Ρωσία: Το αντιπυραυλικό σύστημα S-500 θα ολοκληρωθεί το 2021

Το ρωσικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να ολοκληρώσει, εντός του 2021, την δημιουργία των αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών συστημάτων S-500.

Τα επίσημα στοιχεία σχετικά με το οπλικό σύστημα, το οποίο θα υπερνικά όλα τα διαθέσιμα αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα, παραμένουν λιγοστά, όπως γράφει η εφημερίδα Ισβέστια.

Η κατασκευή του κινητού αντιαεροπορικού συστήματος S-500 πρόκειται να οριστικοποιηθεί το επόμενο έτος και οι δοκιμές αποδοχής να ξεκινήσουν το ίδιο έτος. Ως στιγμής, έχουν προχωρήσει σε μια απλοποιημένη διαμόρφωση χωρίς όμως όλες τις δηλωμένες δυνατότητες του. Ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας Αλεξέι Κριβορούτσκο δήλωσε πως το πρώτο S-500 μαζικής παραγωγής θα παραληφθεί το 2025.

Το S-500 μπορεί να καταστρέψει βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς και διηπειρωτικούς πυραύλους στο τελικό στάδιο της πορείας της πτήσεως τους. Μπορεί επίσης να καταρρίψει αεροπλάνα, ντρόουνς και υπερηχητικούς πυραύλους, αλλά αυτές δεν είναι οι κύριες αποστολές του. Στο μέλλον, ο S-500 θα μπορεί να καταστρέψει δορυφόρους χαμηλής τροχιάς. Το σύστημα είναι οπλισμένο με διάφορους πυραύλους για την προσβολή ατμοσφαιρικών και διαστημικών στόχων. Ο αντιαεροπορικός καθοδηγούμενος πύραυλος 40N6 με βεληνεκές 400 χλμ θα καταστρέφει τους αεροπορικούς στόχους. Τα συμπλέγματα S-400 είναι ήδη οπλισμένα με αυτόν.

Οι αντιαεροπορικοί καθοδηγούμενοι πύραυλοι της οικογένειας 77N6 θα καταρρίπτουν δορυφόρους. Ο συνδυασμός διαφορετικών πυραύλων σε έναν εκτοξευτή έχει δοκιμαστεί από τις ρωσικές επίγειες δυνάμεις με το S-300V4.

Πρέπει να σχεδιαστούν πολλά ραντάρ με διάφορες λειτουργίες για τον εντοπισμό διαφορετικών στόχων. Ένα θα είναι υπεύθυνο για το εγγύς διάστημα και ενα άλλο θα εντοπίζει αεροπορικούς στόχους σε μεγάλο υψόμετρο και απόσταση. Όπως και το S-400, το νέο σύστημα ίσως να δεχθεί ειδικά ραντάρ για τον εντοπισμό στελθ και χαμηλά ιπτάμενων στόχων.

Πηγές προερχόμενες από την ρωσική αμυντική βιομηχανία δήλωσαν πως ο S-500 θα διαθέτει δυο επιλογές: κινητό (αυτοκινούμενο σκάφος/εκτοξευτής) και ρυμουλκούμενου. Το τελευταίο θα διαθέτει εκτοξευτές και ραντάρ επι ημιρυμουλκούμενων οχημάτων. Αμφότερες οι επιλογές έχουν θετικά και αρνητικά δήλωσε ο πρώην υπαρχηγός της Αεροπορίας υπεύθυνος για την αεράμυνα της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (CIS) Αντιπτέραρχος  Αϊτς Μπιζέφ. “Τα ρυμουλκούμενα συστήματα χρησιμοποιούνται κυρίως για την προστασία στατικών αντικειμένων. Τα κινητά (αυτοκινούμενα) χρησιμοποιούνται σε μια ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση στο θέατρο των επιχειρήσεων. Ο κινητός εκτοξευτής χρειάζεται λεπτά για να αναπτυχθεί, πυροδοτήσει και αλλάξει θέση. Ωστόσο, αν το όχημα καταστραφεί, ολόκληρο το σύστημα μετατρέπεται σε εύκολο στόχο. Το ρυμουλκούμενο μέσο μπορεί να ρυμουλκηθεί από οποιοδήποτε κύρια κινητήρια μηχανή αλλά υπολείπεται κινητικότητας και ευελιξίας. Χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να βάλλει και στις αντιαεροπορικές επιχειρήσεις ο χρόνος είναι σημαντικός. Ο Διοικητής θα αποφασίσει ποιους εκτοξευτές θα χρησιμοποιήσει σύμφωνα με την κατάσταση και τους αμυντικούς αντικειμενικούς σκοπούς”, δήλωσε.

Το S-500 δεν θα αντικαταστήσει αλλά θα συμπληρώσει τους εκτοξευτές προηγούμενων γενιών και κυρίως θα διασφαλίσει την πυραυλική και διαστημική άμυνα. Το S-400 Triumf παραμένει το κύριο και πολυπληθέστερο αντιαεροπορικό σύστημα. Τα Pantsir-SM, S-350 Vityaz και Buk-M3 θα λειτουργούν σε μικρές αποστάσεις. Το S-500 θα ανταλλάσσει πληροφορίες με αυτά τα συστήματα και θα λειτουργεί ομαδικά στο πλαίσιο αυτομάτου ελέγχου. Είναι μια οργανική λειτουργία για όλα τα νέα αντιαεροπορικά όπλα.

Απο την αρχή η σχεδίαση του S-500 ήταν απόρρητη. Ως στιγμής η εξωτερική εμφάνιση και τα χαρακτηριστικά του δεν έχουν επισήμως ανακοινωθεί. Οι πρώτες αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με το νέο οπλο εμφανίστηκαν το 2009. Ωστόσο, οι σχεδιαστές δουλεύαν σε αυτό από πολύ νωρίτερα. Ο ρωσικό υπουργείο άμυνας και η εταιρεία Almaz υπέγραψαν το 2001 σύμβαση για την έρευνα και εξέλιξη (R&D) του Triumfator-M. Οι έννοια και έρευνα χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να προσφέρουν στο S-500 τα ανώτερα χαρακτηριστικά του. Η δημιουργία του S-500 εντατικοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση του S-400, γράφει η Ιζβέστια.

 

Πηγή: armyrecognition

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.