Puma, γερμανική πολιτική και γερμανικός Τύπος

Η Γερμανία ανέστειλε την προμήθεια του ΤΟΜΑ Puma στις 19 Δεκεμβρίου, αφού 18 ΤΟΜΑ παρουσίασαν προβλήματα κατά τη διάρκεια άσκησης προετοιμασίας για την πρώτη τους αποστολή στη δύναμη VJTF του NATO τον Ιανουάριο 2023. (Φωτ: Rheinmetall)

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα αναφέρθηκε ότι 18 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) Puma που προετοιμάζονταν για να αναπτυχθούν στην Ομάδα Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας (VJTF) του NATO ήταν μια «σκέτη αποτυχία», σύμφωνα με το Der Spiegel και ότι στην θέση τους τα ΤΟΜΑ Marder θα καλύψουν την επερχόμενη γερμανική στρατιωτική ανάπτυξη στο NATO.

Τώρα, το νέο έτος, γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες: Ένα τεθωρακισμένο όχημα μάχης Puma αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα: Φωτιά στις καλωδιώσεις. Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα και δικαίως αντιμετωπίστηκε ως τέτοιο από την Rheinmetall και την KMW. Η πυρκαγιά εντοπίστηκε και κατασβήστηκε γρήγορα από το πλήρωμα και τα συστήματα πυρόσβεσης στο σκάφος του οχήματος, σύμφωνα με την γερμανική ειδησεογραφική υπηρεσία Tagesschau.

Οι πυρκαγιές ηλεκτρικών καλωδίων είναι ένας ατυχής και σοβαρός κίνδυνος σε κάθε όχημα που έχει ηλεκτρικά καλώδια. Μια γρήγορη αναζήτηση στο google αποκαλύπτει περιστατικά, τα τελευταία δύο χρόνια, με άρμα μάχης M1 Abrams, ένα πλοίο του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, ένα γαλλικό ελικόπτερο … καταλαβαίνετε. Τρομαχτικά πράγματα για τα οποία τα πληρώματα πρέπει να εκπαιδεύονται για να αντιμετωπίσουν.

Το πρόβλημα των υπόλοιπων 17 Puma εντοπίστηκε γρήγορα και χαρακτηρίστηκε ως ασήμαντο/ψιλοπράγματα που προβλήθηκε από ελλιπή συντήρηση και εκπαίδευση, εντοπίστηκε εύκολα και επιδιορθώθηκε, όπως μετέδωσε το Bild.

Ακόμη περιμένουμε την επίσημη επιβεβαίωση για το ποιο ήταν αυτό το ασήμαντο πρόβλημα. Οι εικασίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ) ισχυρίζονται ότι είχαν φθαρεί οι κινητήριοι οδοντωτοί τροχοί, είτε δεν είχαν αντικατασταθεί, είτε η τάση της ερπύστριας δεν είχε ρυθμιστεί σωστά. Φθορά οδοντωτών τροχών. Είναι μια πρόκληση για τα ερπυστριοφόρα οχήματα, στρατιωτικά και πολιτικά.

Αυτή η εξέλιξη σημαίνει ότι το Puma δεν θα υποστηρίξει τελικά την επερχόμενη εναλλαγή της VJTF του NATO, όμως, αντ’ αυτού θα το κάνει το Marder. Τα πληρώματα του Puma πρέπει να ολοκληρώσουν την αποτυχημένη άσκηση και να εκπαιδευτούν, και φαίνεται πως υπάρχουν προβλήματα με τα ανταλλακτικά και την συντήρηση στις γερμανικές Ομοσπονδιακές Ένοπλες Δυνάμεις (Bundeswehr).

Εκτός από την φωτιά στα καλώδια (χωρίς διάθεση να υποβαθμιστεί το πρόβλημα), αυτή η ιστορία σχετίζεται λιγότερο με το Puma, περισσότερο με την χρηματοδότηση της Bundeswehr και απόλυτα με την γερμανική πολιτική και γερμανικό Τύπο.

Ας βγάλουμε πρώτα από την μέση την χρηματοδότηση της Bundeswehr. Η συντήρηση και η εκπαίδευση δεν αποτελούν έκπληξη. Έχουν περάσει μόλις λίγοι μήνες από τότε που ο Καγκελάριος ανακοίνωσε την σχεδιαζόμενη «ένεση» 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Άμυνα (αυτή η ανακοίνωση έχει ήδη προσκρούσει σε πολιτικά εμπόδια) για να διορθωθούν χρόνια προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα όμως δεν μπορούν να επιλυθούν από την μία μέρα στην άλλη.

Η γερμανική πολιτική κάνει το ελληνικό κοινοβούλιο να μοιάζει οργανωμένο και αποτελεί περίπτωση μελέτης γιατί μια χώρα πρέπει να αποφεύγει τους συνασπισμούς και να επιμένει σε κυβερνήσεις πλειοψηφίας. Έχουν να διαπραγματευτούν με πολλά πολιτικά κόμματα για να πάρουν μια απόφαση, μερικά από τα οποία μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετικές κοσμοθεωρίες.

Ανήκουν επίσης ακόμη σε μια γενιά που μεγάλωσε, μορφώθηκε, έζησε και εργάστηκε όταν η μεταπολεμική Γερμανία ήταν χωρισμένη σε δύο χώρες: Ανατολική και Δυτική Γερμανία. Δεν μπορείς να τους ενώσεις όλους σε μια γενιά. Να το πούμε ευθέως: Τα φιλοσοβιετικά ιδεώδη παραμένουν πολύτιμά σε ορισμένες γωνίες, και όχι μόνο από τον Πούτιν.

Έτσι, όταν μια γερμανική φιλοNATOϊκή προσπάθεια όπως η Puma VJTF αντιμετωπίζει προβλήματα, μπορείς να γνωρίζεις με σιγουριά ότι στο σημερινό περιβάλλον που η στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία κυριαρχεί, αυτό θα αναδειχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο τόσο απ’ τα γερμανικά κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από τις φιλορωσικές παρατάξεις.

Αυτό το εκμεταλλεύονται καλά και οι παρατάξεις που είναι εναντίον του Πούτιν. Κάποιοι Γάλλοι και Βρετανοί χαιρεκακούν όταν πρόκειται για αρνητικές γερμανικές ειδήσεις, έστω και με τύψεις, και οι λογαριασμοί στα ΜΚΔ που υποστηρίζουν την αμερικανική και νοτιοκορεατική βιομηχανία είναι επίσης χαρούμενοι. Γιατί να μην είναι; Έχουν να πουλήσουν αυτοκινούμενα πυροβόλα και ΤΟΜΑ…

Η ιστορία με το Puma είναι η δεύτερη μεγάλη επίκριση της Bundeswehr για το 2022. Ένα άρθρο του Der Spiegel, το οποίο ήταν διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές, για ένα υπόμνημα της Bundeswehr που «διέρρευσε», προωθήθηκε μέσα σε λίγα λεπτά από άλλα μέσα ενημέρωσης, τα οποία ήταν σαφώς ενήμερα πριν από την δημοσίευση, επικαλούμενα την πηγή του άρθρου.

Στη συνέχεια ακολούθησε ένα ελεύθερο, μη συνδρομητικό, συμπληρωματικό άρθρο του Der Spiegel που ανακοίνωνε εν συντομία ότι τα 17 Puma «επέστρεψαν γρήγορα πίσω στην υπηρεσία» πριν ωθήσει την κριτική του CSU/Κόμματος Πρασίνων προς το κόμμα SPD και μετά την αφαίρεση του τμήματος που διακωμωδεί το πρωτοχρονιάτικό μήνυμα της Christine Lambrecht.

Σημειωτέον, το τμήμα της Lambrecht εξακολουθεί τα υπάρχει σε πολλές άλλες εκδόσεις του αρχικού άρθρου σε άλλους ειδησεογραφικούς ιστοτόπους.

Αυτό είναι στο ίδιο μοτίβο με την ιστορία του PzH 2000 που προέκυψε νωρίτερα το 2022, όπου η κριτική για τις 100 βολές την ημέρα αντί να αποδειχθεί ότι ήταν το όριο για την μάχη υψηλής έντασης (Intensiv schuss), όπου υπάρχουν διαφορετικές επιχειρησιακές τακτικές και υλικοτεχνικές απαιτήσεις.

Αυτό δεν εμπόδισε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα φιλορωσικά ή τις ανταγωνιστικές βιομηχανικές αγορές να ζητωκραυγάζουν. Γιατί να μην έχουν κίνητρο να επιτεθούν στο κυβερνόν κόμμα, να υπονομεύσουν την πίστη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στα αυτοκινούμενα πυροβόλα τους ή να μην προωθήσουν τα δικά τους συστήματα πυροβόλων για τους επιγενόμενους αμυντικούς διαγωνισμούς;

Η πραγματικότητα εδώ είναι ότι η VJTF του NATO παραμένει ισχυρή με τα Marder της Bundeswehr να καλύπτουν την συνεισφορά της Γερμανίας και τα Puma να αναμένεται να αναλάβουν την επόμενη εκ περιτροπής αλλαγή δυνάμεων μόλις επισκευαστούν. Δεν υπάρχει κάποιο ουσιαστικό ζήτημα με τα Puma, με την χρηματοδότηση, την εκπαίδευση και την συντήρηση να παραμένουν καίριας σημασίας.

Αυτό μας δίνει επίσης ένα εντελώς νέο επίπεδο σεβασμού για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διατήρηση των στόλων γερασμένων οχημάτων της Ελλάδας!

Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση μας μειώνοντας την επιβάρυνση με την απόκτηση νεότερων συστημάτων και μεταδίδοντας την τεχνογνωσία της συντήρησης τους.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.