Πρώτη πτήση για το Defiant

Το ελικόπτερο Defiant με το σύνθετο διπλό, ομοαξονικό αντιπεριστρεφόμενο στροφείο της αμερικανικής Sikorsky – Boeing, πραγματοποίησε την 21η Μαρτίου την πρώτη του πτήση.

Η πτήση, η οποία έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Sikorsky στο Ουέστ Παλμ Μπιτς στην Φλόριντα, εκτελέστηκε περίπου τρεις μήνες μετά την παρουσίαση του αεροσκάφους στα τέλη Δεκεμβρίου 2018, και σηματοδότησε ενα σημαντικό ορόσημο της πλατφόρμας που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Επίδειξη Διακλαδικής Τεχνολογίας Πολλαπλού Ρόλου (JMR-TD) για την ενημεενημ της προσπάθειας Μελλοντική Κάθετη Ανύψωση (FVL) του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ).

Μαζί με το κεκλιμένου στροφείου Bell V-280 Valor, το Defiant επιλέχθηκε τον Οκτώβριο του 2014 ώστε να βοηθήσουν τον Στρατό των ΗΠΑ να αναπτύξει τις απαιτήσεις του για το νέο ελικόπτερο γενικής χρήσης που αναμένεται να εισέλθει σε υπηρεσία στις αρχές της δεκαετίας του 2030. Ο Στρατός των ΗΠΑ θα επιλέξει μια πλατφόρμα για την οικογένεια FVL σύμφωνα με την επερχόμενη διαδικασία πτήσεων.

H πρόωση των Defiant και Valor υλοποιείται με βάση το πακέτο ικανότητας 3 (έφοδος) – FVL – Μεσαίο, για την οποία ο Στρατός των ΗΠΑ έχει υποβάλει αριθμό σημαντικών παραμέτρων αποδοσης. Στους όρους της ταχύτητας, η υπηρεσία ζήτησε ρητά οι διαγωνιζόμενες σχεδιάσεις να μπορούν να πετάξουν με ταχύτητα μεγαλύτερη των 230 kt ενώ μεταφέρουν 12 πλήρως εξοπλισμένους Στρατιώτες. Λέγεται ότι το Defiant μπορεί να φτάσει τους 250 kt με 18 πλήρως εξοπλισμένους Στρατιώτες.

Για την επίτευξη των ανωτέρω κριτηρίων το SB>1 Defiant χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία ομοαξονικού στροφείου και προπέλας ώθησης που η Sikorsky ανέπτυξε για το σύστημα επίδειξης υψηλής ταχύτητας Χ2 και το μετέπειτα S-98 Raider. Αναπτύχθηκε από την Sikorsky για να πετάει με άνεση στους 250 kt καθώς θα διατηρεί εξαιρετικό χειρισμό στις χαμηλές ταχύτητες, ικανοποιητική αιώρηση και ασφαλή αυτοπεριστροφή συνδυασμένη με την αδιάλειπτη και απλή μετάβαση στην πτήση υψηλής ταχύτητας με ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πτήσεως Fly-By-Wire, πλήρως συνθετικούς άκαμπτους έλικες στροφείων, δευτερεύοντα αεροδυναμικά βοηθήματα μείωσης οπισθέλκουσας στον ομφαλό στροφείου (δεν ήταν τοποθετημένα κατά την πρώτη πτήση), ενεργό έλεγχο δονήσεων και ενσωματωμένο βοηθητικό σύστημα πρόωσης που περιλαμβάνει μια προπέλα ώθησης που περιστρέφεται από το ίδιο κιβώτιο ταχυτήτων που κινεί τα κύρια στροφεία.

“Το Defiant έχει σχεδιαστεί για να πετάει σχεδόν με τη διπλάσια ταχύτητα και έχει διπλάσια αυτονομία σε σχέση με τα συμβατικά ελικόπτερα καθώς διατηρεί την καλύτερη αν όχι άριστη επίδοση αιώρησης των συμβατικών ελικοπτέρων,” δήλωσε ο Νταν Σπουρ, αντιπρόεδρος, Μελλοντική Κάθετη Ανύψωση Sikorsky. “Αυτή η σχεδίαση προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις στην περιοχή ενδιαφέροντος όπου οι επιχειρήσεις εναντίον του δυνητικού εχθρού απαιτούν ιδιαίτερη έμφαση στην ευελιξία, ικανότητα επιβίωσης και την ευκαμψία. Έχουμε ενθουσιαστεί με τα αποτελέσματα της σημερινής πτήσης και ανυπομονούμε για το συναρπαστικό πρόγραμμα πτητικών δοκιμών.”

Gareth Jennings

Απόδοση/Μετάφραση από το Janes.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

8 Απαντήσεις

  1. Καλημέρα. 🙂 Και όμως με δεδομένο το ιστορικό κακοδιαχείρισης και ανορθολογισμού του Πενταγώνου ίσως να μην πρόκειται για μια από τις χειρότερες αποφάσεις τους. Το Osprey είναι ήδη 30 ετών και ενώ φαινομενικά καλύπτει μεγάλο φάσμα αποστολών, οι πραγματικές επιχειρησιακές του επιδόσεις δεν είναι οι καλύτερες. Είναι πολύ γρήγορο για συνοδεύεται από ελικόπτερα και πολύ αργό για αεροπλάνα. Έχει στοιχίσει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια το κομμάτι. Δεν μπορεί να μείνει για πολύ σε αιώρηση καθώς υπερθερμαίνεται. Δεν μπορεί να προσγειωθεί όπου θέλει λόγω του ισχυρού ρεύματος (downdraft) από τις έλικες (συνθήκες έλλειψης ορατότητας brown-out). Οι μονάδες ταχείας διείσδυσης με σχοινί το αποκαλούν «elevator of death». Στο Ιράκ το 2007 π.χ έπρεπε πρώτα να εντοπίσουν κατάλληλη ζώνη προσγείωσης για να το χρησιμοποιήσουν. Το γεγονός αυτό έχει υπάρξει και αιτία τραυματισμών καθώς επίσης καθιστά το Osprey επικίνδυνο για χρήση σε πλοία και ακατάλληλο για διάσωση σε θάλασσα. Δεν έχει δυνατότητα auto-rotation όπως τα ελικόπτερα. Οι διαθεσιμότητες είναι της τάξης του 50%. Το κιβώτιο του κάθε έλικα αντέχει μόνο 150 ώρες αντί για τις 1000 των προδιαγραφών και κοστίζει 1,5 εκατ.$. Και άλλα ωραία πράγματα.

   https://warisboring.com/your-periodic-reminder-that-the-v-22-is-a-piece-of-junk/

 1. @Σπυρίδωνας, tsimuha

  Καλησπέρα.
  Σε αυτή την περίπτωση έχουν σοβαρό θέμα, εφόσον φαίνεται για ένα προβληματικό, ακατάλληλο και επιπλέον πανάκριβο σύστημα. Εντυπωσιακό είναι επίσης ότι επιλέχθηκε και απο την USAF για ειδικές αποστολές.

  Η συμμετοχή της ίδιας εταιρίας στο νέο πρόγραμμα με άλλο συναίτερο(ο οποίος εφόσον πέρασε στα χέρια αυτών που απο το πρόγραμμα JSF απέκτησαν επιπλέον φήμη αναξιοπιστίας), δεν είμαι όμως σίγουρος ότι θα φέρει την επανάσταση στην αερομετακίνηση/αερομεταφορά του αμερικανικού στρατού, και αυτό που πραγματικά ζητάνε η φαντάζονται οι στρατηγοί απο τιους παραγωγούς.

  Πάει χάλασε και η Μπόινγκ απο ότι φαίνεται, πρόσφατα ανακοινώθηκε ακύρωση παραγγελίας 49 αεροσκαφών του μοντέλου 737 Max απο μια ασιατική αεροπορική εταιρία, εξαιτίας των πτώσεων που προήλθαν απο ανεπάρκεια/αστοχία υλικού/εξοπλισμού στα συγκεκριμένα αεροσκάφη(σύμφωνα με επίσημες αναφορές για ενδείξεις που εμφανίστηκαν στις πρώτες έρευνες). Ίσως να είναι σύμπτωση, ίσως απλά εντύπωση μου, αλλά μετά την αποχώρηση του Clarence L. “Kelly” Johnson(εξαιτίας των σκανδάλων δωροδοκίας ξένων αξιωματούχων στα οποία είχε εμπλακεί το μάνατζμεντ την εταιρίας) χάλασε η λοκχίντ ενώ μετά την συνταξιοδότηση του Joe Sutter φαίνεται να ακολουθεί και η Μπόινγκ παρόμοια πορεία. 😉

