Red Flag 16-2: Ιταλικές, τουρκικές και αμερικάνικες δυνάμεις εκπαιδεύτηκαν στην αντιμετώπιση προηγμένης εχθρικής δύναμης

F-15E της 336Μ της 4ηςΠΜ/AB Σειμουρ Τζόνσον αναχωρεί από την ΑΒ Νελις για την Red Flag 16-2.

Η δεύτερη Red Flag για το 2016 περιελάμβανε την εκπαίδευση ενός διεθνούς συνασπισμού εναντίον μιας δυναμικής και προηγμένης εχθρικής δύναμης με την επωνυμία “Κόκκινος Αντίπαλος”.

Η άσκηση, που πραγματοποιήθηκε από 29 Φεβρουαρίου έως 11 Μαρτίου περιελάμβανε περίπου 23 μονάδες που εκπροσωπούσαν το Στρατό, Πολεμική Αεροπορία, Ναυτικό και Πεζοναύτες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) και στρατιωτικά αποσπάσματα από συμμάχους του NATO: Την Aeronautica Militare (AM – Ιταλική Πολεμική Αεροπορία) και την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (TAF).

Οι συμμετέχουσες μονάδες είχαν ως έδρα την αεροπορική βάση Νελις στο Λας Βέγκας, και εκπαιδεύτηκαν σε μια περιοχή έκτασης 2,9 εκατομμυρίων στρεμμάτων γης και 12000 τετραγωνικών μιλίων εναέριου χώρου που προσφέρθηκαν από το Πεδίο Ασκήσεων και Βολών Νεβάδα (NTTR).

Συνολικά, περίπου 73 αεροσκάφη (και 1700 άτομα προσωπικού) συμμετείχαν στην άσκηση συμπεριλαμβανομένων οχτώ ιταλικών Eurofighter Typhoon (ή F-2000A, όπως ονομάζεται το αεροσκάφος στην Ιταλία) στην πρώτη τους Red Flag και ένα απόσπασμα της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορία αποτελούμενο από έξι F-16 και δύο αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135R. Η ομάδα των ΗΠΑ περιελάμβανε F-16CM, F-15E, F-15C, E-3G διάφορα ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (MQ-9), αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού (KC-135R) ειδικοποιημένα αεροσκάφη και δυο από τα τρία βομβαρδιστικά αεροσκάφη της Διοίκησης Παγκόσμιας Κρούσης, τα B-52H και B-1B. Η μεγάλη ποικιλία των αεροσκαφών είναι χαρακτηριστικό μιας δύναμης συνασπισμού που πρόκειται να οδηγηθεί στην μάχη.

F-16C της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας της 4 AJU της 141Μ/ΑΒ Ακιντζί σε χρώματα επιδείξεως απογειώνεται από την ΑΒ Νελις για αποστολή στην Red Flag 16-2.

Οι Κόκκινες Αεροπορικές μονάδες περιελάμβαναν μονάδες F-16C Aggressor με συμπληρώσεις από AT-38C της 453ης Μοίρας Εκπαίδευσης Μαχητικών (FTS) της αεροπορικής βάσης Ράντολφ και της 88ης FTS της ΑΒ Σεπαρντ, που συμμετέχουν στο κοινό πρόγραμμα εκπαίδευσης πιλότων Euro-NATO.

Γρήγορο και παρουσιάζοντας μικρή επιφάνεια ηλεκτρομαγνητικής σκέδασης (RCS), το AT-38C αντιπροσωπεύει το αεροσκάφος που πολλοί πιθανοί αντίπαλοι χρησιμοποιούν σήμερα. Συχνά ξεχασμένο, αλλά η κόκκινη προηγμένη εχθρική δύναμη περιελάμβανε επίγεια μέσα που ήταν πολύ αληθινές απειλές.

B-52H της 96ης Μ, της 2ης ΠΜ/ΑΒ Μπαρκσντεηλ στη Λουιζιάνα προσεγγίζει την ΑΒ Νέλις μετά από έξοδο στην Red Flag 16-2.

Ο Σμήναρχος Α. Μπερναρντ διοικητής εναέριας έγκαιρης προειδοποίησης για την Red Flag 16-2 ανέφερε ότι “Ο Κόκκινος εχθρός είναι μια προηγμένη, ευέλικτη και ολοκληρωμένη δύναμη που περιλαμβάνει αντίστοιχες αεροπορικές και επίγειες απειλές, ενεργεί όπως μία χώρα, και τα συνδυασμένα μέσα δημιουργούν τον καλύτερο αντίπαλο που θα μπορούσαμε ποτέ να αντιμετωπίσουμε.”

