Σχεδιάζοντας τη σύγχρονη Στρατιωτική Εκπαίδευση: η έννοια της Στοχευμένης Πιστότητας (Targeted Fidelity)

Υπό Νεκταρίου Παπαντωνίου

Επιλάρχου, MSc.

Το σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον, των διεθνών κρίσεων και εντάσεων, της πανδημίας, αλλά και της παράλληλης απαίτησης για ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα, έχει διαμορφώσει ένα παράδοξο δίπολο στα εκπαιδευτικά στρατιωτικά πράγματα.

Από τη μία η απαίτηση για ολοένα και ποιοτικότερη εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού επάνω σε οπλικά συστήματα αυξανόμενης πολυπλοκότητας, κατά τρόπον ώστε να αποκτά όλες τις αναγκαίες γνώσεις και να αναπτύσσει τις απαραίτητες δεξιότητες, τόσο κατά μόνας, όσο και κατά οργανικά τμήματα. Η εκπαίδευση αυτή είναι επίσης επιθυμητό να είναι έγκαιρη, να παρέχεται εκεί που βρίσκονται οι εκάστοτε χειριστές, να αναβαθμίζεται διαρκώς και να προσαρμόζεται εύκολα, γρήγορα και (κυρίως) οικονομικά, σε νέες προκλήσεις και απειλές.

Από την άλλη πλευρά, η μείωση των αμυντικών προϋπολογισμών, η ανάγκη για διοχέτευση πιστώσεων σε άλλες κατευθύνσεις και οι προβληματικές διεθνείς ισορροπίες, συγκροτούν μία αμείλικτη πραγματικότητα. Οι δαπάνες που οι χώρες είναι διατεθειμένες να πραγματοποιήσουν για την εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού μειώνονται, ο χρόνος για σχεδίαση και προπαρασκευή της εκπαίδευσης ελαττώνεται και οι δυνητικές απειλές (ή οι ανάγκες για έξωθεν επεμβάσεις για άλλες χώρες) πολλαπλασιάζονται.

Καθώς λοιπόν η λύση που αναζητάται στο διαχρονικό πρόβλημα της στρατιωτικής εκπαίδευσης, δεν είναι πλέον τόσο…αναλυτική όσο κάποτε και προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα της αναπόφευκτης απροσδιοριστίας, η διεθνής πρακτική έχει αναδείξει τη σύμπραξη στρατιωτικών φορέων, ακαδημαϊκών/ερευνητικών ιδρυμάτων και βιομηχανίας ως τη βέλτιστη οδό. Η προσέγγιση αυτή θέτει ως επίκεντρο τη διαρκή επικοινωνία και ανατροφοδότηση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών: η στρατιωτική υπηρεσία εντοπίζει το κενό/ανάγκη, η ερευνητική κοινότητα καταρτίζει πιθανές λύσεις, η βιομηχανία κατασκευάζει τα πρωτότυπα, η υπηρεσία και οι ερευνητές αξιολογούν τα πρωτότυπα εννοιολογικά και ποιοτικά, η βιομηχανία βελτιώνει κ.ο.κ.

Στο ανωτέρω πλαίσιο, το ακόλουθο άρθρο, προερχόμενο από τον ιστότοπο της γνωστής εταιρείας Bohemia Interactive Simulations (BISim), κατασκευάστριας της σειράς λογισμικών εξομοίωσης Virtual Battlespace (VBS), εκδόσεις των οποίων χρησιμοποιούνται σύμφωνα με στοιχεία από το διαδίκτυο και από τον Ελληνικό Στρατό, αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους.

Ο πρώτος λόγος, διότι πραγματεύεται απλά και κατανοητά την έννοια της Στοχευμένης Πιστότητας (Targeted Fidelity), στην εκπαίδευση μέσω εξομοίωσης. Πρόκειται για μία μάλλον νεωτερική προσέγγιση και φιλοσοφία σχεδίασης, που τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος παγκοσμίως.

Ο δεύτερος, διότι, επίσης βάσει στοιχείων από ανοικτές πηγές του διαδικτύου, πολύ αξιόλογες προσπάθειες προς την κατεύθυνση της στοχευμένης πιστότητας (αν και χωρίς να κατονομάζεται!) έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και στον Ελληνικό Στρατό – και μάλιστα εδώ και χρόνια!

Προχωρώντας λοιπόν στο άρθρο αυτό καθαυτό και πέρα (και) από την αναμφίβολα εμπορική του στόχευση, αξίζει να μελετήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η βιομηχανία μελετά τα συμπεράσματα της ερευνητικής κοινότητας και αξιολογεί την ανατροφοδότηση από τους χρήστες, δημιουργώντας νέες εκπαιδευτικές προτάσεις και προσεγγίσεις, με το αντίστοιχο εννοιολογικό και θεωρητικό υπόβαθρο.

Ανασχεδιάζοντας την εκπαίδευση των πληρωμάτων – η περίπτωση των Τεθωρακισμένων Μέσων

Του Ράστι Όρβιν (Rusty Orwin), Υπευθύνου Πωλήσεων της BISim σε ΗΒ και Ιρλανδία

RECONFIGURE YOUR CREW TRAINING – ARMOR CASE STUDY

By Rusty Orwin, Head of Sales UK & Ireland (https://vbs4.com/blogs/reconfigure-your-crew-training-armour-case-study)

Τα σύγχρονα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) (Σημ. 1) είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκα στο χειρισμό τους. Το εσωτερικό αυτών των μεταλλικών θηρίων είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρονικά πύργων υψηλής τεχνολογίας, πολύπλοκα συστήματα αισθητήρων, σκοπευτικά ακριβείας και περισκόπια, ψηφιακά συστήματα ελέγχου πυρός και συστήματα ενεργητικής αυτοπροστασίας.

Οι μέρες που ένα άρμα μάχης ήταν απλώς ένα άρμα μάχης, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Σήμερα πρέπει να εκπαιδεύεσαι σε αυτό το «υψηλής τεχνολογίας μηχάνημα με ερπύστριες», για να είσαι αποτελεσματικός στο ρόλο σου, για να είσαι ένα άριστο πλήρωμα και να μπορείς να συνεργάζεσαι αρμονικά στο πλαίσιο ενός ουλαμού αρμάτων ή μιας διμοιρίας μηχανοκινήτου πεζικού. Είναι πολύπλοκο και απαιτεί χρόνο. Για έναν στρατιώτη, αυτό που πριν από 30 χρόνια θα ήταν μια βασική εκπαίδευση 4 εβδομάδων, σήμερα μπορεί να διαρκέσει 3 φορές περισσότερο.

«Δεν ξέρω για εσάς, αλλά αν εγώ αμελήσω να κάνω κάτι για κάποιο χρονικό διάστημα, σκουριάζω. Δεν είμαι στα καλύτερά μου», λέει ο Κρεγκ Τέρνερ (Craig Turner), ειδικός ανάπτυξης έργων (Σημ. 2) της BISim και πρώην εκπαιδευτής στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (Armour Centre – ARMCEN) του Βρετανικού Στρατού. «Για τα πληρώματα των ΤΟΜΑ μας λοιπόν, τι γίνεται όταν οι δικές τους δεξιότητες φθίνουν;»

«Με τους οικονομικούς περιορισμούς στα ‘μίλια ερπύστριας’ (Σημ. 3), τον προγραμματισμό διάθεσης των περιοχών εκπαίδευσης, το χρόνο που δαπανάται για τη συντήρηση των μέσων και ‘τα ίδια και τα ίδια’ εκπαιδευτικά σενάρια (περιορισμένα ως προς το πού μπορείς να πας, πού μπορείς να ρίξεις και το ρεαλισμό των ‘φιλίων’ και ‘εχθρών’ στο ‘πεδίο της μάχης’), δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να βιώσεις και να αφομοιώσεις στον περιορισμένο χρόνο που είσαι στο μέσο», εξηγεί ο Κρεγκ.

Συνεχίζει επισημαίνοντας ότι ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι στρατοί αντιμετωπίζουν αυτή την εκπαιδευτική πρόκληση είναι η χρήση εξομοιωτών ΤΟΜΑ υψηλής πιστότητας, κατασκευασμένων κατά παραγγελία, που αναπαριστούν με φυσικό τρόπο όλα όσα βρίσκονται στο όχημα, όσο πιο πιστά γίνεται: υψηλής πιστότητας αναπαράσταση των πινάκων χειρισμού, των διακοπτών και οθονών απεικόνισης κλπ. Αυτοί κατασκευάζονται συνήθως με χρήση υλισμικού και λογισμικού κατά παραγγελία, καθιστώντας έτσι ακριβή την απόκτηση και τη συντήρησή τους, ενώ είναι περιορισμένοι σε αριθμό και δύσκολο να αναβαθμιστούν. Κι έτσι ξεμένεις με αυτό που αγόρασες. Χρειάζεται τεράστια προσπάθεια για να τους βελτιώσεις, να τους αναβαθμίσεις ή να τους αλλάξεις και γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να διατηρήσεις τέτοιους εξομοιωτές επιχειρησιακούς ( Όταν σβήσει η «μυρωδιά του καινούργιου», τα πράγματα δεν είναι καλά!).

Leopard 2A4 στο περιβάλλον εξομοίωσης του VBS4: δυνατότητα για απεριόριστα εικονικά μίλια. (Η φωτογραφία από την πρωτογενή πηγή του άρθρου.)

Έτσι, με στόχο την αύξηση της «επαναληπτικότητας» (Σημ. 4) της εκπαίδευσης, την καλύτερη προετοιμασία για τη ζωντανή εκπαίδευση και, τελικά, τις επιχειρήσεις, οι στρατοί αναζητούν άλλες λύσεις, εναλλακτικές και συμπληρωματικές στους «παραδοσιακούς» εξομοιωτές των ΤΟΜΑ. Πολλοί λοιπόν στρέφονται προς ευέλικτες, «εμπορικές, από το ράφι» (Commercial-off-the-shelf/COTS) λύσεις, υψηλής πιστότητας και χαμηλού κόστους, που εφαρμόζουν την προσέγγιση της στοχευμένης πιστότητας, για να ανταποκριθούν στους κρίσιμους παράγοντες που απαιτούνται, προκειμένου να επιτευχθεί αποτελεσματική μάθηση και να επιτραπεί η συνέχιση της πολύπλοκης εκπαίδευσης στην τακτική.

«Η χρήση της εικονικής εξομοίωσης με την προσέγγιση της στοχευμένης πιστότητας δεν υποκαθιστά τη ζωντανή εκπαίδευση», πρόσθεσε ο Κρεγκ, «αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα».

Τι είναι η Στοχευμένη Πιστότητα;

Η πιστότητα των εξομοιωτών μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε διακριτά στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνουν τη φυσική, την εξομοιούμενη, την ψυχολογική και την πιστότητα ενεργειών. Η φυσική, η εξομοιούμενη και η πιστότητα ενεργειών μπορούν να θεωρηθούν ως «δεδομένα εισόδου» σε μία εφαρμοσμένη εκπαιδευτική λύση – ορίζουν τι ουσιαστικά αποδίδεται από το υλισμικό και το λογισμικό, πόσο κοντά στο πραγματικό μέσο είναι η εμπειρία στον εξομοιωτή. Η ψυχολογική πιστότητα μπορεί να θεωρηθεί ως το «δεδομένο εξόδου» της εφαρμογής – «αναγκάστηκε» ο εκπαιδευόμενος να εφαρμόσει, όσο το δυνατόν πιστότερα, τις ίδιες διαδικασίες σκέψης και κρίσης που θα εφάρμοζε σε μία επιχείρηση στον πραγματικό κόσμο, με το πραγματικό μέσο;

«Οι εξομοιωτές σου επιτρέπουν να εξοικειωθείς με τα πολύπλοκα συστήματα ενός οχήματος πριν ασχοληθείς με αυτά στην πραγματικότητα», λέει ο Ουίλιαμ Ντέι (William Day), επικεφαλής του τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης Πωλήσεων της BISim. «Κτίζεις την αυτοπεποίθηση, την ικανότητα, τη μυϊκή μνήμη και εκπαιδεύεσαι σε σενάρια που δεν είναι εφικτά στον πραγματικό κόσμο».

Ο Ουίλιαμ σημειώνει ότι τα σύγχρονα ΤΟΜΑ είναι εξαιρετικά πολύπλοκα και, με πολλούς τρόπους, μοιράζονται επίπεδα πολυπλοκότητας αντίστοιχα με των αεροσκαφών. Επισημαίνει όμως ότι τα εξαιρετικής πιστότητας εκπαιδευτικά συστήματα, που αναπαράγουν κάθε διακόπτη και κομβίο του πραγματικού μέσου, δεν είναι πάντοτε η βέλτιστη λύση για τη μεγιστοποίηση του εκπαιδευτικού οφέλους. Και εξηγεί, πως υπάρχουν εναλλακτικές σχεδιάσεις εκπαιδευτικών συστημάτων, που μεγιστοποιούν τη διαθεσιμότητα και την οικονομία, χωρίς να υποβαθμίζουν τη μαθησιακή ή εκπαιδευτική αξιοπιστία.

«Τα υψηλά επίπεδα φυσικής πιστότητας δεν παράγουν απαραίτητα καλύτερη μάθηση ή μεταφορά εκπαίδευσης».

S. G. Straus, M. W. Lewis, K. Connor et al. (2019)

Για τα εκπαιδευόμενα πληρώματα των ΤΟΜΑ, η στοχευμένη πιστότητα επιτυγχάνεται καθορίζοντας αρχικά ποιά είναι τα εκπαιδευτικά αντικείμενα που απαιτούνται, βάσει του αντιστοίχου δόγματος (τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες). Ακολούθως καθορίζονται, λαμβάνοντας τη βέλτιστη απόφαση (ή κατόπιν δοκιμών ή/και μέσω εννοιολογικών επιδείξεων) (Σημ. 5), τα επίπεδα φυσικής, εξομοιούμενης, ψυχολογικής και πιστότητας ενεργειών που είναι απαραίτητα, προκειμένου να επιτευχθεί αποτελεσματική μάθηση.

Για τα εκπαιδευόμενα πληρώματα των ΤΟΜΑ, η στοχευμένη πιστότητα επιτυγχάνεται καθορίζοντας πρώτα ποιά είναι τα απαιτούμενα Κύρια Εκπαιδευτικά Αντικείμενα, για την τακτική, τις τεχνικές και τις διαδικασίες. Στη συνέχεια και αφού, μέσω μιας Ανάλυσης Εκπαιδευτικών Αναγκών ή κατόπιν δοκιμών ή/και μέσω εννοιολογικών επιδείξεων, καθοριστούν η φυσική, η εξομοιούμενη, η ψυχολογική και η πιστότητα ενεργειών που είναι απαραίτητες, προκειμένου να επιτευχθεί αποτελεσματική μάθηση, διαμορφώνονται σαφώς καθορισμένοι Εκπαιδευτικοί Αντικειμενικοί Σκοποί (Ε-ΑΝΣΚ).

«Όλα τα στοιχεία του σχεδίου μιας εκπαιδευτικής πρότασης – ένα σετ ‘εκπαιδευτικών συσκευών’, εκπαιδευτικά υλικά κλπ. – πρέπει να εστιάζουν σε μια ολοκληρωμένη λύση που θα μεταδίδει γνώση», λέει ο Ουίλιαμ. «Κάθε μη αναγκαία λεπτομέρεια θα πρέπει να αφαιρείται».

Η στοχευμένη πιστότητα, επομένως, ταιριάζει πολύ ωραία στη διαδικασία της Προσέγγισης της Εκπαίδευσης σε επίπεδο Συστήματος (Systems Approach to Training – SAT). Έτσι, η «υψηλή πιστότητα» χρειάζεται μόνον όταν βελτιώνει το εκπαιδευτικό αποτέλεσμα εντός ενός λογικού κόστους. Επί τη ευκαιρία, εάν υπάρχουν συγκεκριμένοι Ε-ΑΝΣΚ που μπορούν να επιτευχθούν εύκολα και ανταγωνιστικά από πλευράς κόστους, στο πραγματικό ΤΟΜΑ, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμπεριληφθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα στοχευμένης πιστότητας.

Ταχεία Παράδοση, Εύκολη Αναβάθμιση: Εξομοιωτές Στοχευμένης Πιστότητας

Ποιος είναι ο παραδοσιακός εξομοιωτής ΤΟΜΑ και ποιος ο εξομοιωτής στοχευμένης πιστότητας;
(Η φωτογραφία από την πρωτογενή πηγή του άρθρου.)

Έχετε δύο ευκαιρίες να μαντέψετε: σε ποιά από τις παραπάνω απεικονίσεις εμφανίζεται ο παραδοσιακός, υψηλής πιστότητας εξομοιωτής ΤΟΜΑ και σε ποιά ο εξομοιωτής στοχευμένης εξομοίωσης;

Εάν φτάσατε ως εδώ, ξέρω ότι το μαντέψατε με την πρώτη. Μπορεί να πείτε «Μα αυτά μοιάζουν με πράγματα που θα μπορούσα να αγοράσω σε ένα καλό κατάστημα ηλεκτρονικών ή στο διαδίκτυο». Ακριβώς, εδώ εμφανίζονται και πάλι οι λέξεις «εμπορικά, από το ράφι», που χρησιμοποίησα πριν. Αν λοιπόν χαλάσει, φτιάχνεται εύκολα, είναι σχετικά εύκολο να αναβαθμιστεί και μπορείτε να του προσθέσετε περισσότερα πράγματα χωρίς να απαιτείται κάποιο μεγάλο πρόγραμμα αμυντικής προμήθειας. (Εντάξει, μην έχετε ενοχές! Και πάλι κάποιος θα πρέπει να τα συντηρεί και να τα εκσυγχρονίζει όλα αυτά, αλλά είναι σίγουρα ευκολότερο.)

Ένα υψηλής πιστότητας αντίγραφο χειριστηρίου, σε χρήση σε επιτραπέζιο σύστημα εξομοίωσης με βάση το VBS.
(Η φωτογραφία από την πρωτογενή πηγή του άρθρου.)

Το λογισμικό βέβαια δεν ανήκει στο είδος που γενικά αγοράζει κανείς στο διαδίκτυο, πλην όμως το Virtual Battlespace 4 (VBS4) της BISim ανήκει επίσης στα «εμπορικά, από το ράφι». Το VBS4 είναι μία ιδιαιτέρως ικανή πλατφόρμα «εμπορικού» λογισμικού: αμέσως μόλις εγκατασταθεί, παρέχει μια πανίσχυρη μηχανή εξομοίωσης, δυνατότητα απόδοσης όλης της γης, δυνατότητες δημιουργίας ψηφιακού εδάφους, μία τεράστια βιβλιοθήκη μοντέλων, εξομοίωση βλητικής και αισθητήρων, δυνατότητα απενημέρωσης, ενώ υποστηρίζει και πολλές διαφορετικές φορετές (Σημ. 6) συσκευές απεικόνισης (Head Mounted Displays – HMDs). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το μόνο που χρειάζεται είναι η ενσωμάτωση των επιμέρους εξειδικευμένων συστημάτων των ΤΟΜΑ στο λογισμικό (ας πούμε των κυτίων χειρισμού και του συστήματος ελέγχου πυρός, ή ό,τι άλλο χρειάζεται για την επιθυμητή στοχευμένη πιστότητα), στη συνέχεια η εγκατάσταση του λογισμικού και η εκπαίδευση ξεκινάει.

Έτσι, με τον συνθέτη τακτικών αποστολών του VBS4 έχετε τη δυνατότητα να ελέγχετε την εκπαίδευσή σας, με μόνους περιορισμούς τις ανάγκες και τη φαντασία σας.

Όλα τα παραπάνω δε σημαίνουν φυσικά ότι δε χρειάζεστε καθόλου τους παραδοσιακούς εξομοιωτές ΤΟΜΑ (σαν αυτόν στο αριστερό μέρος της παραπάνω φωτογραφίας, σε περίπτωση που έχετε ακόμα την παραμικρή αμφιβολία). Στο συνολικό εκπαιδευτικό σύστημα, θα μπορούσαν να έχουν μία θέση και τέτοιοι εξομοιωτές. Από τη στιγμή που η δαπάνη για την προμήθεια ενός παραδοσιακού εξομοιωτή ΤΟΜΑ επαρκεί για την απόκτηση πολλών συστημάτων στοχευμένης πιστότητας, η ροή εκπαιδευομένων γίνεται μεγαλύτερη και – θεωρώντας ότι οι εξομοιωτές αξιοποιούνται εκεί που χρειάζονται περισσότερο – δύναται να αυξηθεί η εκπαίδευση συντήρησης δεξιοτήτων, αποφεύγοντας το ενδεχόμενο αυτές να φθίνουν και διατηρώντας έτσι τα πληρώματα στην καλύτερη κατάστασή τους.

Μερικά πράγματα ακόμα για τους εξομοιωτές στοχευμένης πιστότητας:

Αναλόγως της απαιτουμένης πιστότητας, η λύση μπορεί να είναι τόσο απλή όσο ένας απλός προσωπικός υπολογιστής (PC), με «εμπορικό» λογισμικό κι έναν απλό, «εμπορικό» μοχλό χειρισμού (joystick). Ή μπορεί να είναι τόσο πολύπλοκη όσο ένα δίκτυο προσωπικών υπολογιστών, με πολλαπλούς σταθμούς για τις θέσεις των πληρωμάτων, ένα εξελιγμένο μοντέλο φυσικής και χειριστήρια ελέγχου κατασκευασμένα κατά παραγγελία, τα οποία θα αναπαριστούν τα πραγματικά χειριστήρια με κάθε λεπτομέρεια, ενώ όλοι οι σταθμοί θα μπορούν να είναι εγκατεστημένοι επάνω σε κινούμενες πλατφόρμες. Εξάλλου, στο σύνθετο άκρο (Σημ. 7) του φάσματος της πολυπλοκότητας, ελάχιστες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα σε ένα σύστημα κατασκευασμένο κατά παραγγελία με υλικά «εμπορικά, από το ράφι» και έναν, επίσης κατά παραγγελία κατασκευασμένο, παραδοσιακό εξομοιωτή (ουσιαστικά μόνο ότι η κατασκευή με τα «εμπορικά» υλικά θα είναι πιθανότατα πολύ φθηνότερη). Πολλοί στρατοί επίσης προτιμούν τα πληρώματά τους να χρησιμοποιούν αντίγραφα (ρέπλικες) χειριστηρίων, υψηλής πιστότητας (πχ. ρέπλικες των χειρολαβών ελέγχου των ΤΟΜΑ), ούτως ώστε να αναπτύσσουν τη «μυϊκή μνήμη» τους και τις δεξιότητές τους στη «διακοπτολογία» (Σημ. 8).

Άρματα μάχης M1A1 Abrams του Στρατού της Αυστραλίας στο εικονικό περιβάλλον του VBS.
(Η φωτογραφία από την πρωτογενή πηγή του άρθρου.)

