Quiz: Το γνωρίζετε; (170)

Quiz_171203_170

“Αν έχεις γνώσεις διάβαινε”

Στο “quiz” υπ’αριθμόν 170 αναζητούμε τον τύπο του όπλου της φωτογραφίας.

Το γνωρίζετε;

Αν ναι, τότε περιμένουμε την ευγενική συμμετοχή σας.

Οι απαντήσεις σας θα δημοσιοποιηθούν, εκτός απροόπτου, την Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017.

Καλή επιτυχία σε όλους.

Απάντηση, Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017: Το εικονιζόμενο τυφέκιο ειναι το κυνηγετικό ραβδωτό τυφέκιο Fairfox 2000 της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων (ΕΒΟ).

Στο φόρουμ Shooters.gr ο χρήστης atlas 12 έχει δημοσιεύσει μια πολύ αναλυτική περιγραφή του τυφεκίου την οποία και παραθέτουμε αυτούσια:

“Έχοντας ήδη την απαιτούμενη εμπειρία και τεχνογνωσία, η ΕΒΟ έκανε την πρώτη της απόπειρα διείσδυσης στη διεθνή πολίτικη αγορά με τη σχεδίαση του FAIRFOX 2000 του πρώτου Ελληνικού κυνηγετικού ραβδωτού τυφεκίου.

Η σχεδίαση άρχισε το 1982 και η παράγωγη ξεκίνησε το 1984. Τα κριτήρια για την σχεδίαση ήταν

α) Απλός μηχανισμός ως προς την λειτουργία και την κατασκευή.

β) Χαμηλό κόστος κατασκευής

γ) Ανθεκτικό κλείστρο στα δημοφιλή κυνηγετικά φυσίγγια διαμετρήματος 30-06,308 win,6,5x55se

Στα παραπάνω προστέθηκε και το πλεονέκτημα της ΕΒΟ στην τεχνογνωσία κατασκευής καννών υψηλής ακρίβειας με τη μέθοδο ψυχρής σφυρηλάτησης. Αποτέλεσμα ολων αυτών ήταν το FAIRFOX 2000, ενα επαναληπτικό κυνηγετικό τυφέκιο κινητού ουραίου, που σύντομα έγινε δημοφιλές στην Ευρώπη για την ακρίβεια βολής του, την αξιοπιστία, τις κομψές γραμμές του και την ανταγωνιστική τιμή.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Το FAIRFOX 2000 ήταν διαθέσιμο στα διαμετρήματα 30-06,308 win,και 6,5χ55se παρέχοντας ετσι την δυνατότητα στον Ευρωπαίο κυνηγό να επιλέξει το πλέον κατάλληλο πυρομαχικό για το θήραμα που συνήθως κυνηγά. Η κάννη του όπλου είχε μήκος 60 εκατοστά, κατασκευασμένη από χάλυβα άριστης ποιότητας και οπως ήδη αναφέρθηκε, η υψηλή ακρίβεια της οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, στη μέθοδο της ψυχρής σφυρηλάτησης (cold hammering) που εφαρμόζει το εργοστάσιο.

Ο κορμός, το κινητό ουραίο και τα άλλα μεταλλικά μέρη του όπλου ειναι επίσης κατασκευασμένα απο ειδικά επιλεγμένα κράματα. Η παράγωγη των τυφεκίων FAIRFOX άρχισε το 1984 και σταμάτησε στα τελη της ίδιας δεκαετίας. Κατασκευάστηκαν συνολικά 10.000 τυφέκια τα οποία εξήχθησαν με μεγαλη εμπορική επιτυχία, κυρίως στις Σκανδιναβικές χώρες. Η αδυναμία πώλησης του όπλου στην Ελλάδα για κυνήγι (λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας που επιμένει να χαρακτηρίζει κάθε όπλο με ραβδωτή κάννη ως “πολεμικό”), οι προτεραιότητες στην παράγωγη στρατιωτικού υλικού και η αύξηση του κόστους λόγω (αναγκαστικά) του περιορισμού της κλίμακας παράγωγης, ήταν μερικοί απο τους λογούς που τελικά η κατασκευή του θαυμάσιου αυτού κυνηγετικού τυφεκίου σταμάτησε οριστικά. Έτσι τα τυφέκια FAIRFOX έχοντας πλεον σταματήσει να παράγονται απο τα τέλη του 80, θεωρούνται σήμερα συλλεκτικά όπλα.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΟΠΛΟΥ

Πρόκειται για ενα πολύ κομψό σπορ τυφέκιο, με κοντάκι τύπου Monte Carlo απο ξύλο καρυδιάς επεξεργασμένο με λάδι,με βαθιά αντιολισθητική χάραξη στον ξυστό και “μαξιλάρι” για το μάγουλο του χρήστη στην αριστερή πλευρά του κοντακίου. Ο μηχανισμός κινητού ουραίου ειναι απλός και συνάμα λειτουργικός και μεγάλης αντοχής. Το κλείστρο σχεδιάστηκε με γωνιά ανοίγματος 50 μοιρών ώστε συμφωνά με το εργοστάσιο,να “ανοίγει” με σχετική ευκολία.Το κλείστρο ενός τυφεκίου Μauser ειναι εξ’αρχης πολύ πιο μαλακό απο αυτό του FAIRFOX, αλλά πολύπλοκο στην κατασκευή και φυσικά πολύ ακριβότερο.

Μην ξεχνάμε οτι στόχος της ΕΒΟ ήταν ενα πολύ κάλο και φτηνό όπλο. Πάρα την αρχική μικρή δυσκολία στο άνοιγμα, το ουραίο κινείται εμπρός πίσω σαν “πούπουλο” και ο κάλυκας απορρίπτεται εύκολα και σε απόσταση απο το όπλο. Το κλείστρο ειναι εφοδιασμένο με τρία ωτια ασφάλισης στη θαλάμη. Εξ αυτών,το τρίτο ευρίσκεται στο εμπρός τμήμα του κλείστρου με τρόπο ώστε να λειτουργεί και ως οδηγός, ελαττώνοντας τις τριβές και εξασφαλίζοντας την ομαλή κίνηση του κλείστρου.

Ο μηχανισμός πυροδότησης του όπλου περιλαμβάνει και σύστημα ασφάλειας που ρυθμίζεται ως προς την “σκληρότητα” ενω η ασφάλιση-απασφαλιση του τυφεκίου, γίνεται εντελώς αθόρυβα.Το τελευταιο ειναι πολύ σημαντικό πλεονέκτημα για κυνηγετικό όπλο, όπου και ο παραμικρός μεταλλικός ήχος μπορεί να ακουστεί απο το θήραμα.

Η σκανδάλη του FAIRFOX ειναι αυτό που ενθουσιάζει περισσότερο. Αν και ρυθμιζόμενη εξωτερικά (τρεις θέσεις) ειναι αμφίβολο αν θα χρειαστεί πότε άλλη ρύθμιση, μια και ειναι ήδη πανάλαφρη και θετική. Η θέση και η κλίσης της ακολουθούν τους κανόνες εργονομίας, ενώ η βαθιά αντιολισθητική χάραξη επιτρέπει στον δείκτη του χρήστη να κινηθεί οσο απαλά επιθυμεί.Το βάρος της δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1,5χλγρ.

Η κάννη υψηλής ακρίβειας και η ελαφριά σκανδάλη ειναι τα βασικά στοιχειά για την ευθυβολία του τυφεκίου, η συγκέντρωση του οποίου ειναι της τάξης των 3 εκατοστών σε απόσταση 100 μέτρων. Η ανάκρουση ειναι μάλλον ευχάριστη και αυτό όταν χρησιμοποιείται το φυσίγγιο 6,5χ55 SE , ειναι γνωστό και ως Swedish Mauser και αυτό διότι ήταν το πυρομαχικό που επελέγη απο τον Σουηδικό Στρατό πριν απο τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για τα τυφέκια Mauser που είχαν παραγγελθεί τότε.

Τα σκοπευτικά ειναι πρακτικά με αναδιπλούμενα τα πίσω, σχήματος U που ειναι ρυθμιζόμενα ως προς το ύψος και τη διεύθυνση.Το εμπρός σκοπευτικό σχήματος “λάμας” ειναι προστατευμένο μέσα σε κυλινδρικό μεταλλικό περίβλημα. Η απόσταση μεταξύ των ειναι 42,8 εκατοστά και η γραμμή σκόπευσης ειναι εύκολα ανακτήσιμη ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού λόγω της υψηλής αντίθεσης με το μαύρο, σημάνσεων. Επιπλέον το FAIRFOX, όπως όλα τα τυφέκια της κατηγορίας του έχει προκατασκευασμένες και καλυμμένες τις υποδοχές για διαφόρους τύπους βάσεων για οπτικά σκοπευτικά.

Η ασφάλεια του τυφεκίου βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του κορμού, πίσω απο τον μοχλό όπλισης και αποτελειται απο δυο μοχλούς.Εξ αυτών ο μεγάλος με τη μορφή κομβίου με οριζόντια αντιολισθητική χάραξη, ειναι ο κύριος μοχλός ασφάλισης σκανδάλης αλλά και κλείστρου το οποίο δεν ανοίγει όταν η ασφάλεια ενεργοποιηθεί. Αν ο χρήστης επιθυμεί να ανοίξει το κλείστρο και να αλλάξει η να αφαιρέσει το φυσίγγιο απο τη θαλάμη όταν η ασφάλεια ειναι ενεργοποιημένη, τότε επεμβαίνει ο δεύτερος μοχλός με τη μορφή ελάσματος, ο οποίος πιεζόμενος προς τα εμπρός επιτρέπει το άνοιγμα του κλείστρου αφήνοντας όμως τη σκανδάλη ασφαλισμένη.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΟΛΗ

Το ουραίο αφαιρείται εύκολα απο τον κορμό του όπλου, αν σύροντας το προς τα πίσω πιέσουμε και κρατήσουμε τη σκανδάλη. Αυτη ειναι και η διαδικασία της βασικής λύσης του τυφεκίου για τον καθαρισμό μετά τη βολή. Με την αφαίρεση του ουραίου αποκαλύπτεται και η βίδα ρύθμισης του βάρους της σκανδάλης που βρίσκεται στο άκρο σχεδόν του πίσω μέρους του κορμού, στο ύψος της σκανδάλης.

Για να επανατοποθετήσουνε το ουραίο, πιέζουμε τη σκανδάλη και ταυτόχρονα ωθούμε το ουραίο στον κορμό.

Το FAIRFOX 2000 διαθέτει εσωτερική αποθήκη χωρητικότητας 5 φυσιγγίων εναλλασσόμενης διάταξης.

Το μεταλλικό πέλμα της αποθήκης στο κάτω μέρος του ξυστού ανοίγει με την πίεση του σχετικού μοχλού που βρίσκεται στο εμπρός τμήμα του υποφυλακτηρα της σκανδάλης, είτε για την απογέμιση του όπλου, είτε για καθαρισμό και συντήρηση του επίπεδου ελάσματος που ωθεί τα φυσίγγια εμπρός απο το κλείστρο προκείμενου να οδηγηθούν στη θαλάμη.

Το τυφέκιο FAIRFOX 2000 ειναι ένα όπλο “καθαρόαιμης γενιάς” που απευθύνεται τόσο στον κυνηγό οσο και στον σκοπευτή. Η ΕΒΟ εχει προσφέρει δωρεάν σε 20 σκοπευτικούς συλλόγους τυφέκια FAIRFOX, απο το τελευταιο απόθεμα σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του αθλήματος της σκοποβολής των 300 μέτρων στο τυφέκιο.Η ποιότητα και η σχεδίαση του όπλου ήταν τέτοια που το 1995 με βάση τον κορμό και το κλειστρο του FAIRFOX σχεδιάστηκε μια σειρά όπλων ειδικής ακρίβειας για στρατιωτική και αστυνομική χρήση.

ΤΥΦΕΚΙΟ ΚΗΦΕΥΣ

Το 1996 η σειρά των όπλων αυτών πήρε το όνομα ΚΗΦΕΥΣ από το όνομα του βασιλιά της Κερυνειας στην περιοχή Αιγιαλείας και ιδρυτή της κατεχόμενης σήμερα Κερύνειας της Κυπρου. Ανάδοχος ήταν ο Κύπριος δημοσιογράφος και υπολοχαγός της Εθνοφυλακής Λάζαρος Μαύρος. Το πρωτο όπλο παραγωγής δωρίθηκε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληριδη,ο οποίος και το αθλοθέτησε ως επαμοιβη στο εκάστοτε πρωτεύοντα στους σκοπευτικούς αγώνες της Εθνικής Φρουράς.

Τα τυφέκια ΚΗΦΕΥΣ ειναι διαμετρήματος 7,62χ51, παρήχθησαν σε μικρο αριθμό και βρίσκονται σήμερα σε χρήση.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Το FAIRFOX ειναι κάλο και μια μεγαλη Ελληνική προσπάθεια. Είναι ενα κλασσικής σχεδίασης τυφέκιο που η μόδα του δεν πρόκειται ποτέ να περάσει.Αν και τώρα αποτελεί συλλεκτικό είδος θα χαιρόμασταν πολυ να το βλέπαμε παλι σε παράγωγη διπλά στον ΚΗΦΕΑ εφ’οσον οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν. Όπως και να έχει όμως η προέλευση και η ιστορία τους δικαιωματικά πρέπει να τους προσφέρουν μια θέση στις προθήκες του Πολεμικού Μουσείου μαζί με ολες τις άλλες δημιουργίες της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων που για πολλά χρονιά τώρα εξοπλίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της χωράς μας και της αδελφής Κύπρου.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

 • ΣΥΣΤΗΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Χειροκίνητο κλειστρο με γωνιά ανοίγματος 50 μοιρων
 • ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΛΕΙΣΤΡΟΥ: Κλείστρο εμπρόσθιας ασφάλισης με 3 ωτια
 • ΤΥΠΟΣ ΒΟΛΗΣ: Απλή επαναληπτική
 • ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ: Εσωτερική αποθήκη 5 φυσιγγίων εναλλασσόμενης διάταξης
 • ΔΙΑΜΕΤΡΗΜΑ: 30-06,308WIN,6,5X55SE
 • ΒΑΡΟΣ: 3,45-3,95 κιλά
 • ΜΗΚΟΣ ΚΑΝΝΗΣ: 600mm
 • ΟΛΙΚΟ ΜΗΚΟΣ: 1125-1135mm
 • ΚΟΝΤΑΚΙ: Ξύλο καρυδιάς
 • ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΑ: Μεταλλικά ρυθμιζόμενα

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

10 Σχόλια

   • ΑΧΕΡΩΝ

    To κηφεύς ήταν το πρώτο που έψαξα,αλλά δέν υπάρχουν διαδικτυακά φωτό αυτού του πολιτικού υποδείγματος που αναρτήσατε,καἰ σε Fairfox έβγαζε αποκλειστικά CZ.
    Επειδή δέν μπορούσα να κάνω ανασκαφή στα πατάρια για να βρώ το τεύχος του περιοδικού «Αμυντικά Θέματα» και το άρθρο του τότε πλωτάρχου,πλέον ναυάρχου Λ.Σ ε.α Ηλία Σιωνίδη,αρκεστηκα σε διαδικτυακή αναζήτηση,που δέν κόστισε όμως λιγώτερο χρόνο ἤ νεύρα,και δέν απέδωσε.
    Καλά να πάθω,αλλά τα κουϊζ της Προελάσεως είναι πολύ επιτυχημένα,συγχαρητήρια.

   • Δούκας Γαϊτατζής

    Αχέρων, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Ειλικρινά, ειναι τιμή μου.
    Οφείλω να ομολογήσω ότι είσαι ένας από τους δυνατούς “quizλύτες” και με τις περισσότερες συμμετοχές στα quiz της Προέλασης.
    Και πάλι ευχαριστώ, καλό ξημέρωμα.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: