Ρωσία: Μια χώρα με θεσμική μνήμη 

navalnews.com | Οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα

Με την σημερινή στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η σημερινή Ρωσία είναι μια μεγάλη δύναμη με αυτοκρατορικό παρελθόν. Πέραν των ιδεολογικών και πολιτικών διαφορών και η ΕΣΣΔ ακολούθησε αυτοκρατορική στρατηγική πιστή στα εθνικά Ρωσικά συμφέροντα με την ευρύτερη τους έννοια.

Το παρόν άρθρο του Πλωτάρχη Εμμανουήλ Χ. Μουρτζάκη ΠΝ κινείται σε δύο χρόνους, το παρελθόν και το παρόν. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι άκρως ενδιαφέροντα καταρρίπτοντας σε μεγάλο βαθμό εδραιωμένες αντιλήψεις για τη σχέση της Ρωσίας με το θαλάσσιο στοιχείο ενώ αποδεικνύουν την ύπαρξη ισχυρής θεσμικής μνήμης εκ μέρους της.

Το Πολεμικό Ναυτικό της ΕΣΣΔ μέσα απο τα αρχεία της Αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και η σύγχρονη Ρωσική Ναυτική Στρατηγική – Εκδόσεις: Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού

Στο διάγγελμα του, την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η «σύγχρονη Ουκρανία ήταν δημιούργημα της κομουνιστικής ΕΣΣΔ», «η Σοβιετική Ουκρανία δημιουργήθηκε από τον Λένιν» και συμπλήρωσε ότι ήταν πρόθυμος να δείξει «πως θα είναι η πραγματική “από-κομμουνιστικοποίηση” της Ουκρανίας», υπονοώντας ότι η σύγχρονη Ρωσία οραματίζεται το αυτοκρατορικό παρελθόν της και δεν δέχεται τα τετελεσμένα της ΕΣΣΔ.

Στο άρθρο, το οποίο παρουσιάζεται το Ναυτικό της ΕΣΣΔ μέσα από τα αρχεία της αμερικανικής κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών όπως και η σύγχρονη Ρωσική Ναυτική Στρατηγική, γίνεται αναφορά στο νέο ρωσικό αμυντικό δόγμα (Δεκέμβριος 2014) σύμφωνα με το οποίο η μεγαλύτερη απειλή για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας είναι η συνεχής επέκταση του NATO πλησίον των Ρωσικών συνόρων με την ανάπτυξη συστημάτων και στρατευμάτων σε χώρες με κοινά σύνορα με την Ρωσία.

Ο συγγραφέας ερευνώντας αμερικανικά έγγραφα δείχνει ότι το Ναυτικό της Ρωσίας δεν ήταν το «δευτερεύων» Όπλο των Σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων. Από τα έγγραφα αυτά εξάγονται μια σειρά από σημαντικά συμπεράσματα με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών της CIA.

Το άρθρο διατίθεται σε έντυπη μορφή από τις Εκδόσεις: Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού
Μαρκόνι 20, Βοτανικός – Αθήνα 10447
Τηλ: 210 3484233
Fax: 210 3484234
e-mail: [email protected]
www.yin.mil.gr
ISBN 978-618-83290-5-8

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.