ΗΠΑ: Το Ναυτικό παρέλαβε για δοκιμές το πρώτο ατρακτίδιο NGJ-MB

©Raytheon | Καλλιτεχνική απεικόνιση αεροσκάφους EA-18G Growler εξοπλισμένο με ατρακτίδια NGJ

Η εταιρεία Raytheon παρέδωσε στο Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) το πρώτο ατρακτίδιο μεσοφασματικού παρεμβολέα επόμενης γενιάς (NGJ-MB) για τις επίγειες και αεροπορικές δοκιμές ενσωμάτωσης, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την 5η Αυγούστου.

Το ατρακτίδιο, το οποίο είναι το πρώτο από τα 15 συστήματα της φάσης σχεδιασμού και βιομηχανικής κατασκευής (EMD) και τα 14 δοκιμαστικά πτητικής πιστοποίησης συστήματα NGJ-MB, παραδόθηκε στο Ναυτικό από τις εγκαταστάσεις της Raytheon στην Ελ Σεγκούντο στην Καλιφόρνια. Αργότερα, στο τρίτο τρίμηνο του 2019, η Raytheon θα χρησιμοποιήσει αυτό που ονομάζει ως ατρακτιδιο Prime Power Generation Capability εγκατεστημένο σε αεροσκάφος Gulfstream για να εκτελεί δοκιμές παραγωγής ισχύος και εργασίες μείωσης κινδύνου προς υποστήριξη της διαδικασίας της αρχικής άδειας πτήσεως.

Όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα το Jane’s, το ατρακτίδιο NGJ-MB της Raytheon είναι ένα τμήμα της ευρύτερης αναβάθμισης ικανότητας ηλεκτρονικού πολέμου (EW) αεροσκάφους Block 2 για το αεροσκάφος ηλεκτρονικής επίθεσης (EA) Boeing EA-18G Growler η οποία περιλαμβάνει τα ατρακτίδια NGJ-Χαμηλής Ζώνης (LB) και NGJ Υψηλής Ζώνης (HB).

To Jane’s C4ISR & Mission Systems: Air επισημαίνει ότι το NGJ θα είναι ένα σύστημα εγκατεστημένο επί ατρακτιδίου που θα ενσωματώνει ψηφιακές τεχνολογίες που θα βασίζονται στην υποστήριξη λογισμικού και την τεχνολογία AESA για τη δημιουργία μιας ενισχυμένης ικανότητας EA που θα μπορεί να υπονομεύσει και υποβαθμίσει τα ραντάρ και τους πομπούς επικοινωνιών του εχθρού, όπως επίσης και αντιμετωπίσει εξελιγμένες και αναδυόμενες απειλές που επιχειρούν μέσα σε όλο και πιο πυκνά επιχειρησιακά περιβάλλοντα. Οι περιοχές αποστολών της ικανότητας αναφέρονται ως παρεμβολές από απόσταση (stand-off) [προς υποστήριξη των αποστολών κρούσης σε βάθος] και από κοντά, μαζί με τροποποιημένη (υποστήριξη ναυτικών επιχειρήσεων, εγγύς αεροπορική υποστήριξη, και διεισδυτική συνοδεία, μη τακτικές επιχειρήσεις – επικοινωνίες και στόχοι μη συμβατικών όπλων, και επιχειρήσεις εναέριας απαγόρευσης) και διεισδυτική συνοδεία.

Με το Tactical Jamming System (TJS) να λειτουργεί στην περιοχή 509 MHz- ως 18 Ghz-, το NGJ θα αναπτυχθεί σε τρεις ξεχωριστές ικανότητες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τις LB, MB και HB. Το NGJ-LB (επίσης γνωστό ως Block/Επαύξηση 2), το NGJ-MB (Block/Επαύξηση 1) και το NGJ-HB (Block/Επαύξηση 3) απευθύνονται ειδικά κατά των τομέων χαμηλού (περιοχή 100 MHz- ως 2 GHz-), μεσαίου- (2 GHz ως 6 Ghz) και υψηλού φάσματος (6 GHz ως 18 GHz) του συνολικού φάσματος απειλών.

 

Gareth Jennings

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Μια αεροπορία που θέλει να λέγεται σοβαρή, θα έπρεπε να ασχολείται όπωσδήποτε με την απόκτηση αυτού του είδους «όπλων» για τακτικά μαχητικά αεροσκάφη. Μόνο με συστήματα αυτοπροστασίας, δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να επιβιώσει απέναντι σε μια συντονισμένη αεράμυνα του αντιπάλου που θα είναι εξοπλισμένη με νεότερα αντιαεροπορικά συστήματα.

    Νομίζω ότι δεν υπερβάλω λέγοντας ότι η ΠΑ έχει μείνει πολύ πίσω σε αυτό το σημείο(το νέο ραντάρ στα μαχητικά που θα αναβαθμιστούν δεν θα αλλάξει πολλά σε αυτό το θέμα, αλλιώς θα ήταν περιττή κιαι η επένδυση του USN όπως και των αυστραλών σε αυτά τα αεροσκάφη και στο νέο ατρακτίδιο ΗΕ μακράς εμβέλειας).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.