► Η κρίση στο Κατάρ θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνία που θα ενίσχυε την ΠΑ.
► Η υπόθεση των καταριανών μαχητικών α/φ Mirage 2000-9, σχεδόν όμοιων με τα ελληνικά Mirage 2000-5, αλλά εστιασμένων σε αποστολές κρούσης εδάφους, είναι αρκετά παλιά.

Ενα μεγάλο deal που ήταν στα «σκαριά» με­ταξύ της Ελλάδος και του Κατάρ διακυβεύεται από τις εξελίξεις, καθώς πλέον έρχονται στο φως όλα εκείνα για τα οποία το «ΜΑΡΣ» είχε γράψει πολλές φορές στο παρελθόν: Τις στενές σχέσεις της Ντόχα με την ισλαμική τρομοκρατία.

Το deal που προωθούσε το ελληνικό υπουργείο Εθνι­κής Άμυνας (μην ξεχνάμε ότι Καταριανοί αξιωματικοί και υπαξιωματικοί εκπαιδεύονται στην Ελλάδα τόσο στις Μοί­ρες των μαχητικών όσο και στα LEΟ2HEL) ήταν η ανταλ­λαγή των ελληνικών μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90 (αυτών που έχουν παραληφθεί και αυτών που αναμένεται να παραδοθούν μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των 20 ελικοπτέρων στην εξωφρενική αγορά που κόστισε στην Ελλάδα 704 εκατομμύρια ευρώ το 2003) με τα 12 Mirage 2000-5EDA του εμιράτου. Η υπόθεση των καταριανών Mirage 2000-9, σχεδόν όμοιων με τα ελληνικά Mirage 2000-5, αλλά εστιασμένων σε αποστολές κρούσης εδά­φους, είναι αρκετά παλιά. Αφορά την προμήθεια 12 μαχη­τικών αεροσκαφών Mirage 2000-5EDA. Μια πρόταση που έχει αρκετά θετικά στοιχεία, λόγω της καλής κατάστα­σης των αεροσκαφών και της λογικής τιμής μεταπώλησης (25 εκατ. ευρώ η μονάδα), σε μια Αεροπορία που σε πέντε χρόνια δεν θα έχει αεροσκάφη να πετάξει λόγω παλαιότητας και απόσυρσης κάπου 100 μαχητικών της!

Το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του δι­οικητή των αεροπορικών δυνάμεων του Κατάρ στην Αθή­να. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και αν προκύψει συμ­φωνία η Ελλάδα θα μπορεί να εντάξει γρήγορα «έτοιμα» αεροσκάφη στη δύναμή της. Αεροσκάφη που είναι ελάχι­στα υποδεέστερα των δικών μας Mirage 2000-5, αλλά μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα «σούπερ όπλα» που έχουμε στις αποθήκες. Μέχρι και το 2016, τα αεροσκάφη είχαν αξιοποιήσει μόλις το 40% της ωφέλιμης επιχειρη­σιακής τους ζωής. Αυτή την περίοδο η Αεροπορία του Κα­τάρ συνεχίζει να αναζητεί αγοραστές, ενώ έχει ανακοινώ­σει από το 2019 την πρόθεσή της να αγοράσει 49 νέα μα­χητικά αεροσκάφη που θα αντικαταστήσουν τα Mirage 2000-5EDA. Η τιμή τους κυμαίνεται περί τα 500 εκατ. ευ­ρώ μαζί με ολόκληρο το πακέτο όπλων και συστημάτων εκπαίδευσης.

Το σενάριο της ανταλλαγής με τα ΝΗ-90 βασίζεται σε ορισμένα δεδομένα: Τα ελικόπτερα αποδεικνύονται και ακατάλληλα για την ελληνική επιχειρησιακή πραγματικό­τητα και πανάκριβα όσον αφορά κόστος χρήσης τους. Από την άλλη, η καταριανή Αεροπορία θέλει άμεση παράδοση των ΝΗ-90, που είναι ιδανικά για τις ερήμους της χώρας (όταν προσγειώνονται στην Ελλάδα σε οτιδήποτε άλλο πέρα από ένα οργανωμένο ελικοδρόμιο κινδυνεύει να χτυ­πήσει στο έδαφος ολόκληρο το συγκρότημα αισθητήρων του ελικοπτέρου!). Η συζήτηση είχε προχωρήσει αρκετά, και στο «προξενιό» εμπλέκεται και ελληνική αντιπροσω­πεία. Τώρα η κατάσταση είναι συγκεχυμένη και δύσκολα θα προχωρήσει. Επίσημα… το Κατάρ είναι κράτος-τρομοκράτης…

Στο ΥΠΕΘΑ η Lockheed Martin

Ενημέρωση πραγματοποίησε στο ΥΠΕΘΑ μεικτό κλι­μάκιο της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin και της αμερικανικής Αεροπορίας, σε αρμοδίους του υπουργείου, για το αεροσκάφος F-35. Η ενημέρωση πραγματοποιήθη­κε την 1η Ιουνίου, ενώ την επομένη η ίδια ενημέρωση έγι­νε στον Α/ΓΕΑ και σε ένα ολιγομελές επιτελείο ανώτατων στελεχών. Είναι η πρώτη ενημέρωση για το αμερικανικό μαχητικό 5ης γενιάς, μετά τις δηλώσεις του Π. Κομμένου αναφορικά με την προμήθεια του μαχητικού από τις ΗΠΑ.

Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της ΠΑ, καθώς η Τουρ­κία αναμένεται να παραλάβει τα πρώτα F-35 (πρώτα επί αμερικανικού εδάφους) το 2019 και έπειτα θα ακολουθή­σει η παράδοση των αεροσκαφών σε τουρκικό έδαφος, όπου και θα αρχίσει η επιχειρησιακή τους αξιοποίηση. Οποιαδήποτε κίνηση της ΠΑ πρέπει να γίνει πριν από το τέλος της δεκαετίας ενδεχομένως και εις βάρος της ανα­βάθμισης των αεροσκαφών F-16, που εκκρεμεί.

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-10/06/2017)

Πηγή: Σταράτα Λόγια 

13 Σχόλια

 1. Ανδρεας

  Σε κάθε περίπτωση η αναβάθμιση των f16 πρέπει να γίνει. Αποτελούν και θα αποτελουν για καιρο τον κορμό της ΠΑ.

  Απάντηση
 2. Ανδρεας

  Προέχει η αναβαθμιση των f16. Αυτός είναι ο κορμός με αυτά θα πορευθουμε

  Απάντηση
 3. hjpatsis

  Το ΝΗ-90 ακατάλληλο… Μάλιστα. Ας πετάμε με Huey τότε και με AS332C1 (ex πολιτική εκδόση που τη βαπτίσαμε με μερικές παρεμβάσεις έως και σε έκδοση CSAR). Μπορούμε, βέβαια να βασιζόμαστε στα παλαιοληθικά ιπτάμενα σαλόνια CH47D (εκ των οποίων τα 9 πρώην C βασικά…). Για τα τελευταία 10 ούτε λόγος. Ψωνίζεις από χέρι………..στο Μοναστηράκι. Αλήθεια, απορεί κανείς γιατί είμαστε failed state;

  Απάντηση
 4. ΑΧΕΡΩΝ

  Ὦ,ναί!
  Πάνω που θα τα παίρναμε τα ρημάδια,μετά από επτά χρόνια δουλέματος,χάλασε ἡ δουλειά,λόγω μίας «απρόβλεπτης» εξελίξεως…
  Πώς λέμε «και αλάτι σπείραμε,ἡ παγωνιά μας το χάλασε».

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Αυτή την φορά δεν χρειάστηκε να βρούνε και δικαιολογία τους “πρόλαβαν” οι Άραβες, απλά απίστευτοι. ?

   Απάντηση
 5. Theognostos

  Λάθος. Καλύτερα να αγοραστούν εφόσον το Κατάρ δεν πρόκειται να τα αξιοποιήσει παρα η ανταλλαγή. Έπειτα το Κατάρ δέχεται Τούρκους για την προστασια του επι του εδάφους του Άρα η Τουρκία εχει και εκείνη λόγο στο τι παίζεται στην περιοχή και τι οπλικα συστήματα εμποδίζει να προμηθευτεί η Ελλάς.

  Απάντηση
 6. Gunslinger32

  Έχουν να παγώσουν ακόμα πολλά «Deal’s», δεν είναι ούτε το πρώτο αλλά ούτε και το τελευταίο, καλές ευκαιρίες υπήρξαν σε αρκετές περιπτώσεις και χάθηκαν, πλοία, μαχητικά αεροσκάφη, άρματα μάχης, ελικόπτερα.

  Να δούμε και τι εξελήξεις θα έχουμε με τους «ινδιάνους», γιατί κάποιοι τους έχουν παραλάβει ήδη ενώ εμείς εδώ στο «Villariba» ακόμα τρίβουμε, όταν οι άλλοι στο «Villabajo» έχουν περάσει στην επόμενη φάση και γλεντάνε.

  Απάντηση
  • giorgos tsagaris

   Kαλο θα ητανε να βλεπαμε (εκτος απο το κοστος ανα ωρα πτησης των ΝΗ-90) και τις διαθεσιμοτητες τους σε Γαλλια,Γερμανια κτλ…..(25-30%).

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    @giorgos tsagaris
    Δεν μου διαφεύγουν τα γεγονότα που περιγράφεις φίλε Γιώργο, στην αναφορά σου θέλω να προσθέσω, και το πρόβλημα με τις διαβρώσεις των ΝΗ90 που παρουσιάστηκαν στην ναυτική έκδοση του τύπου στην Γαλλία και Ολλανδία. Δεν ξέρω ποιός θα αναλάβει την ευθύνη για την επίλυση, αλλά αυτό σημαίνει επιπλέον έξοδα, καθυστερήσεις και φυσικά μείωση των διαθεσιμοτήτων, όπως συνέβει και με τις καλωδιώσεις στα HAP/UHU Tiger, όπου χρειάστηκε η πλήρες αντικατάσταση τους με ενισχυμένο υλικό.

    Όταν εμφανίζονται διαβρώσεις που προέρχονται απο την λειτουργεία σε θαλάσσιο περιβάλλον στην ναυτική έκδοση, το πρόβλημα θα υπάρχει και στην βασική έκδοση, για την ΑΣ που πετάει συχνά επάνω απο την θάλασσα αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που πρέπει να ληφθεί υπόψην απο τους υπεύθυνους.

    Έχω την εντύπωση ότι επάνω στην τρέλα “μας” να συμμετέχουμε σε ένα πρόγραμμα νέου “επαναστατικού” ελικόπτερου με ψηφιακό fcs, “ξεχάσαμε” ότι δεν έχουμε τα περιθώρια για πειράματα με ένα ανώριμο σύστημα, υπερσύγχρονο αλλά ανώριμο και πανάκριβο.

 7. Λαρισαίος

  “Από την άλλη, η καταριανή Αεροπορία θέλει άμεση παράδοση των ΝΗ-90, που είναι ιδανικά για τις ερήμους της χώρας (όταν προσγειώνονται στην Ελλάδα σε οτιδήποτε άλλο πέρα από ένα οργανωμένο ελικοδρόμιο κινδυνεύει να χτυ­πήσει στο έδαφος ολόκληρο το συγκρότημα αισθητήρων του ελικοπτέρου!). ”

  Λίγη σοβαρότης παρακαλώ! Τα ΝΗ-90 μπορεί να έχουν τα μύρια όσα προβλήματα, αλλά δεν είναι πολιτικά αεροσκάφη για να κάνουν δρομολόγια από το ένα ελικοδρόμιο στο άλλο. Επίσης το Κατάρ μπορεί να είναι κατά κύριο λόγο έρημος, αλλά ποιός είπε στο συντάκτη του άρθρου ότι η έρημος είναι μόνο επίπεδη άμμος;

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: