Quiz: Το γνωρίζετε; (45)

“Αν έχεις γνώσεις διάβαινε”
“Αν έχεις γνώσεις διάβαινε”

Στο quiz της εβδομάδας έχουμε ως θέμα τις χερσαίες νάρκες.

Μήπως αναγνωρίζετε τις εικονιζόμενες οχτώ νάρκες;

Οι απαντήσεις σας, θα δημοσιοποιηθούν το βράδυ της Κυριακής, 8 Μαρτίου 2015. Καλή επιτυχία σε όλους.

Γενικά στοιχεία για τις Νάρκες Ξηράς

Κατηγορίες ναρκών ξηράς (ανάλογα του σκοπού για τον οποίο προορίζονται):

 • Κατά Προσωπικού (Κ/Π)
 • Αντιαρματικές (Α/Τ)

Οι νάρκες κατά προσωπικού (Κ/Π) έχουν ως στόχο να προκαλέσουν απώλειες στο προσωπικό του εχθρού, δηλαδή να σκοτώσουν ή να τραυματίσουν, στοχεύοντας στη μείωση του ηθικού των εχθρικών μονάδων. Οι Κ/Π νάρκες χωρίζονται ανάλογα με τον τρόπο δράσης τους σε νάρκες εκρηκτικού κύματος και σε θραυσματοβόλες. Τα αποτελέσματα μιας νάρκης εκρηκτικού κύματος οφείλονται στο εκρηκτικό κύμα που παράγεται με την πυροδότησή της. Τα αποτελέσματα μιας θραυσματοβόλας νάρκης οφείλονται στα θραύσματα που προκαλούντα από την έκρηξή της και που εκτοξεύονται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Οι θραυσματοβόλες νάρκες χωρίζονται περαιτέρω σε στατικές νάρκες, νάρκες εκπηδούντος σώματος και νάρκες οριζόντιας δράσης.

 • Οι στατικές νάρκες εκρήγνυνται επί τόπου όταν κάποιος ασκήσει σε αυτές πίεση.
 • Οι νάρκες εκπηδούντος σώματος όταν τεθούν σε λειτουργία εκτοξεύουν στον αέρα μία θήκη που περιέχει την εκρηκτική ύλη που όταν φτάσει σε ύψος περίπου ενός μέτρου εκρήγνυται.
 • Οι νάρκες οριζόντιας δράσης διασκορπίζουν όγκο μεταλλικών θραυσμάτων προς μια κατεύθυνση και υπό γωνία 60 μοιρών.

Οι αντιαρματικές νάρκες (Α/Τ) έχουν ως στόχο να ακινητοποιήσουν ή να καταστρέψουν εχθρικά οχήματα και θωρακισμένα άρματα καθώς και να προκαλέσουν απώλειες στο προσωπικό που τα επανδρώνει. Οι Α/Τ νάρκες είναι συνήθως μεγαλύτερες σε όγκο από τις Κ/Π και φέρουν μεγαλύτερα ποσά εκρηκτικών υλών (Η τυπική Α/Τ νάρκη διαθέτει γόμωση ΤΝΤ βάρους 12 λιβρών). Για να εκραγούν απαιτούν μεγαλύτερη πίεση σε σχέση με τις νάρκες κατά προσωπικού, δηλαδή δεν εκρήγνυνται όταν τις πατά άνθρωπος, αλλά όχημα.

Μερικά ιστορικά στοιχεία

Οι Αμερικάνοι είναι πράγματι το πρώτο έθνος που εξέλιξε και χρησιμοποίησε επιχειρησιακές νάρκες, και σε αυτό συνεισέφερε ο Ταξίαρχος Gabriel J. Rains. Ο Rains πειραματίστηκε με ναρκοπαγίδες καθώς οδηγούσε το στρατό του κατά των Ινδιάνων στην Φλόριντα το 1840, αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία. Τότε το 1862 διέταξε τα στρατεύματα του να τροποποιήσουν βλήματα πυροβολικού ώστε να μπορούν να ανατιναχτούν με το τράβηγμα καλωδίων ή εάν πατηθούν.

Την 4η Μαΐου 1863, κατά τη διάρκεια αναγνωριστικών επιχειρήσεων κατά μήκος ενός δρομολογίου που οδηγούσε στο Γιορκταόυν, ένας αναβάτης ιππικού ενεργοποίησε μία από αυτές τις νάρκες ο οποίος έγινε ο πρώτος άνθρωπος που σκοτώθηκε από μια νάρκη πίεσης.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα 1862-1863 ο Rains εργάστηκε στον σχεδιασμό ενός πυροκροτητή «ο οποίος θα εκρηγνυτο με την ελάχιστη πίεση». Μέτα την απώλεια του δείκτη και αντίχειρα του δεξιού χεριού του, αποφάσισε να τυποποιήσει την πίεση των 3,1 κιλών (7lb). Από το 1863 οι νάρκες του είχαν ευρεία και επιτυχημένη χρήση εκείνη την περίοδο. Οι εμπειρία του Εμφυλίου Πολέμου επέδειξε την μακροζωία της νάρκης εδάφους, Το 1960 πέντε νάρκες με πυροκροτητή του Rains βρέθηκαν έπειτα από περίπου εκατό χρόνια μετά την τοποθέτηση τους – με την πυρίτιδα «να εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη».

Ο Βρετανικός Στρατός συνήθιζε να χρησιμοποιεί νάρκες εδάφους κατά τη διάρκεια των Αφρικάνικων εκστρατειών στην δεκαετία του 1880. Κατά την διάρκεια των πολέμων χρησιμοποιήθηκαν νάρκες fougasses και νάρκες πίεσης/παγιδευμένες που ως επι το πλείστον κατασκευάστηκαν στο πεδίο των επιχειρήσεων.

Το 1884, μετά τις επιχειρήσεις στο Σουδάν, ο Στρατηγός Gordon έγραψε: «Οι νάρκες εδάφους είναι το αντικείμενο για την άμυνα του μέλλοντος. Έχουμε ολοκληρώσει τις εργασίες με αυτές, και έχουν προσφέρει αρκετά.»

Από τον 20º αιώνα το σχέδιο επιχειρήσεων με νάρκες εδάφους είχε διεισδύσει μέσα στους περισσότερους τακτικούς στρατούς.

Όλοι οι τύποι ναρκών αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του Ρωσο-Ιαπωνικού πολέμου το 1902-06, συμπεριλαμβανομένων fougasses, ηλεκτρικά πυροδοτούμενες από απόσταση νάρκες ακόμη και νάρκες με πυροδότηση ηλεκτρισμού, δόνησης και πίεση. Το επόμενο μοντέλο ήταν μια ρωσική ανακάλυψη που βασιζόταν σε ένα συμπιεσμένο ξύλινο καπάκι που ολοκλήρωνε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα το οποίο ενεργοποιούταν μέσω ενός ρουλεμάν.
Ο ηλεκτρικός πυροκροτητής στεγαζόταν σε ένα ξύλινο κιβώτιο 60.9 τετραγωνικών εκατοστών (2ft) με το εκρηκτικό γέμισμα να συσκευάζεται σε ένα άλλο ξύλινο κιβώτιο παρομοίων διαστάσεων.

Πηγές: Wikimedia και The History of Landmines.

Απάντηση, 8 Μαρτίου 2015: Οι εικονιζόμενες νάρκες είναι οι παρακάτω:

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις νάρκες διαβάστε παρακάτω.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις νάρκες διαβάστε παρακάτω.

1.ΗΠΑ – M56

Βίντεο με το σύστημα στρώσης ναρκών M56 απο ελικόπτερο

2. Γερμανία – DM21

3. Ιταλία – VALSELLA VS2.2

4. Ιταλία – BPD SB-81

5. Βέλγιο – PRB M3

6. Ηνωμένο Βασίλειο – L3A1

7. Ηνωμένο Βασίλειο – L9A1

Η Βρετανική νάρκη “ράβδος” L9. (wikimedia.org)

8. Ιαπωνία – TYPE 63

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

 1. Aπατεωνες Ρωσοι,μια δικη τους φωτο δεν βαλανε αλλα τις πηρανε ολες απο τα δυτικα περιοδικα
  Джейн=jane

  ЗолЬдат Унд техннк=soldaten und technik

  Армада=Armada

  Интернэшнл дефенс ревью=international defence review

  Αρα ειναι ολες δυτικες ναρκες.(και αν κρινω απο το μεγεθος αντιαρματικες)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.