Εάν κάποιος σκέφτεται να αρχίσει να εφαρμόζει τέτοιου είδους εκπαίδευση, μία λύση εξομοιωτή στοχευμένης πιστότητας, που θα βασίζεται σε «εμπορικά, από το ράφι» υλικά, μπορεί να αποκτηθεί από το χρήστη πολύ συντομότερα από έναν παραδοσιακό εξομοιωτή. Εδώ προκύπτει ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο, ειδικά σε ό,τι αφορά στην αναβάθμιση: στην BISim κατασκευάσαμε ένα σύστημα εξομοιωτή στοχευμένης πιστότητας για έναν στρατό μεγάλης χώρας – αφορούσε στην έκδοση ενός ΤΟΜΑ το οποίο δεν είχε μπει ακόμα σε υπηρεσία. Έτσι, όταν τα μέσα παραδόθηκαν, τα πληρώματα ήταν πλήρως προετοιμασμένα. (Είναι το αντίθετο απ’ ό,τι συμβαίνει μερικές φορές – παίρνεις καινούργιο εξοπλισμό και μετά σκέφτεσαι πώς θα εκπαιδεύσεις το προσωπικό.)

Όσο το «εμπορικό, από το ράφι» υλισμικό (υπολογιστές, σετ φορετής τεχνολογίας) εξελίσσεται και η συνδεσιμότητα και τα υπολογιστικά νέφη βελτιώνονται, οι εκπαιδευτικές λύσεις που θα βασίζονται σε αυτά θα καθίστανται ολοένα και πιο ρεαλιστικές και αποδοτικές. Στην ερχόμενη δεκαετία, είναι πιθανό αυτά τα ευέλικτα, διασυνδεόμενα εκπαιδευτικά συστήματα να συμμετέχουν σε ασκήσεις με πραγματικό προσωπικό και μέσα, προκειμένου να ενισχύουν τις πραγματικές δυνάμεις σε εκπαιδευτικά σενάρια.

VBS4: ένα πανίσχυρο εργαλείο για εκπαίδευση σε ΤΟΜΑ

Μου αρέσει η αφηρημένη τέχνη. Αλλά εάν είχα δει ένα μήλο μόνο σε κυβιστικό πίνακα του Πικάσο, θα αναρωτιόμουν πώς είναι το πραγματικό μήλο. Έτσι, ο εξομοιωτής στοχευμένης πιστότητας που απεικονίζεται στην παραπάνω φωτογραφία, δεν δείχνει τι πραγματικά βλέπει ο εκπαιδευόμενος, ούτε και γίνεται αντιληπτό πόσο γρήγορα αυτός εμβυθίζεται (Σημ. 9) στην εξομοίωση, σαν να βρίσκεται στην πραγματικότητα σε ένα ΤΟΜΑ. Αυτό το άρθρο λοιπόν θα κλείσει δείχνοντας μια άλλη άποψη για το τι βλέπει ένας εκπαιδευόμενος σε έναν εξομοιωτή στοχευμένης πιστότητας που «τρέχει» το VBS4, το νεώτερο και ισχυρότερο «εμπορικό» λογισμικό στρατιωτικής εκπαίδευσης της BISim.

Αριστερά: υψηλής πιστότητας και πλήρως λειτουργικά χειριστήρια ΤΟΜΑ, σε οθόνη αφής, σε εξομοιωτή ΤΟΜΑ στοχευμένης πιστότητας. Δεξιά: στα συστήματα στοχευμένης πιστότητας είναι εφικτή και η ενσωμάτωση της εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality – VR).
(Η φωτογραφία από την πρωτογενή πηγή του άρθρου.)

Το VBS της BISim χρησιμοποιείται για να εκπαιδεύει κάθε χρόνο περισσότερο από μισό εκατομμύριο στρατιώτες, ναύτες, σμηνίτες και πεζοναύτες σε όλον τον κόσμο. Ειδικά το VBS4 σχεδιάστηκε από το μηδέν για να κάνει την εκπαίδευση ευκολότερη, ταχύτερη και παγκόσμια. (Μπορείς να εκπαιδευτείς σαν να ήσουν οπουδήποτε στον κόσμο.) Το VBS4 χρησιμοποιείται για παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης σε εκατοντάδες περιπτώσεις και είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για εκπαίδευση προσωπικού σε ΤΟΜΑ. (Μπορεί βέβαια να κάνει και πολύ περισσότερα. Αυτά όμως σε άλλη ευκαιρία.)

