ΕΑΣ: Ανακατασκευή 92 οχημάτων BMP-1 που δωρίστηκαν στην Αίγυπτο

Την ανακατασκευή τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου BMP-1 ανέλαβαν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, κατόπιν υπογραφής σύμβασης, με την Κυπριακών συμφερόντων εταιρία MI.MA Global.

Τα 92 οχήματα BMP-1 αποτελούν δωρεά της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, που είχε ως προϋπόθεση η ανακατασκευή να γίνει στην Ελλάδα.

Από την ανακατασκευή θα προκύψουν τουλάχιστον 70 οχήματα σε πλήρως λειτουργική κατάσταση. Η σύμβαση, διάρκειας 26 μηνών, θα εκτελεστεί εξ’ ολοκλήρου στο εργοστάσιο Μάνδρας των ΕΑΣ.

Είναι η πρώτη φορά στην πολυετή πορεία τους, που τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα αναλαμβάνουν έργο αυτού του είδους και η κίνηση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς:

-Επεκτείνεται η γκάμα υπηρεσιών που δύνανται να προσφέρουν και μάλιστα σε ένα τομέα που παρουσιάσει αυξημένο ενδιαφέρον.
-Επαναλειτουργεί το Εργοστάσιο της Μάνδρας, αναλαμβάνοντας μάλιστα έργο που ταιριάζει απόλυτα στο χαρακτήρα του αλλά και με εκσυγχρονισμό/εμπλουτισμό του εξοπλισμού του.
-Συμβάλει με αξιοσημείωτο ποσοστό στην αύξηση του κύκλου εργασιών των ΕΑΣ, της περιόδου 2019-2021.

Η διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΑΣ και Μi.Ma., αφενός διασφάλισε ένα σημαντικό τίμημα για τα ΕΑΣ, αφετέρου κλείδωσε τη δημιουργία ενός ρεαλιστικού πλάνου παραγωγής, καθώς αμφότερα τα μέρη ήθελαν να επιτευχθεί άριστο αποτέλεσμα έναντι του τελικού αποδέκτη, που είναι η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου και φυσικά να ολοκληρωθεί με επιτυχία η δωρεά της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Στις αρχές του φθινοπώρου, θα μεταφερθούν τα πρώτα οχήματα στο εργοστάσιο Μάνδρας, με φροντίδα της Mi.Ma., οπότε και θα εκκινήσει η πιλοτική ανακατασκευή των πρώτων BMP-1, που θα συνεχιστεί με την έγκριση και παραλαβή τους από τις Αιγυπτιακές Αρχές.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

9 Απαντήσεις

 1. Οι εργασίες ανακατασκευής θα πληρωθούν απο την αίγυπτο, η είναι έξοδα που θα πληρώσει η ελληνική πλευρά για να μπορεί να σπρώξει αυτά τα οχήματα στην αίγυπτο;

   1. Εμείς δεν ξέρουμε να αξιοποιήσουμε ούτε αυτά που έχουμε ακριβοπληρώσει, αφού τα αφήνουμε να φυλάγουν τα υπόστεγα, επειδή έχουμε θέμα με τις συμφωνίες υποστήριξης.

 2. «At the same time, it is not reported who pays for the restoration of the machines. According to some sources, the Egyptians do it, according to others, the USA pays for the contract through one of its many programs. A very small percentage is given that repairs are carried out with Greek funds, but it looks absolutely fantastic against the background of the financial crisis in the country.»

  https://topwar.ru/161221-grecija-postavit-vs-egipta-92-boevyh-mashiny-pehoty-bmp-1-iz-nalichija-armii.html

 3. Αφού μπορούσε να τα ανακατασκευάσει και στα ΠΕΒ και στα ΕΑΣ, γιατί τα απέσυρε και τα δώρισε σε Ιράκ και Αίγυπτο ο ΕΣ;
  Καλύτερα είναι τα Μ113, με το ελαφρύτερο κι αλουμινένιο σκάφος έναντι του βαρύτερου και χαλύβδινου, το πολύ υψηλότερο προφίλ και τον αναιμικό κινητήρα; Επειδή τα επισκευάζουν και με κάβουρα, τα έχει λατρέψει, ε;
  Κι ας πετυχαίνει διάτρηση σε βάρος του ακόμα και ατομικός φορητός οπλισμός!!!
  Του βρωμούσαν τα BMP1, ε;;;

  Αυτή η είδηση με εξοργίζει. Αποδεικνύει περίτρανα ότι το μέγιστο και πλέον ανυπέρβλητο πρόβλημα του Ε.Σ. και ιδίως της Δ/νσης ΠΖ είναι η νοοτροπία του αργόμισθου, δημόσιου υπάλληλου και του μάστορα οικοδομής που περισσότερο πίνει και καπνίζει παρά δουλεύει κι αν αν δεν είσαι και από πάνω του, κάνει διαρκώς μισοδουλειές και κακοτεχνίες.

  Μια χαρά τα έλεγε κάποτε ο Κυναίγειρος. Κατάργηση του Όπλου, το Μηχανοκίνητα να πάει στα ΤΘ, οι αερομεταφερόμενοι στους ΠΖΝ και κατά την άποψή μου ότι μείνει να πάει σε ένα νέο μικρό Όπλο ΑΤ άμυνας και αστικού αγώνα, στελεχωμένο από ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς προερχόμενους άλλα Όπλα-Ε.Ε.-ΠΖΝ και μόνο με τους κατώτερους και τους Υπαξ να προέρχονται από το παλιό ΠΖ.

