Συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας για τη βόρεια Συρία με αναγνώριση τετελεσμένων

Γράφει ο Γιάννης Κουτσομύτης, πηγή: kappanews.gr

Σε συμφωνία για την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων του YPG από την συροτουρκική μεθόριο και τη δημιουργία “ζώνης ασφαλείας” βάθους 10 χιλιομέτρων κατέληξαν οι ηγέτες της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στο Σότσι την Τρίτη.

Η συμφωνία, την οποία ο Πούτιν χαρακτήρισε “πολύ σημαντική, έως και ιστορική”, προβλέπει την αναγνώριση των τετελεσμένων που έχουν δημιουργηθεί στη βόρεια Συρία και στα πεδία της Ρας αλ-Άιν και της Τελ Αμπιάντ από την τουρκική εισβολή με την ονομασία “Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης”. Παράλληλα, εντός των επομένων 120 ωρών, αρχής γενομένης από τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης, Ρώσοι “στρατονόμοι” και Σύροι συνοριοφύλακες θα εισέλθουν σε όλο το υπόλοιπο μήκος της συροτουρκικής μεθορίου, εκτός από τις περιοχές που έχουν καταλάβει οι τουρκικές δυνάμεις, με σκοπό την απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων του YPG και του οπλισμού τους σε βάθος 30 χιλιομέτρων εντός της συριακής επικράτειας. Μετά το πέρας αυτής της επιχείρησης, θα ξεκινήσουν κοινές περιπολίες από Ρώσους και Τούρκους στρατιώτες σε βάθος 10 χιλιομέτρων από τη μεθόριο. Παράλληλα δε, προβλέπεται η απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων και από τη Μανμπίτζ και την Ταλ Ριφάτ.

Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται η “δέσμευση” των δυο μερών στην “πολιτική ενότητα” και “εδαφική ακεραιότητα” της Συρίας, όπως επίσης και η προστασία της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας, με ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Αδάνων του 1998, η οποία προέβλεπε το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης της Τουρκίας σε βάθος 5 χιλιομέτρων εντός της συριακής επικράτειας σε περίπτωση που δέχεται “τρομοκρατικές επιθέσεις” από το έδαφος της Συρίας. Η αναφορά δε στην “πολιτική ενότητα” της Συρίας έχει ξεχωριστή σημασία, διότι υπονοείται η άρνηση των δυο μερών σε οποιαδήποτε μορφή αυτόνομης κουρδικής οντότητας εντός της Συρίας. Με την “εδαφική ακεραιότητα” υπονοείται η απόρριψη δημιουργίας κουρδικού κράτους με απόσχιση από τη Συρία, κάτι όμως που ακόμη και οι ίδιοι οι Κούρδοι δεν θέτουν πλέον.

Τούρκος αξιωματούχος στο Σότσι ανέφερε πως πρόκειται για “εξαιρετική” συμφωνία, καθώς η Τουρκία επιτυγχάνει τον ιστορικό της στόχο που είναι η απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων του YPG από τη συροτουρκική μεθόριο, με την παράλληλη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού εποπτείας της μεθορίου και μάλιστα σε μεγαλύτερο βάθος από αυτό που προέβλεπε η Συμφωνία των Αδάνων.

Τέλος των τουρκικών επιχειρήσεων

Λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις από τον Πούτιν και τον Ερντογάν, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως όλοι οι Κούρδοι μαχητές είχαν αποχωρήσει από τις περιοχές που προέβλεπε η αμερικανοτουρκική συμφωνίας παύσης του πυρός και ακολούθως το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωση το τέλος της “Επιχείρησης Πηγή Ειρήνης”.

Στον αέρα το καθεστώς των Κούρδων

Η Συμφωνία του Σότσι πάντως αποτρέπει την εθνοκάθαρση των Κούρδων από τις υπόλοιπες μεθοριακές περιοχές και ακυρώνει στην πράξη το υπερφιλόδοξο σχέδιο του Ερντογάν για τη δημιουργία εκατοντάδων νέων πόλεων στη “ζώνη ασφαλείας” και τη βίαιη μετεγκατάσταση εκεί δυο εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων. Απομένει πάντως να διευκρινιστεί το κατά πόσον οι Κούρδοι θα αποδεχθούν τους όρους της Συμφωνίας και θα αποχωρήσουν από τη μεθόριο. Όλες οι ενδείξεις πάντως κατατείνουν στο ότι οι Κούρδοι θα αποδεχθούν έστω και χωρίς τη θέλησή τους αυτούς τους όρους, καθώς δεν έχουν την επιχειρησιακή δυνατότητα να αντισταθούν. Αυτό όμως που παραμένει ερωτηματικό είναι εάν θα αποδεχθούν και τον όρο της μη δημιουργίας αυτόνομης κουρδικής οντότητας εντός της Συρίας, κάτι που προφανέστατα ξεπερνάει τις κόκκινες γραμμές που έχουν θέσει οι Κούρδοι για την μεταπολεμική διευθέτηση του συριακού ζητήματος. Την ερχόμενη εβδομάδα πάντως αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της στη Γενεύη η συνταγματική επιτροπή, η οποία θα συντάξει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ τον νέο συντακτικό χάρτη της Συρίας και στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί και το καθεστώς των κουρδικών περιοχών.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

8 Απαντήσεις

 1. Όλοι εκτός των Κούρδων και των αμερικανών λοιπόν σχεδόν απόλυτα ευτυχισμένοι, οι ΗΠΑ και ΕΕ στρατιωτικά έξω από το παιχνίδι στις θέσεις των θεατών(αφού η πρόταση της Γερμανίδας ΥΠΑΜ είναι εντελώς άστοχη). 😜

 2. Για όσους οραματιζόταν ρίξη των αμερικανό – τουρκικών εμπορικών σχέσεων στο θέμα, αφιερωμένο το παρακάτω(εκεί που λέει ότι όλοι είναι ευτυχισμένοι με την συμφωνία στο Σότσι για την ζώνη ασφαλείας στα Σύρο-τουρκικά σύνορα, εξαιρεί μάλλον την αντιπολίτευση στην Ουάσινγκτον αφού αυτή προτιμούσε αλλη «λύση» στο ζήτημα).

  https://m.youtube.com/watch?v=5ReNHUY8Tns

 3. Ένα πολύ ωραίο και κατατοπιστικό άρθρο το οποίο δηλώνει τις ευρύτερες γεωπολιτικές δυναμικές και το ρόλο της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης ενδιαφέρον έχει και η στάση πολλών κρατών της ευρύτερης περιοχής απέναντι στη Ρωσία, ακόμα και αυτών με πολύ στενούς δεσμούς με τις ΗΠΑ όπως το Ισραήλ, αφού όλοι πια δείχνουν να καταλαβαίνουν ποιος είναι το επόμενο αφεντικό στη περιοχή. Όλοι ίσως, εκτός από μια χώρα στο νότιο άκρο του Αίμου. Ελπίζω η επίσκεψη του Υπ.Εξ κ. Δένδια στη Ρωσία να αποδεικνύει πως σιγά σιγά κάτι αλλάζει και στη χώρα μας και βλέπουμε τη περιοχή γύρω μας πιο ρεαλιστικα.

  https://hellasjournal.com/2019/10/astamatitos-o-quot-xanthos-igetis-quot-elegchei-pleon-tin-mesi-anatoli-epomenos-stathmos-i-afriki/?fbclid=IwAR2X8qcLPhE0Yhbhtbbqhe19FQs6qJsHW9uHtG1-bUiaImxt8B6WZQ-GcNY

 4. Υπηρχε δλδ περιπτωση να πουλησουν οι ΗΠΑ εναν ΝΑΤΟ’Ι’ΚΟ συμμαχο (τουρκια) για εναν λαο(κουρδοι); Ειπαμε το μαγαζι ειναι γωνια και μονοπωλειο.

 5. German defense minister harshly criticizes US and Turkey

  «That sets in motion a real question about the reliability of our strongest alliance partner in the world,» said Kramp-Karrenbauer at a Christian Social Union (CSU) party summit in Munich.
  Directly addressing Turkey’s Syria offensive, Kramp-Karrenbauer said that a NATO member violating the border of a neighboring country by force «endangers the foundation of the post-war order.»

  Μια φορά μίλησε ένας/μια Γερμανός/ίδα πολιτικός των συντηρητικών για προσάρτηση ξένων εδαφών απο μια χώρα του ΝΑΤΟ(την Τουρκία), και αμέσως οι φιλελεύθεροι παραμυθάδες «φυλακές» και πρωτοπαλίκαρα της πολιτικής ορθότητας έσπευσαν να υποστηρίξουν τους γείτονες(που μπήκαν για άλλη μια φορά παράνομα σε ξένα εδάφη).

  Opposition criticizes wording: AKK accuses Turkey of annexation

  Defense Minister Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) has accused Turkey of annexing parts of northern Syria, causing irritations. It was a fact that a country that Turkey, our NATO partner – legitimate security interests or illegal – international law has annexed territory that people are expelled there, she said Wednesday on a troop visit to Erfurt.

  The FDP foreign policy politician Alexander Graf Lambsdorff then accused her to spread false information. «If the Secretary of Defense publicly exposes their own incompetence on such serious issues – that’s affecting,» he wrote on Twitter.

  By annexation is meant the enforced, permanent incorporation of territory of another state. Turkish troops invaded Syria to fight the Kurdish YPG militia, which Ankara considers a terrorist organization. However, the intention of the permanent integration of the territory into Turkey has not yet been announced.

  https://www.en24.news/2019/10/opposition-criticizes-wording-akk-accuses-turkey-of-annexation.html

 6. Αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ δήλωσε χθες Πέμπτη ότι αναπτύσσονται ενισχύσεις για την προστασία πετρελαιοπηγών στο ανατολικό τμήμα της Συρίας, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων από περιοχές στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας, μετά το πράσινο φως της Ουάσινγκτον στην εισβολή της Άγκυρας.

  «Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να ενισχύσουν τις θέσεις τους, σε συνεργασία με τους εταίρους τους, τις SDF (σ.σ. τις κουρδικές «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις»), αναπτύσσοντας επιπλέον στρατιωτικούς», ανέφερε ο αξιωματικός, χωρίς να διευκρινίσει το μέγεθος των ενισχύσεων. Παρά την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτικών από τη βορειοανατολική Συρία, οι SDF εξακολουθούν να συνεργάζονται με τις ΗΠΑ στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, όχι μακριά από τα σύνορα από το Ιράκ, όπου βρίσκονται οι κυριότερες πετρελαιοπηγές της Συρίας. Περίπου 200 Αμερικανοί στρατιωτικοί πιστεύεται ότι είναι ακόμη ανεπτυγμένοι εκεί. Προχθές Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ένας «μικρός αριθμός στρατιωτών» των ΗΠΑ θα παραμείνει στη Συρία, «στις περιοχές όπου υπάρχει πετρέλαιο». Υποστήριξε ακόμη ότι ο επικεφαλής των ΣΔΔ, ο Μαζλούμ Αμπντι Κομπάνι, τον «ευχαρίστησε», και ότι ήταν «εξαιρετικά ευγνώμων».

  Ο εκπρόσωπος των SDF, Μοχάμεντ Μπάλι, αναφερόμενος στο τηλεφώνημα του Τραμπ στον Κομπάνι μετέφερε τις διαβεβαιώσεις που έδωσε στον τελευταίο ο Αμερικανός Πρόεδρος, ότι οι ΗΠΑ θα αφήσουν στη Βορειοανατολική Συρία ένοπλες δυνάμεις «που θα μείνουν εκεί για πολύ καιρό». Φέρεται επίσης να τον διαβεβαίωσε ότι θα αφήσει αμερικανικά στρατεύματα σε πετρελαιοπηγές της ΒΑ Συρίας που «ήταν υπό τον έλεγχο του “Ισλαμικού Κράτους” και απελευθερώθηκαν από τις ΗΠΑ και τους Κούρδους», ώστε να μην επανέλθουν «ποτέ» στα χέρια των τζιχαντιστών. Πρόσθεσε πως SDF και ΗΠΑ «συζητούν πώς να ανακτήσουν θέσεις πάλι σε περιοχές της ΒΑ Συρίας» και πως οι δύο πλευρές θα διατηρήσουν «σχέση εταίρων για πολύ καιρό».

  Επιπλέον, Αμερικανοί Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί γερουσιαστές κάλεσαν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να χορηγήσει γρήγορα θεώρηση διαβατηρίου στον Κομπάνι, ώστε να μπορέσει να επισκεφτεί τις ΗΠΑ και «να συζητήσει» την κατάσταση στη Συρία.Πηγή: 902.gr (με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters») –https://www.imerodromos.gr/syria-o-amerikanikos-stratos-xana-stin-periochi-gia-tin-prostasia-ton-petrelaiopigon/

 7. Πόσο σοβαρές να είναι άραγε οι προθέσεις των γειτόνων να αποκτήσουν ρωσικά μαχητικά εναέριας υπεροχής; 🤔

  Turkey, Russia close to reaching agreement on Su-35 fighter jet sale

  BETÜL USTA, ANKARA Oct 25, 2019

  Turkey is close to reaching a deal with Moscow over the purchase of Su-35 fighter jets as well as co-manufacturing some components of the Russian-made jets, Turkish sources said Friday.
  Turkish and Russian officials are discussing the details of the sale of a total of 36 Su-35 fighter jets to Turkey, two months after President Recep Tayyip Erdoğan’s visit to the International Aviation and Space Salon (MAKS) aviation show outside of Moscow.
  Sources added that officials are also discussing Turkey’s possible involvement in the production of some components of the fighter jets, including its precision weapons and ammunition.
  At a visit to MAKS-2019 on Aug. 27, Erdoğan was shown the newest generation of Russian stealth aircraft, the Su-57 fighter jet, Su-35 fighter jets, the Ka-52 military helicopter and Mi-38 transport helicopter.
  Soon after Erdoğan’s visit, Sergei Chemezov, the head of Russia’s state-owned manufacturer Rostec, said they would be willing to sell Russia’s top air superiority warplane to Turkey if Ankara «expresses the desire.»
  Turkey has been at odds with the United States over its deal with Russia for S-400 missile systems. The U.S. suspended Turkey, a fellow NATO member, from its F-35 stealth fighter program in reaction to Ankara’s purchase. Washington argued the S-400 would be incompatible with NATO systems and expose the F-35 to possible Russian subterfuge. Turkey, however, emphasized the S-400 would not be integrated into NATO systems and would not pose a threat to the alliance and refused to step back from the deal.

  https://www.dailysabah.com/defense/2019/10/25/turkey-russia-close-to-reaching-agreement-on-su-35-fighter-jet-sale/amp?__twitter_impression=true

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.