Η εκπαίδευση σε ΤΟΜΑ, με την προσέγγιση της στοχευμένης πιστότητας, απαιτεί προσεκτική σχεδίαση, προκειμένου να επιτευχθεί το σύνολο των Ε-ΑΝΣΚ. Στην BISim θα χαρούμε να εντοπίσουμε από κοινού τις εκπαιδευτικές σας ανάγκες και να συζητήσουμε πώς η στοχευμένη πιστότητα μπορεί να εφαρμοστεί και να αποτελέσει μέρος του συνολικού συστήματος εκπαίδευσής σας στα ΤΟΜΑ.

Επίμετρο

Οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν αναμφίβολα δημιουργήσει νέα δεδομένα σε κάθε πτυχή της καθημερινής μας ζωής – πολύ δε περισσότερο σε κάθε τομέα ανθρώπινης δραστηριότητας που συνδέεται άμεσα με τα εκάστοτε τεχνολογικά επιτεύγματα. Όπως όμως και κάθε απότοκο του ανθρωπίνου πνεύματος, η τεχνολογία πρέπει να υπηρετεί τις ανάγκες του χρήστη, χωρίς να τον «πειθαναγκάζει» στο κυνήγι κάθε επόμενης εξέλιξης, κάθε επόμενης βελτίωσης.

Κατ’ αντιστοιχία, στον τομέα της στρατιωτικής εξομοίωσης, που μέρα με τη μέρα καθίσταται όλο και πιο εξειδικευμένος και απαιτητικός, η «κουνελότρυπα» γίνεται όλο και βαθύτερη, ξελογιάζοντας το χρήστη όχι με ό,τι πραγματικά χρειάζεται, αλλά με ό,τι εντυπωσιάζει περισσότερο. Έτσι λοιπόν, η ύπαρξη ενός στιβαρού, εξειδικευμένου σχεδιασμού και προγραμματισμού, που θα βασίζεται σε ουσιαστική και σε βάθος μελέτη των πραγματικών αναγκών, του κόστους και της ουσιαστικής αξίας κάθε επένδυσης, είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ – ειδικά στις σύγχρονες, ταχύτατα εξελισσόμενες συνθήκες. Γιατί, αντικρίζοντας τη μεγάλη εικόνα, η στρατιωτική εκπαίδευση δεν είναι παρά το ultima ratio της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της αυτοδιάθεσης κάθε Έθνους.

Πολλές ευχαριστίες στον κ. Ράστι Όρβιν της BISim για την άδεια του για την απόδοση του άρθρου στην Ελληνική γλώσσα.

Many thanks to Mr. Rusty Orwin of BISim for his permission for the translation of this article to the Hellenic language.

Σημειώσεις του μεταφραστή

1.  Armored Fighting Vehicle (AFV): στη διεθνή βιβλιογραφία είναι ο όρος με τον οποίο περιγράφονται τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης γενικά, κυρίως αυτά που χρησιμοποιούνται από το Μηχανοκίνητο Πεζικό και άλλα Όπλα, πλην Τεθωρακισμένων. Στο παρόν άρθρο, ο συγγραφέας χρησιμοποιεί τον όρο πιο χαλαρά. Έτσι, οπουδήποτε χρησιμοποιούνται οι όροι «ΤΟΜΑ» ή «άρμα», νοείται το σύνολο των τεθωρακισμένων μέσων που διεξάγουν αγώνα ελιγμού σε χερσαίο πεδίο μάχης και επανδρώνονται από πλήρωμα.

2.  Απόδοση του όρου «Business Developer».

3.  Απόδοση της έκφρασης «track miles» που χρησιμοποιείται στο πρωτότυπο κείμενο. Αναφέρεται ουσιαστικά στα μίλια (ή και χιλιόμετρα κατά περίπτωση) που προβλέπονται στο ετήσιο προφίλ χρήσης ενός οχήματος μάχης και στο συνακόλουθο λειτουργικό κόστος, που περιλαμβάνει τα κόστη συντήρησης, καυσίμων, λειτουργίας για συμμετοχή σε εκπαιδευτικές ασκήσεις κλπ.

4.  Απόδοση της έκφρασης «training reps» (repetitions) που χρησιμοποιείται στο πρωτότυπο. Αναφέρεται στη συχνότητα που το στρατιωτικό προσωπικό επαναλαμβάνει συγκεκριμένους κύκλους εκπαίδευσης, σε σαφώς προκαθορισμένα εκπαιδευτικά αντικείμενα, προκειμένου να διατηρήσει ή και να επαυξήσει συγκεκριμένες χειριστικές δεξιότητες και γνώσεις.

5.  Απόδοση του όρου «concept demonstrator», με προσαρμογή στην απόδοση του κειμένου στην ελληνική. Προήλθε από την έκφραση «Proof of Concept» («Απόδειξη της Έννοιας/Αρχής») και δύναται να πρόκειται για κάποια πρωτότυπη κατασκευή, ενέργεια ή διαδικασία (ή και συνδυασμό των ανωτέρω συνήθως), που να αποδεικνύει ότι μια συσκευή ή ιδέα είναι εφικτό να κατασκευαστεί/εφαρμοστεί και έχει πρακτική (και από οικονομικής πλευράς) εφαρμογή. Η προσέγγιση αυτή χρησιμοποιείται συνηθέστατα σε νέες τεχνολογίες, που δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμα σε μεγάλη έκταση και δύνανται να θεωρηθούν παρακινδυνευμένες ή  κατασκευαστικά ασύμφορες για εμπορική χρήση/εφαρμογή.

6.  Οι σύγχρονες και υπό ανάπτυξη συσκευές απεικόνισης, που συνήθως προσαρμόζονται στην κεφαλή του χρήστη ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των φορετών συσκευών (wearable devices). Παλαιότερα, με τον όρο αυτό νοούνταν κυρίως διόπτρες νυκτερινής παρατήρησης και σκόπευσης, σήμερα όμως πρόκειται περισσότερο για ολοκληρωμένα συστήματα, με ενσωμάτωση και τεχνολογιών Επαυξημένης/Σύνθετης Πραγματικότητας (Augmented/Mixed Reality), για χρήση τόσο κατά την εκπαίδευση, όσο και σε πραγματικές επιχειρήσεις.

7.  Με την έννοια ότι το «φάσμα της πολυπλοκότητας» των συστημάτων εξομοίωσης έχει ένα ιδιαιτέρως απλό άκρο (απλές κατασκευές, ενέργειες και διαδικασίες) και ένα ιδιαίτερα σύνθετο (συστήματα εξομοίωσης υψηλής πιστότητας, με κίνηση, σε τοπικό ή δίκτυο ευρείας περιοχής κ.ο.κ.).

8.  Απόδοση του όρου «switchology». Πρόκειται για ανεπίσημο όρο της καθομιλουμένης (colloquial) των πιλότων αεροσκαφών, αλλά και χειριστών συστημάτων «με πολλούς διακόπτες» και περιγράφει τη γνώση και δεξιότητά τους να τα χειρίζονται.

9.  Απόδοση του όρου «immersed» του πρωτοτύπου κειμένου. Στον τομέα της εξομοίωσης γενικά, με τον όρο «immersion» (εμβύθιση) περιγράφεται η αίσθηση που δημιουργείται στο χρήστη/εκπαιδευόμενο ότι «βρίσκεται πλήρως» (έχει εμβυθιστεί) σε έναν τεχνητό κόσμο/περιβάλλον, όπου καλείται να αλληλεπιδράσει ή/και να ανταποκριθεί σε διάφορες καταστάσεις. Η αίσθηση της εμβύθισης μπορεί να ενισχυθεί με διάφορους τρόπους και μεθόδους, όπως π.χ. με τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας (virtual reality), σε συνδυασμό με ποικίλα ακουστικά και απτικά ερεθίσματα κ.α. Παράλληλα βέβαια, η εμβύθιση μπορεί να επιτευχθεί και με πολύ απλούς αλλά έξυπνους μηχανισμούς, που ενισχύονται από την προθυμία και τη φαντασία του χρήστη, όπως π.χ. στην περίπτωση ενός μικρού παιδιού που εμβυθίζεται πλήρως σε «έναν άλλο κόσμο», με κάποια φιγούρα ή επιτραπέζιο παιχνίδι!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

 1. Να και ένα κείμενο μεταφρασμένο όπου καταλαβαίνεις από την αρχή μέχρι τέλους !

  Αναρωτιέμαι σε τι βαθμό έχει διεισδύσει τέτοια τεχνολογία στον Ε.Σ ;

  Θα μελαγχολήσουμε ακούγοντας την πραγματικότητα ή υπάρχει κάτι το ευχάριστο που δεν το ξέρουμε;

  Ακόμα και η εφεδρεία θα μπορούσε να διατηρείται σε κάποιον βαθμό με αυτόν τον τρόπο, αλλά εδώ δεν έχουμε εφεδρεία επίσημα που εκπαιδεύεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

  Θέλω να πιστεύω ότι κάνω λάθος αλλά τέτοια απόψεις και προσεγγίσεις πρέπει να είνα >>αόρατες>> από την ελληνική πραγματικότητα.

  Μακάρι να κάνω λάθος!

  1. Υπάρχει το Κέντρο Εξομοιωτών στην Αλεξανδρούπολη. Η δουλειά που κάνουν είναι αξιοσημείωτη. Με λίγο παραπάνω πόρους και προσωπικό (που να μην μετατίθεται) μπορεί να γίνει απίστευτη δουλειά. Απ όσο ξέρω υπάρχουν εξομοιωτές αρμάτων και Α-Τ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.