδοση Viper, που έχει αναληφθεί από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και τη Lockheed Martin, πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021, η πρώτη δοκιμαστική πτήση του αναβαθμισμένου πλέον Αεροσκάφους.

Κατά την διάρκεια της δοκιμαστικής πτήσης έγινε έλεγχος των αναβαθμισμένων συστημάτων του αεροσκάφους με απόλυτη επιτυχία, δίδοντας το έναυσμα για την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών και των υπολοίπων προς αναβάθμιση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω εργασίες αναβάθμισης υλοποιήθηκαν εντός του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος,  χωρίς καμία παρέκκλιση.

Όπως είναι γνωστό το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά σε αεροσκάφη, που θα αποτελέσουν την πλέον προηγμένη έκδοση στην Ευρώπη, ενισχύοντας σημαντικά την αποτρεπτική δύναμη της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Στις δύσκολες συνθήκες που οφείλονται στην μακρά περίοδο της πανδημίας COVID-19, η παραγωγική δραστηριότητα της ΕΑΒ παρέμεινε ενεργή, προσηλωμένη στο στόχο της τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων ο οποίος επετεύχθη με απόλυτη συνέπεια. Αναφορικά δε με τους συντελεστές της επιτυχίας αυτής, αξίζουν συγχαρητήρια στο προσωπικό και όλους τους συμμετέχοντες, τονίζοντας την άριστη συνεργασία μεταξύ Lockheed Martin, ΕΑΒ και Πολεμικής Αεροπορίας“.

One Response

  1. Επίκαιρος

    Αλήθεια που είναι εκείνοι οι Έλληνες δοκιμαστές πιλότοι που εκπαιδεύονταν το 2000; Διάβαζα και άκουγα από επίσημα χείλη ότι σκοπός ήταν η δημιουργία κέντρου δοκιμών στην ΠΑ. Όπως φαίνεται ξεχάστηκε και αυτό και οι πιλότοι-δοκιμαστές βρήκαν αλλού εργασία!

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: