Πυραυλικό πρόγραμμα της Τουρκίας

Το μυστικό έργο ανάπτυξης πυρομαχικών ακριβείας που ονομάζεται Tayfun, ή Typhoon στα τουρκικά, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι πηγές του Bloomberg. Στην φωτογραφία η στιγμή της εκτόξευσης του TAYFUN.

Από Βασίλης Γιαννακόπουλος, γεωστρατηγικός αναλυτής, [email protected]

Στις 15 Δεκεμβρίου 2011, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, ο Τούρκος πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdogan απευθυνόμενος στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων ζήτησε να ενημερωθεί για το βεληνεκές των τουρκικών πυραυλικών συστημάτων (βαλλιστικά βλήματα εδάφους-εδάφους).

Όταν οι Τούρκοι στρατηγοί ανέφεραν ότι το μέγιστο βεληνεκές είναι 150 χλμ, ο Ερντογάν τους είπε τα εξής: «Αυτό είναι αδύνατο. Πρέπει να βελτιώσουμε το βεληνεκές. Το Ιράν κατασκεύασε πυραύλους με βεληνεκές 2.000-2.500 χλμ. Και εμείς μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό. Αυτό ζητάω από εσάς». (Χρήστος Μηνάγιας, Geostrategy, «Η πυραυλική απειλή της Τουρκίας», 15 Ιανουαρίου 2012)

Η Τουρκία είναι χώρα μέλος του Καθεστώτος Ελέγχου Πυραυλικής Τεχνολογίας (Missile Technology Control Regime – MTCR) και του Κώδικα Συμπεριφοράς της Χάγης κατά τη Διάδοσης των Βαλλιστικών Βλημάτων (Hague Code of Conduct Against Ballistic Missile Proliferation – HCOC).

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την Κίνα για την αγορά 19 εκτοξευτών F-302T Kasirga 302 mm, με βεληνεκές 80 χλμ. Στη συμφωνία προβλεπόταν η μεταφορά τεχνογνωσίας στην Τουρκία, η οποία κατασκεύασε στη συνέχεια 35 εκτοξευτές και πέτυχε να αυξήσει το βεληνεκές τους στα 100 χλμ.

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί κάνουν λόγο για την κατασκευή επιπλέον έξι εκτοξευτών του ιδίου τύπου, βεληνεκούς 150 χλμ, στους οποίους δόθηκε η ονομασία Jaguar. Η ενασχόληση της Τουρκίας με την κατασκευή πυραυλικών συστημάτων εδάφους-εδάφους δεν είναι καινούργια υπόθεση.

Το πρώτο τουρκικό εθνικό πυραυλικό σύστημα κατασκευάσθηκε το 1999, από το TÜBİTAK-SAGE (Τουρκικό Ίδρυμα Επιστημονικών Ερευνών – Ινστιτούτο Αμυντικών Ερευνών και Ανάπτυξης) με την ονομασία Toros. Συνεχίζοντας το πυραυλικό της πρόγραμμα, κατασκεύασε τα βαλλιστικά βλήματα εδάφους-εδάφους J-600T Yıldırım 607 mm βεληνεκούς 150 χλμ. Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι το βεληνεκές τους είναι 300 χλμ.

Στις 13 Ιανουαρίου 2012, ο καθηγητής Yücel Altınbaşak, πρόεδρος του Τουρκικού Ιδρύματος Επιστημονικών και Τεχνολογικών Ερευνών (ΤÜBITAK), σε ενημέρωση δημοσιογράφων αναφορικά με τις εξελίξεις στο πυραυλικό πρόγραμμα της Τουρκίας, δήλωσε: «Την παρούσα περίοδο, πραγματοποιούνται δοκιμές στο βεληνεκές των 300 χλμ, ενώ εντός του 2012 θα αρχίσουν οι δοκιμές για επίτευξη βεληνεκούς 500 χλμ». Στη συνέχεια, ο Τούρκος καθηγητής πρόσθεσε ότι «Θα ακολουθήσουν δοκιμές για επίτευξη βεληνεκούς 1.500 χλμ, με τελική επιδίωξη, το 2014, αυτό να φθάσει στα 2.500 χλμ».

Επισημαίνεται ότι το Ινστιτούτο Μελετών και Ανάπτυξης της Αμυντικής Βιομηχανίας (Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü/SAGE), που υπάγεται στο ΤÜBITAK, είναι υπεύθυνο για το πυραυλικό πρόγραμμα της Τουρκίας και σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, κατά τις δοκιμαστικές βολές πυραύλων εδάφους-εδάφους, προσβάλλονται στόχοι στα 300 χλμ με απόκλιση πέντε μέτρων.

Σήμερα, όπως αναφέρουν διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ, η Τουρκία πραγματοποίησε επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση του μικρού βεληνεκούς (~500 km) βαλλιστικού βλήματος εδάφους-εδάφους “TAYFUN”, άνωθεν της νότιας θαλάσσιας περιοχής της Μαύρης Θάλασσας.

Τουρκία: Δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.