  Όλοι αυτοί οι ανώτατοι και αστεράτοι που αποφάσισαν την απόσυρση και δωρεά των BMP1 θα έβαζαν τον γιο τους να πολεμήσει μέσα σε Μ113;;;

  1. Παράλληλα απόφασισαν να «μετατρέψουν» μερικά BMP σε ένα είδος M42 Duster(;), αντί να μελετήσουν πιο νωρίς μια παραχώρηση των γερμανικών Gepard(επάνω στο σκάφος του Leo 1 που έχουμε ήδη πολλά χρόνια σε υπηρεσία), αν ήθελαν να έχουν πραγματικά ένα σύστημα αυτού του είδους(με την διάφορα ότι το γερμανικό σκάφος πρόσφερε και προστασία του προσωπικού απο αντίπαλα πυρά, αλλά αυτή δεν φαίνεται να παίζει ρόλο στο σχεδιασμό των ηγεσιών του ΠΖ όπλου(«βρωμοποδαράδες» forever με κράνη εποχής Βιετνάμ, για να ικανοποιούνται σκονισμένες περίεργες αντιλήψεις των παλιών). Μερικοί η αρκετοί υποστηρίζουν προφανώς ακόμα την άποψη που λέει, αμερικανικό να είναι, και ας είναι ξεπερασμένο.

   1. Σχετικά με τα Γκεπάρντ(Gepard) που ανέφερα, παρακάτω μια σχετική αναφορά που λέει ότι τα συγκεκριμένα αποσύρθηκαν πρόωρα απο την ενεργό υπηρεσία στο γερμανικό στρατό για οικονομικούς λόγους, χωρίς να υπάρχει ένα σύστημα για αντικατάσταση(η εφημερίδα αναφέρει ως πηγή την επίσημη έκθεση του γενικού επιθεωρητή της Μπούντεσβερ).

    https://www.haz.de/Nachrichten/Politik/Deutschland-Welt/Bundeswehr-legt-aus-Sparzwang-alle-Flak-Panzer-still

   2. Η απόρριψη των Gepard ειναι μια από τις χαρακτηριστικότερες αποδειξεις του ότι ο Ε.Σ. και ιδίως η Δ/νη ΠΖ αδυνατούν να αντιληφθούν τον σύγχρονο πόλεμο και ιδίως τον τθ/μκ πόλεμο ελιγμών, όπως διαμορφώθηκε από τη Μάχη της Γαλλίας στο Β ΠΠ και μετά.

    Ο ΕΣ έβλεπε ένα α/α πυροβόλο με κόστος χρήσης άρματος και δεν ενδιαφέρθηκε περισσότερο. Δεν μπορούσε να αντιληφθεί ότι τα στατικά Rh & Zu-23 που διαθέτει θέλουν πολύ ώρα για να ταχθούν, βάλλουν σχεδόν ακάλυπτα, αδυνατούν να μετακινηθούν γρήγορα άπαξ και στηθούν και μπορούν να πολεμήσουν με σοβαρούς περιορισμούς σε αμυντικό ρόλο, ενώ σε επιθετικό είναι σχεδόν αδύνατον να χρησιμοποιηθούν (μην κοιτάμε της ασκήσεις κονσέρβα Παρμενίων, όπου τάσσονται με την ησυχία τους χωρίς να κινδυνεύουν από έμμεσα και πυρά ΤΘ, ΠΖ, ΠΒ, ε/π και α/φων, και κτυπάνε στατικούς στόχους σημαδεμένους με άσπρα βαρέλια και κύκλους που δεν σε πυροβολούν πίσω).

    Δεν μπορούσε να αντιληφθεί ότι τα SPAAG είναι μια καλή λύση απέναντι στα εχθρικά οπλισμένα κι επιθ ε/π, ούτως ώστε οι τθ και μκ σχηματισμοί να έχουν αυτονομία κινήσεων και να μπορούν να εκτελούν ρεαλιστικά επιθετικές επιχειρήσεις κι ελιγμούς σε βάθος, στο έδαφος που κατέχει ο εχθρός. Δεν αντιλήφθηκαν ότι είναι απαραίτητα όπως οι οργανικές μονάδες αναγνώρισης, το αυτοκινούμενο ΠΒ, τα μηχανοποιημένα ΜΧ-ΔΒ-ΤΧ που ακολουθούν τα ΤΘ και τα υποστηρίζουν ή τους ανοίγουν το δρόμο, το ΜΚ ΠΖ δίπλα στα έρματα, ούτως ώστε να υλοποιείται πλήρως ένα συνεκτικό τθ δόγμα συνδυασμένων Όπλων.

    Είδαν απλά ένα ακριβό στη χρήση οπλομηχάνημα, μια αχρείαστη πολυτέλεια, όπως ακριβώς οι Γάλλοι στον Β ΠΠ όταν έβλεπαν ένα άρμα, έβλεπαν ένα οπλομηχάνημα που αυξάνει την ισχύ του επιτιθέμενου στα εχθρικά χαρακώματα απλού (όχι εποχουμενου σε οχηματα τθ ή μη) ΠΖ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.