Γερμανία: Παρουσιάστηκε πρότυπο Challenger 2 LEP με πυροβόλο 130 χλστ/L51

Την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020, η γερμανική αμυντική εταιρεία Rheinmetall αποδέσμευσε οπτικοακουστικό υλικό που δείχνει πρότυπο του βρετανικού κύριου άρματος μάχης (MBT) Challenger 2 LEP εξοπλισμένο με νέα θωράκιση και πυροβόλο των 130 χιλιοστών. Η τεχνολογία του λειόκαννου πυροβόλου 130 χλστ της Rheinmetall για τα MBT χαρακτηρίζεται από την σημαντική πρόοδο στην καταστρεπτικότητα στην χρονική περίοδο που υπάρχουν εκλεπτυσμένα συστήματα προστασίας και ενισχυμένες απειλές. Συνδυασμένο με τελευταίας τεχνολογίας σύστημα αυτόματης γέμισης, το σύστημα αυτό είναι η τελευταία εξέλιξη της Rheinmetall στα MBT.

Εκτός από το νέο σχήμα στο μπροστινό μέρος του σκάφους και του πύργου, γεγονός το οποίο οδηγεί στην υπόθεση ότι και η θωράκιση έχει αναβαθμιστεί, το κύριο χαρακτηριστικό του άρματος είναι το νέο πυροβόλο 130 χλστ.

Το οπτικοακουστικό υλικό που αποδεσμεύθηκε την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020 από την Rheimetall, είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Στη διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού Eurosatory 2016, η γερμανική εταιρεία Rheinmetall παρουσίασε το νέο πυροβόλο 130 χλστ/L51 διαμετρημάτων για να συναγωνιστεί τα ρωσικά άρματα μάχης που βασίζονται στην ενιαία βαριά ερπυστριοφόρα πλατφόρμα Armata. Ορμώμενο από τις αρχικές εκτιμήσεις για το νέο μελλοντικό άρμα μάχης, το τμήμα οπλισμών και πυρομαχικών  της Rheinmetall άρχισε το 2015, με εσωτερική χρηματοδότηση, το πρόγραμμα επίδειξης πυροβόλου 130χλστ/L51 για να επιβεβαιώσει την αναμενόμενη σημαντική αύξηση της απόδοσης κατά των σύγχρονων απειλών.

Το νέο πυροβόλο Rheinmetall 130χλστ/L51 διαμετρημάτων είναι ένα νέο εκσυγχρονισμένο συγκρότημα του MBT Challenger 2. Στην Eurosatory 2016, η Rheinmetall παρουσίασε τα μελλοντικά σχέδια που είχαν ως στόχο την επαύξηση της ισχύος πυρός των υφιστάμενων και μελλοντικών MBT.

Το εν λόγω πυροβόλο 130χλστ/L51 διαμετρημάτων (χωρίς τα εξαρτήματα στερέωσης, χαλινωτήριο κ.α.) ζυγίζει 3 τόνους, ενώ το μήκος του σωλήνα είναι 6630 χλστ.

Στη διεθνή σύσκεψη Τεθωρακισμένων Οχημάτων (IAV) 2019 που έλαβε χώρα στο Λονδίνο από 21-24 Ιανουαρίου 2019, η Rheinmetall αποκάλυψε λεπτομέρειες της πρόταση της για το πρόγραμμα επέκτασης ζωής (LEP) του άρματος μάχης Challenger 2. Η αρχική λύση της εταιρείας αναπτύσσει έναν εξ ολοκλήρου νέο πύργο για το Challenger 2, ο οποίος διαθέτει πλήρως ψηφιακή ηλεκτρονική αρχιτεκτονική, νέα σκοπευτικά ημέρας και νύχτας για τους αρχηγό και πυροβολητή και το L55 λειόκαννο πυροβόλο 120 χιλιοστών της Rheinmetall. Οπως όμως δείχνει το βίντεο της Rheinmetall, ενδεχομένως, οι βρετανοί σχεδιάζουν να εξοπλίσουν τα Challenger 2 με το πυροβόλο των 130 χλστ/L51 και να απορρίψουν το 120/L55.

Συμφωνα με το διάγραμμα αναπτυξιακής πορείας ΜΒΤ της Rheinmetall, το πυροβόλο θα χρησιμοποιηθεί επίσης και στο νέο κύριο σύστημα χερσαίων επιχειρήσεων (MGCS) που είναι υπο εξέλιξη από την Rheinmetall. Αξιωματούχοι της εταιρείας δήλωσαν ότι η αύξηση του διαμετρήματος στα 130 χλστ αυξάνει κατά το ήμισυ τη διατρητική ικανότητα που πυροβόλου.

Για να συμπληρώσει το νέο όπλο, η Rheinmetall εξελίσσει ένα νέο διατρητικό βλήμα APFSDS με επιμηκυμένη διατρητική ράβδος η οποία υποτίθεται ότι κατασκευάζεται από ένα νέο κράμα βολφραμίου. Επίσης, το νέο APFSDS διατίθεται με καιόμενο κάλυκα και νέο προωθητικό γέμισμα.

Το Challenger 2 LEP με νέα θωράκιση και πυροβόλο 130 χλστ. (Πηγή εικόνας: Στιγμιότυπο από βίντεο της Rheinmetall που αποδεσμεύθηκε την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020).

Η Rheinmetall στοχεύει στην εξέλιξη ενός νέου εγκαιροφλεγούς βλήματος υψηλής εκρηκτικότητας (HE AB) των 130 χλστ το οποίο σχεδιάζεται να αντικαταστήσει το βλήμα DM11 HE ABM, το οποίο εκτοξεύεται από τα πυροβόλα άρματος μάχης 120 χλστ L44 και L55 της Rheinmetall. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας, τα βλήματα APFSDS και HE AB θα έχουν μεγάλη ζήτηση στις διεθνείς αγορές όπλων. Επεσήμαναν επίσης ότι το νέο πυροβόλο θα μπορεί να καταστρέψει το ρωσικό MBT T14 Armata και το βαρύ τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΒΤΟΜΑ) T15.

Το FV4034 Challenger 2 είναι το άρμα μάχης που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε υπηρεσία με τον Στρατό του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατασκευάστηκε από την Βρετανική βιομηχανία “Vickers Αμυντικά Συστήματα” πλέον τμήμα της “BAE Systems Land & Armaments”. Το Challenger 2 είναι μια εκτενής ανασχεδίαση του Challenger 1, το άρμα απ’ όπου εξελίχθηκε.

Το Challenger 2 αναπτύχθηκε στον Πόλεμο του Ιράκ κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη δεκαετία του 2000. Μετά την πολεμική εμπειρία με το Challenger 2 στο πεδίο της μάχης, και ειδικά κατά τον Πόλεμο του Ιράκ, τα Challenger 2 έχουν αναβαθμιστεί με νέο πακέτο παθητικής θωράκισης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πρόσθετης θωράκισης κατασκευασμένης από την ισραηλινή βιομηχανία Rafael Advanced Defense Systems. Όταν αναπτυχθεί σε επιχειρήσεις το Challenger 2 είναι κανονικά αναβαθμισμένο στο TES (Πρότυπο Εισαγωγής Θεάτρου – CR2 TES), το οποίο περιλαμβάνει έναν αριθμό τροποποιήσεων συμπεριλαμβανομένων των αναβαθμίσεων θωράκισης και οπλικών συστημάτων.

Διαθέτει πλήρωμα τεσσάρων ατόμων, ο κυρίως οπλισμός του άρματος μάχης Challenger 2 αποτελείται από το ραβδωτό πυροβόλο των 120 χιλιοστών της BAE System προσδιορισμένο ως L30A, εξοπλισμένο με θερμοαπαγωγικό περίβλημα, εκκενωτή αερίων και σύστημα σύγκλησης πεδίου μάχης. Τοποθετημένο ομοαξονικά, αριστερά του κυρίως οπλισμού, βρίσκεται το πολυβόλο ταινίας πυρομαχικών των 7,62 χιλιοστών της ATK Gun Systems Company το οποίο είναι ήδη σε υπηρεσία με τον Βρετανικό Στρατό και είναι εγκατεστημένο στο τωρινό όχημα μάχης Warrior της Alvis Vickers. Η μέγιστη ταχύτητα του άρματος είναι τα 59 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Το Challenger 2 είναι σε ενεργό υπηρεσία με τους Ουσάρους της Βασίλισσας, τους Ουσάρους του Βασιλιά και το Βασιλικό Σύνταγμα Αρμάτων.

 

Απόδοση/Μετάφραση απο το ArmyRecognition.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.