Ρωσία: Ο Στρατός δημιούργησε «νεκρές ζώνες» για εχθρικά ντρούνς και πυραύλους κρούζ

Ρωσικό υπουργείο άμυνας

Η σημασία των επιχειρήσεων με ντρόουνς και πυραύλους κρούζ έχει γίνει αρκετά προφανής κατά τον 21ο αιώνα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) και τους συμμάχους τους στην Μέση Ανατολή να χρησιμοποιούν υψηλής τεχνολογίας τακτικά όπλα για την εξαπόλυση επιθέσεων σε όλη την Αφρική, την Μέση Ανατολή και την Δυτική Ασία κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, κυρίως εναντίον χωρών δίχως εξελιγμένες αεράμυνες.

Ο ρωσικός Στρατός εκπαιδεύεται στη δημιουργία «νεκρών ζωνών» τελείως απροσπέλαστων από εχθρικά ντρόουνς, πυραύλους κρούζ και αλλά όπλα ακρίβειας, όπως μετέδωσε ρωσικό μέσο ενημέρωσης, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές.

«Οι πηγές δείχνουν ότι η έννοια της νεκρής ζώνης είναι υπό εξέλιξη και έχει υιοθετηθεί και πως τα Στρατεύματα Ηλεκτρονικού Πολέμου σε αρκετές στρατιωτικές περιφέρειες εξασκούνται στην ανάπτυξη της έννοιας με ασκήσεις. Το επόμενο έτος αναμένεται να ξεκινήσουν μεγάλης κλίμακας ασκήσεις σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Στρατός αναμένεται να χρησιμοποιήσει την έννοια της «νεκρής ζωνης» για να δημιουργήσει «πρακτικά απροσπέλαστες άμυνες» από εχθρικά ντρόουνς, πυραύλους κρούζ και αλλά πυρά ακριβείας και να προστατεύσει όχι μόνο τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά επίσης και τις κοινωνικές και βιομηχανικές υποδομές.

Ο Αρχηγός των Στρατευμάτων Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΗΠ) Στρατηγός Γιούρι Λαστοχκιν επιβεβαίωσε πως νωρίτερα αυτό το έτος διεξάχθηκαν ειδικές ασκήσεις ηλεκτρονικού πολέμου στον νότιο-δυτικό στρατηγικό άξονα, με περισσότερες από 20 μονάδες να συμμετέχουν στις ασκήσεις σε 15 πεδία ασκήσεων, ασκούμενες στην προστασία περιοχών στις Δυτική και Νότια Περιφέρεια (οι οποίες περιλαμβάνουν τις περισσότερες δυτικές περιοχές της Ρωσίας που συνορεύουν με τις Φινλανδία, Λευκορωσία και Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του θύλακα Καλίνινγκραντ, συν της Κριμαίας και του Στόλου Μαύρης Θάλασσας).

Ο Στρατός είναι ευνόητο πως δεν αποκαλύπτει τους εξοπλισμούς που εμπλέκονται στην έννοια της «νεκρής ζώνης». Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο άμυνας αποδέσμευσε σε δελτίο τύπου ένα σημαντικό στοιχείο που υποδείκνυε ότι το 49ο Συνδυασμένο Σώμα της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας ολοκλήρωσε την πρώτη ανάπτυξη του σταθμού ραδιο-ηλεκτρονικού πολέμου Polye-21M (Πεδίο-21Μ), με κινητές μονάδες ΗΠ να συνοδεύουν τακτικές δυνάμεις επιπέδου τάγματος, δημιουργώντας συνεχόμενα πεδία παρεμβολών πλάτους έως 50 χιλιομέτρων.

Ρωσικό υπουργείο άμυνας | Σύστημα ΗΠ Polye-21M

Λέγεται ότι το Polye-21M μπορεί να προκαλέσει την καταστολή σημάτων εχθρικών δορυφορικών συστημάτων όπως το αμερικανικό GPS και τον αποπροσανατολισμό των ντρόουνς.

Μαζί με το Polye-21M, ο Στρατός διαθέτει επίσης το Murmansk-BN, ένα πολύ πιο ισχυρό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου με ικανότητα καταστολής των επιχειρησιακών-στρατηγικών επικοινωνιών ανάμεσα στα εχθρικά αρχηγεία και τα πολεμικά πλοία ή αεροσκάφη. Αυτά τα συστήματα έχουν βεληνεκές μέχρι 5000 χλμ και είναι προσαρμοσμένα έτσι ώστε να παρεμποδίζουν τα συστήματα επικοινωνιών υψηλών συχνοτήτων, όπως το High Frequency Global Communications System (HFGCS) – το παγκόσμιο δίκτυο πομπών που παρέχει τις επικοινωνίες διοίκησης και ελέγχου μεταξύ των αρχηγείων και στρατιωτικών αεροσκαφών και πλοίων των ΗΠΑ. Εκτός από τις ΗΠΑ, λέγεται ότι στο δίκτυο έχουν πρόσβαση και οι νατοϊκοί τους σύμμαχοι.

©Sputnik/Pavel Lvov | Συστήματα ραδιο-ηλεκτρονικού πολεμου Murmansk-BN παρόμοια με αυτά που αναπτύχθηκαν στην Κριμαία.

Είναι γνωστό πως η Ρωσία έχει διαθέσει σημαντικούς πόρους στα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, με τις μονάδες να παραλαμβάνουν τα τελευταία χρόνια είκοσι τέσσερεις τεχνολογίες ΗΠ για διάφορες χρήσεις – για την παρεμβολή σταθμών ραντάρ πάνω στα εχθρικά πολεμικά και αναγνωριστικά αεροσκάφη, την καταστολή επικοινωνιών σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο, την εκτέλεση ειδικών άμυνών κατά βομβών και ρουκετών εξοπλισμένων με πυροσωλήνες προσέγγισης ραδιοσυχνότητας.

Ο στρατιωτικός ιστορικός Ντμίτρι Μπολτνέκοφ επεσήμανε ότι οι δυνάμεις ΗΠ της Ρωσίας είναι σε θέση να στοχεύσουν αρκετά ξεχωριστά συστήματα που χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα από τους πυραύλους κρούζ, για παράδειγμα, με την παρεμβολή της δορυφορικής πλοήγησης, μειώνεται δραματικά η ακρίβεια. Επιπλέον, αν τα σήματα του ραδιοϋψόμετρου κατασταλούνε, τα όπλα μπορούν να μετατραπούν σε ένα ιπτάμενο σωρό άχρηστων μετάλλων – ανίκανα να εκτελέσουν αποτελεσματικά την πολεμική τους χρήση. Τα ντρόουν είναι ακόμη πιο ευάλωτα στις παρεμβολές των δορυφορικών συστημάτων και επίγειων σταθμών, ανέφερε. Ο Μπολτένκοφ δήλωσε ότι τα νέα συστήματα ΗΠ που εξελίσσονται σήμερα μπορούν να ψήσουν κυριολεκτικά τα ηλεκτρονικά των πυραύλων και ντρόουνς με μια μόνο βολή.

Δεν υπάρχει ανάπαυση για τους αδύναμους

Η Ρωσία δεν είναι η μοναδική χώρα που κατέχει εξελιγμένα αντι-ντρόουν/αντιπυραυλικά συστήματα ΗΠ. Τον περασμένο μήνα, ο ιστότοπος Drive ανέφερε ότι τα αμερικανικά αντιτορπιλικά που πλέουν ανοιχτά της Ισπανίας έχουν δεχθεί ένα μυστικό σύστημα αντιπλοϊκών πυραύλων που προορίζεται για την προστασία τους από τους πυραύλους P-800 Oniks που μεταφέρονται από τα ρωσικά υποβρύχια, πολεμικά πλοία και συστήματα επάκτιας άμυνας Bastion. Η εξαγωγική έκδοση του Oniks γνωστή ως Yakhont πωλήθηκε στην Συρία στα τέλη της δεκαετίας του 2000, με την Αραβική Δημοκρατία να πιστεύεται ότι διαθέτει δύο πυραυλικά συστήματα Bastion με 72 πυραύλους σύνολο για την προστασία από τις εχθρικές επιθέσεις.

©US Navy | To USS Roosevelt (DDG 80) εισέρχεται στον ναυτικό σταθμό Ρότα στην Ισπανία, 16 Μάιου 2020.

Εν τω μεταξύ, τον Ιανουάριο 2018, ο ρωσικός Στρατός, δοκίμασε τα συστήματα ΗΠ με επιτυχία στην Συρία, όταν μονάδες ΗΠ που αναπτυχθήκαν στην ρωσική βάση Χμεϊμίμ απέκρουσαν επίθεση 13 μικρών βομβών αυτοκτονίας που εκτοξεύθηκαν από τους τζιχαντιστές, αναγκάζοντας τα έξι να καταπέσουν και καταστρέφοντας τα υπόλοιπα με αντιαεροπορικά πυρά. Αυτή η εμπειρία επαναλήφθηκε αρκετές φορές κατά τους μήνες και έτη που ακολούθησαν.

Πηγή: Sputniknews.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. «Έχουν βεληνεκές μέχρι 5000 χλμ…» χα χα χα χα χα ! Τόσο καλοί δεν ήταν στο μπλα μπλα οι Ρώσοι ακόμα ποτε ! Nobel προπαγάνδας ! Μπορεί να τα πιστέψει κάποιος, όμως πρέπει αυστηρώς να μην σπουδάσει ποτέ της ραδιοεπικοινωνίες.

    Παρεμπιπτόντως, και πόσα τα πολωνικά drones, της WB Electronics (παράγονται και στην Ουκρανία) οι Ρώσοι έχουν ρίξει, με αυτό το σύστημα, μέχρι σήμερα ?

    Τουλάχιστον θαήθελα να μάθουμε πόσα τα Ισκάντερ πέτιχαν τους στόχους τους στην Αζερμπειτζαν ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.