B-1B της 34ης ΜΒ, της 28η ΠΜ/ΑΒ Ελσγουορθ στη Νότια Ντακότα από την ΑΒ Νέλις για έξοδο στο πλαίσιο της Red Fla 16-2.

Αν και ποτέ δεν δοθήκαν περισσότερες λεπτομέρειες, αρκεί να πούμε ότι υπήρχαν πομποί ραντάρ, τοποθεσίες πυραύλων επιφανείας-αέρος (SAM), και ένας αριθμός από προκλήσεις οπλικών συστημάτων (η συμμετοχή μιας εικονικής πυροβολαρχίας Patriot συνεπάγεται την εμπλοκή στην εξουδετέρωση πυραύλων επιφανείας-επιφάνειας που εκτοξεύονται από τον Κόκκινο Αντίπαλο) που η Μπλε Δύναμη πρέπει είτε να αποφύγει, ή να εξουδετερώσει κατά τη διάρκεια της κάθε μιας από τις 10 περίπου ημερήσιες και νυχτερινές εξόδους της άσκησης.

T-38C του Κοινού Προγράμματος Εκπαίδευσης Πιλότων Euro-NATO της ΑΒ Σεπαρντ του Τέξας εισέρχεται στο NTTR την 9η Μαρτίου 2016.

Οι αεροπορικές αποστολές που πραγματοποιήθηκαν από την Μπλε Δύναμη περιελάμβαναν εγγύς αεροπορική υποστήριξη (CAS), Αέρος-εδάφους (A2G), Αέρος-Αερος (A2A), Καταστολή Εχθρικής Αεράμυνας (SEAD), Δυναμική Στοχοποίηση, Περισυλλογή προσωπικού και άλλα.

Μια από τις τρεις ομάδες διοίκησης και έλεγχου (C2), μια Μοίρα Ελέγχου Ναυτικής Αεροπορίας (MACS-1) συντόνισε την κίνηση των αεροσκαφών και ενεργούσε εντός της προκαθορισμένης περιοχής τους. Επιχειρήσεις C2 πραγματοποιήθηκαν επίσης από την 762η Μοίρα Εναέριου Ελέγχου και στον αέρα από την 963η Αερομετακινούμενη Μοίρα Εναερίου Ελέγχου πετούσε το E-3B/C/G. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ εκπροσωπήθηκε από την HCS-21 “Blackjacks” που πετούσε το MH-60 κυρίως σε αποστολές περισυλλογής προσωπικού.

E-3 της 963ης Μοίρας Εναέριου Ελέγχου, της 552ης Πτέρυγας Εναερίου Ελέγχου, ενεργοποιήθηκε προς υποστήριξή της Red Flag 16-2.

Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποίησε το πολλαπλού ρόλου F-16 σε όλο το φάσμα των ασκήσεων, ενώ η ιταλική AM χρησιμοποίησε κυρίως το F-2000 σε ρόλο Αέρος-Αερος, αν και ένα ζεύγος F-2000 χρησιμοποιήθηκε σε πολλαπλους ρόλους (swing-role), μεταφέροντας τα ατρακτίδια σκόπευσης και αναγνώρισης Litening και κάνοντας ρίψεις αδρανειακών GBU-16 Paveway II σε προκαθορισμένο πεδίο στόχων. Ο Σμήναρχος Μ. Μπερτόλι, ο διοικητής του ιταλικού στρατιωτικού αποσπάσματος, ανάφερε ότι αυτός δεν ήταν ο πρωταρχικός ρόλος που η AM έχει σχεδιάσει για τα F-2000, ωστόσο επικυρώνουν την ικανότητα τους για επιλεκτικές επιχειρήσεις και στηρίζουν τις εν εξελίξει εξαγωγικές πρωτοβουλίες του Eurofighter Typhoon.

F-2000 της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας της 4ης ΠΜ της Γκροσέτο με ζεύγος αδρανειακών (εκπαιδευτικών) CBU-16 Paveway II και ατρακτίδιο LITENING εισέρχεται στο NTTR κατά την Red Flag 16-2.

Ο Σμήναρχος Μπερτόλι ανέφερε ότι “εμείς την θεωρούμε [Red Flag] ως την καλύτερη εκπαίδευση, όποτε φέραμε τους νεότερους πιλότους μας ώστε να εκπαιδεύσουν τις δυνάμεις των Typhoon για τα επόμενα χρόνια. Η AM πιστεύει ότι αυτή [Red Flag] είναι μακράν ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα μάχης που οι πιλότοι μας μπορούν να βρουν σε όλο τον κόσμο. Έτσι, δεσμευόμαστε εμείς και τα Typhoon να εκπαιδεύσουμε τους πιλότους μας και να τους ενσωματώσουμε με τους NATOϊκους συμμάχους μας για να τους δώσουμε τη δυνατότητα να έχουν εξαιρετική εκπαίδευση και, φυσικά, να είναι έτοιμοι για τις μελλοντικές επιχειρήσεις με τους συμμάχους μας στο NATO.”

F-2000 της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας της 36ης ΠΜ της Τζιοια Ντελ Κολε απογειώνεται απο την ΑΒ Νελις στο πλαίσιο της Red Flag 16-2.

Πάνω από το NTTR, τα αεροσκάφη παρατηρήθηκαν σε προσεχτικά χορογραφημένες αποστολές. Τα F-2000 αρχικά συμμετείχαν στην μάχη για την αεροπορική υπεροχή από το πλεονέκτημα του μεγάλου υψομέτρου, επιχειρώντας μαζί με F-16 σε Εναέρια Περιπολία Μάχης (CAP). Τα F-16CM κινήθηκαν από μεσαίο ύψος για να εκτελέσουν SEAD, ακολουθούμενα από F-15E σε μεσαίο ύψος μαζί με επιπλέον F-15E και F-2000 σε χαμηλό ύψος επιτιθέμενα προκαθορισμένους στόχους.

KC-135R της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας της 101Μ της 10ηςΠΜ/ΑΒ Ιντσιρλίκ απογειώνεται προς υποστήριξη των τουρκικών F-16C κατά τη διάρκεια της άσκησης Red Flag 16-2.

Τα βομβαρδιστικά B-1B εμφανίστηκαν σε μεσαίο ή χαμηλό ύψος για να προσβάλουν τους στόχους τους, ενώ τα B-52H πραγματοποίησαν αναγνωρίσεις στόχων, γύρισαν, χρονοτρίβησαν και τότε επιτέθηκαν ξανά και ξανά.

Οι απειλές της Κόκκινης Αεροπορίας είχαν πολλαπλές ζωές που αναγεννιόταν όταν “σκοτώνονταν” εξασφαλίζοντας μ’ αυτον τον τροπο μια σταθερή αντίπαλη απειλή. Επίθεση, αντεπίθεση, αναγνώριση στόχων και στοιχειά ελιγμών για να σκοτώσεις ή να σκοτωθείς. Η ένταση της μάχης παρατηρήθηκε στις φωνές των πιλότων και C2 καθώς οι ασύρματες επικοινωνίες κατέκλυσαν με ομιλίες κατά την διάρκειας 75-90 λεπτών μάχη.

Ο Σμηναγός Ρ. Κερνς, πιλότος B-1B της 34ης Μοίρας Βομβαρδισμού σημείωσε ότι ενώ οι αποστολές δεν ήταν διαφορετικές από αυτές που συνήθως εκπαιδεύονται (προσβολές μεσαίου και χαμηλού ύψους), ήταν μοναδικό να υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά αεροσκάφη στην περιοχή επιχειρήσεων και να κοιτάς στην πτέρυγα του B-1B και παρατηρείς τις συνοδείες των F-16 και F-15.

F-15Ε της 336Μ της 4ης ΠΜ/ΑΒ Σειμουρ Τζονσον αναρριχάται στην περιοχή Ν. Γκρουμ στο NTTR κατά τη διάρκεια της Red Flag 16-2.

Η άσκηση από μόνη της αποτελεί την έναρξη της μάθησης. Μέτα την αποστολή, λαμβάνει χώρα ένας εκτενής απολογισμός. Ο απολογισμός υποβοηθείται από την αυξημένη ικανότητα του Πεδίου Νελις και από το πρόσφατα ενεργοποιημένο E-3G που διαθέτει την ικανότητα να αναπαραγάγει τη C2 δραστηριότητα. O Επισμηναγός Κ. Μπουλα της 414ης Μοίρας Εκπαίδευσης Μαχητικών συνόψισε επιγραμματικά, “καλύτερα στοιχειά, καλύτερη εκπαίδευση, γι’ αυτό είμαστε εδώ.”

Ο Σμήναρχος Μπέρναρντ προσδιόρισε σωστά την άσκηση, “στην πραγματικότητα είναι να βάζεις την ομάδα που έχεις και να χρησιμοποιείς κάθε δύναμη για να κάνεις το 1+1=3.” Μαθηματικά αδύνατο, αλλά εφικτό στο πλαίσιο της συνεργιστικής προσέγγιση.

του Todd Miller

Απόδοση/Μετάφραση απο το theaviationist.com για την “Προέλαση.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.