Σκάφος άρματος μάχης M1 Abrams στη γραμμή παραγωγής. (Φωτ: npr.org)

Reverse engineering ειναι η διαδικασία αποσυναρμολόγησης ενός συστήματος στα επιμέρους υποσυστήματα του με σκοπό την κατανόηση της σχεδίασης του, των λειτουργιών του και των τεχνολογικών άρχων του.

Με άπλα λόγια, παίρνουμε ένα σύστημα χωρίς να έχουμε τα σχέδια του και πληροφορίες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του.. και το “σπάμε” στα τμήματα που το αποτελούν.. αρχίζουμε να μελετούμε ένα ένα τα κομμάτια και προσπαθούμε να καταλάβουμε πως δουλεύει και σε τι αρχές βασίζεται για να δουλέψει..

Στην πληροφορική η διαδικασία λέγεται decompilation.

Είναι η ακριβώς αντίστροφη διαδικασία του compilation..

Παίρνουμε ένα αρχείο με κώδικα μηχανής (ψηφία 0 και 1) και με ένα decompiler (hexadecimal dumper, disassembler κτλ) προσπαθούμε να πάρουμε τον πηγαίο κώδικα για να τον μελετήσουμε..

Το reverse engineering μειώνει το τεχνολογικό ρίσκο γιατί έχεις στα χέρια σου κάτι το οποίο αποδεδειγμένα δουλεύει..

Φυσικά εξοικονομεί χρόνο και χρήμα, όταν χώρες ξοδεύουν τεράστια ποσά σε μακροχρόνια R&D (research-development).

Είναι πολύ χρήσιμο για χώρες που έχουν να καλύψουν μεγάλα τεχνολογικά κενά σε σύντομο χρόνο, και πολλές φορές χωρίς να έχουν στη διάθεση τους τα μέσα.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του reverse engineering είναι ότι μπορείς να φτιάξεις ένα αντίγραφο (κλώνο) ενός έτοιμου συστήματος χωρίς να είναι πιστό αντίγραφο..

Δηλαδή μπορείς να κατασκευάσεις ένα φτηνότερο, απλούστερο και καλύτερο σύστημα που κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά!

Το reverse engineering μπορει να είναι ένα απλό εργαλείο ακαδημαϊκής μάθησης, ένα εργαλείο βιομηχανικής κατασκοπείας ή ένα τεχνολογικό εργαλείο για αντικατάσταση και επανασχεδιασμό παλαιότερων ολοκληρωμένων κυκλωμάτων.

Δυστυχώς στην Ελλάδα όχι μόνο η έννοια “reverse engineering” αλλα και η έννοια “βιομηχανία” είναι τελείως άγνωστες.

Έχουν αντικατασταθεί εδώ και χρόνια με τους όρους “μίζα, “υπερκοστολόγιση” και “λαμογιά”..

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: