Ρωσία: Ο Στρατός εκπαιδεύεται στην συνεργασία αρμάτων και οχημάτων πυρών υποστήριξης BMPT

Σύμφωνα με φωτογραφίες και βίντεο που αποδέσμευσε το ρωσικό υπουργείο άμυνας και που απεικονίζουν μια συνδικασμένη ομάδα αρμάτων μάχης της οικογενείας T-72 και οχημάτων πυρών υποστήριξης BMPT Terminator σε πεδίο ασκήσεων στην περιφέρεια Τσελιάμπινσκ, ο στρατός εκπαιδεύεται στην εκτέλεση συνεργασίας μεταξύ αρμάτων μάχης και BMPT, όπως γράφει η εφημερίδα  Independent Defense Review.

Το BMPT Terminator είναι ένα μοναδικό, ρωσικής σχεδίασης, όχημα που δεν έχει ξένα ανάλογα. Ωστόσο, ξένοι και Ρώσοι αμυντικοί εμπειρογνώμονες δίνουν ειδική προσοχή σε αυτό το όχημα λόγω του ασυνήθιστου σχεδιασμού του. Υπάρχουν δύο εκδόσεις του συστήματος, οι οποίες βασίζονται στα άρματα μάχης T-72 και T-90, αντίστοιχα. Ο βασικός πύργος των αρμάτων αντικαταστάθηκε από μια ανεπάνδρωτη μονάδα μάχης με αυτόματα πυροβόλα των 30 χλστ, τέσσερις πυραύλους εντός κανίστρου, έτοιμων προς χρήση, Ataka, και σύστημα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ). Ο ρωσικός Στρατός επέλεξε την έκδοση του BMPT με τους δύο αυτόματους εκτοξευτές βομβίδων AG-17D που είναι τοποθετημένοι μπροστά το σκάφος και διαθέτει πενταμελές πλήρωμα.

Οι δοκιμές του BMPT στην Συρία και οι δηλωθείσες προθέσεις διαφόρων αραβικών χωρών να αποκτήσουν το όχημα πυροδότησαν το διεθνές ενδιαφέρον για την πλατφόρμα, ωστόσο, το BMPT δεν έχει εξαχθεί σε μεγάλους αριθμούς – μόνο η Ρωσία και το Καζακστάν διαθέτουν ελάχιστες πλατφόρμες.

Ο ρωσικός Στρατός ξεκίνησε να παραλαμβάνει το όχημα μετά απο αρκετά χρόνια καθυστερήσεων. Το 2017, το ρωσικό υπουργείο άμυνας παρήγγειλε την αρχική παρτίδα οχημάτων, τα οποία παραδίδονται τώρα. Το περιοδικό Popular Mechanics ανέφερε ότι το BMPT είναι μια κακή ιδέα που δεν βρίσκει εφαρμογή. Σύμφωνα με το περιοδικό, μεσολάβησαν περίπου 30 χρόνια από την παρουσίαση του σχεδίου του οχήματος και την υιοθέτηση του από το ρωσικό υπουργείο άμυνας.

Θα μπορούσε κανείς να βρει τις τρείς δεκαετίες αρκετές για τον καθορισμό της χρήσης του νέου συστήματος κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή, πολύ λίγοι Διοικητές γνωρίζουν πως να δημιουργήσουν την απαιτούμενη συνοχή και συνεργασία μεταξύ των BMPT και των αρμάτων μάχης. Επομένως, ούτε ο Στρατός ούτε η βιομηχανία μπορούν να επιλύσουν πλήρως αυτήν την αποστολή.

Εν τούτοις, ο ρωσικός Στρατός φαίνεται ότι απαντά σ’ αυτές τις ερωτήσεις μέσα στ

ο πεδίο. Την 1η Δεκέμβριου, το τμήμα ενημέρωση της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας δημοσίευσε οτι αρκετά BMPT παραδόθηκαν στην 90η Μεραρχία Φρουρών Τεθωρακισμένων Βιτέμπσκ-Νόβγκοροντ που σταθμεύει στην περιφέρεια Τσελιαμπίνσκ. Τα πληρώματα των νέων οχημάτων εκπαιδεύονται, με την επιχείρηση ΟυραλΒαγκονΖαβόντ (UVΖ) να παρέχει οποιοδήποτε αναγκαία βοήθεια.

Επομένως, οι Στρατιώτες έχουν αρχίσει να εξασκούνται με τα BMPT. Πιστεύεται ότι τα πληρώματα θα περάσουν αρκετούς μήνες στην εκπαίδευση στην συνεργασία και την συνοχή με μονάδες Τεθωρακισμένων, Πυροβολικού και Πεζικού.

