Quiz: Το γνωρίζετε; (229)

“Αν έχεις γνώσεις διάβαινε”

Καλημέρα και καλή δύναμη σε όλους!

Το νέο quiz της εβδομάδας ειναι εδώ.
Ζητώ συγγνώμη απο τους φίλους της στήλης, αλλά, δυστυχώς, λόγω τεχνικών δυσκολιών, δεν κατέστη εφικτό να δημοσιοποιηθεί εγκαίρως το τρέχον quiz, την Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, σήμερα, το νέο quiz ειναι στον “αέρα”.
Στο νεο quiz αναζητούμε τον τύπο του οχήματος της εικόνας.

Το γνωρίζετε;

Αν ναι, τότε περιμένουμε την ευγενική συμμετοχή σας.

Οι απαντήσεις σας θα δημοσιοποιηθούν, εκτός απροόπτου, την Κυριακή, 3 Μαρτίου 2019.

Απάντηση, Κυριακή 3 Μαρτίου 2019: Το εικονιζόμενο ερπυστριοφόρο όχημα ειναι το γαλλικό αυτοκινούμενο πυροβόλο Lorraine automoteur με πυροβόλο των 155 mm το οποίο ποτέ σε εισήλθε σε μαζική παραγωγή. Χαρακτηριστική ήταν η χρήση εδαφικών τροχών με κανονικά λάστιχα με αεροθάλαμο (σαμπρέλα) φουσκωμένο με αέρα και όχι συμπαγή.

Οι παρακάτω φωτογραφίες προέρχονται από τον ιστότοπο chars-francais.net

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

11 Απαντήσεις

   1. Δούκα να με συγχωρείς για την καθυστερημένη απάντηση,τυχαία το είδα στο notifier.
    Όχι,ο κύκλος δέν κλείνει έτσι εύκολα.
    Απλώς όταν ψάχνεις σε γενική κατεύθυνση,προκύπτουν πολλές πληροφορίες όχι άμεσα αξιοποιήσιμες για το τρέχον κουΐζ,αλλά πάντως στο ίδιο γνωστικό πεδίο.
    Και κάποιες φορές,από σύμπτωση,αποδεικνύονται χρήσιμες.

 1. LORRAINE AUTOMOTEUR 155 mm του 1950, ή, κατά ένα παλιό βιβλίο, Automoteur de 155 sur pneus. Εκείνη την εποχή οι Γάλλοι εξέτασαν σοβαρά τη χρήση πνευστών εδαφιαίων τροχών αντί των συνήθων συμπαγών επισώτρων σε Τ/Θ οχήματα.
  http://www.chars-francais.net/2015/index.php/engins-blindes/automoteurs?task=view&id=1306

 2. Lorrain 155mm Mle.50. αυτοκινούμενο πυροβόλο (prototype no1).Η διαφορά (οπτικά) με το Mle.51 (prot. no2) εντοπίζεται στο πρόσθιο μέρος, στις θυρίδες του πληρώματος.

  Σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε στη Γαλλία μετά τον πόλεμο έχοντας σαν βάση το σασί του πειραματικού άρματος Lorrain 40 t. Το όχημα πέρασε από δοκιμές το 1950, αλλά ποτέ δεν μπήκε σε μαζική παραγωγή ή σε υπηρεσία, αλλά και το 2ο πρωτότυπο (Mle.51) είχε την ίδια κατάληξη.

  Σαν κινητήριο σύστημα αρχικά χρησιμοποιήθηκε ο 12κυλινδρος Talbot 450V ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Maybach HL 230. Ο Οπλισμός του περιελάμβανε πυροβόλο 155mm/30cal. (Obusier de 155 mm, modèle 1950) το πρώτο πυροβόλο που κατασκευάστηκε στην Γαλλία μετά τον πόλεμο και έμεινε σε υπηρεσία μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 80’, και ένα βαρύ πολυβόλο MG 151/20mm.

  Αν και ή Γαλλική προσπάθεια ατύχησε, το πυροβόλο των 155mm/30cal MLE.50 εξελίχθηκε σε αυτοκινούμενο, προσαρμοσμένο σε σασί Μ4-Sherman από τους Ισραηλινούς (Μ-50/155) μετά από αγορά 170 πυροβόλων, το οποίο είδε δράση στον πόλεμο των έξι ημερών (1967) αλλά και στο Γιόμ Κιπούρ (1973).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.