Η Rolls-Royce διαφημίζει την “πρώτη παγκοσμίως” τεχνολογία κινητήρα για το Tempest

©Jane's/Patrick Allen | Πρόπλασμα του Tempest στο Farnborough Airshow 2018

O κατασκευαστής αεροδιαστημικών κινητήρων του Ηνωμένου Βασιλείου, Rolls-Royce, αναπτύσσει μια τεχνολογία, που θα είναι η “πρώτη παγκοσμίως”, για το έργο του μελλοντικού μαχητικού Tempest, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την 10η Ιανουαρίου.

Η προσπάθεια, η οποία μέχρι σήμερα αναπτύσσεται επί πέντε χρόνια, προσανατολίζεται προς τη διαχείριση των “πρωτοφανών επιπέδων ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και θερμικού φορτίου …στο πλαίσιο ενός στελθ αεροσκάφους”. Ο στόχος είναι η παροχή της ώσης για την προώθηση του αεροσκάφους και της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για όλα τα συστήματα, καθώς και η διαχείριση των προκυπτόντων θερμικών φορτίων.

Σύμφωνα με την Rolls-Royce, η προσπάθεια του Tempest βασίζεται σε προηγούμενες εργασίες για την αντιμετώπιση της ζήτησης ενέργειας των μελλοντικών αεροσκαφών. Το 2014 σχεδιάστηκε μια ηλεκτρική γεννήτρια-εκκινητήρας που ήταν πλήρως ενσωματωμένη στον πυρήνα ενός αεριοστρόβιλου κινητήρα, το γνωστό πλέον ως το πρόγραμμα επίδειξης Embedded Electrical Starter Generator (E2SG).

“Το πρόγραμμα ενσωματωμένης γεννήτριας-εκκινητήρα θα εξοικονομήσει χώρο και θα παρέχει τα μεγάλα ποσά ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτούνται στα μελλοντικά μαχητικά. Οι υφιστάμενοι κινητήρες αεροσκαφών παράγουν ενέργεια μέσω ενός μειωτήρα κάτω από τον κινητήρα, ο οποίος παρέχει κίνηση σε μια γεννήτρια. Έκτος από την προσθήκη περισσότερων κινούμενων μερών και πολυπλοκότητας, ο χώρος που απαιτείται, εξωτερικά από τον κινητήρα, για τον μειωτήρα και την γεννήτρια κάνει μεγαλύτερη την αεροπορική άτρακτο, το οποίο είναι ανεπιθύμητο σε μια στέλθ πλατφόρμα”, παρατέθηκε να λέει ο Κόνραντ Μπάνκς, αρχιμηχανικός μελλοντικών προγραμμάτων της Rolls-Royce.

Όπως εξήγησε η Rolls-Royce, τα ηλεκτρικά μηχανήματα με διπλά στροφεία επιτρέπουν, με συνδυασμό της λειτουργίας τους ως κινητήρας ή ως γεννήτρια, την παραγωγή σειράς λειτουργικών επιδράσεων μέσα στον κινητήρα, συμπεριλαμβανόμενης της μεταφορά ισχύος ηλεκτρικώς μεταξύ των δύο στροφείων.

Η δεύτερη φάση του προγράμματος E2SG, που ξεκίνησε το 2017, έχει πλέον υιοθετηθεί στο πλαίσιο της συνεισφοράς της Rolls-Royce στο πρόγραμμα Tempest. Η φάση αυτή είδε την συμπερίληψη μιας δεύτερης ηλεκτρικής γεννήτριας συνδεδεμένης στο άλλο στροφείο του κινητήρα. Επίσης, περιλάμβανε σύστημα αποθήκευσης ενεργείας εντός του ηλεκτρικού δικτύου και την ικανότητα ευφυούς διαχείρισης της παροχής ισχύος μεταξύ όλων αυτών των συστημάτων.

 

Gareth Jennings

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.