  1. Όπως έβλεπα σε μια έρευνα-ρεπορτάζ στο διαδίκτυο, η Boeing ήδη από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας έχει προβεί σε μαζικές απολύσεις έμπειρων και καταρτισμένων τεχνικών και εργατών (αλλά ακριβοπληρωμένων), τους οποίους αντικατέστησε κυριολεκτικά με ότι φθηνότερο βρήκε στην αγορά εργασίας, λες και μιλάμε για συγκομιδή πορτοκαλιών. Γενικά η κατάσταση στην γραμμή παραγωγής όπως παρουσιάζονταν ήταν σοκαριστική, με μαρτυρίες εργαζόμενων και πλάνα με κρυφή κάμερα για τεκμηρίωση. Δυστυχώς το τελευταίο από την σειρά περιστατικών με το 737 μόνο έκπληξη δεν μου προκαλεί. Μια από τα γνωστά: Το μέτρο επιτυχίας έχει γίνει η αξία της μετοχής, και οι λομπίστες φροντίζουν να υπάρχει ανάθεση έργου από το Πεντάγωνο ότι και να γίνει. Οι πρόθυμοι «yes men» στρατιωτικοί υπογράφουν τα πάντα ως καλοί «team players» και έπειτα για το υπόλοιπο της ζωής τους, τους περιμένει μια θέση συμβούλου στις Βoeing, LM κτλ. με παχυλό μισθό και πρώτης κλάσης προνόμια. Γιαυτό ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ αυξάνεται και η στρατιωτική τους ισχύς συρρικνώνεται.

   1. Η Wall Street πάνω απ’όλα οποιεσδήποτε και να είναι οι συνέπειες, η αλλιώς ο νιχιλισμός σε όλο του το μεγαλείο(σε πρακτική εφαρμογή).
    Η λογική λέει ότι το πάθημα γίνεται μάθημα, αλλά στις ΗΠΑ φαίνεται ότι αυτό δεν ισχύει, επειδή όπως φαίνεται όταν εμφανίζεται η απληστία και η λαιμαργία για περισσότερη εξουσία, η λογική, ηθική, και οποιαδήποτε αξίες για το ανθρώπινο είδος πανε περίπατο.

    Όταν θυσιάζονται τα πάντα για μεγιστοποίηση των κερδών σε ένα χρηματιστήριο, χάνεται η οποιαδήποτε ουσία για την ανθρωπότητα η οποία υποτίθεται ότι αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο. Χωρίς αξίες, αρχές και ηθική η ολική κατάρρευση ενός συστήματος στο σύνολο του είναι θέμα χρόνου.

    Υπάρχει ένα έργο(προφανώς σαν αντίδραση του Χόλυγουντ, σε αυτά τα χαλάσματα) με πρωταγωνίστρια την Jessica Chastain που ασχολείται με το θέμα του λόμπινγκ στις ΗΠΑ το οποίο στα γερμανικά(που το είδα εγώ) έχει τίτλο «η εφεύρεση της αλήθειας» (ο γνήσιος είναι «Miss Sloane»), το αναφέρω επειδή είναι σχετικό με την συζήτηση μας και πολύ επεξηγηματικό για το παρασκήνιο στις ΗΠΑ όπου παίζονται αυτά τα βρώμικα παιχνίδια(σε συνεργασία πολιτικών με σημαντικά πρόσωπα του χώρου της οικονομίας), που επιρεάζουν αρνητικά όσους έχουν πολιτικές οι εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ένα παράδειγμα είναι το γεγονός ότι αυτό το μοντέλο εφαρμόζεται (δυστηχώς για εμάς) σύμφωνα με ένα ντοκιμαντέρ που λέγεται «The Brussels Business»* και στην ΕΕ, επειδή οι πολιτικοί στην Ευρώπη έκαναν απο ότι φαίνεται πολύ παρέα με τους συναδέλφους τους απατεώνες απο τις ΗΠΑ(όπως λέει η γνωστή παροιμία «Πες μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι»). Υπάρχει και μια άλλη (ίσως άγνωστη. στην Ελλάδα) που λέει «οποίος πλαγιάσει με σκύλους, ξυπνάει με ψύλλους», η οποία ίσως ταιριάζει περισσότερο στην περίπτωση, επειδή μετά την μεγάλη οικονομική εκρίξη στις ΗΠΑ ακολούθησε άμεσα η Ευρώπη μαζί με την Ελλάδα, όπου σήμερα ξύνονται πάρα πολλοί που είχαν ανεβεί στο ίδιο «πλοίο της οικονομικής επανάστασης» με τις επενδύσεις σε σάπια ομόλογα και δάνεια στις ΗΠΑ, τα οποία με μια μικρή απόφαση για αύξηση του επιτοκίου της FED έγιναν στάχτη σε μια νύχτα.

    Αυτοί οι «yes men» λένε σήμερα και στην Ελλάδα, ότι έχουν ουσιαστικό «όραμα» για την άμυνα, ενώ παρακολουθούν στην πρώτη θέση, το μεγάλο ξεπούλημα της χώρας, απο τους πολιτικούς τους προϊσταμένους(οι οποίοι πήραν την έγκριση απο τους ψηφοφόρους που ήθελαν να συνεχιστεί το μεγάλο πάρτυ με το δανεικό εύκολο χρήμα).
    Σκέτη αηδία η όλη υπόθεση.

