Ρωσία: Αρχίζει η εκπαίδευση των πληρωμάτων και ουλαμαγών T-14 και T-15

©VITALY KUZMIN | Άρμα μάχης T-14

Η Ρωσία αρχίζει την εκπαίδευση πληρωμάτων της πλατφόρμας Armata. Την εκπαίδευση θα αναλάβουν δύο στρατιωτικές σχολές. Οι πρώτοι εκπαιδευόμενοι δόκιμοι θα παρουσιαστούν το 2021 και θα αποφοιτήσουν ως Ουλαμαγοί Αρμάτων T-14. Εντός του 2020, οι σπουδαστές θα έχουν ήδη εξοικειωθεί με τα σύγχρονα οχήματα. Οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι ο εκπαιδευτικός χρόνος είναι ικανοποιητικός για την αποφυγή των σημαντικών λαθών που θα μπορούσαν να καταστρέψουν τα οχήματα, γράφει η ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια.

Πηγές προσκείμενες στο ρωσικό υπουργείο άμυνας δήλωσαν ότι εγκρίθηκε η κατάταξη σπουδαστών στις σχολές εκπαίδευσης τεθωρακισμένων για την εκπαίδευση στον χειρισμό και λειτουργία των οχημάτων Armata. Η πρώτη εκπαιδευτική κλάση έχει προγραμματιστεί για το 2021, ωστόσο το πρόγραμμα ίσως μεταβληθεί. Δυο σχολές θα εκπαιδεύσουν τους μελλοντικούς Αξιωματικούς. Η Ανώτατη Σχολή Τεθωρακισμένων Καζάν θα εκπαιδεύσει τους Ουλαμαγούς. Το Ινστιτούτου Μηχανικών Τεθωρακισμένων Ομσκ θα εκπαιδεύσει τους ειδικούς στην επισκευή και την λειτουργία των οχημάτων της οικογενείας Armata. Η εκπαίδευση θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια και οι πρώτοι απόφοιτοι θα τοποθετηθούν το 2025-2026 στις μονάδες του ρωσικού Στρατού ως πληρώματα Armata.

Αρχικά οι σπουδαστές θα εκπαιδευτούν με την χρήση εξομοιωτών. Οι εξομοιωτές θα παραδοθούν σύντομα στην Σχολή Καζάν. Συγκεκριμένα, θα παραληφθεί ο εξομοιωτής άρματος T-14 TVK-Armata και ο εξομοιωτής πυρών υποστήριξης TOPK-Armata BM-S. Η σχολή θα παραλάβει επίσης και εξομοιωτές για την εκπαίδευση των Αρχηγών και Ουλαμαγών αρμάτων μάχης.

Η σχολή Ομσκ θα παραλάβει εκπαιδευτικά άρματα, που θα είναι χωρισμένα σε μηχανικά τμήματα, μονάδες και μηχανισμούς, και λοιπά εκπαιδευτικά μέσα για την εκπαίδευση των μελλοντικών μηχανικών και των χειριστών. Εντός του 2020 οι τελειόφοιτοι θα μπορούν να εξοικειωθούν πλήρως με τα οχήματα. Για τους σπουδαστές που θα ονομαστούν Ανθυπίλαρχοι θα δημιουργηθούν επιπλέον εκπαιδευτικές κλάσεις. «Οι Αξιωματικοί πρέπει να γνωρίζουν πως να χειρίζονται, μόνοι τους, τα μέσα και να εκπαιδεύουν τους Στρατιώτες», δήλωσε ο εμπειρογνώμων Βίκτορ Μουρακχόβσκι. «Οι τελειόφοιτοι θα έχουν έναν χρόνο στη διάθεση τους. Μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα δεν θα μπορούν να μάθουν άριστα το άρμα, αλλά θα γνωρίζουν να αποφεύγουν τα λάθη που μπορούν να καταστρέψουν το υλικό», δήλωσε.

To T-14 είναι το πιο εξελιγμένο άρμα μάχης στο ρωσικό Στρατό, δήλωσε ο εμπειρογνώμων. “Το άρμα διαθέτει πολλά ηλεκτρονικά συστήματα. Τα όπλα, ελέγχονται από την επονομαζόμενη τεχνητή όραση. Δεν υπάρχει απευθείας εικόνα με τα σκοπευτικά όργανα. Το όχημα είναι ενσωματωμένο σε έναν ενιαίο σύστημα τακτικού ελέγχου. Διαθέτει τα νεότερα μέσα επικοινωνίας και πλοήγησης. Απαιτείται εξειδικευμένη εκπαίδευση για τους Αξιωματικούς ώστε να γνωρίσουν πως λειτουργεί και να χειριζόταν αποτελεσματικά το μέσο”, δήλωσε.

Το άρμα μάχης T-14 επι της πλατφόρμας Armata παρουσιαστηκε για πρώτη φορά την 9η Μάιου 2015 στην Στρατιωτική Παρέλαση της Νίκης. Ολοκλήρωσε τις προκαταρκτικές δοκιμές το 2019. Το Armata διαφέρει από όλα υπόλοιπα τα γνωστά άρματα μάχης. Ο ανεπάνδρωτος πύργος είναι η μεγαλύτερη καινοτομία. Το πλήρωμα παραμένει μέσα σε ένα απομονωμένο θωρακισμένο διαμέρισμα και ελέγχει μέσω τηλεχειρισμού όλα τα όπλα. Μειώνει τον κίνδυνο ανθρωπίνων απωλειών κατά τις μάχες.

Ρωσικό τεθωρακισμένο όχημα περισυλλογής T-16

Η Armata είναι μια βαριά τεθωρακισμένη ενιαία πλατφόρμα που ενσωματώνει διάφορα οπλικά συστήματα: Άρματα μάχης T-14, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης T-15, τεθωρακισμένα οχήματα περισυλλογής T-16 κ.α. To T-16 είναι έτοιμο. Περισυλλέγει βεβλαμμένα οχήματα και τα επισκευάζει σε συνθήκες πεδίου. Διαθέτει λεπίδα μπουλντόζας και ξεχωρίζει από το υφιστάμενο όχημα BREM-1M λόγω του πανίσχυρου γερανού και του μηχανοκίνητου βαρούλκου.

Το T-15 εκτελεί δοκιμές. Το όχημα ζυγίζει 55 τόνους και είναι βαρύτερο από τα περισσότερα ρωσικά άρματα μάχης. Το μέγεθος του εξυπηρετεί στον συνδυασμό της κατάλληλης θωράκισης, των ισχυρών πλευρικών επιφανειών και ενός ευρύχωρου διαμερίσματος για τη επιβιβασμένη δύναμη εφόδου.

Ο κινητήρας είναι τοποθετημένος στο μπροστινό μέρος για την παροχή επιπρόσθετης προστασίας στο πλήρωμα και τους επιβαίνοντες στρατιώτες. Εκτός αυτού, η μετωπική θωράκιση του οχήματος είναι η παρόμοια με αυτήν που διαθέτουν τα σύγχρονα άρματα μάχης. Επίσης, το όχημα προστατεύεται από ενεργητική προστασία για την αναχαίτηση πυραύλων. Όλα μαζί προφέρουν στο μελλοντικό όχημα άμαχης πρωτοφανή προστασία, γράφει η Ιζβέστια.

©VITALY KUZMIN | Ρωσικό ΤΟΜΑ T-15

 

 

Πηγή: armyrecognition.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.