Επι του παρόντος η UVZ παράγει την παγκοσμίως γνωστή οικογένεια αρμάτων T-90 (συμπεριλαμβανομένου του καινοτόμου T-90M Proryv-3) και προετοιμάζει το επόμενης γενιάς άρμα μάχης Armata για την είσοδο στην υπηρεσία του Στρατού. Η επιχείρηση προσπαθούσε πολύ καιρό να ενσωματώσει το BMPT στις κρατικές αμυντικές προμήθειες (Gosoboronzakaz) ώστε να αντισταθμίσει τα έξοδα εξέλιξης του. Ο μοναδικός ξένος πελάτης, Καζακστάν, απέκτησε μόλις δέκα οχήματα τα οποία χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη των συστημάτων εκτόξευσης πυραύλων TOS που έχουν σχετικά μικρό βεληνεκές πυρός.

Η παραγγελία του ρωσικού υπουργείο άμυνας διέσωσε το BMPT αλλιώς το πρόγραμμα θα χέει σταματήσει και θα είχαν διαγραφεί τα έξοδα της UVZ.

Το BMPT σχεδιάστηκε από το γραφείο σχεδιασμού Ural του εργοστασίου κατασκευής μεταφορικών μηχανημάτων της UVZ. Λέγεται ότι το όχημα μπορεί να συμμετέχει σε οποιαδήποτε πολεμική σύγκρουση για την καταστροφή αντιαρματικών όπλων και Στρατιωτών. Μπορεί να αυξήσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες αλλά και την ικανότητα επιβίωσης των αρμάτων στο πεδίο της μάχης. Το BMPT μπορεί να καταστρέψει ευρύ φάσμα στόχων: εκτοξευτές βομβίδων, ελαφριά θωρακισμένα, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ). Η μεγάλη γωνία ανύψωσης των πυροβόλων 30 χλστ επιτρέπει την προσβολή των ψηλών ορόφων πολυκατοικιών στις μάχες εντός κατοικημένων τόπων και την κατάρριψη ντρόουνς και επανδρωμένων αεροσκαφών.

Οι σχεδιαστές λένε πως το BMPT μπορεί να αντικαταστήσει αρκετά οχήματα μάχης και μια μηχανοκίνητη διμοιρία πεζικού. Ο συνδυασμός των πανίσχυρων πυροβόλων και του μεγάλου αριθμού βλημάτων (διπλάσιος απ’ αυτόν ενός ΤΟΜΑ), τα σύγχρονα μέσα έρευνας και εντοπισμού και η ολόπλευρη προστασία προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι του καλύτερου ΤΟΜΑ. Τα όπλα παρέχουν ένα βασικό πλεονέκτημα – εντατικά πυρά και την ικανότητα να βάλλουν ταυτόχρονα τέσσερις στόχους.

Ωστόσο, οι κριτικές του BMPT λένε οτι η δύναμη κρούσης των λειόκαννων πυροβόλων 125 χλστ των αρμάτων μάχης T-72, T-80 και T-90 είναι πολύ πιο ισχυρή από τα πυροβόλα των 30 χλστ και τους εκτοξευτές βομβίδων, συν τοις άλλοις, τα πυροβόλα εκτοξεύουν επίσης τους αντιαρματικούς πυραύλους Refleks και Invar, οι οποίοι είναι το ίδιο ισχυροί με τον Ataka. Κοντολογίς, τα άρματα μάχης διαθέτουν αρκετή ισχύ πυρός και η κύρια αποστολή του πληρώματος είναι ο έγκαιρος εντοπισμός στόχων άμεσης ορατότητας, όπως πολυβολεία, εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων, πυροβόλα πυροβολικού και τεθωρακισμένα οχήματα. Τα σκοπευτικά του BMPT δεν είναι ανώτερα από αυτά του αναβαθμισμένου T-72B3 με οπτικά Sosna-U και πανοραμικό περισκόπιο αρχηγού. Αυτό σημαίνει ότι το BMPT και ένα άρμα μάχης παρατηρούν την ίδια κατάσταση στο πεδίο μάχης. Οπότε, ποια είναι τα πλεονεκτήματα που έχει το BMPT;

Οι ταχυεκτοξευτές βομβίδων και τα αυτόματα όπλα μπορούν να δημιουργήσουν ένα τείχος προστασίας και να καταστρέψουν έναν στόχο. Όμως το BMPT είναι υποδεέστερο στα αντιαεροπορικά πυροβόλα Shilka και Tunguska που σχεδιάστηκαν για την συνοδεία αρμάτων μάχης στο πεδίο της μάχης και την προστασία τους από τις εναέριες επιδέσεις. Οι ειδικοί συμφωνούν οτι τα ταχυπυροβόλα είναι αποδοτικά στις αστικές επιχειρήσεις, αλλά λένε επίσης ότι το πυροβολικό είναι το καλύτερο μέσο για την εκκαθάριση της πορείας των προελαυνόντων αρμάτων μάχης.

Οι επικριτές του BMPT επιμένουν ότι κανένα τεθωρακισμένο όχημα δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τους Στρατιώτες μέσα στο πεδίο της μάχης. Το BMPT μπορεί να εκτοξεύσει περισσότερα φυσίγγια, βλήματα και βομβίδες από οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα μάχης πεζικού, αλλά ποτέ δεν θα τα επιβιώσει στις αποστολές πεζικού στο πεδίο ή μέσα σε έναν κατοικημένο τόπο.

Οι πολεμικές συγκρούσεις στους τελευταίους πολέμους έδειξαν οτι τα άρματα δεν μπορούν πάντα να καταστρέφουν μικρούς στόχους όπως: Στρατιώτες, εκτοξευτές βομβίδων και αντιαρματικά όπλα. Κρύβονται καλά μέσα σε φυσικά ή τεχνητά υπόστεγα, είναι ελάχιστα ορατοί και σε διασπορά. Μπορούν να επιτεθούν αιφνιδιαστικά σε ένα άρμα και να το καταστρέψουν. Η επιβίωση των τεθωρακισμένων εξαρτάται από τον έγκαιρο εντοπισμό και την καταστροφή των στόχων. Το BMPT σχεδιάστηκε για αυτήν την αποστολή.

Η έννοια του BMPT προέκυψε την δεκαετία του 1980 και αναπτύχθηκε λόγω του πολέμου στο Αφγανιστάν και έπειτα της Τσετσενίας. Αρχικά σχεδιάζονταν η δημιουργία ενός οχήματος μάχης με διάφορα όπλα για την καταστροφή των αντιαρματικών όπλων στο πλαίσιο σχηματισμού μάχης με άρματα μάχης. Η σχεδίαση του αναβλήθηκε πολλές φορές, αλλά οι υποστηριχτές του BMPT κατάφερναν κάθε φορά να την επανεκκινούν.

Το ζήτημα του άρματος παροχής άμεσων πυρών υποστήριξης στο πεδίο της μάχης αλλά και εν κινήσει δεν είναι καινούριο. Είναι τουλάχιστον 80 χρονών παλιό. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος (Β’ ΠΠ) προσέφερε την δυνατότητα να δοκιμαστεί η έννοια της υποστήριξης των αρμάτων μάχης από οχήματα μάχης εν κινήσει αλλά και στο πεδίο της μάχης. Αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά όπλα προστατεύανε τα άρματα μάχης από τις αεροπορικές επιθέσεις. Όταν ο γερμανικός Στρατός (τόσο οι μονάδες της Wehrmacht και των Waffen-SS) παρέλαβαν πιο ισχυρά άρματα μάχης, ο Κοκκίνος Στρατός έπρεπε επειγόντος να δημιουργήσει συντάγματα αυτοκινούμενων πυροβόλων πυροβολικού. Εντάχθηκαν στα Τεθωρακισμένα και διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην συνοδεία των αρμάτων μάχης T-34/76 (άρματα μάχης T-34 οπλισμένα με πυροβόλο 76 χλστ). Στα τέλη του 1943 -αρχές 1944, κατασκευάστηκαν νέα σοβιετικά άρματα μάχης με πυροβόλα 85 χλστ (T-34/85 και KV-85) και 122 χλστ (IS-2/Ιωσήφ Στάλιν 2). Η ισχύς πυρός που διέθεταν ήταν πλεόν ισάξια με τα γερμανικά Pz.Kpfw. V Panther (75 χλστ) και Pz.Kpfw. VI Tiger I και II (88 χλστ). Μετά τον πόλεμο, σχεδιάστηκαν βελτιωμένα άρματα μάχης και δεν υπήρχε πλέον η ανάγκη για αυτοκινούμενα αντιαρματικά πυροβόλα (σε αντίθεση με το νέο Jagdpanzerkanonen της Bundeswehr).

Η πιο επιτυχημένη επιλογή εμπλοκής των αυτοκινούμενων πυροβόλων ήταν να ακολουθούν τα προελαύνοντα άρματα σε απόσταση 300-600 μέτρων και να τα υποστηρίζουν με πυρά στις σύντομες στάσεις. Τα πυροβόλα κατέστρεφαν τις θέσεις των εχθρικών πυρών με βλήματα υψηλής εκρηκτικότητας διασποράς για την καταστολή της άμυνας και εκτόξευαν διατρητικά βλήματα αν ο αντίπαλος εκτελούσε αντεπίθεση.

Είναι απαραίτητο να κατανοηθεί πως θα συμμετέχει το BMPT σε μια πραγματική πολεμική σύγκρουση. Οι σχεδιαστές του σχεδίου πρότειναν να αντικαταστήσει το πεζικό. Τώρα προτείνουν το BMPT πως πρέπει να υποστηρίζει το πεζικό και στις διεθνείς εκθέσεις αμυντικού υλικού το διαφημίζουν ως ένα όχημα μάχης πυρών υποστήριξης.

©Υπουργείο άμυνας ρωσικής ομοσπονδίας

Ποιες αποστολές μπορεί να εκπληρώσει το BMPT; Καταστρέφει θωρακίσεις σε μεγάλες αποστάσεις με τους πυραύλους Ataka και μπορεί να επιχειρεί στην πρώτη γραμμή όπως ένα άρμα μάχης λόγω της θωράκισης του. Ωστόσο, οι ικανότητες του BMPT στην μάχη εναντίον των αεροσκαφών είναι περιορισμένες. Το όχημα δεν διαθέτει ραντάρ ή άλλα μέσα για τον εντοπισμό αεροπορικών στόχων, το οποίο μειώνει την αποτελεσματικότητα των πυρών. Κατάλληλα εκπαιδευμένα ελικόπτερα και αεριωθούμενα μπορούν να καταστρέψουν μια φάλαγγα αρμάτων μάχης με ή χωρίς το BMPT. Η κατάσταση χειροτερεύει ακόμα περισσότερο αν πραγματοποιηθεί επίθεση από σύγχρονα ανεπάνδρωτα εναέρια οπλισμένα συστήματα (UCAV).

Ο πύραυλος Ataka είναι το κύριο αντιαρματικό όπλο του BMPT. Τα ρωσικά άρματα μάχης είναι οπλισμένα αρκετά χρόνια με τους αντιαρματικούς πυραύλους Reflex, Ivar, κτλ που εκτοξεύονται από το λειόκαννο πυροβόλο των 125 χλστ. Ο Ataka δεν διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα. Έχει μεγάλο βεληνεκές, το οποίο στην Ευρωπη χρησιμοποιείται με δυσκολία. Το BMP-2M είναι οπλισμένο με αυτόματα πυροβόλα και εκτοξευτές βομβίδων και τα αναβαθμισμένα οχήματα δέχθηκαν εκτοξευτές για τέσσερις Kornet αντί για πυραύλους Ataka. Το BMPT υπερέχει του BMP στην προστασία, αλλά είναι υποδεέστερο στην κινητικότητα.

Με μια λέξη, η έννοια του BMPT δεν προσφέρει καμία σημαντική καινοτομία. Αν δεν περιοριστεί στα 12 οχήματα της αρχικής παραγγελίας και η UVΖ βρει πελάτες στην Ρωσία ή το εξωτερικό, το οπλικό σύστημα πιθανόν να αναβαθμιστεί από τα διαθέσιμα άρματα μάχης αντί να κατασκευαστεί από την αρχή. Ο λόγος γίνεται σχετικά με τα σκάφη T-72 των προηγούμενων και παρωχημένων εκδόσεων. Είναι τα άρματα μάχης T-72 που δεν μπορούν να εξέλθουν από τα εργοστάσια βάσης χωρίς αναβάθμιση σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις. Ο πελάτης θα πρέπει να αποφασίσει αν θα επιλέξει τον εκσυγχρονισμό και να διατηρήσει την αρχική διαμόρφωση ή να επανακατασκευάσει τα οχήματα σε BMPT.

Η επανακατασκευή όμως δεν προωθεί τις παραδόσεις των BMPT στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο στόχος αυτός δεν είναι εύκολος και απαιτεί πολλούς μήνες και έτη σκληρής εργασίας στα επιτελεία και τα πεδία ασκήσεων. Η παράδοση των πρώτων μονάδων μαζικής παραγωγής του νέου οπλικού συστήματος είναι εμπνευσμένη από αυτές τις παραμέτρους, όπως γραφεί η  Independent Defense Review.

 

Πηγή: armyrecognition.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.