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_Brussels_Business

 2. Τώρα που βλέπω τι σχεδίαση με αντιπεριστρεφόμενο ομοαξονικό δίδυμο κεντρικό στροφείο, μου ήρθε στο μυαλό το Ρωσικό Mil Mi 26 αν θα μπορούσε να αποκτήσει την ίδια διάταξη και στην ουρά εκατέρωθεν να τοποθετούνταν τουρμποφάν υψηλού λόγου παράκαμψης ή E-Fan για επίτευξη υψηλότερης ταχύτητας πλεύσης. Τεχνογνωσία σε αντιπεριστρεφόμενα στροφεία οι Ρώσοι την έχουν.

 3. @Σπυρίδωνας

  Η Wall Street πάνω απ’όλα οποιεσδήποτε και να είναι οι συνέπειες, η αλλιώς ο νιχιλισμός σε όλο του το μεγαλείο(σε πρακτική εφαρμογή).
  Η λογική λέει ότι το πάθημα γίνεται μάθημα, αλλά στις ΗΠΑ φαίνεται ότι αυτό δεν ισχύει, επειδή όπως φαίνεται όταν εμφανίζεται η απληστία και η λαιμαργία για περισσότερη εξουσία, η λογική, ηθική, και οποιεσδήποτε αξίες για το ανθρώπινο είδος πάνε περίπατο.

  Όταν θυσιάζονται τα πάντα για μεγιστοποίηση των κερδών σε ένα χρηματιστήριο, χάνεται η οποιαδήποτε ουσία για την ανθρωπότητα η οποία υποτίθεται ότι αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο. Χωρίς αξίες, αρχές και ηθική η ολική κατάρρευση ενός συστήματος στο σύνολο του είναι θέμα χρόνου.

  Υπάρχει ένα έργο(προφανώς σαν αντίδραση του Χόλυγουντ, σε αυτά τα χαλάσματα) με πρωταγωνίστρια την Jessica Chastain που ασχολείται με το θέμα του λόμπινγκ στις ΗΠΑ το οποίο στα γερμανικά(που το είδα εγώ) έχει τίτλο «η εφεύρεση της αλήθειας» (ο γνήσιος είναι «Miss Sloane»), το αναφέρω επειδή είναι σχετικό με την συζήτηση μας και πολύ επεξηγηματικό για το παρασκήνιο στις ΗΠΑ όπου παίζονται αυτά τα βρώμικα παιχνίδια(σε συνεργασία πολιτικών με σημαντικά πρόσωπα του χώρου της οικονομίας), που επιρεάζουν αρνητικά όσους έχουν πολιτικές οι εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ένα παράδειγμα είναι το γεγονός ότι αυτό το μοντέλο εφαρμόζεται (δυστηχώς για εμάς) σύμφωνα με ένα ντοκιμαντέρ που λέγεται «The Brussels Business»* και στην ΕΕ, επειδή οι πολιτικοί στην Ευρώπη έκαναν απο ότι φαίνεται πολύ παρέα με τους συναδέλφους τους απατεώνες απο τις ΗΠΑ(όπως λέει η γνωστή παροιμία «Πες μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι»). Υπάρχει και μια άλλη (ίσως άγνωστη. στην Ελλάδα) που λέει «οποίος πλαγιάσει με σκύλους, ξυπνάει με ψύλλους», η οποία ίσως ταιριάζει περισσότερο στην περίπτωση, επειδή μετά την μεγάλη οικονομική εκρίξη στις ΗΠΑ ακολούθησε άμεσα η Ευρώπη μαζί με την Ελλάδα, όπου σήμερα ξύνονται πάρα πολλοί που είχαν ανεβεί στο ίδιο «πλοίο της οικονομικής επανάστασης» με τις επενδύσεις σε σάπια ομόλογα και δάνεια στις ΗΠΑ, τα οποία με μια μικρή απόφαση για αύξηση του επιτοκίου της FED έγιναν στάχτη σε μια νύχτα.

  Αυτοί οι «yes men» λένε σήμερα και στην Ελλάδα, ότι έχουν ουσιαστικό «όραμα» για την άμυνα, ενώ παρακολουθούν στην πρώτη θέση, το μεγάλο ξεπούλημα της χώρας, απο τους πολιτικούς τους προϊσταμένους(οι οποίοι πήραν την έγκριση απο τους ψηφοφόρους που ήθελαν να συνεχιστεί το μεγάλο πάρτυ με το δανεικό εύκολο χρήμα).
  Σκέτη αηδία η όλη υπόθεση.

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_Brussels_Business

  Υ.Γ.

  Επειδή στην πρώτη προσπάθεια το σχόλιο δεν εμφανίστηκε, εδώ η 2η προσπάθεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.