Ρωσία: Νέα παρτίδα “έξυπνων” βομβών για την αεροπορία

Φωτογραφία αρχείου

Η ρωσική αμυντική βιομηχανία ξεκίνησε την νέα παραγωγή παρτίδων κατευθυνόμενων «έξυπνων» βομβών K08BE, K029BE και KAB-250 LG-E που σύντομα θα παραδοθούν στις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις (VKS) όπως γράφει η εβδομαδιαία εφημερίδα «Ανεξάρτητη Στρατιωτική Επιθεώρηση» (Независимое военное обозрение). Η εταιρεία «Τακτικοί Πύραυλοι» (KTRV) ολοκλήρωσε τις δοκιμές της νέας οικογενείας αεροπορικών βομβών 250, 500 και 1500 κιλών. O βόμβες θα κατασκευαστούν από την βιομηχανία GNPP Region, θυγατρική της KTRV. Οι συμβάσεις για τις νέες βόμβες έχουν υπογραφτεί και έχει ξεκινήσει η παραγωγή της παρτίδας.

Η νέα γενιά «έξυπνων» βομβών με καλύτερες ικανότητες και χαρακτηριστικά έχει εισέλθει σε υπηρεσία. Οι βόμβες δημιουργήθηκαν με την χρήση κοινών εξαρτημάτων ώστε να απλοποιηθεί η σχεδίαση και να μειωθεί το κόστος τους. Όλες οι βόμβες ανεμοπορούν προς τον στόχο. Αυτό αυξάνει το βεληνεκές αποδέσμευσης και τα επιχειρησιακά ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Οι διαφορές των βομβών είναι στις επιδόσεις την καθοδήγηση τους.

©Vitaly V. Kuzmin | Κατευθυνόμενη βόμβα KAB-250LG-E

Η KAB-250LG-E έχει μήκος 3,2 μέτρων. Η διάμετρος της είναι 225 χλστ και το βάρος της 256 κιλά (165 κιλά είναι η εκρηκτική πολεμική κεφαλή διασποράς). Το εκρηκτικό γέμισμα ζυγίζει 96 κιλά. Η βόμβα έχει πυροσωλήνα επαφής τριών φάσεων καθυστέρησης. Είναι οπλισμένη με πολεμική κεφαλή λέιζερ κατεύθυνσης.

Η KAB-250LG-E σχεδιάστηκε για την αεροπορία πρώτης γραμμής. Αποδεσμεύεται από ύψος μέχρι 10 χλμ. Απαιτεί καθοδήγηση από το αεροσκάφος φορέα ή προωθημένο ελεγκτή αεροπορίας στο έδαφος. Η πιθανότητα κυκλικού σφάλματος (CEP) δεν ξεπερνάει τα 5 μέτρα. Η βόμβα μπορεί να προσβάλει ευάλωτα υλικά και μη θωρακισμένες εγκαταστάσεις.

Δυο από τις νέες κατευθυνόμενες βόμβες διευρυμένου βεληνεκούς 500 κιλών και 1500 κιλών, K08BE (αριστερά) και K029E (UPAB-1500B-E, δεξιά), που θα παραλάβουν οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις (VKS).

Η βόμβα K08BE ή UPAB-500B-E είναι ένα μεγάλο πυρομαχικό για την καταστροφή με στόχων και τοποθεσιών με γνωστές συντεταγμένες. Το κυλινδρικό σώμα έχει μήκος 2,85 μέτρα με διάμετρο 335 χλστ. Το βάρος της είναι 505 κιλά και η πολεμική κεφαλή ζυγίζει 390 κιλά. Εξωτερικά της βόμβας υπάρχουν πτερύγια και πηδάλια κατεύθυνσης. Η βόμβα διαθέτει πυροσωλήνα επαφής πολλαπλών ρυθμίσεων. Χρησιμοποιεί συνδυασμό αδρανειακής και δορυφορικής καθοδήγησης. Το στρατιωτικό αεροσκάφος μπορεί να την αποδεσμεύσει από υψόμετρο μέχρι 14 χλμ για την καταστροφή στόχων σε απόσταση 40 χλμ από το σημείο της άφεσης. Το αναμενόμενο συστηματικό σφάλμα είναι 10 μέτρα.

Η βόμβα K029BE ή UPAB-1500B-E είναι παρόμοια με την K08BE, αλλά είναι μεγαλύτερη και διαθέτει τριγωνικά πτερύγια. Η βόμβα έχει μήκος πάνω από 5 μέτρα και η διάμετρος της είναι 400 χλστ. Ζυγίζει 1525 κιλά και η εκρηκτική πολεμική κεφαλή διάτρησης σκυροδέματος ζυγίζει 1010 κιλά. Η καθοδήγηση της είναι αδρανειακή και δορυφορική. Αν αποδεσμευτεί από υψόμετρο 15 χλμ, η βόμβα μπορεί να χτυπήσει στόχο σε αποστάσεις έως 50 χλμ με αναμενόμενο CEP δέκα μέτρων. Σχεδιάστηκε για χρήση εναντία σε θωρακισμένους και προστατευμένους στόχους – γέφυρες, σταθμούς διοικήσεως και βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Η βόμβα ανεμοπορίας επιτρέπει στον φορέα αεροσκάφος να την αποδεσμεύσει χωρίς να απαιτηθεί η είσοδος του στην ζώνη αεράμυνας. Η βόμβα διατηρεί την ακρίβεια και την ισχύ της.

Η ρωσική επιχείρηση Tecmash σχεδίασε το νέο λογισμικό και τα πολύπλοκα συμπλέγματα των πυρομαχικών ακρίβειας. Βελτιώνουν την ακρίβεια προσβολής υπο συνθήκες ηλεκτρονικού πολέμου. Το νέο σύστημα ηλεκτρονικής προστασίας προσφέρει λεπτομερείς πληροφορίες για τον στόχο σε συνθήκες ενεργών παρεμβολών με μεταβαλλόμενη ένταση.

Σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα, τα νέας γενιάς πυρομαχικά διαθέτουν λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης και είναι τα πιο αποτελεσματικά μέσα καταστροφής. Οι σχεδιαστές δήλωσαν ότι η κύρια επιτυχία τους ήταν η δημιουργία του ηλεκτρονικού εξοπλισμού που αντέχει στον ηλεκτρονικό πόλεμο. Σχεδιάστηκε από το ερευνητικό ινστιτούτο ηλεκτρονικών συσκευών (NIIEP), το οποίο είναι η κορυφαία επιχείρηση στα συστήματα πλοήγησης και αεροπορικών ηλεκτρονικών βοηθημάτων πυρομαχικών. Ο εξοπλισμός αυτός υπερβαίνει τα ρωσικά και ξένα ανάλογα στην προστασία των βομβών από τις παρεμβολές και μειώνει τελείως τον ηλεκτρονικό πόλεμο.

 

Πηγή: airrecognition.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.